Test: Volkswagen T-Cross

Iako najmanji u gami SUV modela Volkswagena, T-Cross je prostraniji ne samo od Pola, već i od Golfa. Oprema je, razume se, nešto skromnija, ali se zato na bezbednosti nije štedelo.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2021.

10:00

Test: Volkswagen T-Cross
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4235/1782/1584 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2551 mm

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema dileme, većina kupaca novih automobila sada želi SUV, odnosno krosover. Pitanje je samo koji.

Najbrojniji su upravo u B segmentu, kome pripada i novi VW T-Cross. U ovoj klasi je sve važno: boje, dizajn, imidž, ali i komfor, potrošnja, bezbednost, i na kraju, cena.

To što je najmanji u gami krosovera Volkswagena, zapravo, može da zbuni, pogotovo ako vam kažemo da je za nijansu duži od većeg SUV-a T-Roc.

Od njega ima čak i veći gepek. Kako je to moguće?
VW T-Cross 1.0 TSI: zapremina 999 ccm; snaga 70 kW (95 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 175 Nm pri 2000-3500 o/min
T-Cross je konstruisan na MQB A0 mehaničkoj platformi, koju deli sa Polom i Ibizom dok je T-Roc konstruisan na većoj MQB platformi, sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Pa ipak, raspodela prostora je takva da T-Cross ima bolje iskorišćen unutrašnji prostor, dok T-Roc ima nešto sofisticiranije ponašanje u vožnji, kao i bogatiju i ekskluzivniju opremu.

Na primer, manji T-Cross nema pogon na sva četiri točka, nema jače 2.0 TDI motore…
I jedan i drugi imaju tvrdu plastiku svuda po kabini, što nije baš u skladu sa aktuelnim standardima.

Čak i u vratima je vrlo mala površina presvučena eko-kožom u predelu lakta.

Sa druge strane, kvalitet završne obrade je na najvišem nivou. To znači da nigde ništa ne krcka, koju god tačku da pritisnete na komandnoj tabli, neće čuti ni najmanji šum.
Sve komande su tradicionalno precizne; tu ne mislimo samo na kvačilo i ručicu menjača, već i na tastere i prekidače.

Jednostavno, na svakom koraku je očigledno da iza T-Crossa stoji vrhunski tim inženjera ali i proračunati menadžeri iz finansija sa specifičnom strategijom.

Na primer, čak i osnovni, "lajf" paket opreme ima vrlo bogatu opremu kada je u pitanju bezbednost, dok se na nekim komadima opreme štedelo.
Konkretno, T-Cross standardno ima kameru i radarski senzor koji prepoznaju ne samo druge automobile već i bicikliste i pešake u cilju potencijalnog autonomnog kočenja i sprečavanja sudara.

Zatim, kamera vodi računa o horizontalnoj signalizaciji, pa će vas auto sam vraćati u sredinu saobraćajne trake ako se približite liniji.

Ne radi kao kod vrhunskih sistema tako da održava sredinu trake, već vas po ping-pong principu odguruje od linije ako joj se približite.
Tu je i kontrola mrtvog ugla, kao i upozorenje od nadolazećeg saobraćaja otpozadi, ako se, recimo, isparkiravate u rikverc a ne vidite da li neko nailazi. Dakle, u pogledu bezbednosti ne da nije bilo kompromisa, već T-Cross spada u najbezbednije automobile, pogotovo u osnovnoj opremi.

Ali, zato se zato štedelo na nekim drugim stvarima. U cilju postizanja što boljeg rezultata na "kreš" testu, T-Cross ne samo što ima sve vazdušne jastuke i navedene sisteme bezbednosti, već mora da ima i limiter brzine.

Međutim, iznenadilo nas je da nema tempomat, iako su svi dugmići tu. Suvišno je pominjati da se radi o softverskoj aktivaciji, kao i u slučaju Android Auto i Apple Car Play aplikacije…
Iako je najmanji u gami, T-Cross uopšte nije mali auto, pa su nam bili od velike koristi prilikom parkiranja.

Kada smo već kod prostranosti, treba reći da nas je posebno iznenadio prostor na zadnjim sedištima.

Ne samo što ima neočekivano mnogo mesta za kolena, već i za glavu. Osoba prosečne visine iznad glave ima još najmanje desetak centimetara prostora do krova.

Što je još važnije, ovo je jedan od retkih automobila kod kojih putnici na zadnjem sedištu imaju pun oslonac butine.

Kod većine su sedišta nisko postavljena pa se sedi kao na klupi, ali ne i ovde.
Osim toga, i pod je nizak, što je dodatno uticalo na bolji oslonac butine.

Takođe, kod većine su sedišta kratka, dok T-Cross pozadi pruža pun komfor, skoro kao na prednjim sedištima.

Ona su inače poznata po tome što su prilično dugačka, kao kod ostalih modela VW grupacije.
Specifična je i pozicija vozača. Navikli smo da u krosoverima sedimo uspravno. Tako smo i podesili naslon.

Međutim, pedala kvačila ima prilično dug hod, pa smo morali malo da se približimo. A onda, shvatamo da je volan preblizu.

Udaljavamo ga, a delimično obaramo naslon. Na kraju dolazimo do poluzavaljene i solidno zarotirane pozicije vozača koja je zapravo idealna za duže vožnje, jer nema pritiska na kičmeni stub a leđni mišići su opušteni.

Pri svemu tome, iza nas je ostalo zaista mnogo mesta, tako da i vrlo visoki vozači mogu da sede komforno a da prostor iza njih bude upotrebljiv.
Treba reći i da sedište vozača može vrlo nisko da se spusti, za one koji vole takvu poziciju.

Jedino što nam je nedostajalo je lumbalna podrška, s obzirom da su sedišta prilično ravna.

To što motor ima tri cilindra, ne treba da vas brine. Volkswagen ne bi bio to što jeste da iza brenda ne stoji tim vrhunskih inženjera.

Rezultat je ubedljivo najtiši i najmirniji trocilindarski motor na tržištu.
Da mu "fali" cilindar čuje se tek preko 3500 obrtaja, a i do te cifre ćete retko imati potrebe da ga "zavrtite".

Čak i ova najslabija turbo verzija sa 95 konja veoma žustro ubrzava po gradu i na magistrali i to na prilično niskim obrtajima u odnosu na konkurente.

Štaviše, ako izmenjate sve brzine po preporuci ekonometra (a ne po sluhu), pri 60 km/h je na svega hiljadu obrtaja i tada ga praktično nećete ni čuti ali ni osetiti, s obzirom da su vibracije praktično eliminisane.

Nije nam smetalo ni to što menjač ima pet brzina, naprotiv, zahteva manje angažovanja vozača.

Prenosno odnosi su relativno dugi, pa se pri 130 km/h "vrti" na oko 3100 obrtaja i tada troši oko šest litara, što je ujedno i prosek gradske vožnje.
Volkswagen T-Cross je pravi izbor i za manje iskusne vozače.

Osim što su komande meke i precizne, lako se vozi i zbog toga što ima dobru preglednost, mali prečnik okretanja, zatim, tu su prednji i zadnji parking senzori a od velike je pomoći i sistem za kretanje na uzbrdici.

I ne samo to, auto lako kreće iz mesta, čak i bez gasa, pa vozaču uliva poverenje da se neće ugasiti slično kao da vozi dizel.

Bilo nam je interesantno što ne možete da preterujete sa brzinom prilikom vožnje unazad, s obzirom da se aktivira limiter na prilično niskim obrtajima.

Ako vozite sa otvorenim prozorima brzinom većom od 100 km/h, na instrument tabli će se pojaviti obaveštenje da to drastično povećava otpor vazduha…
Sa Volkswagenom T-Cross otkrivate uvek nešto novo. Solidno ozvučenje, prostrana i praktična unutrašnjost, niska potrošnja i zanimljive boje, interesantni su širem sloju kupaca.

Ne treba zaboraviti ni zaista visok nivo bezbednosti ali ni relativno meko podešeno ogibljenje, koje vrlo brzo umiruje karoseriju, bez "plivanja" i sa minimalnim naginjanjem u krivinama.

Za svakog po nešto i sve to uz vrlo pristojne cene.
Digitalna tabla Među atraktivnijim detaljima na T-Crossu je i digitalna instrument tabla.

Ima nekoliko vrsta prikaza, a mi smo najčešće koristili klasičan, sa analognim izgledom. Ne zato što smo tradicionalisti, već se jedino tako vidi obrtomer.

S obzirom da auto nema navigaciju, nije bilo ni one atraktivne opcije da se mapa prikazuje celom površinom displeja.

Klizno zadnje sedište

Kao i kod većine krosovera, i ovde se klizno pomera zadnje sedište. Na taj način se oslobađa dodatni prostor u gepeku i dobija maksimalnih 455 litara, što svakako poboljšava praktičnost.

Međutim, kada se zadnje sedište pomeri skroz unapred, na njemu mogu da sede samo deca.

Problem je i to što u bazičnoj verziji može da se pomeri samo celo sedište unapred, iako je naslon podeljen u razmeri 2:3.

Za pohvalu je i obaranje naslona suvozačevog sedišta, tako da mogu da se prevezi u vrlo dugi predmeti.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW T-Cross 1.0 TSI Life - specifikacije

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 70 kW (95 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 175 Nm pri 2000-3500 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4235/1782/1584 mm, međuos. rastojanje 2551 mm, prtljažnik 455 l, rezervoar 40 l, masa 1245 kg, pneumatici 205/50 R16

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,5 s, prosečna potrošnja 5,9-6,4 l/100 km, emisija CO2 134-145 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: