Prva vožnja: BMW iX

"Došli smo u Bavarsku da među prvima na svetu testiramo najnapredniji BMW svih vremena. Novi iX je ultraluksuzni 'laundž' prve klase na točkovima, sa performansama sportskih automobila. A to je samo početak…"

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Da li smo spremni? Bilo je osnovno pitanje koje smo postavili sebi u avionu na liniji Beograd-Minhen, putujući na međunarodnu prezentaciju BMW-a iX.

Na stranu dizajn, pa čak i čisto električni pogon koji postaje neminovnost. Najnapredniji BMW svih vremena ima toliko inovacija da jednostavno nema gotovo ničeg zajedničkog sa aktuelnim modelima bavarskog proizvođača.

Na njemu je sve drugačije, sa očiglednom željom da se konstruiše auto sa kojim niko u njemu i pored njega neće biti ravnodušan…

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4953/1967/1695 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3000 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4953/1967/1695 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3000 mm

Prvi susret u hotelskoj garaži naterao nas je da zaboravimo na sve ono što smo videli na fotografijama.

Jednostavno, uživo izgleda daleko impozantnije, ulivajući ogromno strahopoštovanje prema dizajnerima i konstruktorima.

Smelost je ključna reč, ne samo u pogledu estetike, već i tehničkih rešenja. Svaki detalj je ponovo osmišljen na nivou umetnosti ali i vrhunskog inženjeringa.

Neobična su svetla, neobične su kvake…

Pomislili smo da se izvlače, ali ne, unutar kućišta imaju mikroprekidač kao na vratima gepeka. Naravno, tu je i meko zatvaranje, bez potrebe za treskanjem.

Unutra nema ručice za otvaranje, već je tu taster koji je pozicioniran tačno pod palcem kada spustite šaku na rukohvat.

Odmah nam je objašnjeno da za slučaj potrebe u vratima postoji skrivena klasična ručica sa sajlom, pa nema brige ako auto ostane bez struje.

Unutrašnjost je podjednako avangardna kao i spoljašnji dizajn karoserije.

U ponudi je veliki broj materijala i boja, počevši od mikrofibera, kombinacije sa štofom sličnim džinsu, pa do kože.

Nas je sačekala upravo ova poslednja varijanta, sa luksuznim romboidnim štepom.

Nismo sigurni šta privlači veću pažnju, da li brojni detalji od Svarovski kristala i drveta ili šestougaoni volan sa ogromnim displejima u pozadini dijagonale 12,3 i 14,9 inča.

Možda najveći utisak ostavlja minimalizam i jednostavnost sa kojom auto izgleda kao remek delo vrhunskog skulptora.

Jedino što nam je delovalo poznato u odnosu na ostale BMW modele je raspored tastera na drvenoj površini oko džojstika. I to samo donekle!

Sve najvažnije komande su tu, ali im je raspored delimično izmenjen. Što je najbitnije, funkcionalnost nije trpela zbog dizajna.

BMW je za iX u trenutku lansiranja obezbedio dve verzije – xDrive40 i xDrive50. Obe su sa pogonom na sva četiri točka, s tim što prva ima 326 KS i 630 Nm, a druga 523 konjske snage i čak 765 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za naše test vožnje bila je predviđena samo snažnija varijanta koja ima i bateriju većeg kapaciteta – 111,5 kW.

Ona je dovoljna za autonomiju od 549 do 630 kilometara po WLTP ciklusu.

Domaćini su odlučili da sve ovo testiramo do Tirola, jedne od omiljenih destinacija Bavaraca.

Bilo da odlaze na vikend ili duži odmor, u suštini mogu da odu i da se vrate bez dopune baterije.

Naravno, mreža punjača je sve bogatija, pa nisu problem ni usputne dopune, uključujući i hotele.

Za ovako veliku bateriju potrebno je svega 35 minuta da od deset odsto dostigne 80% kapaciteta na brzom DC punjaču snage 200 kW.

Polako se navikavamo na potpuno novu grafiku instrumenata ali i na interfejs multimedije i ostalih podešavanja. Broj tastera na samoj tabli je maksimalno smanjen, pa je potrebno ući u meni za podešavanje "klime".

Zapravo, bila je to "početnička greška". Skoro sve komande možete da dobijete glasovnom komandom, kao i da obavite većinu podešavanja.

Bilo je prohladno a mi smo polako počeli da otkrivamo neke od luksuznih detalja. Na primer, osim automatskog grejanja sedišta i volana, tu su i grejači bočno od putnika na prednjim sedištima; greje se tapacirung vrata ali i centralni naslon, kako bi oslonac za ruke bio što prijatniji.

Naravno, aktivirali smo i masažu, kako bi vožnja bila maksimalno opuštena. Za tu opuštenost, u najvećoj meri je zaslužna najnovija generacija sistema poluautonomne vožnje…

Prvi kilometri u nepoznatom haj-tek automobilu u okruženju gde ne svraćamo tako često mogu da budu vrlo stresni.

Na svu sreću, iX možete odmah da vozite, bez ikakvog prilagođavanja. Koliko god da je auto kompleksan, sa milion podešavanja, dovoljno je da vežete pojas, kliknete start dugme i ubacite menjač u položaj "D".

Sama ručica je takođe atipična, izrađena od Svarovski kristala. Ako je kliknete još jednom unazad, iz "D" prelazite u "B" režim, u kome se auto vozi samo jednom pedalom.

Takav način vožnje imaju i električni modeli BMW i3 i Mini Coper SE. Čim pustite gas, aktivira se snažna rekuperacija.

U većini slučajeva uopšte nismo imali potrebu da pritiskamo kočnicu. Isto tako, potpuno puštanje gasa u vožnji ne dolazi u obzir, jer će se automobil zaustaviti, uz obavezno aktiviranje stop svetala.

Upravo to konstantno držanje gasa na otvorenom putu može da bude pomalo naporno, pa smo se vratili u standardni „D“ režim, sa klasičnim načinom korišćenja, uključujući i kočnicu.

Ukupno pet kamera, pet radarskih i 12 ultrazvučnih senzora kontrolišu situaciju oko vozila
Ukupno pet kamera, pet radarskih i 12 ultrazvučnih senzora kontrolišu situaciju oko vozila

Ka Tirolu smo se uputili magistralnim putevima. Idiličan jesenji ambijent koji nas je podsetio na pejzaže sa goblena, idealan je za maksimalno uživanje u vožnji. BMW iX nam je omogućio da se opustimo aktivacijom poluautonomne vožnje, koja je jedna od glavnih inovacija.

Vrlo često smo koristili adaptivni tempomat na nebrojeno mnogo automobila, međutim, ovde je primenjen toliko inteligentan sistem, da se vozač tek u ponekim situacijama aktivnije uključuje.

Za početak, vozač je i dalje odgovoran za vožnju, što znači da iz razloga bezbednosti ruke moraju da budu na volanu iako auto sam sve obavlja.

Sistem za automatsko kočenje je najnapredniji među BMW modelima. Prepoznaje dolazeći saobraćaj prilikom skretanja levo, kao i bicikliste i pešake prilikom skretanja desno
Sistem za automatsko kočenje je najnapredniji među BMW modelima. Prepoznaje dolazeći saobraćaj prilikom skretanja levo, kao i bicikliste i pešake prilikom skretanja desno

Sve to nije nikakva velika novost, međutim ono što je usledilo jeste. Prvo smo se iznenadili što iX smanjuje brzinu u krivinama. Ako je ograničenje 100 km/h, logično je da ćete u krivini usporiti ako sami vozite.

Međutim, to ne rade dosadašnji adaptivni tempomati, već samo "gledaju" da drže odstojanje od vozila ispred.

BMW neće dovesti do situacije da izletite sa puta, već održava idealnu brzinu u zavisnosti od same krivine, baš onako kako bi to učinio iskusan vozač. I ne samo to.

Pravo iznenađenje je usledilo kada smo se približili raskrsnici. Auto sam koči do potpunog zaustavljanja.

Vaše je samo da date odgovarajući migavac kako bi nastavio dalje put. Za to je zaslužna najnovija generacija bezbednosnih sistema koji se sastoje, između ostalog, od pet kamera, pet radarskih i 12 ultrazvučnih senzora.

Parkiranje je takođe u potpunosti automatizovano, ali to ćemo isprobati kada iX stigne na duži test u našu redakciju.

U svakom slučaju, auto pazi na nadolazeći saobraćaj prilikom skretanja levo, ali i na pešake i bicikliste prilikom skretanja desno.

Pri svemu tome, uživali smo i u već neko vreme dostupnoj opciji prepoznavanja saobraćajnih znakova, pa u kombinaciji sa mapom navigacije BMW tačno zna koje je trenutno ograničenje brzine, što je ogromno rasterećenje za vozača, pogotovo kada je u nepoznatom području.

Suština svega je da je auto uveliko spreman za autonomnu vožnju trećeg nivoa. Čeka se samo da bude odobrena od strane vlasi, a preko ažuriranja će ova funkcija trenutno biti otključana.

Test primerak je bio opremljen opcionim upravljanjem na sva četiri točka za još efikasnije parkiranje ali i brže prolaske kroz oštre krivine. To se i te kako oseti u vožnji, mada je još jači utisak ostavilo sjajno vazdušno ogibljenje, koje se takođe dobija uz doplatu.

Čak i sa točkovima prečnika 22 inča auto je u vožnji kao leteći ćilim, sa maksimalnom izolovanošću od spoljašnje sredine. Bez obzira što nema dvostruka bočna stakla, buka koja dopire do putnika je minimalna a vibracije su gotovo u potpunosti eliminisane.

Generalno, udobnost je na nivou vrhunske luksuzne limuzine, što iX na neki način i jeste. Čak nas je kompletan ugođaj naveo da pomislimo kako će sigurno poslužiti kao sjajna osnova za neki od budućih Rolls-Royce modela "na struju".

A sada ono što najviše zanima ljubitelje vožnje. Za pogon je najvećim delom zaslužan zadnji elektromotor sa 313 KS, dok se prednji od 258 KS aktivira po potrebi.

Reakcija na patosiranje gasa je momentalna, uz fantastično zakucavanje za sedišta kakvo mogu da pruže samo vrhunski sportski automobili. Sve ovo se posebno oseti kada aktivirate "sport" mod, koji automatski pojačava bočnu podršku u sedištima. Ova transformacija je posebno interesantna na auto-putu…

Povratak ka Minhenu omogućio nam je da sednemo za volan drugog primerka koji nema enterijer obložen kožom, već mikrofiberom. Ova kombinacija je možda još interesantnija, pre svega zbog zaista impozantne količine luksuzne tkanine kojom je presvučena unutrašnjost, uključujući i komandnu tablu.

Na kraju test vožnje od Bavarske do Tirola i nazad stižemo na deo rute koji smo željno iščekivali – autoban! Pogađate, vrebamo deonice bez ograničenja brzine. Pun gas i svih 523 konjske snage se trenutno oslobađaju, omogućavajući fantastična međuubrzanja i preko 160 km/h!

Tek pri tim brzinama u krivinama shvatamo da vozimo auto koji je težak preko 2,5 tone! Na svu sreću, nisko težište sa baterijama u podu i idealna raspodela mase obezbedili su optimalno upravljanje čak i u ovakvim uslovima.

Ništa manje nas nisu fascinirale kočnice, koje sa lakoćom usporavaju ovoliki auto. I sve to uz minimalno naginjanje, a uz nesvakidašnji komfor i luksuz…

Stigao i kod nas

Primanje porudžbina za BMW iX uveliko je počelo i kod nas. Cena za iX xDrive40 počinje od 80.000 evra, dok za iX xDrive50 treba izdvojiti od 101.430 evra pa naviše.

Među mnogim ultraluksuznim elementima je i 4D Bowers & Wilkins Diamond ozvučenje sa zvučnicima ugrađenim u prednja sedišta.

Preciznije, u naslonima za glavu su visokotonci, dok su u donjem delu sabvuferi za bolji utisak basa.

Brzo punjenje

Baterija snažnije verzije xDrive50 omogućava autonomiju od 549 do 630 kilometara po WLTP ciklusu.

Na brzom DC punjaču snage 200 kW puni se za svega 35 minuta od 10 do 80 odsto kapaciteta. Za svega deset minuta punjenja dobija se 150 kilometara autonomije.

Punjenje preko trofaznog punjača naizmeničnom strujom omogućava maksimalnu snagu punjenja od 11 kW.

Mnogo struje u malom prostoru

BMW iX koristi petu generaciju BMW eDrive tehnologije koja uključuje i najnovije baterije visokog napona.

Njihove ćelije imaju veću gustinu energije za čak 40 posto u odnosu na baterije u aktuelnom BMW-u i3.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Specifikacije

BMW iX xDrive40 xDrive50
Prednji motor 258 KS, 290 Nm 258 KS, 365 Nm
Zadnji motor 272 KS, 340 Nm 313 KS, 400 Nm
Snaga sistema 326 KS, 630 Nm 523 KS, 765 Nm
Kapacitet baterije (Ah) 232 303
Kapacitet baterije (kWh) 76,6 111,5
DC punjenje 10-80% (min) 31 35
Snaga DC punjenja (kW) 150 195
Snaga AC punjenja (kW) 11,0 11,0
Dimenzije (mm) 4953/1967/1695
Međuos. rastojanje (mm) 3000
Zapremina prtljažnika (l) 500/1750
Masa (kg) 2365 2570
Klirens (mm) 202 203
Maks. brzina (km/h) 200 200
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 6,1 4,6
Pros. potrošnja WLTP (kWh/100 km) 22,5 23,0
Autonomija (km) 372-425 549-630

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu