Auto-test: BMW X4 – više od broja

Spoj sportskog kupea i SUV-a nije nikakva novost. Pa ipak, BMW svaki put uspe da napravi čudo kada je u pitanju ova kombinacija. Počelo je sa X6, a sada je pred nama već druga generacija manjeg X4.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 21.12.2019.

10:30

Auto-test: BMW X4 – više od broja
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4752/1918/1621 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2864 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Smena generacija automobila se obavlja sve češće a novih modela je sve više. BMW X4 je auto koji je vrlo brzo dobio potpuno novu generaciju, i to posle samo četiri godine proizvodnje.

Nema nikakve zavere, jednostavno, bio je zasnovan na mehaničkoj platformi BMW-a X3 prethodne generacije. Kada se pojavila nova „iks-trojka“, odmah je nastao i novi X4.
BMW X4 xDrive20d: zapremina 1995 ccm; 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-2500 o/min
Da podsetimo, to je kupe verzija modela X3, sa kojom deli kompletnu mehaniku uz izmenjen dizajn zadnjeg dela. Upravo on je taj koji auto čini tako atraktivnim, baš kao u slučaju većeg X6.

BMW X4 donosi mnogo novina, na planu mehanike ali i estetike. Za početak, tu su specifična tanka zadnja svetla čiju je estetiku započeo fantastični kupe Serije 8.

Ona su glavni element koji novi „iks-četiri“ razlikuje od starog, bar na prvi pogled. Kada se malo bolje zagledate, sve je drugačije.
Za početak, umesto ksenona tu su sada bi-LED glavna svetla u farovima koja su standard, dok se adaptivna doplaćuju, baš kao i na test primerku. Tu su i aktivne „roletne“ u prednjoj masci koje pomažu bržem dostizanju radne temperature energetski efikasnog motora.

Naravno, od sada može da se poruči „autopilot“, odnosno sistem poluautonomne vožnje kao na drugim modelima BMW-a, koji pomaže vozaču ne samo u održavanju odstojanja od vozila ispred, već i u održavanju sredine saobraćajne trake.

Auto sam koriguje volan čak i u krivinama i u stanju je da potpuno samostalno vozi u trajanju od desetak sekundi, posle čega vas tera da vratite ruke na volan, nastavljajući sa asistencijom.
Zadnja LED svetla su takođe standard, baš kao i električno otvaranje prtljažnika.

Poboljšana je aerodinamika, spušteno je težište a postignuta je i idealna raspodela mase u odnosu pola-pola.

Što se tiče unutrašnjosti, na prvi pogled je takođe sve slično kao kod odlazećeg modela. Ipak, sve je potpuno drugačije i usklađeno sa najnovijim modelima.
Nema više analognih instrumenata, tu je sada veliki displej dijagonale 12 inča. BMW se potrudio da ne izgleda jeftino kao kod nekih konkurenata tako što je postavio okrugle ivice brzinomera i obrtomera napravljene od aluminijuma.

U zavisnosti od režima vožnje, menja se i dizajn instrumenata. „Sport“ i „komfort“ mod imaju sličan dizajn „cajgera“, dok je „eko“ tirkizan sa drugim prioritetima u prikazu.

Inače, izbor modova vožnje se obavlja preko novih tastera smeštenih levo od menjača. Povećana je pregrada za mobilne telefona, sa vidno istaknutim „X“ logotipom na centralnoj konzoli.
Auto je uživo dosta veći nego što smo očekivali. „Osamnaestice“ su najmanje felne sa kojima se isporučuje. Na test primerku su 20 inča; uopšte ne izgledaju veliko, što samo govori koliko je auto u stvari korpulentan.

Povećan je trag zadnjih točkova (razmak između njih), a produženo je i međuosovinsko rastojanje.

Prvo smo seli pozadi i ispostavilo se da smo bez razloga brinuli o prostranosti. Doduše, krajevi sedišta su zaobljeni zbog koševa, pa će najkomfornije sesti dve osobe, iako je X4 homologovan za petoro (2+3).

Dakle, nema problema ni sa prostorom za glavu a ni za kolena.

Napred je posebna priča. Manje-više, sve je isto kao u X3 uz par detalja sa „X“ logoom.
„M Sport X“ paket je za svaku preporuku jer dosta menja karakter automobila i direktno utiče na zadovoljstvo boravka u kabini. Prvo pada u oči trokraki volan. Izuzetno je prijatan zbog meke i glatke kože ali i zbog natprosečne debljine.

Sedišta imaju sva podešavanja na koja smo navikli u „sport“ linijama – posebno se podešava dužina donjeg dela a na struju se širi i skuplja naslon, tako da svako može da prilagodi komfor prema svom afinitetu.

Mi smo odabrali uže podešavanje koje pruža osećaj kao da sedite u trkačkoj „kadici“. Nagib kompletnog sedišta smo podesili tako da noge budu praktično potpuno opružene.
Sad dolazi velika razlika u odnosu na limuzine. Zaboravite na nisko sedenje. Čak i u najnižem položaju sedište je dosta visoko, tako da nema onog opruženog položaja nogu, ma koliko da smo nagib kompletnog sedišta podesili ka napred.

Interesantno je da čak i na toj najnižoj tački sedište pruža sjajnu preglednost i to takvu da lako vidite prednji kraj haube, što nije baš uobičajeno.

Inače, interfejs multimedije i podešavanja je poznat od ranije, sa tradicionalnim tačpedom na vrhu okruglog džojstika.

Prijatno nas je iznenadio satelitski prikaz mape navigacije koji omogućava i vrlo detaljnu topografiju. Doduše, za satelitski prikaz prilikom zumiranja mape neophodno je da povežete telefon sa internet pristupom.
Nismo očekivali veliku količinu aluminijuma na tasterima i dugmićima, koja je inače rezervisana za klasu iznad.

Uz treću zonu „klime“ pozadi moramo da priznamo da BMW X4 po svom luksuzu i sofisticiranosti detalja čak prevazilazi prvu generaciju „iks-šestice“.

Za takav utisak su se pobrinuli i noviteti iz viših klasa, kao što su veliki aluminijumski ključ sa displejem i kontrola ozvučenja gestikulacijom – ako vrtite kažiprstom u krug pojačavate i utišavate muziku, dok dva prsta menjaju stanice, odnosno numere sa USB-a ili CD-a.
Prtljažnik: 525/1430 l
BMW X4 je dostupan sa nekoliko motora različitih nivoa snage, tako da svako može da odabere auto prema svom afinitetu. Naš test primerak je opremljen optimalnom kombinacijom – 2.0 dizelašem od 190 „konja“ i standardnim pogonom na sva četiri točka sa osmostepenim automatskim menjačem.

Motor je više nego dovoljno snažan ne samo po gradu i magistrali već je i na auto-putu prilično dominantan.

Međuubrzanja su veoma snažna čak i pri visokim putnim brzinama; bez problema možete da izađete na autoban i da se ne osećate frustrirano, naprotiv. Pri svemu tome auto je iznenađujuće tih, što zbog niskom koeficijenta aerodinamike od 0,30 Cd, što zbog akustički izolovanih stakala.
Menjač je standardno vrlo inteligentan; u „komfort“ modu je podešen tako da veoma rano menja brzine, na manje od dve hiljade obrtaja pri umerenim ubrzanjima.

Turbo-rupa je minimalna pa vas auto prosto izaziva na ubrzanja. Ipak, ako želite žustriju vožnju i trenutnu reakciju motora, tu je „sport“ mod koji menja karakter automobila. Osim slabije servo asistencije volana koja ga otežava, pedala gasa je osetljivija.

Menjač je u stepenu niže kako bi motor bio na idealnijem broju obrtaja, spreman da povuče u svakom trenutku.

Ako želite da reakcija automobila na naglo dodavanje gasa bude još brža, ručicu menjača treba gurnuti ulevo, u „sport“ režim. Iako već jesmo u „sport“ modu mape motora i menjača, ova opcija spušta još jedan stepen niže, tako da su vozaču na raspolaganju maksimalne performanse i idealno polazište za momentalno ubrzanje.

U tom kontekstu osam brzina ima prednost, jer je radni opseg podeljen tako da je motor uvek na idealnim obrtajima u zavisnosti od potrebe vozača. Ipak, to nije zgodno za manuelnu promenu brzina.

„Klackalice“ na volanu su idealno pozicionirane i mi smo ih uglavnom koristili za kočenje motorom.
Bez obzira što je SUV, X4 se u vožnji ponaša kao pravi BMW. Volan je vrlo direktan, pa nije potrebno skidati ruke sa idealne pozicije tokom ulaska u krivine.

Tokom brzih ulazaka u oštre krivine, na naglo dodavanje gasa elektronika dozvoljava tek blago proklizavanje zadnjeg dela kako bi se unelo i malo adrenalina. Naginjanje je minimalno, između ostalog, i zbog relativno tvrdog ogibljenja ali i niskoprofilnih pneumatika.

Uprkos velikoj masi potrošnja nas je prijatno iznenadila. Po gradu treba računati na oko osam litara, dok je pri 130 km/h (na oko 1900 obrtaja) više nego štedljiv sa prosekom od svega šest litara dizela.

BMW je još jednom uspeo da pomiri nepomirljivo – SUV karakteristike sa sportskim karakterom. Pri svemu tome X4 je vrlo praktičan auto, sa velikim prtljažnikom koji ga čini pravim porodičnim automobilom.

Ipak, ono što ga izdvaja od svih drugih je više nego elegantna i luksuzna pojava. Svaki detalj je bitan a na „iks-četvorci“ je mnogo toga što izaziva uzdahe, od izgleda pa do performansi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW X4 xDrive20d

zapremina motora 1995 ccm
snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
dimenzije 4752/1918/1621 mm
međuos. rastojanje 2864 mm
klirens 204 mm
prtljažnik 525/1430 l
rezervoar 60 l
masa 1740 kg
pneumatici 275/40 R20
maks. brzina 213 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,0 s
potrošnja (fabrička) 6,3/5,3/5,6 l/100 km
Cena: BMW X4 xDrive20d 51.600 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: