Auto test: Seat Leon Cupra – sportsko srce u porodičnom automobilu

Nema muškarca koji nije poželeo da svakodnevno vozi pravi sportski auto a da mu istovremeno omogućava komfor porodičnog automobila. Jedan takav primerak je pred nama – Seat Leon Cupra.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 06.07.2019.

09:30

Auto test: Seat Leon Cupra – sportsko srce u porodičnom automobilu

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Svaki evropski proizvođač koji drži do sebe ima visokoperformansni hečbek u svom portfoliju. Najpoznatiji je svakako Golf GTI, koji je predvodnik ove klase još od svog pojavljivanja 1976. godine.

U međuvremenu su se pojavile i najbrže verzije glavnih konkurenata. Snaga je rasla do te mere da je pogon na sva četiri točka postao manje-više standard.

Tako je sada pravi izazov napraviti auto ekstremne snage sa prednjim pogonom.
Seat Leon Cupra: zapremina 1984 ccm; 213 kW (290 KS) pri 5400-6500 o/min; maks. o. mom. 380 Nm pri 1950-5300 o/min
Seat Leon Cupra je sa svojih 290 KS iz 2.0 TSI motora (do skoro je imao 300, ali su Euro 6d-Temp standardi neumoljivi) jedan od najsnažnijih serijskih modela na svetu koji pokreću samo prednji točkovi.

Od njega je jača, na primer, Honda Civic Type R i to za dvadeset „konja“, ali kod nas košta desetak hiljada evra više. Inače, u ponudi je i karavan verzija Leon Cupra, koja je zadržala snagu od 300 „konja“, a ima i pogon na sva četiri točka.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4281/1816/1435 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2631 mm
Leon Cupra je specifičan po mnogo čemu, između ostalog i po tome što je izgledom vrlo neutralan; ne ističe se nikakvim prenaglašenim sportskim detaljima.

Na prvi pogled, ovo je sasvim običan hečbek, sa većim točkovima i ponekim spojlerom. Slično je i u unutrašnjosti. Sportska nota je vrlo umerena i odmerena, tako da na prvi pogled deluje da je ovo standardan automobil sa diskretnim sportskim detaljima u vidu izražene bočne podrške na sedištima.

Otprilike, ni na kraj pameti vam ne bi bilo da je ovo jedan od najjačih serijskih automobila današnjice sa prednjim pogonom.
Na drugi pogled, Leon Cupra je zapravo potpuno drugačiji auto od standardnih, pa i „FR“ verzije. Za početak, niži je za 25 milimetara.

Alu felne prečnika 19 inča su standard i ne viđaju se često u ovoj klasi, baš kao i velike crvene kočne čeljusti sa natpisom „Cupra“.

Pozadi su ugrađeni specijalni spojleri koji imaju pre svega aerodinamičku funkciju a tom cilju je izmenjen i prednji branik.
Kada otvorite vrata, stižu novi dokazi da ovo nije standardan Leon. Aluminijumski pragovi imaju svetleći „Cupra“ znak, a tu su i sedišta presvučena alkantarom, sa istoimenim logoom utisnutim u gornji deo naslona.

Tapacirunzi u vratima su takođe u alkantari, a ako u auto prvi put sedate uveče, prizor je još atraktivniji zahvaljujući LED ambijentalnom osvetljenju u vratima i u predelu nogu.

Otprilike, tu prestaju estetske razlike u odnosu na standardne verzije, izuzev zasečenog volana sa „Cupra“ logotipom koji se nalazi i pored ručice DSG menjača.
Seat je Leonu Cupra namenio nekoliko modova vožnje – „Comfort“, „Sport“, „Cupra“ i „Individual“. Prvi je predviđen za svakodnevnu vožnju, pa smo auto započeli baš u ovom standardnom režimu.

Motor je iznenađujuće tih; ler-gas je na oko 700 obrtaja. Obrtaji se ne podižu značajno čak ni u vožnji - DSG menjača vrlo rano menja brzine.

Prilikom umerenih ubrzanja promene brzina se nižu neuobičajeno brzo, tako da je pri 60 km/h Cupra već u šestom stepenu prenosa.

Auto je neverovatno pitom i uglađen sa svojih 290 „konja“ a u prilog tome ide i činjenica da se promene stepena prenosa obavljaju već pri neuobičajeno niskih 1900 obrtaja.

Ovako nešto ne bi izveo prosečan vozač sa manuelnim menjačem, pa je prednost DSG-a u samom startu očigledna.
Prtljažnik: 380 l
I zaista, svakodnevna vožnja je pravo uživanje; nema nikakvih trzanja, neprikladnih reakcija sistema ubrizgavanja.

Ponašanje Leona je vrlo predvidivo tako da vozaču uliva maksimalno poverenje, čak i kad se pedala gasa pritisne snažnije.

Auto sa neverovatnom lakoćom ubrzava i to iz trenutnog stepena prenosa, bez potrebe da vraća koju brzinu niže.

Tolika rezerva snage i obrtnog momenta je nešto što iznenađuje i automatski razvlači osmeh na lice svih prisutnih u automobilu. Još veće iznenađenje predstavlja vrlo meko podešeno ogibljenje za ovako sportski auto.

Nema izbijanja bubrega i neprijatnih situacija; štaviše, tek je za nijansu tvrđu od prosečnog hečbeka sa devetnesticama, pa može da se koristi čak i kao jedini auto u porodici. Sa prtljažnikom od 380 litara i prostranim zadnjim sedištima bez problema možete i na more.
Pri 130 km/h motor se „vrti“ na povišenih 3000 o/min i tada troši oko 8,5 l/100 km, što je u rangu sa doskorašnjim atmosferskim motorima zapremine 1.6 litara.

„Mala“ razlika je u tome što kada u Cupri pri toj brzini „patosirate“ papučicu gasa, dešava se scena ravna onoj pri davanju punog gasa avionskim motorima pred poletanje – putnici ostaju u neverici koliku G silu može da stvori ovakav auto.

Pri svemu tome smo i dalje u „Comfort“ modu, a s obzirom na intenzitet ubrzanja javljaju se i propratni efekti kojima je zaista teško odoleti – čuveno roktanje iz auspuha koje oduševljava i one koji su inače ravnodušni prema sportskim automobilima.

Naravno, ovi zvučni efekti nisu slučajni. Konstruktori su ih isprogramirali tako da se u određenim situacijama ubrizga mala količina goriva u izduvni sistem kako bi se simulirala detonacija nesagorelog goriva kod nekadašnjih sportskih automobila.
I taman kad smo pomislili kako su snažna ubrzanja prevazišla sva očekivanja, prebacili smo selektor režima rada u „sportski“ mod.

To se obavlja tasterom smeštenim iznad komandi klima-uređaja. Ler-gas sada se povećava na 1200 obrtaja a motor postaje spreman na trenutnu reakciju.

Osim očekivanog zadržavanja viših obrtaja i oštrije reakcije na komandu gasa, Leon je postao za nijansu ali ne preterano tvrđi, sa gotovo potpuno eliminisanjem „plivanjem“ preko pregiba.

Uz ukrućivanje amortizera i stabilizatora, volan je postao direktniji a elektronska blokada diferencijala je potpuno promenila karakter. Pritiskanjem gasa do kraja, otkrili smo i zašto.
Sve što smo do sada mislili o fantastičnim ubrzanjima Leona Cupra palo je u vodu. „Sport“ mod nam je otkrio pravi karakter ovog brutalno brzog automobila, čiji se prednji točkovi otimaju do te mere da čak i uz pomoć silne elektronike i blokade diferencijala morate čvrsto da držite volan u rukama kako se stvar ne bi otela kontroli.

Ovo definitivno nije auto za neiskusne, pa čak ni za prosečne vozače. Neverovatno je kako se elektronika bori da svih 290 „konja“ i 380 njutn-metara prenese na podlogu.

To je momenat kada shvatate da ima pedesetak „konja“ viška u odnosu na mogućnosti prednjeg pogona, pa ne čudi sav ovaj sportski setap i veliki prečnik točkova sa gumama dimenzija 235/35 R19 koje su na granici prijanjanja pri punom gasu.
Za one koji vole manuelnu promenu brzina tu su tasteri na volanu. Mi smo ih koristili uglavnom za kočenje motorom, s obzirom da je automatika dovoljno inteligentna da udovolji zahtevima u „Comfort“ režimu.

Sportski mod je već prilično specifičan; menjač je isprogramiran tako da brzine menja vrlo kasno, na preko 4000 obrtaja, čak iako je pedala gasa tek nežno pritisnuta.

Sa punim gasom brzine se menjaju praktično na limiteru obrtaja. Inače, sportski mod menjača može da se odabere i na standardni način kao i kod svih drugih modela, dok ste u D režimu - još jednim kliktanjem ručice unazad, bez potrebe da ulazite u meni preko tastera.
Način na koji najbrži Leon menja karakter je nešto čemu je nemoguće odoleti i ne poželeti da ga imate u sopstvenoj garaži. Istovremeno miran, tih i uglađen a kada zatreba, pretvara se u pravi trkački auto, spreman da u svakom trenutku izađe na stazu.

Za te situacije namenjen je treći režim – „Cupra“, koji potpuno isključuje ESP i vozaču na milost i nemilost prepušta svih 290 „konja“.

Neverovatno je sa kakvom lakoćom Leon Cupra u potpunosti menja karakter. Osim fantastičnih performansi i uglađenosti u svakodnevnoj vožnji sa prilično mekim oslanjanjem za jedan sportski auto, podjednako fascinira njegova neupadljivost.
Završna obrada i materijali nisu baš kao kod Golfa, ali u ovoj top verziji zaista nema šta da mu se zameri. Istina, verzija sa DSG menjačem je 1.500 evra skuplja, tako da može da se nabavi za oko 30 hiljada evra.

Možda na prvi pogled deluje da je to dosta para, ali kada uzmete u obzir da toliko košta malo bolje opremljen SUV sa prosečnom motorizacijom i količinom prostora tek neznatno većom u odnosu na Leon, ozbiljno možete da padnete u iskušenje da ženu „prevarite“ pričom da je ovo samo običan auto za svaki dan.

Sa malo većim točkovima. I malo jačim motorom.

Promena karaktera

Ogromna razlika u karakteru nastaje kada se promeni režim rada motora, ogibljenja i upravljača pritiskanjem „Cupra“ tastera smeštenim iznad komandi „klime“.

Po želji, možete da napravite sopstvenu konfiguraciju u „Individual“ modu.

„Cupra“ mod je rezervisan za vožnju po stazi; ovde praktično da nema obuzdavanja motora elektronikom, a ESP je isključen. Podrazumeva se da su zvučni efekti pucanja iz auspuha na maksimalnom nivou.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Seat Leon Cupra
zapremina motora 1984 ccm
snaga 213 kW (290 KS) pri 5400-6500 o/min
maks. o. moment 380 Nm pri 1950-5300 o/min
menjač automatizovani, 6 stepeni
dimenzije 4281/1816/1435
međuos. rastojanje 2631 mm
prtljažnik 380 l
rezervoar 50 l
masa 1431 kg
pneumatici 235/35 R19
maks. brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,0 s
prosečna potrošnja 6,5 l/100 km
emisija CO2 149 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: