Auto test: Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Innovation

Limuzine se drže! Tačno je da je krosovera i SUV modela sve više ali ni jedan od njih ne može da zameni udoban način sedenja i vozne karakteristike limuzine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

09:00

Auto test: Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Innovation
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4897/1863/1455 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2829 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Nije šala, na prste možemo da izbrojimo limuzine srednje klase koje su se zadržale u ponudi na tržištu.

Najubedljivije su među modelima premijum proizvođača, pa i ne čudi što drugi brendovi vode računa da im priđu u pogledu kvaliteta, konstrukcije i ukupne sofisticiranosti.

Moramo da priznamo da smo od nove Opel Insignije očekivali mnogo, ali smo se iznenadili što je ona naša očekivanja nadmašila.
Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI: zapremina 1956 ccm; snaga 125 kW (170 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-2500 o/min
Ovo je definitivno jedan od najboljih Opelovih modela u poslednje vreme, a svoju superiornost pokazuje potpuno nenametljivo.

Počevši od kvaliteta završne obrade koji prvo percipiramo, preko kvalitetnog inženjeringa u smislu ponašanja na putu, načina na koji se vozi, kako ubrzava i skreće, pa do bezbednosnih sistema koji su svi do jednog prisutni u Insigniji.

Jednostavno, teško je naći manu ovom automobilu, s obzirom da je evidentno da je uloženo mnogo napora i pažnje u svakom detalju i sitnici. Mana je, preciznije rečeno, problem je što sve ovo mora da košta, ali zaista vredi.

Po aktuelnom akcijskom cenovniku, Opel Insignija može da se nabavi od 20.780 evra sa 1.5 turbo-benzincem od 140 KS, dok je dizel verzija sa 1.6 motorom od 136 „konja“ 1.470 evra skuplja.
Aktuelna Insignija više nema sedan verziju, već samo liftbek (sa 5 vrata) i karavan. Ponuda motora je zaista dobra, sa rasponom snage koji odgovara većini vozača.

Benzinci imaju 140, 165 i 260 „konja“, a dizelaši 110, 136, 170 i 210 konjskih snaga. Na raspolaganju su takođe verzije sa automatskim menjačem ali i sa 4x4 pogonom.

Predstavništvo Opela u našoj zemlji pripremilo je za test Insigniju sa prvim sledećim ispod najvišeg paketa opreme „inovejšn“ (Innovation) i dvolitarskim dizelašem od 170 KS. Po akcijskom cenovniku ovaj automobil može da se nabavi za 24.500 evra.

Odmah po ulasku u auto stiče se utisak kvaliteta. Masivna vrata imaju vrlo precizne distancere.

Nameštamo sedište koje ima posebno podešavanje nagiba sedalnog dela, kao i izvlačenje prednjeg kraja, čime se podešava dužina tako da prija i najvišim putnicima.

Najniža pozicija sedišta je previše niska za osobe prosečne visine, pa je potrebno podići ga. Lumbalna podrška ima podešavanje i po visini.
Jednostavnost i elegancija komandne table zaista pleni. Opel je prošao dug put, od gomile dugmića na prvoj fazi stare Insignije, do toga da je broj tastera sada sveden na minimum, a opet, sve je tu.

Zapravo, mnogo je više funkcija nego ranije. Ideja je da se sva podešavanja obave jednom i posle toga nema više opterećivanja brojnim funkcijama.

Čak ni grejačima sedišta! Da, Insignija automatski uključuje grejače sedišta kada uđete u auto, i postepeno im smanjuje intenzitet kako se kabina zagreva, do potpunog isključivanja.

Naravno, ovu funkciju možete da isključite, kao i mogućnost automatskog odmagljivanja prednjeg i zadnjeg stakla.

Kada smo već kod toga, vetrobransko staklo ima posebne grejače, koji ga odmrzavaju za manje od minuta, pa nije potrebno struganje. Naravno, tu su i čuveni grejači volana, pa je vožnja Insignije zimi pravo uživanje.
Prtljažnik: 490 l
Moramo da pohvalimo kvalitet materijala za oblaganje enterijera. Površine meke na dodir su svuda, a tvrde plastike gotovo da i nema.

Luksuzni detalji u vidu imitacije štepa su postavljeni i na gornjem delu komandne table. Kvalitet završne obrade je na vrlo visokom nivou, skoro kao u premijum modelima.

Ono što ne može da se postigne u SUV modelima je vrlo udoban položaj putnika, sa praktično potpuno ispruženim nogama.

Volan se dosta izvlači po dubini, pa je pozicija vozača potpuno prirodna i relaksirajuća, baš kako treba na dugim vožnjama.

Pri svemu tome, nova Insignija je donela mnogo više prostora i putnicima na zadnjim sedištima, koji je sada u samom vrhu klase i praktično na nivou standardnih verzija top limuzina premijum proizvođača.
Sa 490 litara zapremine, prtljažnik nije među najvećima ali ostavlja utisak ogromnog prostora, mnogo većeg nego što kažu cifre na papiru. Recimo, nije lako dohvatiti predmete koji su se otkotrljali u dubinu gepeka.

S obzirom da je test auto opremljen opcionim Bose ozvučenjem, umesto rezervnog točka je ugrađen sabvufer.

Procesor zvuka je vrlo umeren u veštačkom pojačavanju niskih frekvencija, tako da su potrebni kvalitetni mp3 fajlovi da bi ugođaj bio potpun. Nema izobličenja čak ni kada se ozbiljno „odvrne“.

Za prijatnu atmosferu u kabini pobrinulo se i ambijentalno osvetljenje u vidu suptilnih LED traka u vratima i na komandnoj tabli. Ugrađeno je i osvetljenje za noge za putnike i na prednjim i na zadnjim sedištima.
U toku je opšti trend ugradnje digitalnih instrumenata. Da ne mora baš sve da bude veštački i „bez duše“, Opel je dokazao tako što je iskombinovao analogno i digitalno na lep i kreativan način.

Analogni su obrtomer i pokazivači količine goriva i temperature rashladne tečnosti, dok su „digitalni“ brzinomer i pokazivači temperature ulja i voltmetar - s tim što su i njihovi prikazi dati u formi analognog sata, pa se prelaz između analognih satova i digitalnog ekrana vidi tek iz blizine.

Unutar brzinomera može da se menja prikaz putnog kompjutera ili mape navigacije. Sa mapom nije baš zgodno rešenje jer je prilično mali krug unutar brzinomera pa nije dovoljno pregledno ali bar izgleda atraktivno.

Zato je tu hed-ap displej, koji čitljivo i efikasno prikazuje podatke o sledećem skretanju. Osim toga, može da se podesi da uz trenutnu brzinu i informacije o radio stanicama pokazuje i obrtaje, što je prilično retko.
Insignia je poslednji Opelov model konstruisan pod patronatom General Motorsa, što znači da na njoj nema primesa tehnologije PSA grupacije.

Dvolitarski dizelaš u najslabijoj verziji sada ima 170 „konja“. Vrlo je uglađen u radu i to na mnogim frontovima. Za početak, toliko je elastičan da se ne buni da odlučno povuče i sa hiljadu obrtaja, bez ikakvih povišenih vibracija.

Turbo-rupe gotovo da i nema, jednostavno možete da ga vozite u kom god hoćete režimu. Za „vrtenjem“ uopšte nema potrebe, dovoljno je da „nagazite“ na gas pa da vas iznenadi snažnim zakucavanjem za sedišta.

Naravno, nije Ferrari, ali pedalu stisnutu uz pod nije pametno držati duže od par sekundi, osim ako ste na „autobanu“.

Lepo je što ovakve performanse prati i niska potrošnja; pri 130 km/h automobil troši oko šest, a po gradu treba računati na oko osam litara dizela.
U vožnji je Insignia prava lađa. Preko neravnina vrlo brzo umiri karoseriju, nema „plivanja“ u stilu stare škole.

Štaviše, Insignia je postala prilično sportska, odlično leži u krivinama, sa minimalnim naginjanjem za jednu limuzinu.

Upravljač je direktan ali komforan. Podešen je da ne bude izrazito sportski, pa u tom smislu neutrališe informacije sa podloge.

Ogibljenje je relativno tvrdo, što je i razumljivo ako se ima u vidu da je krajnji cilj bila dobra stabilnost pri naglim promenama pravca. Ovo je još jedna stavka koju SUV modeli teško mogu da dostignu.
Bila je potrebna velika hrabrost i ogroman rad da se koncept limuzine još jednom pokaže i dokaže kao vrlo specifična kategorija koja jednostavno nema zamenu.

Posle vožnje ovakvog automobila, SUV jednostavno nema mnogo praktičnih prednosti, izuzev povišenog odstojanja od tla.

Pogon na sva četiri točka ima i Insignia, a i dalje je u ponudi Country Tourer verzija sa klirensom povišenim za 25 milimetara i prtljažnikom većim za 70 litara u odnosu na liftbek.
Bežično punjenje telefona

Opel je za Insigniju projektovao poseban sistem bežičnog punjenja telefona, gde sam mobilni nije položen već se postavlja uspravno u odgovarajuću pregradu ispod prednjeg naslona za ruke.

Nema zamagljivanja i smrzavanja

Kada uđete u auto po hladnom vremenu, automatski se aktivira grejanje sedišta, koje se postepeno smanjuje do potpunog isključivanja kako se povećava temperatura u kabini.

Nema brige ni oko odmagljivanja stakala, Insignia sama „pali“ grejače zadnjeg stakla i kompresor „klime“ po potrebi.
Komfor višeg nivoa

Testirani auto je opremljen vozačevim sedištem koje ima mogućnost podešavanja ne samo dužine sedalnog dela sedišta, već i nagiba.

Uz doplatu se dobija potpuno električno podešavanje sa memorijom i masažerima.

Inteligentni LED farovi

Opel je dugo potencirao specijalne LED farove na Astri a ovde su sada potpuno uobičajena priča.

Kada nema uličnog osvetljenja, Insignia stalno ima aktivirana duga svetla; a ako se približite drugom vozilu ili neko naiđe u susret, snop svetla „preskače“ to vozilo, maksimalno osvetljavajući put oko njega.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Innovation
zapremina motora 1956 ccm
snaga 125 kW (170 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (D/Š/V) 4897/1863/1455 mm
međuos. rastojanje 2829 mm
prtljažnik 490/1450 l
rezervoar 62 l
masa 1582 kg
pneumatici 225/55 R17
maks. brzina 226 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s
potrošnja (fabrička) 6,9/4,3/5,3 l/100 km
emisija CO2 139 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: