Test: Peugeot 508 SW GT – nedelja mode

Nedelja tokom koje je Peugeot 508 karavan bio u našoj redakciji na testu, bila je prava nedelja dizajna i mode. Avangardan dizajn, crvena koža, pravo drvo, masaža u sedištima i snažan motor, samo su neki od elemenata u kojima smo uživali.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2020.

09:30

Test: Peugeot 508 SW GT – nedelja mode
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4778/1859/1420 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2793 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Skoro da nema osobe koja prati automobile a da joj novi Peugeot 508 nije zapao za oko.

Ovo je auto od koga mnogo očekuju kupci ali i sam proizvođač.

Ideja je bila da se dizajnira tako da nema direktnu konkurenciju, ali i da kvalitet materijala i završne obrade bude na premijum nivou. I zaista, Francuzi su u tome uspeli.
Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180: zapremina 1997 ccm; snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 2000 o/min
Za one koji to još nisu primetili, limuzina više nije sedan, već "liftbek", i to kupe. Tačnije, kupe sa 4 vrata, koja nemaju okvire prozora.

Posle limuzine, na test Auto magazina stigao je karavan. Unikatan dizajn i ovde dominira prvim utiscima; svaki detalj je poseban, od specifičnih "kljova" koje imaju funkciju dnevnog svetla i migavaca, pa do zadnjih trodimenzionalnih svetala, čija se grafika takođe menja prilikom kočenja.
Oznaka GT govori da je reč o najbogatijem paketu opreme.

Ovde je standard mnogo toga, kao što je adaptivno ogibljenje, Zebrano drvo u kabini, puno LED osvetljenje uključujući i ambijentalno, digitalni instrumenti, štep na komandnoj tabli i eko-kožom presvučenoj centralnoj konzoli, beskontaktno otključavanje i startovanje motora…
Na test smo preuzeli primerak sa dosta dodatne opreme. Na automobilu su, umesto 18-inčnih točkova, devetnaestice sa kojima 508 izgleda još moćnije.

Unutrašnjost je posebna priča. Velikim površinama pod drvetom pridružuju se crvena kožna sedišta. I to ne bilo kakva. Projektovana su u saradnji sa nemačkom asocijacijom ortopeda.

Osim što su veoma udobna, imaju masažere za koje možemo da kažemo da su među najboljima na tržištu.

Naravno, sedišta se podešavaju "na struju", dok vozačevo ima i memorije položaja. Podešavanje dužine sedalnog dela se podrazumeva.
Čuveni dizajn kokpita je odavno zaštitni znak kompanije Peugeot.

Nismo sigurni šta je dominantnije, da li prisustvo velikih displeja, drvo, ili aluminijumski tasteri dizajnirani po ugledu na dirke klavira.

Instrumenti se, kao i do sada, gledaju preko malog volana a ne kroz njega. Možete da odaberete nekoliko vrsta prikaza, počevši od onog sa mapom navigacije, pa do minimalističkog.
Sam obruč upravljača je dosta manji nego kod ostalih automobila, što dodatno stvara osećaj prostranosti, ali i utisak da lakše kontrolišete auto.

Specifičan dizajn ručice menjača ima bitan ergonomski momenat, s obzirom da je idealno pozicionirana i oblikovana.

Na vrhu je "P" taster koji je lako dostupan i može da se koristi i na semaforima.

Zanimljivo je da je auto-hold funkcija kočnice dostupna samo ukoliko je aktivan adaptivni tempomat, koji omogućava potpuno samostalno zaustavljanje vozila.
Ukupan utisak za volanom je toliko jedinstven da 508 praktično nema konkurente u pogledu kreativnosti.

Ne kažemo da se dopada svakome, ali da je jedinstven, jeste. Na primer, neki od direktnih rivala takođe imaju specifičnu spoljašnjost, ali im je unutrašnjost konzervativna.

Inače, u 508-ici na mestu vozača se sedi prilično visoko za jednu limuzinu, čak i u najnižem položaju.
Zadnja sedišta nisu zamišljena da se koriste za prevoz VIP osoba.

Vrlo visokim putnicima mogu da zasmetaju bočne ivice krova koje su prilično spuštene, tako da donekle zaklanjaju vidik kroz prozor. Prosečno visoke osobe nemaju problem sa tim.

Naslon je dosta uspravan, a sama sedišta su nešto niža, pa oslonac butine nije potpun.

Daleko od toga da su neudobna, ali treba imati u vidu nameru konstruktora da ovaj auto posveti ljudima kojima su imidž, dizajn i sofisticiranost prioritet.
Bez obzira na to, nije bilo kompromisa sa prtljažnikom. Kao što i dolikuje karavanu, njegova zapremina je velika.

Bočne ivice su ravne pa je iskorišćenost prostora maksimalna. U desnom zidu je postavljen sabvufer haj-faj ozvučenja marke Focal, dok je ispod poda smešten rezervni točak smanjenih dimenzija.

Zadnja sedišta se jednim potezom obaraju preko ručica u gepeku. Svuda je kvalitetan čupavi itison a vrata prtljažnika se otvaraju i zatvaraju zamahivanjem nogom, što je zgodno kada su vam ruke pune.

Tu je i mrežica za razdvajanje putničkog od prtljažnog prostora. U slučaju da prevozite više tereta sa oborenim zadnjim sedištima, mrežica može da se pomeri unapred, neposredno iza naslona vozača i suvozača.
Prtljažnik: 530/1780 l
Limuzina 508, koju smo testirali sa 1.6 turbo-benzinskim motorom od 225 KS ostavila je veoma dobar utisak, ali sada je red da isprobamo najjaču dizel varijantu.

Motor je prilično tih na leru, dok su vibracije u kabini minimalne.

Osmostepeni automatski menjač je inteligentan, relativno rano menja brzine u standardnom režimu i nema onu pauzu posle naglog dodavanja gasa kada se većina menjača "razmišlja" šta da uradi.
Koliko god da ste zahtevni sa ubrzanjima, on brzo pronalazi odgovarajući stepen prenosa. Sa svojih 177 "konja" pruža vrlo snažna ubrzanja, i što je važnije, međuubrzanja pri visokim putnim brzinama.

Sa ovim motorom opušteno možete i na Autoban, nećete se obrukati u preticajnoj traci.

Pri 130 km/h kazaljka obrtomera je na 1.800 obrtaja i tada troši skromnih 6 l/100 km.

Po gradu smo zabeležili prosek od oko 9 l/100 km, sa stalno uključenim klima-uređajem.
Još jedna od specifičnosti ovog Peugeota 508 SW je aktivno ogibljenje.

Generalno, ne prijaju mu rupe na našim putevima. Relativno je tvrd čak i u "komfort" modu, u kome je hod oslanjanja najduži, uz karakteristično "plivanje" preko ulegnuća i prevoja.

U "sport" režimu auto je najviše ukrućen, s tim što i dalje nije tvrd, već je prisutan solidan hod amortizera.
Cena 508-ice počinje od 25.690 evra sa PDV-om, koliko košta verzija sa "aktiv" paketom opreme i 1.5 dizelašem od 130 "konja".

Testirani karavan sa GT opremom i 2.0 dizelašem od 177 KS košta 43.990 evra, bez dodatne opreme.

Za akcijske modele (vozila na lageru) mogu se očekivati i niže cene.

Mačje šapice

Masaža u sedištima je jedna od najboljih koje smo imali prilike da testiramo.

Odnosi se samo na leđni deo, ima nekoliko programa, među kojima su i "mačje šapice".

Na žalost, vozač ne može da aktivira masažu za suvozača i obrnuto, već svako ponaosob to mora da učini preko tastera na sedištu a onda da u meniju odabere intenzitet i program.

Noćna kamera

Po želji može da se doplati i noćna kamera. Njen zadatak je da detektuje pešake na putu i uz njega u situacijama kada ih ne obasjava snop farova a nema ulične rasvete.

Prikaz kamere je na digitalnim instrumentima, sa posebnim upozorenjem kada se naiđe na osobu ili životinju.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180 - specifikacije

zapremina motora 1997 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 400 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
dimenzije 4778/1859/1420 mm
međuos. rastojanje 2793 mm
prtljažnik 530/1780 l
rezervoar 55 l
masa 1615 kg
pneumatici 235/40 R19
maks. brzina 231 km/h,
ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s,
potrošnja (fabrički deklarisana) 5,9/4,0/4,7 l/100 km
emisija CO2 124 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: