Vozili smo električni Jaguar: Vežite se, polećemo! FOTO/VIDEO

Vožnja Jaguara podiže adrenalin i predstavlja čisto uživanje. Vožnja električnog Jaguara je mnogo više od toga.

Podeli
Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – ukupne snage 400 ks. Obrtni moment je 700 Nm.
Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – ukupne snage 400 ks. Obrtni moment je 700 Nm.

Više fotografija Jaguara I-Pace pogledajte u našoj Galeriji

Tekst: Nenad Ćosić; Foto: Aleksandar Kovačević

Jaguar I-Pace, vlasnik titula evropskog i svetskog automobila 2019, prvi je premijum električni krosover/SUV koji je stigao na srpsko tržište. Redakcija B92 Automobili imala je zadovoljstvo da se upozna sa ovim, po mnogo čemu spektakularnim vozilom tokom kraće vožnje na centru NAVAK.

U pozivnici kompanije British Motors, domaćeg uvoznika i prodavca vozila marki Jaguar i Land Rover, pisalo je da će pored modela I-Pace na stazi u Subotištu biti predstavljeni i redizajnirani Jaguar XE, kao i restilizovani Land Rover Discovery Sport, ali nije bilo dileme da je električni krosover sa 400 “konja” prva zvezda ovog događaja.

I-Pace je imao svetsku premijeru 2018. godine, kao prvi serijski model Jaguara na električni pogon. Već naredne, 2019, pokupio je prestižne nagrade za najbolji evropski i svetski automobil, što je svojevrstan kuriozitet. Proizvodi se u Gracu, u Austriji.

Sa Jaguarom I-Pace prvi put sam se susreo u martu, na Sajmu automobila u Beogradu. Reći da električni automobili u Srbiji i nisu nešto popularni suviše je blaga konstatacija. Naše vozače modeli na struju gotovo uopšte ne zanimaju.

Za to postoji više razloga, a preovlađuju oni ekonomski. Da se ne lažemo – preskupi su.

Ipak, I-Pace je tada privlačio poglede posetilaca Sajma, što zbog svog dizajna, ali i značke brenda kome pripada. A da su imali priliku i da ga provozaju, verujem da bi se naprasno zaljubili u električne automobile.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4682/2011/1565 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2990 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4682/2011/1565 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2990 mm

Dok sam na stazi NAVAK ulazio u Jaguar I-Pace i podešavao vozačku poziciju i retrovizore pokušao sam da iz glave izbacim sve one negativne priče koje prate električne automobile.

Nisam želeo da mislim o tome koliko su oni skuplji od “običnih” (ovaj naročito, s obzirom da mu je početna cena u Srbiji 92.134 evra sa PDV-om).

Nije me zanimalo ni to što je infrastruktura električnih punjača u našoj zemlji tek u povoju, što kao stanar u višespratnici nemam uslova za dopunu baterija kod kuće, a potpuno sam ignorisao i činjenicu da naša država i lokalne samouprave ne podstiču kupovinu automobila na struju.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km. U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Nisam bio zabrinut ni zbog relativno male autonomije savremenih električnih modela – nije smak sveta ako na NAVAK-u ostanete bez struje u električnom Jaguaru, kao što bi to bilo negde u unutrašnjosti Srbije, jer su organizatori u saradnji sa švajcarskom kompanijom ABB instalirali brzi punjač u okviru ovog kompleksa.

Dakle, zanimalo me je jedino kakav je osećaj voziti električni automobil sa 400 konjskih snaga i obrtnim momentom od 700 Nm, koji prema fabričkim specifikacijama do stotke stiže za samo 4,8 sekundi.

Brojevi na papiru su jedno, a doživljaj za upravljačem nešto sasvim drugo – ništa od ovih podataka nije me toliko impresioniralo kao reakcija automobila na pritisak papučice “gasa”.

Ukoliko niste imali prilike da sednete za upravljač nekog od električnih automobila, važno je napomenuti da se oni voze slično kao "obična" vozila sa automatskim menjačem – imate komandu “D” za kretanje napred, “R” za rikverc, “N” (Neutral – ler) i “P” (ručnu ili parkirnu kočnicu).

U Jaguaru I-Pace ne postoji klasična ručica automatskog menjača već su sve ove komande raspoređene u vidu prekidača na centralnoj kozoli, na dohvat desne ruke. Motor se takođe startuje pritiskom na dugme koje se nalazi sa desne strane volana.

Kompanija British Motors predstavila je na NAVAK-u i restilizovanu limuzinu Jaguar XE. Kako kažu u britanskom proizvođaču, ova sportska limuzina je dodatno unapređena, uz poboljšani sistem oslanjanja i novi, bolji Jaguar Drive Control sistem. Automobil je ocenjen sa maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti, uključujući zaštitu putnika i pešaka. XE je takođe opremljen nizom aktivnih sistema bezbednosti, uključujući i automatsko kočenje u slučaju opsanosti od sudara. Ovaj automobil dostupan je na srpskom tržištu po početnoj ceni od 38.990 evra.

Prvi deo test vožnje odvijao se na stazi. Vezujem pojas, pritiskam “D” dugme, desno stopalo sa kočnice prebacujem na “gas” – i zabava može da počne. Prvo što primetite je odsustvo buke motora – čuje se samo blago zujanje elektromotora, zvuk kotrljanja točkova i, pri većim brzinama, otpor vazduha.

Ubrzo po polasku shvatate i da je, za razliku od običnih automobila sa “automatikom”, ubrzanje praktično linearno. Nema onih kratkotrajnih zastoja zbog promena stepena prenosa – jer njih i nema. Samo ravnomerno i snažno, ali ne i neprijatno ubrzanje, dokle god pritiskate papučicu.

A način i intezitet ubrzanja zaista podseća na rulanje aviona pred poletanje, samo bez zaglušujuće buke mlaznih motora. Čak se pri nešto oštrijem pritisku na “gas” prednji deo karoserije Jaguara blago izdigne, kao da auto želi da poleti.

Kvake se uvlače u vrata automobila
Kvake se uvlače u vrata automobila

Ako negde možete da isprobate maksimalne performanse ovog automobila, onda je to na stazi, u kontrolisanim i bezbednim uslovima. U tom smislu, brzine kojima je I-Pace u stanju da prolazi kroz krivine na NAVAK-u zaista su neverovatne. Pritom se ni u jednom trenutku ne približavate njegovim krajnjim mogućnostima – automobil se zaista kreće “kao po šinama”.

Iako I-Pace kao klasičan krosover ima nešto više odstojanje od tla, težište je postavljeno veoma nisko zahvaljujući masivnim pogonskim baterijama od 800 kg koje se nalaze u podu vozila. Ova karakteristika, uz nesebičnu pomoć elektronike i sistema oslanjanja, pomaže da se kabina skoro uopšte ne naginje u krivinama.

Prostrana i komforna putnička kabina
Prostrana i komforna putnička kabina

Na stazi NAVAK u Subotištu predstavljen je i novi model iz ponude Land Rovera, redizajnirani Discovery Sport. Kao najmanji Land Rover u ponudi ovaj SUV košta od 39.990 evra.

Drugi deo testa odvijao se na obližnjim lokalnim putevima, gde smo na različitim kolovoznim podlogama (od dobre asfaltne, preko puta prepunog zakrpa, pa do "kocke") mogli da uporedimo ponašanje automobila i ogibljenja.

Pokazalo se da je vožnja Jaguara I-Pace prilično udobna čak i kada se krećete po putu lošijeg kvaliteta – veliki točkovi i sistem oslanjanja sa lakoćom "peglaju" sve neravnine, a za komfor u kabini zaslužno je i veliko međuosovinsko rastojanje od gotovo 3 metra.

I ponovo su primetni odsustvo buke motora, blagi šum strujanja vazduha (koeficijent otpora vazduha je samo 0,29) i zvuk koji dolazi od kotrljanja točkova.

Iako je vožnja električnog Jaguara u suštini slična vožnji “običnog” automobila sa automatskim menjačem, postoji jedna bitna razlika. U svakodnevnoj vožnji pedalu kočnice koristićete znatno ređe nego inače. Većinu vremena zapravo se koristi samo "gas".

Poenta je u tome da se popuštanjem papučice "gasa" zapravo aktivira rekuperacija, odnosno proces pretvaranja kinetičke energije u električnu pa I-Pace počinje da koči elektromotorom. Ovo rešenje se pokazalo vrlo efikasnim i brzo se na njega priviknete.

Kočnicu sam na testu koristio retko i to uglavnom kada je bilo potrebno naglo usporiti ili potpuno zaustaviti auto. Samim tim, desna noga se manje zamara u vožnji, jer se ređe prebacije sa “gasa” na kočnicu i obratno, a štede se i komponente kočnog sistema.

Koficijent otpora vazduha je svega 0,29
Koficijent otpora vazduha je svega 0,29

Za kraj testa organizatori su sačuvali pravu poslasticu – "drag" trku na dugačkom pravcu staze. "Moj" električni Jaguar stao je na crtu Jaguaru F-Pace sa konvencionalnim pogonom.

Dovoljno je samo reći da je F-Pace ostao toliko daleko iza da sam pomislio da je njegov vozač odustao od trke. Ali nije – obojica smo stisnuli "gas" do kraja.

Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 200 km/h
Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 200 km/h

Ako su električni automobili zaista budućnost auto-industrije, onda je očekujem sa nestrpljenjem. Naravno, nećemo svi voziti model od 100.000 evra, kao što je I-Pace.

Iako ovaj električni model spada u klasu luksuznih, običnom čoveku teško dostižnih automobila, ipak nam je pokazao prednosti vozila na struju – odsustvo buke u kabini i lakoća sa kojom se vozi samo su neke od njih (da i ne govorimo o smanjenju zagađenja vazduha u urbanim sredinama).

Automobili kao što je Jaguar I-Pace nagoveštavaju da bi, uz određena unapređenja, električni pogon za par decenija mogao da postane dominantan u drumskom saobraćaju – ako ne kod nas, onda bar u Evropi.

Pogledajte kratki video sa promocije Jaguara I-Pace i osetite delić atmosfere sa NAVAK-a:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu