Test: Citroen C3 (redizajn)

Pravi auto za vožnju po gradu može da se pohvali ne samo atraktivnim dizajnom, već i vrlo niskom potrošnjom uprkos vožnji na kratkim relacijama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2022.

08:00

Test: Citroen C3 (redizajn)

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Citroen je odavno sinonim za komfor ali i avangardu u svetu automobila.

Bez obzira na veličinu, svaki model ovog proizvođača može da se pohvali meko podešenim ogibljenjem, udobnim sedištima i atraktivnim dizajnerskim rešenjima.

Tako je i u slučaju redizajniranog Citroena C3.

Izmene su zaista minimalne i ne baš lako uočljive na prvi pogled. Najlakše ćete ga prepoznati po razvučenom prvom polju na bočnim lajsnama, poznatijim kao "Airbump".
Citroen C3 Pure Tech 82 : zapremina 1199 ccm; snaga 61 kW (83 KS) pri 5750 o/min; maks. o. mom. 118 Nm pri 2750 o/min
Ono što je zaista bitno je da od sada svaki C3, pa i najjeftiniji, ima punu LED tehnologiju farova – srednja, duga i dnevna svetla.

To što nema automatike, ne treba da vas brine. Čak i kada je prekidač u položaju "0", svetleće ne samo dnevna svetla, već i zadnja.

Praktično, ako zaboravite da uključite farove, bićete uočljivi drugim učesnicima u saobraćaju, spreda i otpozadi. Time se Citroen pridružio retkim proizvođačima koji nude ovakvu opciju.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3996/1829/1474 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2539 mm
Potpuno je nov dizajn felni. Test primerak ima drugi po redu paket opreme Feel Pack, koji sada ima potpuno nov dizajn čeličnih felni.

Zvuči čudno kada se uopšte pominje dizajn čeličnih felni, ali suština je u tome da su dizajnirane i nove ratkapne koje preko krakova naležu tako da se dobije izgled aluminijumskih felni.

Morate dobro da se približite i zagledate pa da shvatite da je reč o ratkapnama.
U unutrašnjosti nije bilo većih izmena. Primetili smo samo da je izbačen fizički taster za isključivanje upozorenja ako pređete preko linije a niste dali migavac.

Ova funkcija se sada uključuje i isključuje u meniju.

Ista situacija je već duže vreme sa dugmetom start-stop sistema. Da biste ga deaktivirali, morate da uđete u meni.
Ponuda prostora je tipična za B segment. Za volanom udobno mogu da se smeste i krupnije osobe.

Podešavanje točka upravljača ima veliki hod i po visini i po dubini.

Sedišta, takođe, mogu ozbiljno da se podignu, pa se stiče utisak kao da sedite u krosoveru a ne u klasičnom hečbeku.
Sa druge strane, najniža pozicija će zadovoljiti i sve one koji su ljubitelji niskog sedenja.

Inače, Citroen C3 ima ubedljivo najmekša sedišta u klasi, baš kako dolikuje imidžu brenda. Pozadi je situacija takva da osobe prosečne visine imaju još tri-četiri centimetara slobodnog prostora iznad glave.

Prtljažnik može da se pohvali sa 300 litara zapremine. Nema duplo dno, ali je pravilnog oblika i vrlo upotrebljiv. Ispod itisona je rezervni točak punih dimenzija koji se doplaćuje.
Prtljažnik: 300 l
Plastika je tvrda ne samo na komandnoj tabli, već i u vratima; ovde nema nikakve tapacirane površine. Zato toplo preporučujemo doplatu za jedan od dva ambijentalna paketa koji koštaju 450 i 640 evra.

Za taj novac dobijaju se još komfornija sedišta od memorijske pene, prednji naslon za ruke, džepovi u naslonima, sva četiri automatska podizača prozora, kožni volan, kao i specijalni štof u tapacirunzima vrata sa rukohvatom za zatvaranje u obliku elegantnog kaiša.
Skuplji paket dodatno podrazumeva dekoraciju sa izgledom drveta i ekskluzivni dvobojni kožni volan.

Ovako, volan je plastičan a prednji podizači su bez automatike.

Sa druge strane, iznenadilo nas je da je auto opremljen električnim preklapanjem retrovizora.

U meniju možete da podesite da li želite da se automatski sklapaju ili ne prilikom zaključavanja.
Takođe, vrlo koristan komad opreme je kamera za čitanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine. Ima čak i funkciju prilagođavanja tempomata trenutnom ograničenju.

Na primer, vozite 130 km/h i naiđete na deonicu na kojoj je 100. Na displeju će se ispisati poruka kojom vas obaveštava da jednim klikom prilagodite tempomat na novonastalo ograničenje.

Kao i kod ostalih Citroena, komande tempomata su tradicionalno zaklonjene volanom, pa je potrebno malo privikavanja. U suštini, sve se koristi intuitivno, bez skidanja pogleda sa puta.
C3 je jedan od onih automobila u kojima se sedi prilično zavaljeno. Leva noga je skoro potpuno opružena kada se kvačilo pritisne do kraja.

Naravno, ovo se odnosi na situaciju kada je sedište maksimalno spušteno.

Ako ste navikli na nešto uspravniji položaj zbog bolje preglednosti, moraćete prilično da uvučete volan.
Ručica menjača ima tradicionalno duge hodove. Prenosni odnosi su kratki, s obzirom da je 1.2 atmosferac namenjen uglavnom gradskoj vožnji.

U petu možete da ubacite već pri 50 km/h, bez protivljenja motora u vidu pojačanih vibracija.

Tada ne računajte na snažna ubrzanja, za koja ćete morati da vratite dve, pa čak i tri brzine niže.
Promena brzina nije opterećujuća, s obzirom da je kvačilo dobro usklađeno sa sistemom ubrizgavanja, pa sa lakoćom možete da slažete međugas prilikom šaltanja naniže.

Njegove 83 konjske snage na papiru možda deluje malo, ali je sasvim dovoljno za lepa međuubrzanja po gradu i na magistrali.

Već preko 100 na sat polako ostaje bez daha, što je i razumljivo.
Kratka peta brzina nas je podsetila na nekadašnje atmosferce koji su se pri 130 km/h "vrteli" na oko 4000 obrtaja.

Kazaljka obrtomera Citroena C3 pri toj brzini je na tek neznatno nižih 3800 obrtaja. Tada troši oko sedam litara.

Dakle, nije veliki potrošač na auto-putu, ali svakako ne treba očekivati čuda pri većim brzinama, ni u pogledu međuubrzanja a ni potrošnje.

Njegovo prirodno okruženje je grad. Brzo dostiže radnu temperaturu motora pa je pogodan i za kratke relacije.

Mi smo zabeležili prosek od 7,1 l/100 km uz prosečnu brzinu od svega 21 km/h.
Naravno, moramo da izdvojimo vrlo meko podešeno ogibljenje sa kojim auto udobno "pliva" preko raznih neravnina na asfaltu.

Elementi oslanjanja su klasični, nema specijalnih vazdušnih jastuka, pa opet, C3 je jedan od najmekših u klasi.

Osim što malo troši, lako se vozi, i što veoma bitno, nije skup za održavanje. Kada se na sve to dodaju i atraktivne kombinacije boja, uključujući i dvobojnu karoseriju, ovo je auto koji će biti privlačan i onima koji ozbiljno drže do estetike.

Jedan displej za sve

Na centralnoj konzoli postavljeni su samo najvažniji fizički tasteri. Sve ostalo se obavlja preko multimedijalnog displeja, uključujući podešavanje temperature.

Automatika "klime" ima tri režima rada, što nemaju ni mnogi daleko luksuzniji automobili. U praksi to znači da možete da podesite da brzo dostigne zadatu temperaturu, ali i lagano, bez velike buke i agresivnog rada ventilatora.

Na istom displeju se obavljaju i razna druga podešavanja, među kojima je isključivanje start-stop sistema, kao i deaktivacija upozorenja na nenamerno napuštanje trake.

Navigacija sa telefona

Navigacija se doplaćuje; ako želite, uvek možete da koristite Android Auto i Apple Car Play povezivanje sa telefonom.

Na taj način navigacija sa mobilnog se preslikava na displej automobila, uz korišćenje još ponekih aplikacija kao što je muzika.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Citroen C3 Pure Tech 82 Feel Pack - specifikacije

Motor: zapremina 1199 ccm, snaga 61 kW (83 KS) pri 5750 o/min, maks. o. moment 118 Nm pri 2750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3996/1829/1474 mm, međuos. rastojanje 2539 mm, prtljažnik 300 l, rezervoar 45 l, masa 1067 kg, pneumatici 205/55 R16

Performanse: maks. brzina 169 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,3 s, potrošnja 4,9/4,2/3,8 l/100 km, emisija CO2 96 g/km

Cena: 16.640 evra sa PDV-om

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: