Test: Dacia Duster 1.3 TCe 130 – faktor iznenađenja

Kada se pojavio, novi Dacia Duster nas je iznenadio svojom bogatom opremom u odnosu na prethodnu generaciju. Odmah zatim, usledio je novi faktor iznenađenja – 1.33 turbo-benzinac od 130 "konja".

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2020.

09:30

Test: Dacia Duster 1.3 TCe 130 – faktor iznenađenja
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4341/1804/1693 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2674 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Bilo je samo pitanje vremena kada će i Dacia dobiti novi 1.33 turbo-benzinski motor, koji je Renault razvio u saradnji sa Mercedesom.

Za razliku od mnogih proizvođača koji potenciraju trocilindarske motore, velika prednost ove mašine je što ima četiri cilindra.

I ne samo to.
Dacia Duster 1.3 TCe 130: zapremina 1332 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 5000 o/min; maks. o. mom. 240 Nm pri 1600 o/min
Osim izuzetne sofisticiranosti i uglađenosti u radu, može da se pohvali eksplozivnošću na vrlo niskim obrtajima i prilično niskom potrošnjom, s obzirom na performanse.

Donedavno, u Duster se ugrađivao 1.2 TCe Renault motor sa 125 "konja", koji je imao vrlo slične performanse.

Ipak, najnoviji standardi o emisiji izduvnih gasova ali i ekonomsko-strateška računica, doprineli su da 1.2 turbo ode u istoriju a da umesto njega dođe 1.33.
Da, ovo je još jedan od primera „ap-sajzinga“, odnosno povećanja zapremine motora, koji je usledio posle perioda trenda smanjivanja.

Slična je i situacija sa Renault dizelašima; na primer, umesto 1.6 dCi motora stiže novi 1.7.

Ali, o njemu ovaj put nećemo, jer nije planiran za modele marke Dacia.
Iako Duster spada u manje SUV modele, u pogledu ponude unutrašnjeg prostora je sjajna alternativa za tradicionalne hečbeke C segmenta.

U prilog mu ide i visoko odstojanje od tla (210 milimetara), pa je zanimljiv kao svakodnevni prevoz ne samo za ljubitelje krosovera, već i za ljude koji žive u ruralnim područjima.
Novi 1.33 TCe motor sa direktnim ubrizgavanjem se ugrađuje u varijantama od 130 i 150 konjskih snaga, što je do sada najjači motor pod haubom Dustera.

Ipak, u međuvremenu je iz cenovnika za naše tržište izbačena jača verzija, pa smo na test preuzeli Duster od 130 KS.
Auto iznenađuje sofisticiranošću u vožnji, počevši od preciznog menjača i usklađenosti kvačila koje omogućava lako slaganje međugasa, pa do stabilnosti na pravcu, uprkos visini i ogibljenju koje se najmanje može nazvati sportskim.

U tom kontekstu, voli da se propne prilikom ubrzanja iz stanja mirovanja, kao terenci starije generacije.

Bez obzira na to, ni najmanje nije neprijatan, naprotiv.
Prijalo nam je što meko upija rupe iako se preko njih pomalo stresa, dok je vožnja po makadamu zaista komforna, koliko može da bude po takvoj vrsti terena.

U krivinama se nešto više naginje u odnosu na druge najnovije SUV modele, ali to je jednostavno nešto što smo očekivali od jednog niskobudžetnog krosovera.
Doplata za kontrolu "mrtvog ugla" je 200 evra
Kada imate u vidu činjenicu da je ubedljivo najjeftiniji u svojoj klasi, kvalitet materijala i završne obrade uopšte nije loš. Tvrda plastika je svuda, ali nema krckanja na pritisak bilo kog dela komandne table, kao što je slučaj kod nekih dosta zvučnijih imena.

U vožnji takođe nema šumova, izuzev nešto veće buke pri 130 km/h. Ona potiče od strujanja vazduha ali ne i od motora, koji se tada "vrti" na relativno niskih 2700 obrtaja.

Kao i kod mnogih drugih automobila, potrošnja pri ovoj brzini je praktično ista kao i po gradu – kreće se oko 7,5 l/100 km.
Pored toga što je najnovija tehnologija pod haubom, "naš" Duster može da se pohvali i drugim sistemima koji utiču na komfor i bezbednost.

Osim automatske "klime", tu su kartica za beskontaktno otključavanje i startovanje motora, kontrola mrtvog ugla, automatika za farove, navigacija…

Tu su i brojni vizuelni dodaci, uključujući i karirane presvlake sedišta i druge detalje u crvenoj boji kao vizuelni lajtmotiv.
Nije loše podsetiti da je Duster druge generacije dobio električni servo volana, pa se auto lakše parkira, pogotovo što ovaj paket opreme ima kameru za vožnju unazad i zadnje parking senzore.

Pri svemu tome, sedi se vrlo udobno i napred i pozadi. Prednja sedišta su mogla da budu malo zavaljenija, ali nema onog osećaja da klizite unapred kao kod Sandera.

Opremljena su naslonom za ruke koji je dobro pozicioniran, a tu je i solidna lumbalna podrška.
Prtljažnik: 414/1409 l
Svi prozori imaju elektropodizače a samo vozačev je sa automatikom.

Jedini trag prošlosti je u vidu podešavanja visine snopa farova preko sajle. Drugih arhaičnih rešenja nema, pa je čak i bravica prtljažnika električna.

Dacia definitivno nije ono što je bila, iako je i dalje niskobudžetni brend.
Sa novim motorom nema sumnje da će dodatno popraviti imidž.

Za sada je dostupan samo uz manuelni šestostepeni menjač i u verziji sa prednjim pogonom.

Uz najniži paket opreme može da se nabavi za 12.890 evra i to sa trocilindarskim turbo-benzincem od 100 "konja".
Trenutno najbolju ponudu predstavlja "Proud" paket opreme u čast petnaestogodišnjice nove istorije brenda, pa tako za 16.590 evra dobijate 1.3 turbo-benzinac sa multimedijom dijagonale sedam inča koja uključuje navigaciju i "Adrijatik" kartografiju, odnosno zemlje bivše Jugoslavije.

Standard su još automatski klima-uređaj, kao i alu-felne prečnika 17 inča.

Doplate za preporuku

Doplata za zadnju kameru sa prikazom od 360 stepeni oko vozila je 380 evra
Neki od elemenata opreme se doplaćuju ali svakako vrede svaki uloženi evro. Na primer, kartica za beskontaktno otključavanje i startovanje motora košta 150 evra.

Čim se približite automobilu, on se otključava. Isto tako, kada se udaljite, vrata će se zaključati.

Grejači prednjih sedišta koštaju 160 evra, kontrola mrtvog ugla je 200 a doplata za četiri kamere sa prikazom od 360 stepeni oko vozila je 380 evra.

Bez dodatnog održavanja

Novi 1.33 turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem je opremljen filterom čestica čađi kako bi ispunio najnovije Euro 6d-Temp standarde.

Nema dolivanja AdBlue tečnosti, već se proces čišćenja filtera automatski obavlja po potrebi i bez nje.

Tada ne radi start-stop sistem i hoće da digne potrošnju, ali ne preko 8,5 litara po gradu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Dacia Duster 1.3 TCe 130 FAP TechRoad - specifikacije

zapremina motora 1332 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 5000 o/min
maks. o. moment 240 Nm pri 1600 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4341/1804/1693 mm
međuos. rastojanje 2674 mm
klirens 210 mm
maks. napadni ugao 30 stepeni
maks. izlazni ugao 33 stepena
rampa 21 stepen
prtljažnik 414/1409 l
rezervoar 50 l
pneumatici 215/60 R17
masa 1309 kg
maks. brzina 191 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,4 s
potrošnja (fabrička) 7,4/6,1/5,3
emisija CO2 139 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: