Supertest: Kia Stonic (2. deo)

Nema vozača koji ne razmišlja koliko će ga koštati održavanje automobila u obaveznom servisnom roku. Kod Stonica, stvari izgledaju prilično dobro…

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 28.04.2019.

09:15

Supertest: Kia Stonic (2. deo)

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Posle prvih utisaka iz vožnje krosovera Stonic sa benzinskim motorom od 1.4 litra i paketom opreme EX Motion, u drugom delu supertesta možete saznati više detalja o potrošnji goriva i ceni održavanja ovog automobila.

Dakle, Stonic je ušao u drugi mesec otkako ga stavljamo na razne muke. Posle lepog vremena, kraj zime je doneo i nešto hladniji period, pa smo imali priliku da isprobamo neke elemente standardne opreme na ovom modelu.
Grejači sedišta reaguju gotovo trenutno, pružajući prijatnu toplinu promrzlom donjem delu leđa. A tek grejač volana… Prava radost za prste, i razlog više da se uverite kako je lako navići se na dobro.

Ventilacija je takođe superhitra, pravi mali primer kako auto treba brzo osposobiti za vožnju u hladna snežna jutra.
Grejači prednjeg i zadnjeg stakla, automatska klima, i pravilno raspoređeni ventilacioni difuzori začas oduvaju paru, sneg i led sa stakala. Ovde do izražaja dolazi prednost benzinskog motora, koji brže dostiže radnu temperaturu od dizelaša.

Ni "klima" nije baš obična. Kao i kod modela Rio, klima-uređaj Stonica opremljen je senzorima vlažnosti vazduha, pa sam po potrebi aktivira kompresor kako bi se stakla brže odmaglila.

Isto tako, sam ga isključuje, bez ikakvog opterećivanja vozača, koji prstom ne mora da mrdne osim da sistem drži na automatici.
Prvih hiljadu kilometara Stonic je prešao sa prosekom od oko 6,7 litara, da bismo po hladnom vremenu zabeležili, razumljivo, nešto veću potrošnju, od oko 7,3 litra.

Razlog je, naravno, vožnja u nešto nižim režimima prenosa, pri manjim brzinama, ali i radu brojnih elektro uređaja, od klime do svetala za maglu, grejača, brisača, što sve, malo-pomalo, traži svoje oktane.

To smo i očekivali od 1.4 benzinca, koji za oko litar više troši u odnosu na 1.2 motor. Ali, zato i nudi više.
Dinamičke osobine Stonica 1.4 su zadovoljavajuće. Već pri malom gasu pruža više nego dovoljno snage za tečnu vožnju.

Međutim, ako želite naglo ubrzanje, tada ćete morati da se pozabavite ručicom menjača i naterate ga u nešto više obrtaje – ipak je to atmosferski motor.

Takva vožnja predstavlja pravo uživanje, s obzirom da je menjač izuzetno precizan i prijatan za vožnju.
Kutija menjača možda je jedan od boljih sistema ovog automobila, dajući mu jedan važan argument u gradu – laganu, preciznu promenu stepena prenosa. Ko se jednom provoza po zakrčenim gradskim ulicama većeg grada, znaće da ceni mekanu promenu "brzine".

Uz elastični motor, koji bez trzanja prati i toleriše zakasnelo šaltovanje, eto manje stresa za vozača.

I da se vratimo na razliku u odnosu na 1.2 motor koji smo vozili u modelu Rio. Dodatnih 16 "konja" itekako se oseća, a treba imati u vidu i nešto povoljniju krivu snage i obrtnog momenta, koji su još dostupniji na niskim obrtajima.

Iako je Stonic zapravo krosover verzija Rija, svega je 30 kilograma teži, tako da nećete imati problem sa snagom ako se odlučite i za manjeg benzinca.
Upravljanje Stonicom je zabavno, i lako. Ako se sećate, u prethodnom izveštaju sa supertesta zaključili smo da je upravljač "lak", a pokreti dovoljno precizni. Sada dodajemo utisak da u gradskim uslovima zaista dajemo maksimalnih pet zvezdica za lakoću upravljanja; ova osobina volana na autoputu nema bitniji značaj, dok bi nam za neke lokalne puteve više odgovaralo još samo malo jači otpor na volanu.

Vreme koje provodimo na test vožnjama dalo nam je dobru priliku da testiramo ažurnost i tačnost navigacionog uređaja i mapa koje su trenutno u softveru Stonica. Osim za jednu (divlju?) novogradnju u malom banatskom gradu, mape su bile precizne, sve adrese na broju, a uređaj brz, jasan i glasan.

Za vozača je vrlo važno da dobije jasnu informaciju tete iz navigacije (neko preferira čiku), a neki više vole vizuelno da pogledaju, zumiraju kartu i vide gde su i gde idu. Uz pomoć dva režima, manuelnog ili automatskog, možete lako pronaći svoj omiljeni način prikaza na velikom displeju. Navigacione karte (Tom Tom) besplatno se ažuriraju tokom sedmogodišnjeg garantnog roka.
Već je dobro poznato da vlasnici Kia automobila imaju verovatno najbolje servisne i garantne uslove u Srbiji.

Puna sedmogodišnja garancija, pristupačne cene servisa, popusti na zakazivanje termina dolaska na servis, kao i puni magacini rezervnih delova – samo su neki od razloga za miran san vozača automobila marke Kia, što znači i Stonica.

Za ovaj model važe sledeća pravila – puna sedmogodišnja garancija, ili pređenih 150.000 kilometara, s tim da u prve tri godine nema ograničenja kilometraže.
Servisni intervali su na po 15.000 kilometara: prvi obuhvata kontrolu i zamenu ulja i filtera, a košta 11.137 dinara; na 30 hiljada kilometara, uz ulje i filter, menja se i kočna tečnost, ulje u menjaču i filter goriva, sve po ceni od 25.350 dinara.

Treći servis (na 45.000 km) obuhvata ponovo ulje i filter ulja, sada i filter vazduha i svećice, a trošak je 28.010 dinara; na četvrtom servisu (60.000 km), uz kontrolu, menja se ulje i filter ulja, za 11.137 dinara, što je praktično isti obim radova i cena kao na prvom servisu.

Peti obavezni servisni pregled je na 75.000 pređenih kilometara, ponovo sa zamenom motornog ulja i filtera ulja, po istoj ceni kao i prethodni - 11.137 dinara; šesti servis vas čeka na 90.000 kilometara, i opet se menja filter ulja i ulje, kao i filter vazduha, kočna tečnost, ulje u menjaču, filter goriva, što sve staje 27.750 dinara.

Konačno, poslednji obavezni koji čuva garanciju je sedmi, a dospeva na 105.000 kilometara: cena je 11.137 dinara, za zamenu ulja i filtera.
Dakle, obavezni servisni pregledi obuhvataju sedam obaveznih pečata u servisnoj knjižici, i koštaju ukupno 125.658 dinara.

Upoređujući druge marke i slične modele automobila, servisi za Stonic su među najjeftinijim na našem tržištu.

Šta još obuhvata takva garancija? Dakle, sedam godina, bez dodatnih troškova. To je 2.555 dana ili 150 hiljada kilometara bezbrižne vožnje.
Pored toga, garancija je prenosiva na nove vlasnike, što održava vrednost vašeg vozila i čini ga privlačnijim u daljoj prodaji.

Fabrička garancija, takozvana "bumper to bumper", znači da ćete dobiti jednak nivo garancije od prvog do poslednjeg dana.

Recimo, da će trogodišnja Kia još uvek imati preostalu garanciju dužu od većine garancija koje nudi konkurencija.

I za kraj, sigurnost na putu je bitna, pre svega, kada krenete na duže putovanje. A, Kijina sedmogodišnja garancija važi u svim državama Evropske unije, kao i u BiH, Crnoj Gori, Norveškoj, Švajcarskoj, na Islandu i Gibraltaru.
Briga o kupcu izgleda kao potrošena priča, ali nismo li se svi barem jednom našli bespomoćni pored neupotrebljive hrpe lima na točkovima?

Čak i smešni kvarovi, poput pražnjenja akumulatora u krivom trenutku, može biti prečica za hipertenziju.

Zato, osim o boji automobila (o čemu već brine lepša polovina), mislite na vreme i o mogućim problemima. Ako se ne mogu sprečiti, mogu se barem lako lečiti.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Stonic 1.4 EX Motion - specifikacije
zapremina motora 1368 ccm
snaga 73 kW (100 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 133,3 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije D/Š/V 4140/1760/1500 mm
međuos. rastojanje 2580 mm
prtljažnik 352/1155 l
rezervoar 45 l
masa 1160 kg
pneumatici 205/55 R17
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,6 s
potrošnja (fabrička) 7,0/4,6/5,5 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: