Test: Kia XCeed – modni hit

Proizvođačima automobila izgleda više ništa nije sveto. Ne samo da su se izgubile tradicionalne klase automobila, već su i podklase dobile dodatne podkategorije. Sve nas je to navelo na razmišljanje šta je XCeed? Novi hit? Dobro, da, ali u kom "žanru"?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

10:15

Test: Kia XCeed – modni hit

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Stajali smo nekoliko minuta ispred automobila sa značajno podignutom obrvom i kažiprstom na ustima. Hečbek? Ne, ne definitivno ne. SUV? Neeee. Krosover? Hm. Pa tu je negde, ali baš i nije.

U kompaniji Kia kažu da je novi član familije Ceed u stvari CUV (City Utility Vehicle). Pa hajde da i mi na taj način okončamo ovu dilemu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.395/1.826/1.495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.650 mm
Koncept podseća dosta na, recimo, Volvo V40 Cross Country, s tom razlikom što CC verzija V40 ima gotovo identičnu liniju kao standardni model samo uz dodatak plastičnih odbojnika i nešto povećano odstojanje od tla.

Kia je uložila dosta više truda i odradila kompletno prepakivanje modela Ceed uz dosta atraktivnih detalja.

Moglo bi se reći da je XCeed namenjen populaciji kojoj je klasičan Ceed previše konzervativan i kojima su avanture životna inspiracija.
Kia XCeed 1.0 T-GDI: zapremina 998 ccm; 88,3 kW (120 KS) pri 6.000 o/min; maks. o. mom. 172 Nm pri 1.500-4.000 o/min
Verzije velikoserijskih automobila sa povećanim odstojanjem od tla nisu novost, ali su u, ovom trenutku, apsolutni hit u Evropi, bilo da se zovu "krosoveri" ili CUV u konkretnom slučaju.

Tako imamo situaciju da veliki broj proizvođača automobila ima po dva ili čak i tri automobila ove kategorije koji se razlikuju po veličini i, naravno ceni.
U Kiji su to prepoznali prilikom kreiranja nove Ceed game tako da su porodicu ovog modela bukvalno obnovili iz temelja.

Tu su standardni Ceed sa 5 vrata i karavan, ali umesto hečbek varijante sa 3 vrata, sada je Proceed postao Shooting Brake varijanta, sa mnogo premijum detalja i stremi u klasu iznad.
XCeed popunjava prazninu između modela Proceed i Ceed, i očekuje se da uzme ogroman deo kolača. Koliki? Pa, plan je da dve trećine proizvodnje Ceed game pripadne upravo ovoj varijanti.

Očigledno je da se u ovaj model polaže dosta nade, što je možda i jedan od razloga za dosta dizajnerskih razlika u odnosu na obični Ceed.

Iako dele istu platformu i mnoštvo delova, spolja ova dva modela ne liče previše.
Prednja maska je drugačija i dosta uzbudljivija. Svetla "Z" oblika su drugačija u odnosu na osnovnu varijantu modela Ceed.

Za razliku od standardnog hečbeka, kod XCeed-a su i prednja svetla standardno izrađena u LED tehnologiji.

Prednja svetla su bi-funkcionalna projekcijska i odlično osvetljavaju put noću.

Zadnji deo je posebno atraktivan i pomalo podseća na Mercedesovu GLA klasu.
Aluminijumske felne su standard. U osnovnom paketu su prečnika 16 inča, a u naredna dva su od 18 inča sa pneumaticima dimenzija 235/45 R18.

Testirani model imao je ispod haube trocilindrični benzinski motor od jednog litra, sa turbinom i 120 konjskih snaga.

Ovo bi ubuduće trebalo da predstavlja početak ponude benzinskih agregata.
Sa ovim motorom susretali smo se i kod prošle generacija modela Ceed i čini nam se da je tada delovao živahnije. Izgleda da je pooštravanje ekoloških normi (u EU) malo umirilo i ovaj motor.

Snage ima dovoljno i generalno bolje se ponaša od, recimo 1.4 atmosferskog motora koga je zamenio u gami.

Međutim na niskim obrtajima, do nekih 2.000 o/min je prilično uspavan. Razigran i u punoj formi postaje posle 2.500 obrtaja.

Do 4.000 obrtaja imate na raspolaganju maksimalan obrtni moment, ali treba imati na umu da vožnja na ovakvim obrtajima sa sobom povlači i prilično veću potrošnju.

XCeed smo pretežno vozili u gradskim uslovima i prosek nam je bio nešto malo manje od osam litara.
Karakteristični reski tonovi trocilindričnog motora čuju se pri višim obrtajima i imaju simpatičan sportski prizvuk, dok se vibracije u leru osete samo kada je motor hladan pri prvom startovanju.

Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da je prava mera za ovaj model turbo motor od 1.4 litra sa 140 konja. Suština ovog nije automobila nije štednja već avantura i uživanje.

Probaćemo i verziju sa snažnijim motorom pa ćemo podeliti utiske…
Što se ponašanja u vožnji tiče, povećano odstojanje od tla ne oseti se u krivinama jer je oslanjanje solidno, što će reći (prilično) tvrdo, ali opet mekše u odnosu na standardni Ceed.

Dobro je balansiran u krivinama i oseća se tek malo naginjanje. Ukoliko poznajete put, vožnja može da bude zaista zabavna.

Ne treba zaboraviti da su na ovom modelu montirani i veliki točkovi od 18 inča.

Posledično, buka točkova se čuje u kabini. Mislimo da su tome prilično zaslužni zimski pneumatici koji su naknadno montirani na vozilo. Izuzev toga, zvučna izolacija i akustika su na zaista visokom nivou.
Pozicija sedenja je negde između one u SUV-u i kod klasičnih hečbeka iz C segmenta. Nije previše visoka, taman toliko da imate pregledniju situaciju ispred sebe.

Preglednost unazad zbog malog zadnjeg stakla i širokih zadnjih stubova je ispod proseka, tako da parking senzori i kamera dobro dođu.

Sedišta su izrađena u kombinaciji kože i tkanine i dosta dobro su profilisana. U paketu opreme "EX flou" ova sedišta poseduju i funkciju podešavanja visine, kao i grejanje za hladna zimska jutra.

Grejanje ima i obruč upravljača.
Prtljažnik: 426 litara
Ponuda prostora za odlaganje sitnica je dosta dobra. Već smo u par navrata pohvalili policu za telefon koja se nalazi ispred menjača na donjem delu centralne konzole.

Prostor za čaše ima rolo poklopac pa kada ne koristite limenke ili čaše, okruženje oko vozača može da deluje zaista uredno.

Jedina zamerka jesu pregrade u oblogama vrata koje iz nekog razloga ne idu celom dužinom vrata nego samo do pola.

Prtljažni prostor je nešto veći nego kod standardnog Ceed-a i iznosi 426 litara. Dno prtljažnika ima mogućnost spuštanja tako da možete da dobijete još malo dodatne dubine ukoliko se ukaže potreba.

Zlu ne trebalo, tu je rezervni točak kompaktnih dimenzija.
Multimedijalni sistem je nešto što je postalo centralna stvar prilikom kupovine automobila. Ne kažemo da nam se to sviđa, ali to je realnost koju treba prihvatiti.

U sastavu srednjeg paketa opreme nalazi se centralni displej dijagonale osam inča sa komandama osetljivim na dodir.

Ova verzija ne poseduje navigaciju, ali taj problem vrlo uspešno ii efikasno se prevazilazi upotrebom mobilnog telefona i veze putem Android Auto ili Apple Carplay aplikacije.

Grafika je svedena, elegantna i lako čitljiva. Ekran je moguće podeliti na dva dela tako da prikazuje podatke iz dve različite kategorije.
Na samom kraju dolazimo do onog filozofskog pitanja – kome je ovaj automobil namenjen?

Pa sudeći po planovima i potražnju u Evropi - mnogima. Ovo je trenutno "mejnstrim" odnosno najpopularnija klasa automobila na Starom kontinentu, i Kia to želi da iskoristi.

Da li se vožnja modela XCeed razlikuje previše od vožnje običnog Ceed-a? Pa i ne toliko.
Za one kojima je novčanik bitniji od mode, Ceed i dalje ostaje osnovno rešenje, naročito sa cenovnog aspekta.

E sad, osnovni XCeed košta 17.490 evra, testirani oko 20. Prilično ozbiljna cifra i sa tom cenom XCeed već zalazi u cenovni rang SUV modela Sportage.

Na strani manjeg i mlađeg modela su atraktivnost i primamljiviji dizajn. Sa druge strane Kia Sportage, iako u godinama, je i dalje za klasu veći automobil i pravi SUV.

Jednostavne presude nema, sve zavisi od individualnih potreba potencijalnih kupaca.

Ozbiljne namere

Fabrika u Slovačkoj Žilini svake godine na tržište izbaci 350.000 automobila marke Kia. U ovom trenutku na pokretnim trakama nalaze se modeli Sportage i Ceed.

Prema izjavama čelnika korejskog proizvođača, model XCeed bi trebalo da predstavlja dve trećine proizvodnje koja je rezervisana za gamu Ceed, dok će hečbeku, karavanu i verziji Proceed pripasti preostala trećina kvote.

Ako pretpostavimo da Sportage ima trenutnu produkciju oko 100-150.000 jedinica, znači da bi celoj gami Ceed pripalo oko 200.000 vozila.

Po toj, istina, nezvaničnoj računici godišnja proizvodnja XCeed-a bi mogla da iznosi oko 140-150.000 primeraka. Prilično ambiciozna količina.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kia XCeed 1.0 T-GDI EX Flow - specifikacije

zapremina motora 998 ccm
snaga 88,3 kW (120 KS) pri 6.000 o/min
obrtni moment 172 Nm pri 1.500-4.000 o/min
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije 4.395/1.826/1.495 mm
međuos. rastojanje 2.650 mm
prtljažnik 426/1.378 l
masa 1.332 kg
rezervoar 50 l
pneumatici 235/45 R18
maks. brzina 186 km/h
ubrzanje 0/100 km/h 11,3 s
potrošnja (fabrička) 4,8/5,4/6,8 l/100 km
emisija CO2 124 g/km
cena Kia XCeed 1.0 T-GDI EX Flow 19.590 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: