Auto-test: Renault Scenic Initiale Paris TCe160 – visoka moda

Renault Scenic je prvi model francuskog proizvođača koji je dobio potpuno novi turbo-benzinski motor razvijen u saradnji sa Mercedesom. Isprobali smo najjaču verziju i to u najboljem paketu opreme Initiale Paris.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

22:41

Auto-test: Renault Scenic Initiale Paris TCe160 – visoka moda
Renault Scenic Initiale Paris TCe160: zapremina 1332 ccm; 117 kW (160 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Uvođenje novih standarda o emisiji izduvnih gasova izazvalo je velike promene u gami motora svih proizvođača automobila.

Neki benzinci i dizelaši su jednostavno otišli u istoriju, među kojima je i 1.2 TCe.

Ugrađivao se u gotovo sve modele proizvođača Renault i Dacia, a sada umesto njega dolazi potpuno novi zapremine 1332 kubna centimetra.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4406/1866/1653 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2734 mm
Razvijen je u saradnji sa Mercedesom, pa svoje mesto zauzima u A klasi, Renaultu Megane, ali i modelu Dacia Duster.

Proizvodi se u više nivoa snage; najslabija verzija u modelu Megane ima okruglo 100 „konja“, dok najjača raspolaže sa 163 konjske snage.
Prvi Renault koji je dobio novi motor je Scenic. U njega se za sada ugrađuju tri varijante, sa 115, 140 i 160 „konja“.

Mi smo na test preuzeli najjaču verziju sa najbogatijim „Initiale Paris“ paketom opreme.
Priznajemo, bili smo nestrpljivi da isprobamo novi motor. Snaga obećava, kao i zajednički rad inženjera dva velika brenda.

Sedamo za volan kao da ulazimo u SUV auto. Pozicija vozača je visoka a preglednost je među najboljima na tržištu uopšte. Kako i ne bi bila, kad Scenic ima ogromno vetrobransko staklo sa dodatnim bočnim prozorima.
Noge su očekivano savijene a da bismo dohvatili nožne komande morali smo čak malo da uvučemo volan.

Fantastičan dizajn i tonalitet kožnih sedišta i specijalnih naslona za glavu sa utisnutim logotipom „Initiale Paris“ govore da se radi o najprestižnijoj varijanti Scenica.

Standardne „dvadesetice“ u kombinaciji sa dvobojnom karoserijom samo potvrđuju pripadnost visokoj modi, pa Scenic zasluženo dobija „fashion“ epitet.
Iz pravca haube dolazi nov i zanimljiv zvuk benzinca. Već prvi metri otkrivaju da je izuzetno elastičan i da se lako vrti na niskim obrtajima.

Jače stiskanje papučice gasa dovodi do trenutne reakcije motora. Odziv je snažan, čak iznenađujuće dobar za skoro tonu i po težak auto.
S obzirom da je Scenic opremljen „multisens“ izborom režima vožnje, biramo „sport“ mod.

Dva klika i auto drastično menja karakter. Porodični MPV se bukvalno pretvara u sportsku mašinu. Već na malom gasu izuzetno snažno povlači tako da ga obuzdavamo menjanjem brzina u viši stepen.
Primećujemo da su i drugi vozači iznenađeni performansama Scenica, koji nam otkriva da cifre na papiru itekako mogu da nas prevare.

Konkretno, fabrika je deklarisala ubrzanje od 0 do 100 km/h od deset sekundi; međutim, subjektivni utisak je neuporedivo drugačiji pa deluje da je auto mnogo brži nego što proizvođač kaže.
Naravno, ovo nije auto za trkanje. S obzirom na masu vozila, pneumatici širine 195 milimetara imaju nešto niži limit proklizavanja.

Bez obzira na sve, za prosečnog vozača granica klizanja „preko nosa“ je postavljena vrlo visoko.

Preticanja su pravo zadovoljstvo, ne samo na magistrali već i na auto-putu. Na primer, ako želite naglo da ubrzate pri 130 km/h, uopšte ne morate da šaltate brzinu-dve niže.
Motor i ovde pokazuje sjajnu elastičnost, iako se pri toj brzini „vrti“ na relativno niskih 2700 obrtaja. Tada troši oko osam litara, pre svega zbog velike čeone površine koja dovodi i do veće buke strujanja vazduha u odnosu na limuzine.

Cifra o potrošnji na auto-putu ne treba da vas obeshrabri jer isto toliko troši i po gradu.

Renault je po novim WLTP standardima deklarisao 7,6 l/100 km po gradu, a mi smo zabeležili prosek od 7,7 litara. Generalno, treba računati i na koju decimalu više.
Scenic je inače vrlo zgodan za porodične potrebe zbog svoje praktičnosti. Doduše, treba imati u vidu da na zadnjim sedištima ima manje mesta nego u prethodnoj generaciji.

Visokim osobama biće knap, ali će oni prosečne visine sedeti komforno. Sa druge strane, stočiće u naslonima prednjih sedišta mogu da koriste samo deca jer odrasli neće moći da ih otvore zbog toga što udaraju u kolena.
Prtljažnik: 506-572 l
Sva tri sedišta pozadi su nezavisna. Moguće je pomeranje po dužini, tako da se zapremina prtljažnika sa standardnih 506 litara može povećati na 572 litra.

Renault je uspeo da ispod poda gepeka smesti i rezervni točak i sabvufer, koji je deo Bose ozvučenja. Premijum ime u svetu audio tehnike obezbeđuje vrlo kvalitetan zvuk, ali samo ako imate dobre semplove muzike.
Osim sa novim 1.33 turbo-benzincem, Scenic može da se kupi sa takođe potpuno novim „blue dCi“ dizelašem zapremine 1749 ccm.

U verzijama od 120 i 150 „konja“ stiže kao zamena za dosadašnje 1,5 i 1,6 dCi motore.

Bogata osnovna oprema

U ovom trenutku u ponudi je testirani motor i paket opreme samo u kombinaciji sa sedmostepenim automatizovanim „EDC“ menjačem sa dve lamele.

Njegova cena je 29.290 evra. Ukoliko vam je to mnogo para a „senik“ vam se dopada, ne ustručavajte se da pogledate baznu verziju „zen“.

Sa istim ovim novim turbo-benzincem, ali od 115 KS može da se nabavi za 19.590 evra. Oprema je vrlo bogata i obuhvata sistem za automatsko kočenje, kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova, senzore za kišu i farove, dvozonsku „klimu“ i karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Scenic Initiale Paris TCe160 - specifikacije

zapremina motora 1332 ccm
snaga 117 kW (160 KS) pri 5500 o/min
maks. o. moment 260 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4406/1866/1653 mm
međuos. rastojanje 2734 mm
prtljažnik 506-572 l
rezervoar 52 l
masa 1427 kg
pneumatici 195/55 R20
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (fabrička) 6,0/7,6/5,1 l/100 km
emisija CO2 141 g/km
cena testiranog vozila 29.290 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: