Test: Toyota RAV4 Hybrid – moć tišine

Nova Toyota RAV4 je prostranija, kvalitetnija i luksuznija. Najviše od svega iznenadila nas je ogromna snaga, kao i ukupan procenat vožnje samo na struju. Potrošnja je za rubriku "verovali ili ne".

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2020.

22:11

Test: Toyota RAV4 Hybrid – moć tišine
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4600/1855/1685 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2690 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nije tajna da elektrifikovani automobili na Zapadu imaju prođu, između ostalog, i zbog brojnih subvencija i olakšica, što za nabavku, što tokom eksploatacije vozila.

Čak 85 posto prodatih svih primeraka Toyote RAV4 u prethodne dve godine imalo je hibridni pogon.

Kod nas su tek nedavno uvedene subvencije. Za ovaj auto se ne plaća takozvani porez na luksuz, odnosno taksa na upotrebu motornog vozila.

Bez obzira što ima radnu zapreminu od 2.5 l, registracija je na nivou prosečnih automobila B ili C segmenta, što na godišnjem nivou donosi uštedu od skoro 500 evra u odnosu na period od pre 1. januara 2020.
Toyota RAV4 Hybrid FWD: zapremina 2487 ccm; snaga 160 kW (218 KS); maks. o. mom. 221 Nm pri 3600-5200 o/min
Ipak, dokaz da se vremena menjaju je Toyota. I to ne zbog toga što je država pomogla, već što je sam proizvođač uspeo da snizi cene.

Sada RAV4 sa hibridnim pogonom može da se nabavi za 34.500 evra, koliko koštaju konkurenti sa klasičnim SUS motorom i to sa dosta slabijom opremom.

Kod Toyote je standardna oprema takva da smo se i sami začudili.
Tu je sistem za automatsko kočenje i to poslednje generacije koji prepoznaje pešake i bicikliste, zatim, RAV4 ima adaptivni radarski tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred, aktivnu prevenciju napuštanja saobraćajne trake kod koje se volan sam koriguje…

Standard je sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatska aktivacija dugih svetala, puna LED tehnologija farova, elektro-preklapanje retrovizora, alu-felne, dvozonska "klima", multimedija…

Da, sve to je standard i sastavni je deo osnovne opreme čak i klasične 2.0 benzinske verzije od 175 KS, koja košta 28.500 evra.
Dizajn novog RAV4 je potpuno drugačiji od prethodnog. Iznenadili smo se koliko ostavlja dobar utisak na ljude - reakcije su više nego pozitivne.

S obzirom da smo već imali prilike da ga vozimo na međunarodnoj prezentaciji u Barseloni, na nas je najveći utisak ostavila tehnologija automobila i njegova praktičnost, tako da nam je dizajn nekako otišao u drugi plan.

Ono što je svakako dominantno je njegova veličina. RAV4 je ozbiljno veliki SUV. To najbolje vidite kada stanete uz haubu koja je izuzetno visoka.

Onda sednete pozadi, pa shvatite da je prostor takav da komotno mogu da sede i vrlo krupne i visoke osobe.
Prtljažnik od 580 litara je takođe među najvećima. Pri svemu tome, otvaranje gepeka pomoiću električne komande je standard već od trećeg paketa opreme. Kod četvrtog radi i zamahivanje nogom.

Mi smo preuzeli na test primerak sa upravo sa takvim, "stajl" paketom, od ukupno pet dostupnih.

U prvom trenutku smo pomislili da je ovo najluksuznija verzija, ali Toyota ima još mnogo toga da pokaže.
Dizajn unutrašnjosti je takođe specifičan. Na prvom mestu je praktičan. Sve je bogato tapacirano mekim materijalima, uključujući i komandnu tablu presvučenu eko-kožom.

Pregrade za odlaganje sitnica su svuda. RAV4 je među retkima koji ima posebnu policu ispred suvozača, dok je sa leve strane volana još jedna pregrada za raznorazne kartice ili manje mobilne telefone.

Pregrada u naslonu za ruke je velika ali nije hlađena.Ima dva USB konektora struje od 2,1 amper.

Još dva ista takva su pozadi ispod ventilacionih otvora.
Napred se sedi visoko, čak i u najnižoj poziciji sedišta. Volan se dosta izvlači, tako da može lepo da se zavali.

Moramo da pohvalimo i sjajnu lumbalnu podršku.

Prvo što smo primetili tokom vožnje je da auto mnogo duže ide samo na struju.

Štaviše, čak i kada je potpuno hladan, kreće na struju i tek dosta kasnije startuje benzinski motor.
Iznenadilo nas je i to što benzinac izuzetno brzo dostiže radnu temperaturu. Razloga zašto se on retko aktivira je mnogo.

Između ostalog, kompresor "klime" je na struju. Na struju je i pumpa rashladne tečnosti, kao i termostat.

Grejači kabine su takođe električni, pa zimi odmah počinje da greje.

Sve to drastično štedi gorivo, odnosno smanjuje potrebu za uključivanjem benzinca.
Takođe, primetili smo da na struju može snažnije da se ubrzava nego ranije, odnosno da se odloži uključivanje benzinca.

Na instrumentima je i dalje kazaljka koja vam, u zavisnosti od intenziteta kojim pritiskate papučicu gasa, pokazuje koji je to trenutak do kog RAV4 može da ide samo na struju, a kada će se uključiti benzinski motor.

Na taj način prilagođavate stil vožnje i postižete veću uštedu.

Primetili smo da se baterija nije praznila ispod jedne trećine napunjenosti, koliko god da smo insistirali u vožnji samo na struju.
Ukoliko vodite računa i gledate u instrumente, lako možete da dostignete fabrički deklarisanu potrošnju.

Tako smo zabeležili prosek od 4,6 l/100 km a da uopšte nismo bili spori, kako je to bio slučaj sa starijim generacijama hibrida.

Toyota se potrudila da omogući potpuno normalna ubrzanja i to samo na struju.

Kao i do sada, važi pravilo da što je veća gužva, RAV4 manje troši. Stani-kreni vožnja je omiljena hibridima, pa tako i ovom velikom SUV-u.

Od velike koristi je i auto-hold funkcija koja omogućava da prilikom stanja mirovanja, na primer, na semaforu, sklonite nogu sa kočnice.

Auto će stajati zakočen sve dok ponovo ne pritisnete gas. Suvišno je pominjati koliko odsustvo buke i vibracija u elektro-režimu može da bude relaksirajuće.
Za razliku od gradske i vožnje magistralnim putevima, auto-put već dosta podiže potrošnju. Nije ni čudo, kad zahteva konstantan rad benzinca.

Pri 130 km/h RAV4 troši oko 7,5 l/100 km, što je i dalje vrlo povoljan rezultat za jedan SUV ove veličine.

Ono što nas je posebno iznenadilo je koliko je ogromna rezerva snage zahvaljujući elektromotoru. Pun gas i kazaljka brzinomera sa 130 km/h potpuno neočekivanom brzinom stiže do 160 km/h.

Istina, motor je tada na visokim obrtajima, ali čim se ubrzanje završi, drastično padaju. Onda smo se setili da RAV4 ima 218 "konja".

A Toyota kada navede neki podatak, nema laganja. Sa tolikom snagom auto vas nikada neće ostaviti na cedilu, a posebno prija činjenica da je uvek, u svakom trenutku spreman da trenutno i izuzetno snažno odreaguje na komandu gasa.

Jedina mana je, uslovno rečeno, to što je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.
Prtljažnik: 580/1690 l
Prestali smo da pazimo. Sada već testiramo ubrzanja i po gradu.

Naglo dodavanje gasa može da iznenadi manje iskusne vozače. Elektronika se ozbiljno trudi da obuzda veliki obrtni moment koji je dostupan već od nula obrtaja.

Tako da, ako ste patosirali gas iz stanja mirovanja, pripremite se na izuzetno snažnu reakciju i otimanje volana.

Međuubrzanja su munjevita, kao da je potpuno električni auto. Na kraju, bez paženja i štednje, beležimo prosek od 5,6 l/100 km, što je i dalje fantastičan rezultat za ovako veliki auto.
Prilikom kupovine treba dodati činjenicu da kod hibrida praktično nema specijalnog održavanja. Godišnje se menja ulje u motoru, kočna tečnost na dve a antifriz na deset godina.

Nema zamene kaiševa, lamele, plivajućeg zamajca...

Čak se i kočnice daleko sporije troše, jer hibrid prvo koči regenerativno elektromotorom, dopunjavajući bateriju, pa tek kada uspori toliko da je kinetička energija maksimalno smanjena, onda prisloni pločice uz diskove.
Garancija je pet godina bez ograničenja kilometraže, a tu je i verovatno najbolja putna asistencija, odnosno mobilna garancija, koja osigurava da vozač i putnici stignu na odredište bez obzira na sve.

Kada se na sve to doda izuzetno prostrana kabina, bogata oprema i neverovatno niska potrošnja, jasno je da Toyota RAV4 navodi na ozbiljno razmišljanje. Čak i bez ikakvih subvencija.

Hibrid na sva četiri točka

Toyota RAV4 hibrid dostupan je i sa 4x4 pogonom. Ima dodatni elektromotor snage 40 kW (54 KS) i 121 Nm koji pokreće točkove na zadnjoj osovini.

Za razliku od mnogih proizvođača koji snage motora sabiraju, Toyota navodi da je ukupna snaga sistema 222 KS, odnosno četiri konjske snage više nego u varijanti sa prednjim pogonom.

Maksimalna brzina je ista, s tim što je 4x4 varijanta do "stotke" brža za tri desetinke.

Štedljivac i sportista

Vozaču je na raspolaganju nekoliko režima vožnje, "eko", "normal" i "sport". Ekonomični mod se trudi da ubrzanja budu što nežnija kako bi se što manje energije potrošilo, ali i da redukuje rad nekih električnih potrošača.

"Sport" mod već pretvara RAV4 u pravu zver. Komanda gasa je izuzetno osetljiva i na najmanji stisak auto prosto leti, koristeći maksimum iz oba motora.

Ko želi, može da vozi i samo na struju, pritiskom na "EV" taster. On omogućava nekoliko kilometara vožnje u čisto električnom modu.

Racionalna "klima"

U cilju obezbeđivanja što veće uštede električne energije, ostavljena je mogućnost vozaču da potpuno isključi desnu stranu "klime" ukoliko se sam vozi.

Ušteda nije mala, s obzirom da su grejači kabine električni, kao i kompresor klima-uređaja.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota RAV4 Hybrid FWD Style - specifikacija

Benzinski motor: zapremina 2487 ccm
ukupna snaga sistema 160 kW (218 KS)
maks. o. moment 221 Nm pri 3600-5200 o/min
menjač planetarni, CVT
Elektromotor: sinhroni sa permanentnim magnetom
snaga 88 kW (120 KS)
maks. o. moment 202 Nm
baterije Ni-Mh, nominalni napon 244,8 V
maks. napon sistema 650 V
dimenzije 4600/1855/1685 mm
međuos. rastojanje 2690 mm
klirens 190 mm
prtljažnik 580/1690 l
rezervoar 55 l
masa 1590 kg
pneumatici 225/60 R18
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s
potrošnja (fabrička) 4,7/4,7/4,6 l/100 km
emisija CO2 105 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: