Supertest: FIAT 500 Hybrid Launch Edition (1. deo)

Elektrifikacija nije zaobišla ni male gradske automobile. Umesto 1.2 atmosferca, FIAT 500 je dobio potpuno novi motor zapremine hiljadu kubika sa tehnologijom lakog hibrida. U sledeća tri meseca testiraćemo novu mašinu.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3571/1627/1488 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2300 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3571/1627/1488 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2300 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Neverovatno je koliko pažnje izaziva FIAT 500, čak i 13 godina posle predstavljanja.

Tokom fotografisanja nam je prilazilo toliko ljudi da bi neko ko se ne razume pomislio da se radi o tek pristiglom modelu. Na neki način on to i jeste.

Znatiželjne je privukla ne samo atraktivna plava boja, već i oznaka "hibrid" na zadnjem delu.

Priznajemo, i mi smo bili radoznali šta ona sve donosi, pa smo FIAT 500 preuzeli na tromesečni test.

Cilj nam je da otkrijemo da li je nova trocilindarska mašina sa tehnologijom lakog hibrida dostojna zamena za odlazeći 1.2 motor.

FIAT 500 BSG Hybrid: zapremina 999 ccm; snaga 51 kW (70 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 92 Nm pri 3500 o/min
FIAT 500 BSG Hybrid: zapremina 999 ccm; snaga 51 kW (70 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 92 Nm pri 3500 o/min

Razlog za njeno uvođenje leži u činjenici da su standardi o emisiji izduvnih gasova postali toliko strogi, da je svaka pomoć struje dobrodošla.

Konkretno, 1.0 hibrid prosečno emituje 88 grama ugljen-dioksida po kilometaru, što je 27 grama manje u odnosu na 1.2 motor bez start-stop sistema.

Na žalost, u našoj zemlji ovaj podatak nema nikakvog značaja, dok su na Zapadu uštede ogromne, počevši od jeftinije registracije pa do raznih olakšica za parkiranje.

Na primer, moguć je ulazak u strogi centar mnogih gradova u kojima automobili sa klasičnim motorima ne smeju ni da se voze. Parking je daleko jeftiniji, pogotovo za one koji žive u centralnim zonama.

Naravno, vlasnici elektrifikovanih vozila su oslobođeni raznih taksi.

Da ne bude zabune, i naša država je učinila nekakav korak u tom pravcu. Od njega najviše imaju koristi vlasnici elektrifikovanih automobila velikih kubikaža, dok će vlasnik automobila kakav testiramo u Srbiji godišnje uštedeti tačno 1.310 dinara.

Toliko iznosi porez na upotrebu motornih vozila koji se ne plaća za elektrifikovane automobile.

Naravno, nema ni subvencije prilikom kupovine ovakvog automobila, kao da je potpuno nebitno što je "zeleniji“ od mnogih drugih koji na nju imaju pravo.

U svakom slučaju, ostaje uteha da manje troši u odnosu na odlazeći motor, koji je inače važio za skromnog po tom pitanju.

Šta je ključna razlika u odnosu na dosadašnji 1.2 motor? Prvo, novi motor ima cilindar manje, samim tim i manju radnu zapreminu koja iznosi 999 kubna centimetra. Kako onda ima jednu konjsku snagu više, odnosno 70 umesti 69 "konja"? Suština je u brojnim optimizacijama.

Pre svega, alternator je dobio ulogu elektromotora. Ne samo što puni akumulator, već pomaže motoru prilikom ubrzanja sa kojim je povezan kaišem. Da, i to je moguće s obzirom da ima solidnih 3,6 kW, odnosno skoro pet konjskih snaga.

Sa druge strane, prilikom kočenja i usporavanja vraća struju u posebnu litijumsku bateriju smeštenu ispod sedišta vozača. Njena uloga je i da napaja potrošače u trenutku kada je aktivan "stop" režim, odnosno kada je motor ugašen na semaforu.

Za razliku od ostalih lakih hibridnih sistema na 24 ili 48 volti, ovaj radi pod naponom od 12 volti.

Auto koji testiramo je specijalna, "lansirna" serija hibridne verzije. Podrazumeva i dosta dodatne opreme sa kojom košta ukupno 13.590 evra sa PDV-om.

Spolja ćete ga lako prepoznati po jedinstvenom dizajnu alu-felni prečnika 16 inča koje su rezervisane samo za "Launch Edition".

Na poklon se dobija metalik ili pastelna boja koja inače košta 500 evra. I navigacija je gratis, što donosi uštedu od dodatnih 750 evra.

Slično je i sa automatskim klima-uređajem, zadnjim parking senzorima, senzorima za kišu i retrovizorima sa odmrzavanjem, koji se takođe doplaćuju.

Time je postignuta lepa ušteda a FIAT 500 je napakovan tako da ima sve što je neophodno za komfornu vožnju.

Standard su fiksni panoramski krov, tempomat, digitalni instrumenti, kao i sedam vazdušnih jastuka, uključujući i onaj za kolena vozača.

Ovde je i specijalan volan, preuzet iz "rok star" paketa opreme. Iako nema manji prečnik, može se nazvati sportskijim, ne samo zbog aluminijumskih detalja na obruču, već i zbog bolje podrške za palčeve.

Osim volana, pažnju nam je odmah privukla digitalna instrument tabla, sa kojom dosad nismo imali prilike da se susretnemo.

Dizajn je sličan analognoj, s tim što je prostor u sredini iskorišćen za brojne informacije. Kretanje kroz meni se obavlja uobičajeno, tasterom na ručici brisača.

Uz očekivane podatke putnog računara i informacija sa senzora pritiska u pneumaticima, našle su se i stranice vezane za hibridni sistem.

Tu su podaci o akumuliranoj energiji u procesu rekuperacije ali i dva ekrana na kojima je prikazan tok energije, među kojima je i onaj o stanju napunjenosti baterije.

Inače, ova specijalna serija hibridnog "500" je prepoznatljiva po posebnim sedištima. U odnosu na standardna imaju nešto drugačiju konstrukciju, sa izraženijom bočnom podrškom.

"Polukadice" mogu da se pohvale i specijalnim presvlakama jedinstvenog dizajna. Što je najvažnije, napravljene su od recikliranog materijala.

Od identičnog perforisanog gumiranog materijala je i velika tapacirana površina u vratima.

Generalno, FIAT 500 ostavlja utisak kvaliteta koji definitivno nije svojstven automobilima A segmenta.

Svi detalji su pažljivo napravljeni, od prekidača pa do zvuka zatvaranja vrata koji se može porediti sa daleko skupljim automobilima.

Treba reći i da su detalji na karoseriji, koji su kod ostalih verzija hromirani, na specijalnoj ediciji u mat finišu, uključujući i kvake na vratima.

Interesantno je da neki laki hibridi motor uvek startuju motor uz pomoć starter-generatora, bez obzira da li je to prvo jutarnje paljenje ili ko zna koje po redu na semaforu.

Kod FIAT-a 500 je situacija nešto drugačija. Kada prvi put palite motor, to se obavlja uz pomoć klasičnog anlasera.

Svako sledeće paljenje u start-stop režimu je preko starter-generatora, odnosno alternatora.

Prtljažnik: 185 l
Prtljažnik: 185 l

Još jedno veliko iznenađenje stiže u vidu potpuno neočekivanog dubokog zvuka izduvnog sistema.

Nije baš kao Abarth, ali je daleko od standardnog. FIAT se potrudio da motor bude veoma uravnotežen, tako da na leru nema vibracija tipičnih za trocilindarske motore.

Već prvi kilometri nam stavljaju do znanja da starter-generator prilično pomaže prilikom ubrzanja, posebno na vrlo niskim obrtajima.

Odmah postaje očigledno da je novi motor u tom režimu dosta elastičniji odnosu na odlazeći 1.2. Štaviše, ekonometar nam savetuje toliko ranu promenu brzina da petu traži već pri 38, a šestu pri 58 na sat.

Dok se ostali trocilindarski motori "bune" u vidu izraženih vibracija na niskim obrtajima, kod FIAT-a 500 to nije slučaj. Njemu jednostavno prija ovakav način vožnje.

Na primer, često nam se dešava da skrećemo u četvrtoj brzini. Naravno, međuubrzanja sa 1500 obrtaja nisu munjevita ali su sasvim dovoljna za uobičajenu gradsku vožnju.

Ukoliko želite više snage, automobil ume da "pokaže zube", ali za to je već potrebno naterati ga u više obrtaje.

Ako je za volanom vozač koji nema iskustva sa ovom vrstom motora a navikao je da menja brzine po sluhu, lako će se desiti da za ručicom menjača posegne tek na 4000 obrtaja, misleći da je na mnogo nižoj vrednosti.

Otprilike, to je i neka granica kada počnete da čujete prepoznatljivi zvuk tri cilindra.

Jednom, kada se naviknete da pratite ekonometar i menjate brzine rano, motor praktično nećete ni čuti, već ćete menjač koristiti intuitivno na osnovu ubrzanja.

Da, to zahteva malo više angažovanja ali će vas FIAT 500 zato nagraditi niskom potrošnjom. Mi smo ga do sada vozili u mešovitim uslovima po gradu. Prosečna brzina je 28 km/h a potrošnja 5,8 l/100 km…

Detaljnije utiske iz vožnje FIAT-a 500 hibrid i informacije o troškovima održavanja donosimo vam u drugoj i trećoj fazi ovog supertesta.

Presvlake od reciklirane plastike

Samo za seriju "Launch Edition" pripremljena su specijalno dizajnirana sedišta, tačnije presvlake od posebnih materijala.

Izrađene su u saradnji sa "Seaqual" inicijativom koja se bavi reciklažom otpadnih materija, među kojima je najviše plastike od PVC ambalaže.

Oko 10 posto recikliranih materijala potiče iz mora, dok je 90 posto sa kopna.

Oznaka specijalne edicije vidljiva je i na B stubu.

Optimizacije rada motora

Novi motor obezbedio je spuštanje težišta za 45 milimetara. To se oseća u vožnji, posebno u krivinama
Novi motor obezbedio je spuštanje težišta za 45 milimetara. To se oseća u vožnji, posebno u krivinama

Među brojnim optimizacijama motora koje su omogućile veću efikasnost i snagu uprkos manjoj radnoj zapremini je i uvođenje usisne grane većeg protoka, kao i eksternog EGR ventila.

Stepen kompresije je povećan na 12:1, a unapređena je i termalna efikasnost.

Karter je napravljen od aluminijuma, dok su cilindri presvučeni specijalnom legurom za smanjenje trenja koje ujedno olakšava i sam start motora tokom čestog paljenja i gašenja u start-stop režimu.

Baterija ispod sedišta vozača

Rekuperacija, odnosno pretvaranje kinetičke u električnu energiju se obavlja samo ako se koči motorom.

Struja se vraća u posebnu litijumsku bateriju koja je smeštena ispod sedišta vozača. Ima kapacitet od 11 amper-časova, dakle, približno petini kapaciteta olovnog akumulatora.

Njen zadatak je da napaja strujom potrošače u trenutku kada je motor ugašen. Gasi se već pri brzinama manjim od 30 km/h.

Sportski detalji

"Lansirna edicija" specifična je i po sportskom volanu i sedištima.

Sedišta se razlikuju u odnosu na standardna po tome što imaju izraženiju bočnu podršku. Može se reći da su to prave polu-kadice.

Volan je takođe drugačiji, sa aluminijumskim detaljima i izraženijom podrškom za palčeve.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

FIAT 500 BSG Hybrid Launch Edition - specifikacije

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 51 kW (70 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 92 Nm pri 3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3571/1627/1488 mm, međuos. rastojanje 2300 mm, prtljažnik 185 l, rezervoar 35 l, masa 980 kg, pneumatici 195/45 R16

Performanse: maks. brzina 167 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,8 s, potrošnja 4,7/3,4/3,9 l/100 km, emisija CO2 88 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu