Auto test: Dacia Duster – prava stvar na pravom mestu

Duster druge generacije postao je jedan od najlepših SUV modela na našem tržištu. Dobio je neuporedivo više opreme i to prilično luksuzne a sve to po praktično nepromenjenim cenama – idealno za naše tržište.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 13.04.2019.

09:30

Auto test: Dacia Duster – prava stvar na pravom mestu

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Neko od predstavnika proizvođača automobila skoro je izrazio čuđenje da do sada nijedna kompanija nije stala na crtu brendu Dacia, koji je i dalje jedina auto-marka sa niskobudžetnim SUV modelom na tržištu, ne računajući Ladu 4x4 (Nivu).

Dacia je uspela ne samo da održi taj status, već i da drastično poboljša imidž marke i automobila.

Ovo što je napravila je zaista rezultat vredan pažnje. Konstrukcija i „arhitektura“ karoserije su potpuno novi, tako da auto ispunjava stroge bezbednosne standarde.
Duster sada ima šest vazdušnih jastuka, kontrolu mrtvog ugla, ali i automatska svetla, automatsku „klimu“, beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Pri svemu tome, cena je ostala praktično neizmenjena, jer najskuplja verzija sa 4x4 pogonom košta koliko i najjeftiniji Nissan Qashqai sa prednjim pogonom.

Za one kojima nije bitan 4x4 sistem, treba reći da i osnovna verzija Dustera od 12.390 evra ima mnogo toga da ponudi.

Pre svega, tu su svi vazdušni jastuci, ima manuelni klima-uređaj, elektropodizače prednjih prozora, pomoć pri kretanju na uzbrdici, LED dnevna svetla i putni računar.
Zašto bi neko kupio ovakav auto? Zapravo, Duster je sjajna alternativa klasičnim hečbek modelima C segmenta jer nudi u najmanju ruku jednako prostranu kabinu, veći prtljažnik i odstojanje od tla koje iznosi 210 milimetara.

To nije mala stvar, kada se uzme u obzir koliko je bolja preglednost puta sa povišene vozačke pozicije. Još jedna prednost je i to što je sve manje automobila ove veličine sa atmosferskim motorom, pa svi oni koji bi želeli da ugrabe jednu od poslednjih prilika da voze 1.6 benzinca sa 115 KS koji je minimalno zahtevan u pogledu održavanja sada imaju priliku da nabave auto po svojoj želji.

Naravno, za one koji vole moderniju tehnologiju na raspolaganju je najnoviji 1.33 turbo-benzinac konstruisan u saradnji kompanija Renault i Mercedes u varijanti sa 130 i 150 KS.
Ipak, mi smo odabrali nešto treće. Želeli smo da vidimo kako Duster izgleda sa najboljom opremom, 4x4 pogonom i najsnažnijim 1.5 dizelašem od 115 „konja“.

Atraktivna narandžasta metalik boja učinila je da auto bude u centru pažnje, da ga ljudi primete čak iako se naročito ne razumeju u automobile.

Naravno, za okretanje za Duster nije zaslužna samo boja, već i potpuno novi dizajn. Iskorišćene su sve prednosti prethodnika, kao što su mišićavi bokovi, ali uz mnogo poteza koji ga definitivno čine jednim od najlepših SUV modela na tržištu.

Vetrobransko staklo je sada horizontalnije i pomereno unapred za desetak cm, a auto generalno izgleda mnogo elegantnije zbog brojnih dizajnerskih detalja i trikova.
Prvu veliku novinu odmah isprobavamo; beskontaktno otključavanje i startovanje motora je nešto drugačije nego kod Renault modela.

Za početak, nema senzora na kvakama koje registruju vozačevu šaku, već se auto otključava približavanjem ključ-kartice.

Ona je ista kao i kod Renaulta, osim što nema niklovanih detalja i na njoj je, naravno, Dacia znak.

Dakle, prilazimo automobilu, on se otključava i motor startujemo standardno na dugme. Auto se zaključava kao i Renault - udaljavanjem vozača sa ključ-karticom.
Unutrašnjost je manje-više jednakih dimenzija kao i na prošlom Dusteru. Po veličini je zaista prava alternativa hečbek modelima niže srednje klase, odnosno C segmenta. Ima dovoljno mesta i napred i pozadi i veliki prtljažnik.

Sedi se prilično uspravno, mada je moguća zavaljenija pozicija vozača zbog jedne velike novine – podešavanja volana po dubini a ne samo po visini. I zaista, više nema nikakvih kompromisa kada je u pitanju sedenje.

Ergonomija je na vrlo visokom nivou, sve je na dohvat ruke, baš kao u dosta skupljim automobilima.

Jedini ostatak iz prošlih vremena je podešavanje visine snopa farova preko sajle. Sve drugo je vrlo dizajnerski odrađeno, što je pravo iznenađenje.
Na primer, dizajn kompletne komandne table je potpuno nov a jedino što je nasleđeno iz starog Dustera je izgled multimedijalnog uređaja koji je inače izuzetno pregledan i funkcionalan.

Zapravo, na njemu su dve od brojnih novina – četiri kamere koje pokrivaju kompletnu situaciju oko vozila i monitor nagiba automobila.

Posebno nam se dopao izgled komandi automatske „klime“. Okrugli prekidači su u kombinaciji aluminijuma i stakla, a pritiskom na srednji aktivira se automatika. Iznad njih je takođe lepo dizajnirana grupa tastera, na kojima su prekidači za aktiviranje četiri kamere, kao i pomoć pri spuštanju niz strme i klizave nizbrdice.

To je još jedna novina na Dusteru, koja održava konstantnu brzinu od oko 10 km/h bez potrebe vozača da drži nogu na kočnici. Time se izbegava eventualno zanošenje zadnjeg kraja na klizavom terenu jer sistem koči svaki točak ponaosob.
U kabini je sada i mnoštvo pregrada za odlaganje sitnica, a ona ispred ručice menjača može da primi i veliki mobilni telefon.

Instrumenti su dobili monohromatski diplej veće rezolucije, sa više informacija nego do sada. Kretanjem kroz meni preko tastera na volanu možete da pratite temperaturu rashladne tečnosti, trenutnu brzinu u digitalnom obliku, kao i da izvršite podešavanje jezika.

Specifičnost Dustera sa pogonom na sva četiri točka je u tome što ima vrlo kratke prenosne odnose menjača, baš kao i ranije. Cilj je bio da veoma kratka prva brzina dobije ulogu reduktora, mada su i ostale brzine skraćene.

U praksi to znači da su sve brzine pomerene za po jednu ili čak dve u odnosu na menjače nekih drugih automobila. Na primer, po gradu bez problema možete da krenete iz druge, a skrećete trećom pa čak i četvrtom.

Ubrzanja zbog česte promene brzina mogu da budu naporna, tako da ozbiljno treba razmisliti koja vrsta pogona vam je zaista neophodna.

„Skraćeni“ menjač se ugrađuje i u 4x4 verzije sa benzinskim motorom. Duster sa prednjim pogonom ima standardan menjač, gde povećanog angažovanja oko šaltanja nema.
Još jedna velika novina je uvođenje električnog serva volana umesto hidrauličnog. Sada je dosta lakši za motanje, posebno prilikom manevrisanja po gradu. Vrlo je sofisticiran, tako da servo asistencija slabi sa porastom brzine, pa je pri 130 km/h vrlo čvrst i stabilan na pravcu.

Ono što posebno iznenađuje u tim trenucima je sjajna izolacija od buke; u kabini je neočekivano tiho čak i sa zimskim gumama.

Ogibljenje je, kao što smo i očekivali, ostalo vrlo mekano, pa je vožnja po rupama i lošem putu potpuno „bezbolna“.

U krivinama se nešto više naginje, ali potpuno predvidivo, sa visokom granicom proklizavanja.
Za to su zaslužne i gume; Dacia se potrudila da na automobile ugrađuje vrlo kvalitetne komponente u prvoj ugradnji, pa uz auto stižu skupe M+S „kontinentalke“.

Za pohvalu su Ate kočnice, dva amortizera za otvaranje haube, kao i generalno završna obrada.

Komandna tabla jeste od tvrde plastike ali veoma visokog kvaliteta. Ništa ne krcka i ne škripi čak i po makadamu.

Nismo očekivali, ali Dacia je vrlo lepo tapacirala vrata eko kožom. Naslon za lakat je čak proštepan svetlim koncem. Po ovome je ispalo da je Duster čak kvalitetniji od nekih nemačkih konkurenata zvučnih brendova.

Ovde treba dodati kvalitetan zvuk zatvaranja vrata, kao i interesantne rubove presvlaka na sedištima mrežaste strukture.
Sve u svemu, Renault, kao vlasnik brenda Dacia, ozbiljno se potrudio da jedini niskobudžetni SUV podigne na vrlo ozbiljan nivo i to u svakom pogledu.

Bilo da je reč o mehanici, estetici, materijalima i kvalitetu završne obrade, zaista je teško naći veću manu, pogotovo kada se u obzir uzme početna cena od 14.690 evra za dizel verziju i šta sve auto nudi za taj novac.

Najjeftinija 4x4 verzija sa 1.6 benzincem košta 14.490 evra, dok je sa 1.5 dizelašem 17.090 evra.

U ovom trenutku možda najzanimljivije deluje 1.33 benzinac sa 150 „konja“, koji sa najboljom mogućom opremom košta 17.390 evra.

I dalje spreman na off-road izazove

Prekidač za izbor vrste pogona je isti kao i do sada, s tim što je postavljen ispod poluge ručne kočnice.

Pogon i motori su praktično isti kao i u poslednjoj verziji starog Dustera. U svakodnevnoj vožnji preporučuje se „2WD“ mod sa pogonom na prednje točkove; po klizavoj podlozi „auto“ režim automatski raspoređuje snagu na prednje i zadnje točkove po potrebi, i to do 50 posto.

„Lock“ mod obezbeđuje konstantnu raspodelu snage u odnosu 50-50 na prednje i zadnje točkove i koristi se na ekstremno klizavoj ili rastresitoj podlozi do brzine od tridesetak na sat, preko koje se automatski deaktivira.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Dacia Duster 1.5 Blue dCi 115 4x4 Prestige
zapremina motora 1461 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 260 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4341/1804/1682 mm
međuos. rastojanje 2676 mm
klirens 210 mm
maks. napadni ugao 30 stepeni
maks. izlazni ugao 33 stepena
rampa 21 stepen
prtljažnik 414/1409 l
rezervoar 50 l
masa 1427 kg
pneumatici 215/60 R17
maks. brzina 169 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,4 s
potrošnja (fabrička) 4,7/4,5/4,9 l/100 km
emisija CO2 123 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: