Prva vožnja: Škoda Scala

Već samo nabrajanje njene opreme, navelo bi vas na pomisao da se radi o vozilu iz višeg segmenta nego što zapravo jeste. Škoda Scala je daleko sofisticiranija od svog prethodnika, modela Rapid Spaceback. Sada ozbiljno konkuriše klasi iznad.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.06.2019.

09:00

Prva vožnja: Škoda Scala
Foto: Auto magazin

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Lokalci u šali kažu da je nova Škoda Scala dobila ime po pesmi „Skalinada“ Olivera Dragojevića i da je baš zbog toga međunarodna prezentacija ovog modela organizovana u Splitu.

Lokalni putevi duž primorja bili su sjajna prilika da isprobamo novi auto, koji je za početak dostupan sa tri motora i nekoliko nivoa snage.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4362/1793/1471 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2649 mm (Foto: Auto magazin)
Konstruisan je na MQB A0 mehaničkoj platformi Volkswagen grupacije, koju deli sa novim Polom i Ibizom.

Za razliku od njih, Scala ima dosta duže međuosovinsko rastojanje, što je inače zaštitni znak manje-više svih Škoda.

To je omogućilo mnogo više mesta za kolena na zadnjim sedištima ali i veći prtljažnik.
Foto: Auto magazin
Pitali smo predstavnike češkog proizvođača koje to modele smatraju glavnim konkurentima i odgovor je bio da su to Hyundai i30, Kia Ceed, pa čak i Ford Focus.

Prvo smo pomislili da preteruju, jer je MQB A0 mehanička platforma rezervisana uglavnom za automobile B segmenta, a oni kao konkurente navode modele C segmenta.

Međutim, kada smo uporedili dimenzije, ispostavilo se da je Scala svega dva milimetra uža od, na primer, Hyundaija i30. Isto tako, međuosovinsko rastojanje joj je kraće za samo jedan milimetar.
Foto: Auto magazin
Naravno, nisu samo dimenzije te koje auto svrstavaju u određenu klasu. Scala je ozbiljno unapređena u odnosu na odlazeći Rapid Spaceback.

Pre svega, kabina je neuporedivo sofisticiranija, što zbog obilne primene mekih materijala, što zbog napredne opreme i daleko bolje završne obrade.

Na primer, komandna tabla je od gumastog materijala zanimljive teksture, koji se nalazi i u tapacirungu vrata. Dakle, nije „plastikaner“.
Foto: Auto magazin
Scala je dobila digitalne instrumente sa mogućnošću menjanja njihovog dizajna, uključujući i varijantu sa punim prikazom mape navigacije.

Zatim, tu je mogućnost automatskog parkiranja, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, LED svetla su napred i pozadi, s tim što zadnja imaju i dinamičke migavce.

Scala ima ne samo sistem za automatsko kočenje, već i radarski tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred.

Sedam vazdušnih jastuka su standard, uključujući i onaj za kolena vozača. Scala u klasu uvodi i mogućnost poručivanja zadnjih bočnih vazdušnih jastuka, što je do sada bilo rezervisano samo za veće automobile.

Ko želi, može da poruči panoramski krov (fiksni, sa električnom roletnom), električno otvaranje gepeka, bežično punjenje telefona, ali i sisteme za kontrolu mrtvog ugla i upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane prilikom isparkiravanja u rikverc.

Priznajemo, nije loše za auto koji dolazio kao naslednik jednog niskobudžetnog vozila.
Foto: Auto magazin
Škoda nam je pripremila za test vožnje veliki broj automobila, sa različitim opremom.

Osim boje karoserije, razlikovala su se i sedišta, od umereno pa do vrlo sportskih, sa izraženom bočnom podrškom i integrisanim naslonom za glavu.

Iznenadilo nas je i da postoji varijanta sedišta sa podešavanjima na struju, pa još u bež tonovima… Moramo da priznamo, auto izgleda neočekivano sofisticirano, a tako se i vozi.
Foto: Auto magazin
Isprobali smo sva tri motora. Počeli smo od 1.0 TSI, koji je za sada dostupan samo u jačoj varijanti sa 115 „konja“. Slabija od 95 je jedina koja će imati petostepeni menjač i pojaviće se nešto kasnije.

Ovaj motor poznajemo od ranije i u Scali pokazuje svoje najbolje osobine, s obzirom da masa automobila nije velika.

Da bi ispunio najnovije standarde o emisiji izduvnih gasova, dobio je filter čestica čađi. Izuzetno je elastičan i na niskim obrtajima a po zvuku ili vibracijama teško da će prosečan vozač primetiti da ima tri cilindra.

Za 1300 kilograma težak auto je više nego dovoljno snažan; omogućava nagla ubrzanja, ne samo u gradu već i na magistralnim putevima.
Foto: Auto magazin
Snažniji 1.5 TSI ima 35 „konja“ više; oni se ne osećaju toliko u gradskoj vožnji koliko na otvorenom, naročito na autoputu gde do izražaja dolazi veća rezerva snage.

Doduše, ovaj motor je dostupan isključivo uz sedmostepeni DSG menjač koji je programiran tako da u standardnom modu omogućava izuzetno brzu reakciju, bez obzira da li krećete iz stanja mirovanja ili želite maksimalno snažno međuubrzanje.

Ista je situacija i sa 1.6 TDI motorom, koji smo takođe isprobali sa sedmostepenim DSG menjačem. Elastičniji je nego ikad, a subjektivan doživljaj snage u vožnji autoputem je kao kada vozite veći auto sa 2.0 TDI motorom od 150 „konja“. Drugim rečima, za prosečnog vozača više nego dovoljno snage.

Posebno nas je iznenadila upravljivost. Scala je izuzetno stabilna na pravcu i nema nikakve potrebe za sitnim korekcijama upravljača, čak i na većim brzinama na autoputu.
Jeftinije verzije Scale nemaju produženo zadnje staklo koje se spušta do rama tablice (Foto: Škoda promo)
Istina, na raspolaganju su nam bile samo bolje opremljene Scale. One najjeftinije, čija cena kod nas počinje od 13.908 evra, nemaju produženo zadnje staklo koje se spušta do rama tablice.

Slična situacija je bila i sa Škodom Rapid Spaceback. Na slikama su bile „fensi“ verzije sa produženim zadnjim staklom do tablice, a kod nas na putevima uglavnom mogu da se vide samo jeftinije varijante.

U tom kontekstu, ako gledate cenovnik na Škodinom sajtu, imajte na umu da Škoda ne objavljuje na internetu akcijske cenovnike, već se „prave“, niže cene dobijaju u salonu ili preko telefona.
Foto: Auto magazin
Za one koji vole multimediju i velike displeje, Scala ima šta da ponudi. Dok je kod jeftinijih varijanti displej multimedijalni sistema dijagonale 6,5 inča, kod boljih je prilično veliki – od 9,2 inča.

Štaviše, uživo izgleda mnogo veći nego na fotkama, pa nam se čak učinilo da nikako ne bi valjalo da je još veći. Za koju godinu ćemo, verovatno, promeniti mišljenje, samo da se malo naviknemo na sve veće i veće ekrane.

Kupcima su na raspolaganju i tri vrste ozvučenja – „sving“, „bolero“ i „amundsen“, od kojih poslednja dva imaju snagu od 405 vati, centralni zvučnik na instrument tabli i sabvufer u gepeku.
Foto: Auto magazin
Zapadna tržišta imaju mogućnost uživanja u prednostima eSIM kartice, odnosno virtuelne kartice za mobilnu mrežu koja omogućava komunikaciju sa servisnim centrom, pozivanje pomoći u slučaju nužde i ažuriranje mapa navigacije.

Međutim, ono što nas je iznenadilo je podatak da će svaka, pa i najjeftinija Škoda Scala dolaziti sa LED svetlima. Konkretno, imaće LED dnevna, oborena svetla, kao i zadnja svetla, doduše, bez dinamičkih migavaca koji se doplaćuju.

Puna LED tehnologija je rezervisana za bolje verzije. Ona podrazumeva duga i adaptivna srednja LED svetla koja prate krivine.

Još jedna vrlo korisna stavka koja će se nalaziti u svakoj Scali je sistem za automatsko kočenje u gradu, sa prepoznavanjem pešaka. Standard će biti i aktivna asistencija za nenamerno napuštanje saobraćajne trake.

Uz sedam standardnih vazdušnih jastuka, neće biti zamerke na bezbednost.
Prtljažnik: 467 litara (Foto: Auto magazin)
Škoda Scala kod nas stiže na jesen. Osnovnu ponudu će činiti 1.0 TSI motor sa 95 „konja“ i petostepenim manuelnim menjačem.

Njegove performanse još uvek nisu objavljene ali smo sigurni da će to biti vrlo pristojna ponuda, sa očekivanim ubrzanjem do „stotke“ kraćim od jedanaest sekundi.

Za osnovnu verziju – više nego dovoljno.

Čuvena praktična rešenja

Foto: Auto magazin
Škoda je već duže vreme poznata po svom sloganu „Simply Clever“ koji se odnosi na praktična rešenja.

Strugač za led smešten u poklopcu nalivnog grla rezervoara za gorivo je već poznata stvar. Na ćoškovima ima podeoke u milimetrima za merenje dubine šare pneumatika.

Tu su sada još i kišobran u vozačevim vratima, kao i specijalno dizajnirani silikonski poklopac rezervoara tečnosti za pranje vetrobrana. Kada ga otvorite, pretvara se u levak, tako da nema prosipanja.

Može da se poruči čak i kuka za vuču koja se izvlači pomoću električne komande!

Fabrički na metan

Nova Škoda Scala moći će da se poruči i sa fabričkim gasnim uređajem na metan.

Ugrađivaće se u 1.0 G-TEC motor od 90 konjskih snaga, a po želji će moći da se naruči manuelni petostepeni, šestostepeni ili sedmostepeni DSG.

Sportska šasija niža za 15 milimetara

Foto: Auto magazin
Imali smo prilike da testiramo i verziju sa opcionom sportskom „šasijom“ koja je niža za 15 milimetara u odnosu na standardne.

Vozaču su na raspolaganju „normal“, „sport“, „eko“ i „individualni“ režim. Iako omogućava dosta oštrije i preciznije upravljanje, nije previše tvrda, dok se za standardnu može reći da je veoma komforna, sa mekim upijanjem neravnina.

Izbor modova vrši se preko tastera uz ručicu menjača.

Nasuprot sportskom oslanjanju, može da se poruči i varijanta za lošije puteve, koja je povišena za 12 milimetara u odnosu na standardnu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Škoda Scala
Motor 1.0 TSI 1.0 TSI 1.5 TSI DSG 1.6 TDI 1.6 TDI DSG
Zapremina (ccm) 999 999 1498 1598 1598
Snaga (kW/KS) 70/95 85/115 110/150 85/115 85/115
Maks. o. Mom. (Nm) 175 200 250 250 250
Dimenzije D/Ž/Š (mm) 4362/1793/1471
Međuos. rast. (mm) 2649
Prtljažnik (l) 467
Rezervoar (l) 50
Masa (kg) - 1240 1265 1324 1339
Maks. brzina (km/h) - 201 219 201 200
Ubrz. 0-100 km/h (s) - 9,8 8,2 10,1 10,3
Potrošnja (l/100 km) -/-/- 6,4/4,2/5,0 6,4/4,2/5,0 5,1/3,6/4,2 4,9/3,7/4,1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: