Test: Hyundai Kona 1.6 T-GDI GLS Premium

Do pre samo nekoliko godina ne bismo mogli ni da pomislimo da jedan gradski krosover može da pruži performanse doskorašnjih GTI automobila. Sada je to realnost, upakovana u karoseriju nesvakidašnjeg dizajna.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2021.

09:00

Test: Hyundai Kona 1.6 T-GDI GLS Premium

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema mnogo automobila koji mogu da vam zbune čula. Pogotovo ako imate stav da su gradski krosoveri samo našminkana vozila puna kompromisa.

Hyundai Kona će vas naterati da promenite mišljenje.

O dizajnu ćemo nešto kasnije, s obzirom da je i on pao u drugi plan posle pređenih prvih nekoliko kilometara.
Test primerak pokreće 1.6 turbo-benzinac sa 177 "konja" i on je definitivno lajtmotiv ovog automobila.

Na prvi pogled, ništa ne odaje tu snagu i niste svesni karaktera automobila sve dok vožnja ne počne.

Pre svega, pravo iznenađenje je automatizovani menjač sa dve lamele i sedam brzina. Ponaša se sofisticirano kao da se nalazi u vrhunskom premijum automobilu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4165/1800/1550 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2600 mm
Polazak iz stanja mirovanja je vrlo gladak, a promena stepena prenosa je inteligentna i pravovremena.

Štaviše, "komfort" režim je programiran tako da vrlo rano izmenja sve brzine, trudeći se da motor radi na oko 1500 obrtaja, što je inače vrednost pri kojoj isporučuje i maksimalni obrtni moment.

Zato i ne čudi što na snažnije dodavanje gasa nema potrebu za prebacivanjem stepen niže, već je toliko elastičan da snažno povlači i na niskim obrtajima.

Pri svemu tome, motor i dalje ne otkriva pravo lice sve dok se gas ne stisne još jače. Tada postaje očigledno da "nešto nije u redu" i da je pod haubom vrlo ozbiljna mašina.
Hyundai Kona 1.6 T-GDI: zapremina 1591 ccm; snaga 130 kW (177 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 265 Nm pri 1500-4500 o/min
Radoznalost nas navodi da aktiviramo "sport" mod.

Kona postaje brutalna, toliko da žuta lampica sistema za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova svetli na svako iole snažnije dodavanje gasa, bez obzira da li krećete iz mesta ili već vozite šezdesetak na sat.

Istina, auto smo testirali uglavnom po magli i vlažnim kolovozima. Zato nije loše razmisliti o verziji sa pogonom na sva četiri točka, za koju je potrebno doplatiti 1.100 evra.

Ona obezbeđuje bolje prijanjanje ali i dve desetinke sporije ubrzanje od 0 do 100 km/h.
Čak i po suvom, Kona se otima na snažno dodavanje gasa, što može da iznenadi manje iskusne vozače nepripremljene na činjenicu da volan mora čvrsto da se drži sa obe ruke.

Dakle, ako ste planirali da svoje dete častite slatkim gradskim autom koji izgleda vrlo nevino, radije razmislite o 1.0 turbo-benzincu sa 120 "konja".

Za taj motor se nikako ne može reći da je slab, a omogućava i dosta nižu potrošnju.

Tokom testa po vrlo hladnom vremenu i kratkim relacijama zabeležili smo prosek od oko jedanaest litara gradske vožnje.
Nije štedljiv ni pri 130 km/h. Iako se "vrti" na niskih 2300 o/min, ume da troši između osam i deset litara, ali zato pruža osećaj zadovoljstva kakav ne biste mogli da dobijete kod drugih automobila za 20.990 evra.

Upravo toliko košta test primerak sa srednjim paketom opreme.

S obzirom da su automobili generalno poskupeli, to i nije veliki iznos ako se u obzir uzme sjajan motor i DCT automatizovani menjač sa sedam brzina.

Spisak opreme je takođe za pohvalu. Niskoprofilne "osamnaestice" su standard, baš kao i multimedija sa navigacijom i kamerom za vožnju unazad.
Moramo da pohvalimo i vesele boje, ne samo karoserije već i enterijera. U skladu sa bojom automobila su detalji unutrašnjosti.

Ovde su crveni štepovi na lajsnama, sedištima i volanu, a tu su i crveni sigurnosni pojasevi, što je prava retkost i ostavlja više nego dobar utisak.

Ukoliko, na primer, poručite zeleni auto, biće i zeleni detalji unutrašnjosti.

Ako se pitate da li Kona može da bude jedino porodično vozilo, odgovor je da. Jeste manja od modela Tucson, ali ima vrlo prostranu kabinu. Nije tesno čak ni na zadnjim sedištima.
Prtljažnik: 361/1143 l
Prtljažnik ima solidnu zapreminu. Iako ima opciju za spuštanje police u formi duplog dna, ovde to nije moguće jer se Kona isporučuje sa rezervnim točkom smanjenih dimenzija.

Za duža putovanja su se pobrinule standardne krovne šine na koje lako možete da postavite kofer po želji.

Praktičnost je za svaku pohvalu. Ima dosta pregrada za odlaganje sitnica. Naslon za ruke imaju ne samo putnici napred, već i oni pozadi.

U kasetu opušteno staje A4 format, a posebno moramo da pohvalimo dve police za odlaganje mobilnog telefona, što je prava retkost u auto industriji.
Srednji paket opreme "premijum" ima automatsku "klimu" sa jednom zonom, kao i komforno beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

O brisačima i farovima ne morate da brinete jer su tu senzori za automatsko aktiviranje.

Ozvučenju je takođe posvećena velika pažnja - firma Krell je zadužena za veliku snagu i duboke bas tonove.

Navigacija je standard, a ko želi, može da koristi i Android Auto ili Apple Car Play mogućnost povezivanja sa mobilnim telefonom.
S obzirom da je krosover, Hyundai Kona ima povišeno odstojanje od tla koje iznosi 170 milimetara. Sasvim dovoljno da možete da se penjete uz visoke ivičnjake, ali ipak pripazite na niskoprofilne "osamnaestice".

Čak i sa njima auto nije tvrd. Sedi se očekivano visoko, baš kako bi i trebalo u jednom krosoveru.

Interesantno je da nožne komande nisu previše blizu, pa je omogućena relaksirajuća pozicija za volanom sa polusavijenim nogama.

Za komfornu vožnju su zadužena i specifična sedišta. Iako na prvi pogled ne deluje da je bočna podrška izražena, ona se itekako oseća kada se zavalite.

Čak je sedište prilično usko, pa je osećaj "kadice" izraženiji nego kod nekih automobila sa specifičnim sportskim sedištima.
Inače, plastika je u potpunosti u skladu sa klasom. Deo komandne table je od mekih materijala, kao i dobar deo tapacirunga u vratima.

Za pohvalu je i ergonomija volana, sa dobrom podrškom za palčeve. Nedostajale su nam komande za manuelnu promenu brzina na upravljaču, mada smo se brzo navikli na položaj ručice menjača ulevo, sa plus položajem unapred.

Manuelni režim ne dozvoljava da se motor "prevrti", pa će sam prešaltovati u viši stepen prenosa kada dođe do limitera obrtaja.

Sa te strane manuelni mod menjača nije preterano sportski, ali i ovo što smo dobili je preko svakog očekivanja, pogotovo za navedeni iznos.
Kada smo već kod toga, treba reći da Kona može da se nabavi već od 15.890 evra sa 1.0 turbo-benzincem od 120 "konja".

Za ljubitelje dizelaša je pripremljen 1.6 CRDi sa 115 i 136 konjskih snaga, čija cena počinje od 19.390 evra.

Jača verzija je dostupna sa DCT automatizovanim menjačem, kao i sa pogonom na sva četiri točka, za koji je u slučaju dizela potrebno doplatiti 1.300 evra.

Konu mogu da priušte i kupci sa plićim džepom koji će čak i u baznoj verziji dobiti dosta opreme.

Najzahtevnijima će takođe biti ispunjena očekivanja, s obzirom da najopremljeniji paket ima hed-ap displej, hlađenje i grejanje sedišta, grejač volana, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, kontrolu mrtvog ugla, kožna sedišta, Bi-LED farove sa praćenjem krivine, bežični punjač za mobilni…

Dve police za mobilni

Hyundai Kona se od drugih automobila izdvaja i po tome što ima dve police za odlaganje velikih telefona.

Smeštene su jedna iznad druge, sa svim potrebnim priključcima koji su na dohvat ruke.

Najbogatiji paket opreme ima i bežično punjenje smartfona u donjem nivou.

Intuitivna multimedija

Multimedijalni uređaj sa navigacijom ima displej dijagonale osam inča i dostupan je od srednjeg paketa opreme.

Kretanje kroz meni je intuitivno, sa mogućnošću povezivanja mobilnog preko Android Auto i Apple Car Play aplikacija.

Prilikom memorisanja, DAB i FM stanice se nalaze u zajedničkoj listi omiljenih, što je vrlo retko i za pohvalu.

Kvalitetno ozvučenje

Projektovanje ozvučenja potpisuje firma KRELL, koja je ugradila kvalitetne zvučnike i posebno pojačalo smešteno ispod sedišta suvozača.

Iako nema sabvufer, bas tonovi su duboki i bez izobličenja čak i kada se "odvrne".

Dizajn s pedigreom

Za neobičan ali atraktivan dizajn zadužen je Belgijanac Luk Donkervolk (Luc Donckerwolke), koji je karijeru započeo u kompaniji Peugeot a nastavio je VW grupaciji, gde je dizajnirao automobile sa znakom brendova Škoda, Audi, Lamborghini, Seat i Bentley.

Poslednjih nekoliko godina radi za Hyundai Motor grupu, rame uz rame sa Peterom Šrajerom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Hyundai Kona 1.6 T-GDI GLS Premium - specifikacije

zapremina 1591 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 5500 o/min
maks. o. moment 265 Nm pri 1500-4500 o/min
menjač automatizovani, 7 stepeni
dimenzije 4165/1800/1550 mm
međuos. rastojanje 2600 mm
klirens 170 mm
prtljažnik 361/1143 l
rezervoar 50 l
masa 1312 kg
pneumatici 235/45 R18
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,7 s
potrošnja (fabrički deklarisana) 6,9/5,9/6,3 l/100 km
emisija CO2 144 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: