Test: Jeep Compass 1.3 Turbo 150 DDCT 4x2

Ima 150 "konja", automatizovani menjač i veoma bogatu opremu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

10:15

Test: Jeep Compass 1.3 Turbo 150 DDCT 4x2

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Akcijske cene su uvek dobar povod za kupovinu novog automobila. Odnose se na primerke koji su još uvek u ponudi, iako je predstavljena novija verzija.

Konkretno, u slučaju modela Jeep Compass nedavno je premijerno prikazan restilizovani model.

Za one kojima razlika u dizajnu nije toliko velika da bi propustili uštedu u odnosu na redovne cene, testirali smo Compass sa bogatim "limited" paketom opreme kakav je na akciji.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4394/1819/1624 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2636 mm
Ovo je druga generacija Compassa čija je prodaja počela 2017. godine. Dakle, uopšte nije reč o starom modelu, pogotovo ne kada su u pitanju tehnička rešenja i bezbednost.

Za Evropu stiže iz fabrike Melfi u Italiji. Dizajniran je, odnosno, da budemo precizniji, projektovan je po ukusu evropskih kupaca u smislu kvaliteta materijala, završne obrade, pa i načina na koji se vozi.

Osim toga, izgleda kao daleko veći Grand Cherokee, tako da sama njegova pojava ostavlja vrlo snažan utisak.
Jeep Compass 1.3 Turbo 150: zapremina 1332 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 270 Nm pri 2500 o/min
Kada je reč o kvalitetu izrade, primetne razlike u odnosu na konkurente. Na primer, već sam zvuk zatvaranja vrata razlikuje u odnosu na, na primer, azijske modele.

Unutrašnjost je najvećim delom tapacirana mekim materijalima. Svi dugmići i tasteri ostavljaju utisak kvaliteta.

Tek poneka sitnica je preuzeta sa FIAT modela, kao što su ručice "ablendera", odnosno migavaca i brisača.

Sve drugo je kao na najvećem modelu Jeep Grand Cherokee, uključujući i komande na centralnoj konzoli i interfejs multimedije.
Akcijske cene se odnose na bogati "limited" paket koji uključuje polu-kožna sedišta (eko-koža), automatsku "klimu", navigaciju, radar i kameru za automatsko kočenje, automatsko aktiviranje dugih svetala, a ima čak i automatsko parkiranje, što će svakako mnogo značiti nekim vozačima.

Bitna stavka je i to što ima beskontaktno otključavanje i startovanje motora, što znači da ne morate da vadite ključ iz džepa ili tašne.

Može čak da se podesi da se automatski otključa čim se približite vozilu, sa ključem, naravno.

Za one koji preferiraju Apple Car Play i Android Auto sistem povezivanja sa mobilnim telefonom, i ova opcija je na raspolaganju. Dakle, oprema je vrlo bogata i sadrži sve što je neophodno za komfornu i bezbednu vožnju.
Compass je SUV C segmenta. U odnosu na direktne konkurente ima nešto više prostora, posebno na zadnjim sedištima.

Doduše, nazad se sedi nešto uspravnije nego što smo navikli, ali osoba prosečne visine i dalje ima pet prstiju između glave i krova.

Za noge, takođe, ima pregršt prostora.
Napred se već sedi zavaljenije; kolena nisu previše savijena, s obzirom da je ovo automatik pa smo sebi dozvolili luksuz da se malo odaljimo.

Volan se dosta izvlači po dubini, što je omogućilo da ovo pomeranje sedišta unazad bude bezbedno za optimalno držanje upravljača.
Četvorocilindarski turbo-benzinac zapremine 1.3 litra je najnovije generacije i dolazi iz FIAT-ovog razvojnog centra.

Ima dva nivoa snage; verzija od 130 "konja" je rezervisana za kombinaciju sa manuelnim menjačem, dok je snažniji od 150 KS uparen sa šestostepenim automatizovanim menjačem sa dve lamele.

Klasičnog pogona na sva četiri točka više nema u ponudi, već ga menja hibrid, kod koga zadnje točkove pokreće elektromotor.

Test primerak je sa prednjim pogonom, što je više nego dovoljno za sve one koji ne nameravaju da se upuštaju u ozbiljan "ofroud". To ne znači da nije sposoban za savladavanje prepreka, zahvaljujući velikom odstojanju od tla od skoro 20 centimetara.
U odnosu na konkurente, možemo da kažemo da Jeep Compass ima jednu od najbolje izolovanih kabina. Tu, pre svega, mislimo na izolaciju od vibraciju ali i buke.

Na leru se gotovo praktično uopšte ne oseća da je motor upaljen. U vožnji auto jednostavno klizi, sa vrlo efikasnim upijanjem sitnih neravnina.

Ni veće rupe nisu nikakav problem, Compass ne lupa preko oštećenja na putu, dok je na pravcu stabilan kao da vozite limuzinu.

Vrlo je upravljiv, tako da nismo primetili bilo kakvo neuobičajeno naginjanje. Nema ni tipičnog "plivanja"“ za SUV modele, što dodatno uliva sigurnost vozaču prilikom naglih manevara.
Sa svojih 150 "konja", 1.3 turbo-benzinac je više nego dovoljan za gradsku vožnju, pa i za duge staze.

Snažno povlači čak i pri velikim brzinama, pa su preticanja na auto-putu više nego bezbedna.

Pri 130 km/h se "vrti" na oko 2700 obrtaja i troši oko 7,6 l/100 km. Po gradu već treba računati na 10 litara po toplom vremenu.
Iako nema adaptivni tempomat, Compass ima radarski senzor koji, između ostalog, omogućava vožnju na leru kada ispred nema drugog vozila.

Ovo se odnosi na situacije kada pustite gas u cilju smanjenja potrošnje goriva, ali čim pritisnete kočnicu ili ispred sebe prepozna drugo vozilo, menjač se ponovo ubacuje u brzinu kako bi kočio motorom.
Menjač je uvek u pravom stepenu prenosa, mada voli da zadržava obrtaje, pogotovo kada je motor nezagrejan.

Ukoliko želite sami da menjate brzine, na primer, prilikom spuštanja niz duge nizbrdice, tu je manuelni mod; dovoljno je da ručicu gurnete ulevo i uživate u brzoj reakciji menjača na zadatu komandu.
Prtljažnik: 438/1387 l
Osim bogate opreme i sjajnog motora moramo da pohvalimo i veliki prtljažnik. Nažalost, nema rezervni točak, već komplet za popravku pneumatika.

Duplo dno je standard kao i svetlo sa obe strane. Utičnica od 12 volti se podrazumeva.

Automatsko parkiranje

Standardni deo opreme akcijskih primeraka je i automatsko parkiranje. Auto skenira parking prostor na strani za koju je vozač dao migavac.

Prethodno, može da se odabere da li je parking mesto paralelno ili je "garaža". Sve što vozač treba da uradi je da kontroliše gas i kočnicu, dok auto potpuno samostalno upravlja.

Utičnica 220 volti

Pozadi je samo jedan USB priključak, ali zato je tu utičnica sa naponom od 220 volti.

Maksimalna snaga uređaja koji se uključuje je 150 vati, što znači da bez problema možete da uključite laptop.

Jedini problem je što prethodno morate da nabavite šuko adapter, s obzirom da je utičnica izrađena u britansko-američkom standardu.

Detaljna podešavanja

Multimedijalni displej služi i za brojna podešavanja. Možda deluje zbunjujuće, ali, parametri klime mogu da se podese preko displeja ali i preko fizičkih tastera ispod njega.

Osim toga, tu su i brojna druga podešavanja, na primer, centralne brave. Možete da podesite opciju da se vrata automatski otključaju čim priđete vozilu. Naravno, bitno je da je ključ uz vas, odnosno, u dometu.

Isto tako, možete da podesite i koliko rano će vas auto upozoriti na potencijalnu opasnost od sudara, kao i koliko će volan biti snažan pri "otimanju" prilikom nenamernog prelaska preko linije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Jeep Compass 1.3 Turbo 150 DDCT 4x2 - specifikacije

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 5500 o/min, maks. o moment 270 Nm pri 2500 o/min, menjač automatizovani sa dve lamele, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4394/1819/1624 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, klirens 198 mm, prtljažnik 438/1387 l, rezervoar 55 l, pneumatici 225/55 R18, masa 1505 kg

Performanse: maks. brzina 199 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s, potrošnja 6,6/5,0/5,5 l/100 km, emisija CO2 125 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: