Test "teretnjaka": VW Crafter 2.0 TDI Furgon 35 LR – kad je snaga važna

Pre nepune tri godine Volkswagen je na tržište izbacio novi Crafter. Tada smo testirali najmanji model u ponudi u Srbiji, a sad smo proverili kakve su mogućnost njegove veće i daleko traženije verzije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

13:08

Test

Tekst - Milan Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nakon razlaza sa Mercedesom, Volkswagen se oslonio isključivo na sopstveno znanje i višedecenijsko iskustvo u konstruisanju dostavnih vozila.

Nova fabrika u Poljskoj donela je i znatno bolje standarde kvaliteta i kontrole završne obrade.
Pre dve godine testirali smo model sa najkraćim međuosovinskim rastojanjem i najslabijim motorom.

Još tada smo konstatovali da taj motor izgleda ipak nije dorastao zadatku srpskog kupca (koji voli da pretera sa kilažom), ali isto tako i mala zapremina tovarnog prostora nije nešto što će se baš masovno tražiti.

Bili smo u pravu, a tržište je to i dokazalo.
Zato smo ovoga puta dobili na test model sa gotovo najvećom zapreminom tovarnog prostora i snažnijim (ali ne i najsnažnijim) motorom iz ponude.

Ovako konfigurisano vozilo nesumnjivo je ono što tržište traži i što se može smatrati dobrom investicijom "dobijeno za uloženo".
Ovaj znatno veći Crafter vozi se podjednako lagano kao i njegova manja verzija.

Naravno, morate uvek biti svesni njegovih dimenzija ako rešite da se provlačite kroz uske i krivudave ulice.

Upravljač je izuzetno mali i lagan što značajno olakšava vožnju.
Sedišta su izrađena od dugotrajnih materijala, ali nam se nije dopalo što su previše meka jer to može da zasmeta na dugim vožnjama.

Srednje suvozačko sedište može da se preklopi, čime se dobija praktičan naslon za ruke za vozača i suvozača sa držačima za čaše i dokumenta

Ispod suvozačkih sedišta nalazi se velika praktična pregrada za odlaganje alata, sigurnosne opreme i sličnih stvari.
Verzija koju smo mi testirali je sa malo siromašnijim paketom opreme, ali klima-uređaj, Bluetooth i audio sistem su tu.

Naravno, spisak opcija je veoma dugačak, pa ko želi može lako da se zaigra sa poručivanjem dodatne opreme, naravno samo ako je svestan cifre koja će ga sačekati na kraju računice.
Volkswagen je za Crafter pripremio i potpuno osveženu gamu motora.

Reč je zapravo o potpuno novom dvolitarskom TDI motoru, sa četiri izlazna nivoa snage: 75, 103 i 130 kW (102-177 KS).
Prošlog puta na našem testu bio je najslabiji motor, s obzirom da smo testirali i najmanju verziju Craftera.

Sada se verzija od 103 kW pokazala kao neuporedivo bolje rešenje kako u pogledu tehničkih performansi, tako i u smislu operativnih potreba jednog ovakvog vozila.

Motor odlikuje izuzetno miran i tih rad, koji nije bio karakterističan za dosadašnje TDI jedinice.
Potrošnja se držala u granicama proseka za ovu kategoriju te je u zagušenim gradskim uslovima Crafter trošio oko 8 litara goriva kad je neopterećen.

Sa punim opterećenjem moglo bi se očekivati do dva litra više.

Sa druge strane, vožnja ovako visokog vozila auto-putem nije nešto što će vas obradovati kad stanete na benzinsku stanicu.
Ovoga puta motor je pokazao dovoljno agilnosti i elastičnosti u svakodnevnoj vožnji. Standardni je šestostepeni manuelni menjač, a najjača verzija od 130 kW se opciono može dobiti i sa osmostepenim automatskim menjačem.

Manuelni menjač je glatko menjao brzine sa nešto dužim prenosnim odnosom što za cilj ima smanjenje potrošnje kada je vozilo opterećeno.
Verzija koja se našla na našem testu ima dugo međuosovinsko rastojanje iako ne i najdužu karoseriju.

Međuosovinsko rastojanje je 4.490 mm, a ukupna dužina vozila je 6.836 mm. To obezbeđuje tovarni prostor dužine 4.300 mm što je dovoljno za smeštaj do šest standardnih euro paleta.

Postoji i verzija sa produženim zadnjim prepustom čime se ukupna dužina vozila kao i dužina tovarnog prostora povećavaju za još oko pola metra.
Krov je povišen čime je dobijena ukupna zapremina tovarnog prostora od 16,1 kubnih metara.

Zbog nešto veće mase vozila od 2.280 kg, korisna nosivost je razumljivo nešto manja i iznosi 1.220 kg.
Za kraj možemo reći da je VW i sa ovom generacijom Craftera pogodio u metu odnosno zadovoljio najveći broj zahteva kupaca.

Da je to slučaj i u Srbiji govori podatak da je Crafter po prodaji odmah iza Fiata Ducato, koji se za tržište bori jedino niskom cenom i – ničim drugim.
Cena Craftera koji smo testirali je oko 25.800 evra bez PDV-a što je gotovo 20 odsto skuplje od Fiata.

Sa druge strane, Crafter je po broju prodatih vozila već nekoliko godina unazad daleko ispred glavnog rivala, Mercedesovog Sprintera čija je nova generacija upravo stigla i na naše tržište.

Bezbednosni sistemi i sistemi podrške vozaču

Crafter je bezbedno dostavno vozilo sa velikim brojem ugrađenih standardnih i opcionih sistema bezbednosti koji se mogu naći na tržištu.

Nabrojaćemo samo neke: bočni parking senzori, sistem za nadzor bočnog saobraćaja iza vozila prilikom isparkiravanja unazad, sistem za automatsko paralelno uparkiravanje, "trejler asist" sistem za lakše manevrisanje prikolicom, sistem za detekciju napuštanja vozne trake, adaptivni tempomat, sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, sistem za neutralisanje efekta bočnog vetra, dodatni sistem kočenja nakon sudara kako bi se vozilo što pre zaustavilo i sprečili dalji sudari…

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Motor 2.0 TDI
Zapremina motora 1.968 cm3
Snaga 103 kW / 140 KS
Maks.obrtni moment 340 Nm pri 1600-2250 o/min
Menjač manuelni, 6-stepeni
Dimenzija vozila D/Š/V 6836/2040*/2798 mm (*bez retrovizora)
Međuosovinsko rastojanje 4490 mm
Dimenzije tovarnog prostora D/Š/V 4300 /1380-1832/2189 mm
Zapremina tovarnog prostora 11,3 m3
Masa praznog vozila (sa vozačem) 2280 kg
Korisna nosivost 1220 kg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: