Test: BMW X5 xDrive30d – kristalna dvorana

Čak i godinu dana posle dolaska na naše tržište, BMW X5 ne prestaje da privlači pažnju. Kako i ne bi, kad je ovo jedan od najkompleksnijih modela bavarskog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

08:45

Test: BMW X5 xDrive30d – kristalna dvorana
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4922/2004/1745 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2975 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Novi BMW X5 dolazi iz fabrike u Spartanburgu u američkoj državi Južna Karolina. U početku su kod nas u ponudi bila samo dva motora, a sada ih je ukupno pet, uključujući i hibrid.

Mi smo odabrali zlatnu sredinu, šestocilindarski 3.0 dizel sa 265 „konja“, koji nosi oznaku X5 xDrive30d.

Test primerak je izuzetno opremljen, tako da smo mogli da isprobamo gotovo svaki komad dodatne opreme. Auto je toliko kompleksan da bi nam trebao ceo članak samo opremu da navedemo.
BMW X5 xDrive30d: zapremina 2993 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 620 Nm pri 2000-2500 o/min
Koliko je toga napakovano, možda najbolje govori podatak da cena osnovnog modela košta 74.700 evra, dok test primerak sa svim dodacima ima cenu od 118.470 evra.

BMW X5 više nije najveći SUV bavarskog proizvođača s obzirom da se pojavio X7, ali svakako predstavlja vrhunac tehnologije nemačkih inženjera. U tom kontekstu jedino je ispravno porediti ga sa direktnom konkurencijom.

Ponuda podrazumeva nekoliko linija opreme koje menjaju karakter automobila, u pogledu estetike ali i ponašanja na putu.

Naš X5 ima M paket sa drugačijim branicima, lajsnama i detaljima u unutrašnjosti. Auto izgleda impozantno sa točkovima prečnika 22 inča, pogotovo što su dimenzije prednjih i zadnjih različite - pozadi su 315/30 R22.
Vazdušno ogibljenje je takođe bitna stavka koja utiče na izgled. U standardnom režimu auto je na srednjem od pet nivoa visine, dok je u sport modu na drugom, tako da spolja gledano izgleda prilično spušteno pa čak i tjunirano.

Auto se lako razlikuje od starog po izduženijim „bubrezima“ na masci, ali i po zadnjim svetlima koja su nas podsetila na ona sa aktuelnog Jeepa Grand Cherokee.

Unutrašnjost je više nego raskošna. Istina, nisu baš svi tasteri presvučeni aluminijumom, ipak je to rezervisano za Seriju 7 i X7.

Bez obzira na to, oprema je vrhunska a površina pod plastikom praktično da i nema.
Ambijentalno osvetljenje je postavljeno čak i u krovu, tako da ako uveče gledate X5 sa visine ne možete da ne primetite plavičasti sjaj „panorame“.

Ono po čemu se ističu najnovije linije prestižnih BMW serija su detalji sa kristalnom strukturom, pre svega na ručici menjača koja je napravljena od pravog kristala. Čak se i njeno unutrašnje osvetljenje menja u zavisnosti od doba dana.

Od kristala je i start-stop dugme, zatim tradicionalni BMW-ov tačped, odnosno džojstik za kretanje kroz meni multimedije pa čak i potenciometar za jačinu zvuka.

Moramo da priznamo da nam se dopala i kombinacija sa braon kožom i braon lakiranim drvetom, pa nas je u kombinaciji sa kristalom podsetila na estetiku prestižnog nameštaja šezdesetih godina.

Naravno, komandna tabla je u potpunosti presvučena kožom.
Sedišta su posebna priča. Tu je čak i funkcija automatskog hlađenja koju nismo stigli da isprobamo jer smo auto vozili po hladnom vremenu. Ali zato smo isprobali sva moguća podešavanja, uključujući širinu sedišta kao i nagib gornjeg dela naslona, tako da imate osećaj da vas auto grli.

Pravilno podešavanje je neophodno ne samo zbog ličnog komfora već i zbog pravilnog rada masaže. To je jedina stavka oko koje je BMW mogao više da se potrudi.

Kao što rekosmo, auto poredimo isključivo sa direktnom konkurencijom. Iako ima mnogo programa, uključujući i masažu gluteusa, efekat masaže je mogao da bude snažniji i efikasniji u gornjem delu leđa.

Po ugledu na najprestižniju Seriju 7, vozač ima mogućnost da preko komandi na svom sedištu podešava sedište suvozača.
Atmosferi vrhunskog luksuza doprinose i dve vrste parfema koje mistične mirise ispuštaju u ventilaciju, ali i sistem za automatsko privlačenje vrata bez potrebe za treskanjem.

Auto smo vozili po kiši pa smo mogli da testiramo automatiku odmagljivanja prozora. Senzori vlažnosti vazduha su sjajno podešeni pa auto po potrebi potpuno neprimetno uključuje kompresor „klime“ tako da stakla nikada nisu zamagljena.

Kada smo već kod njih, bočna su evidentno duplirana, sa posebnom zvučnom izolacijom.

Volan se podešava na struju, sa standardnom funkcijom automatskog udaljavanja radi lakšeg ulaska i izlaska iz vozila.
Zvučna izolacija i potpuno odsustvo vibracija je impozantno, ali ono što nas je posebno iznenadilo u odnosu na konkurenciju je stabilnost.

Ovako veliki SUV modeli teški preko dve tone nisu baš najzgodniji za umirivanje prilikom promene pravca, kočenja i ubrzanja, ali BMW je napravio zaista odličan posao.

Kada se startuje motor, „komfort“ mod je standardno podešavanje, sa već pomenutim trećim od pet nivoa visine. Čak i tada auto se iznenađujuće malo naginje.

Prolasci kroz krivine su svakako bili izazov za konstruktore a ništa manji problem za ovako visok auto nije kočenje. Međutim, X5 nam je ulio mnogo više poverenja nego neki konkurenti.
„Sport“ režim je odagnao svaku sumnju u granice mogućnosti, koje su za jedan veliki SUV prilično impozantne.

Ogibljenje je tada na drugom nivou (prvi se koristi samo za olakšan ulazak u auto). Amortizeri postaju tvrđi, volan direktniji...

Istina, nema direktnog prenošenja informacija sa podloge kao na sportskim limuzinama BMW-a, ali bar omogućava da skrenete bez skidanja ruku sa pozicije 9:15.
Izbor parfema za putnièku kabinu
BMW ne bi bio to što jeste da pritisak na „sport“ taster u potpunosti ne promeni karakter automobila.

Tačno je da u velikoj meri pomaže sistem upravljanja na sva četiri točka kod kog se zadnji zakreću tako da je omogućeno lakše manevrisanje ali i bolje ležanje u brzim prolascima kroz krivine, ali način na koji se auto ponaša u takvim situacijama je potpuno neočekivan.

Limit je, zapravo, vrlo teško dostići. Visina i masa kao da ne znače ništa, tek „iks-petica“ sa ogromnim samopouzdanjem prati i najoštrije krivine.
Prtljažnik: 650/1870 l
Ono što posebno fascinira je zvuk motora, odnosno zvuk izduvnog sistema, koji se u „sport“ režimu promeni kao da vozite najljući V8 benzinac.

Svako dodavanje gasa izaziva riku auspuha a tek silina kojom auto postiže međuubrzanja, čak i prave petrolhede ostavlja bez reči. Jednostavno, niko ne može da poveruje da X5 ima „samo“ 265 konjskih snaga!

Potpuno je neverovatno koliko cifre na papiru zapravo malo znače, jer BMW-ovih 265 KS u praksi se ponašaju kao stotinak „konja“ više kod drugih. Dakle, motor uopšte nije preslab za ovakav auto.
Velika prednost dizelaša u odnosu na benzinca je svakako potrošnja. Ne radi se samo o novcu, već i o autonomiji.

Trolitarski dizelaš se pokazao veoma štedljivim u Seriji 5 i Seriji 7. Ovde je prosek očekivano veći; po gradu troši oko deset litara umerene vožnje, dok pri 130 km/h putni kompjuter pokazuje svega 7,8 l/100 km.

Za to je zaslužna i duga osma brzina automatika, s obzirom da se na toj brzini „vrti“ na samo 1700 obrtaja.
Moramo da priznamo da nam se, osim „sport“ moda dopao i „adaptivni“ mod. Ogibljenje je tada na srednjem, odnosno trećem nivou. Senzori u deliću sekunde skeniraju podlogu i ponašanje automobila, odnosno ugao volana, da li se pritiska gas ili kočnica.

Konkretno, preko neravnina auto je neverovatno mekan i ni na kraj pameti vam nije da se vozite na niskoprofilnim „dvadesetdvojkama“. Zapravo, osećate se kao da ste na letećem ćilimu. Sa druge strane, kada auto skreće, koči ili ubrzava, amortizeri se prilagođavaju, tako da uopšte nema naginjanja karoserije.

Vrhunski inženjering, kvalitet materijala i završne obrade, samo su delić ukupne atmosfere novog X5. U ovoj klasi izbor kupca definišu finese, a na strani X5 je nebrojeno mnogo detalja.

Rame uz rame sa sportskim karakterom, po kome je BMW neprikosnoven, stoji bespogovorna elegancija, ali i neophodna doza konzervativnosti.

Poluautonomna vožnja

Osim izuzetno bogate i luksuzne opreme vozača i putnike relaksira vrhunsko Harman Kardon ozvučenje, ali i svi mogući sistemi pasivne i aktivne bezbednosti.

Sistem poluatonomne vožnje održava odstojanje od vozila ispred i to u sredini saobraćajne trake, a vozaču ostaje samo da drži ruke na volanu iako auto zapravo sam radi sve.

Ovaj sistem je posebno zgodan u stani-kreni vožnji, kada auto skoro u potpunosti preuzima brigu o praćenju kolone, što u velikoj meri smanjuje stres vozača.

Sa druge strane, onima koji ne vole da daju migavac prilikom prestrojavanja može da napravi problem u smislu da „otme“ volan, misleći da ste nenamerno prešli preko linije.

Ostaje vam ili da blagovremeno koristite migavce ili da funkciju asistencije volana isključite.
Na žalost, u našoj zemlji BMW ne podržava skeniranje saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, pa samim tim ne radi ni automatski sistem uz čiju pomoć adaptivni tempomat automatski prilagođava brzinu u skladu sa trenutnim ograničenjem.

Ista je situacija i sa prepoznavanjem znaka stop, odnosno ukrštanja sa putem koji ima prvenstvo prolaza. Da radi, sistem bi upozorio vozača ako prođe znak bez usporavanja.

Pamti pa se vrati

Nova „iks-petica“ pamti poslednjih 50 metara puta i ume potpuno sama da se vrati unazad istom putanjom. To je prava stvara kada se uparkiravate u komplikovano parking mesto, iz koga je posle teško izaći.

Doduše, putanja unazad nije baš identična, već auto koristi parking senzore, za svaki slučaj. Zato, pazite na ivičnjake, ne prepoznaje ih!

Laserski farovi

Najnovija generacija laserskih farova se spolja lako prepoznaje, po plavom kućištu. Kada nema ulične rasvete stalno su uključena duga svetla.

Kamere prepoznaju vozila ispred, pa ih snop „preskače“ kako se ne bi zaslepeli vozači, dok sav prostor oko njih obasjava dugim svetlima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW X5 xDrive30d

motor 6 cilindara, redni
zapremina 2993 ccm
snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 620 Nm pri 2000-2500 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4922/2004/1745 mm
međuos. rastojanje 2975 mm
prtljažnik 650/1870 l
rezervoar 80 l
pneumatici 275/35 R22 napred, 315/30 R22 nazad
masa 2185 kg
maks. brzina 230 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,5 s
potrošnja (fabrička) 7,5/6,2/6,7 l/100 km
emisija CO2 175 g/km
Cena od 74.700 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: