Test: Peugeot 508 – novi francuski šarm

Francuzi više ne preteruju kad je u pitanju avangarda u automobilskoj industriji, ali su uspeli da pronađu novog keca u rukavu. Pravi primer je novi Peugeot 508, limuzina u formi kupea.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Dejan Potkonjak; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nekada su velike limuzine bile obavezne u portfolijima svakog proizvođača automobila koji je želeo da se smatra ozbiljnim.

Neko drugo vreme, neko će reći lepše, diktiralo je drugačije standarde nego danas, pa nikakav "daunsajzing" i raznorazne uštede na brojnim poljima nisu dolazile u obzir.

Zato je bilo prilike da svaki proizvođač usmeri svoj razvoj u različitim pravcima, a smerova je bilo više.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.750/1.859/1.403 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.793 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.750/1.859/1.403 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.793 mm

Kad je reč o Francuzima, današnji giganti kao što su Peugeot, Citroen i Renault, uz neke nestale kao što su Simca i Talbot, svoje postojanje, popularnost i profit zasnivali su na oblasti u kojoj je sredinom prošlog veka i još nekoliko decenija kasnije, bilo veoma teško da se igra.

Proizvodnju su, naime, zasnivali na avangardi i ekstravaganciji što je donekle "pilo vodu", posebno u godinama dok elektronika nije uzela velik zamah.

Publika je želela da proba nešto novo, a francuski proizvođači su bili ti koji su išli godinama ispred svih, uz zadovoljavajući kvalitet proizvoda. Spomenućemo samo Citroen DS i C6, pa Renault 25 i Vel Satis, Peugeot 506 i 604.

Bili su veoma privlačni u svojim futurističkim izrazima, može se za neke reći i veoma popularni, a za sve je važilo da su bili izuzetno komplikovani...

Peugeot 508 1.6 PureTech: zapremina 1.598 ccm; snaga 165 kW (225 KS) pri 5.500 o/min o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1.900 o/min
Peugeot 508 1.6 PureTech: zapremina 1.598 ccm; snaga 165 kW (225 KS) pri 5.500 o/min o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1.900 o/min

Dolaskom novog veka, međutim, hiperprodukcija je uništila avangardne poglede na budućnost ovih proizvođača kad su serijski modeli u pitanju, zato što je postalo jako teško predvideti šta ciljnim grupama može da se svidi za samo nekoliko meseci, a kamoli kad je distanca od nekoliko godina bila u pitanju.

Francuski proizvođači morali su malo da spuste gas i sagledaju situaciju, a deluje da su u poslednje vreme napravili dobar skauting s obzirom da veoma često pogađaju direktno u centar kad je reč o primeni novih tehnologija, i posebno predstavljanju neviđenih dizajnerskih pravaca.

Peugeot je, čini se, takođe dobro odmerio svoju ulogu, s obzirom da se on uvek nalazio nekako na sredini između primenjenih formi Renaulta sa velikom upotrebnom vrednošću, i Citroena koji je u pomenutoj trojci proizvođača iz Francuske zadržao poziciju brenda sa najsmelijim rešenjima.

Peugeot je, tako, posle generacije primamljivih mačkolikih modela morao da pronađe novi pravac, pa deluje da je i nova serija po ukusu publike, pošto sadrži prodavane "epizode" u vidu 208 i 308, kao i njihovih povišenih derivata – 2008, a posebno 3008, koji je zaigrao veoma uspešnu ulogu u svom SUV segmentu.

Tu stižemo i do junaka naše priče.

Model Peugeot 508, koji u savremenoj formi uspešnu prodaju ima još od 2011. godine, dobio je novu generaciju koja, osim brojeva u imenu, nema mnogo toga sličnog sa prethodnikom.

A izaziva mnogo više pažnje.

Krećemo sa detaljem sa početka priče: forma sedana. Ona je nestala, verovatno pod uticajem trendova kad je reč o mejnstrim brendovima, pa je novi 508 postao ono što se, navodno, traži – od prethodnika koji je bio uspešan i kao limuzina i kao karavan.

Publiku treba da osvoji nešto nalik kupeu sa 4 vrata i liftbek zadnjim delom koji, u stvari, svojom formom donosi i peta vrata, i sve upakovano u privlačan izgled i luksuz u vidu bogate opreme.

Prve reakcije kažu da su bili u pravu, s obzirom da novi 508 privlači publiku svojom revolucijom u dizajnu, ali i visokim stepenom upotrebljivosti i lajfstajl note, čime je ciljna grupa prilično proširena.

Za svaki slučaj, u kompaniji Peugeot su mislili i na tradicionalniji deo publike, posebno u Zapadnoj Evropi, pa nisu napravili nepromišljen potez i odrekli se karavanske verzije.

Ipak, prva predstavljena forma nama je posebno zanimljiva, pa smo na prvom detaljnijem testu ovog modela imali kupe sa 5 vrata i to u GT paketu opreme koji je prilično obogatio nastup već atraktivnog automobila.

Nije tajna da je Francuzima za nastanak ovog modela polazna osnova bio Audijev A5 Sportback.

Proučavali su, pre svega njegovu funkcionalnost, a onda su dobijene parametre obogatili francuskim šarmom i dobili neodoljiv automobil koji ima potpuno pravo da se, zbog izgleda, na tržištu pozicionira iznad glavnih rivala, kao što su Passat i Insignia, i zaigra u društvu Arteona i pomenutog modela iz nemačke velike trojke.

Izgled sa agresivnim LED svetlosnim grupama napred i pozadi, obogaćenim visokotehnološkim sistemom osvetljenja (automatskim produžavanjem snopa farova na brzinama preko 100 km/h, na primer), koje su ukomponovane u osvedočeno dobar korporativni izgled nove generacije Peugeot vozila, nadovezuje se na enterijer koji prijatno iznenađuje kvalitetom u svakom segmentu.

Preko ergonomije i dizajna po kojima je, takođe, Peugeot postao prepoznatljiv u novoj seriji svojih modela, do beskompromisnog izbora materijala koji u vrhunskom GT paketu opreme donose pravo drvo koje dominira kabinom.

Najvišu ocenu zaslužuju izuzetno udobna sedišta presvučena kožom sa sistemom grejanja, Focal ozvučenje, ali i sistemi za aktivnu i pasivnu bezbednost koji sa brojnim sistemima za pomoć vozaču donose premijum utisak prilikom boravka u kabini.

Peugeot 508 postavljen je na novu EMP2 platformu PSA grupe, koju deli sa modelima 3008 i 5008.

Ona omogućava da 508 bude čak nešto kraći od prethodnika, ali da se to ni u jednom segmentu (kad je reč o komforu) ne primećuje.

Jedino ograničenje nove 508-ice je kupeovska opadajuća linija krova, koja ograničava udobnost putnika na zadnjoj klupi koji su viši od prosečnih 170 cm, posebno kad je reč o ulasku u kabinu.

Kad se, međutim, jednom smeste na udobnu klupu, nivo komfora se i tu povećava, pa Peugeot 508 odaje utisak prave limuzine.

Pozicija za upravljačem je odlična, pre svega zbog velikih mogućnosti prilikom podešavanja dubine i visine sedišta, kao i obruča upravljača koji je, kad smo ga već spomenuli, jednako mali kao i kod ostatka game.

Usamljen, izgleda sjajno i pruža isti takav osećaj u rukama, ali u kombinaciji sa ostatkom premijum kabine, deluje kao istrgnut iz nekog trkačkog bolida i, bez obzira na visok kvalitet njegove izrade i brojnim komandama na njemu i okolo, možda bi trebalo da je malo većeg prečnika.

Bez obzira na ovaj vizuelni utisak, on sjajno leži u rukama i, kad se još jednom, po ko zna koji put, naviknete na neobičan pregled instrumenata preko, iznad i oko njega, možete da počene da uživate u udobnosti vožnje na nivou prave francuske limuzine.

Peugeot se, naime, odlučio da aktivna kontrola oslanjanja bude deo standardne opreme, a ona zaista puno znači s obzirom da je automobil tokom naše testne vožnje po, uglavnom, izuzetno lošem post-zimskom asfaltu na beogradskim ulicama, pokazao zavidan nivo komfora koji se ogleda u savršenom "peglanju" neravnina kad je reč o osećaju ili zvuku u kabini.

Prtljažnik: 487 l
Prtljažnik: 487 l

Bez obzira na moguću krajnju, prilično nisku tačku sedenja, automobil dugačak gotovo 4,8 metara je prilično pregledan, a dodatna pomoć se ogleda u vidu kamera za vožnju unazad i senzora oko čitavog vozila, kao i pomenutih asistencija vozaču u vidu aktivne kontrole putanje i zadržavanje u okviru traka, kao i upozoravanja na pešake, što je prilično korisno u gradu sa lošim osvetljenjem i signalizacijom.

Dodatno uživanje omogućava 8-stepeni automatski menjač, koji je dobro ukomponovan sa benzinskim 1.6-litarskim turbo-motorom u testiranom primerku, koji razvija čitavih 225 konjskih snaga.

Ovaj spoj omogućava tečna ubrzanja i i isto tako opuštenu vožnju, koja zbog broja "grla" pod poklopcem motora i zadovoljavajućim maksimalnim obrtnim momentom od 300 njutnmetara, može da bude i sportski zabavna.

Do određene mere, pošto ipak treba imati na umu da je ovaj automobil po izgledu delimično sportski, ali je pre svega porodična i poslovna lafjstajl limuzina. Ili kupe?

Zvuk pri nešto višim obrtajima motora donosi sportsku notu, ali njegova oštrina ipak nije takva da može da se nasluti sva snaga i opravdaju "topovi" na krajevima izduvnog sistema koji tako lepo stoje 508-ici u GT paketu.

Ponuda u Srbiji

Peugeot 508 na tržištu Srbije može da se nađe u širokoj lepezi opreme i motora. Najjeftinija verzija u ovom trenutku je 1.5 BlueHDi Stop&Start u najnižem Aktiv paketu opreme, koji bez popusta staje 28.690 evra.

Trenutno najskuplji je upravo testirani primerak, čija je cena 42.190 evra.

Između predstavljenih modela, cenovno se nalaze sve ostale verzije, koje predstavljaju kombinacije tri paketa opreme ("aktiv", "alur" i "GT lajn"), i pomenutih motora, s tim što u ostalim varijantama benzinskog 1.6-litarskog motora snaga iznosi 180 KS.

Vidi nevidiljivo

Testirani primerak pokazao je na delu kako funkcionišu vidljivi i nevidljivi sistemi pomoći vozaču.

Čuvar pravca revnosno je pomoću servo-sistema i varijabilnog oslanjanja korigovao upravljač kad god bi procenio da automobil ima tendenciju da napusti traku, a da vozač aktiviranjem pokazivača pravca nije dao do znanja da to svesno želi.

Sa druge strane, infracrvena kamera u prednjem delu vozila upozoravala je na pešake uz kolovoz ili na njemu, paljenjem malog ekrana na instrument tabli, na kojoj se ocrtava silueta uočenog objekta, uz jasan signal da je potrebna dodatna pažnja za bezbedan manevar.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 508 1.6 PureTech - specifikacije

motor 4 cilindra
zapremina 1.598 ccm
snaga 165 kW (225 KS) pri 5.500 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 1.900 o/min
menjač 8-stepeni automatik
dimenzije 4.750/1.859/1.403 mm
međuosovinsko rastojanje 2.793 mm
prtljažnik 487 l
rezervoar 62 l
masa 1.420 kg
pneumatici 235/45 R18
maks. brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s
potrošnja (fabrička) 7,5/4,6/5,7 l/100 km
emisija CO2 131 g/km

Oprema

GT: Aktivna kontrola oslanjanja, kamera za vožnju unazad, sistem beskontaktnog ključa, grejanje prednjih sedišta, FOCAL Hi-Fi sistem, 2xUSB, blu-tut hends fri, multifunkcionalni upravljač, presvučen perforiranom kožom sa hromiranim detaljima i GT oznakom, fotosenzitivni spoljni retrovizori, obloge instrument table i vrata od drveta Zebrano, sedišta u kombinaciji alkantare i crne Sellier kože, dvobojne aluminijumske felne “SPERONE” 18”, pneumatik 235/45R18

strana 1 od 2 idi na stranu