Prva vožnja: Mercedes B klase

SUV modeli su postali toliko dominantni da se svaka druga kategorija može nazvati opozicijom naspram vladajućeg segmenta. Mercedes ne odustaje od MPV kategorije, pa je treća generacija B klase jača nego ikada, po svim parametrima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2019.

09:15

Prva vožnja: Mercedes B klase

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kao da nije dovoljno što su SUV modeli prisutni u svakoj klasi, već su se pojavile kupe verzije, pa čak i kabrioleti.

U njihovom naletu polako su počeli da nestaju do juče tradicionalni modeli, među njima i MPV (Multi Purpose Vehicle) vozila, čija popularnost počinje da raste od kraja devedesetih.

Specifičan povišeni oblik karoserije doneo je prostraniju kabinu u poređenju sa klasičnim automobilima, pa čak i povišenu poziciju vozača sa boljom preglednošću puta.

Danas ih je sve manje a Mercedes je jedan od dva premijum proizvođača koji ne odustaju od MPV koncepta.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4419/1796/1562 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2729 mm
Treća generacija B klase svoje ambicije gradi na preko 1,5 miliona prodatih primeraka svojih prethodnika.

Ima zadatak ne samo da unapredi prednosti ogromne kabine, već da unese dodatne elemente luksuza ali i sistema autonomne vožnje iz viših klasa.

U odnosu na prethodnika, pogađate, auto je veći. Duži je za 26 mm, širi za deset, a produženo je i međuosovinsko rastojanje za ne malih 30 milimetara.

Međuosovinsko rastojanje identično je kao na novoj A klasi, što nam sugeriše da sa ovim modelom B klasa deli i kompletnu mehaniku.
Zanimljivo je da je auto niži za četiri milimetra a uslovno rečeno, smanjen je i prtljažnik.

Sada ima 455 spram 488 litara koliko je imao prethodnik; međutim, od sredine 2019. biće dostupna mogućnost kliznog pomeranja zadnjih sedišta, tako da će gepek po potrebi moći da se poveća na čak 705 litara.

Dobra stvar je što je zadnje sedište podeljeno u odnosu 40:20:40, tako da će moći da se pomera i obara samo deo koji vam je potreban.
Kao što smo očekivali, po svim parametrima je povećan putnički prostor, tako da uz ravan pod sa oborenim sedištima bez problema može da se pretera i neki kabastiji teret (ukupno 1540 litara), ali i da se bez većeg guranja pozadi prevezu tri odrasle osobe.

Naravno, među opcijama je i električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika sa zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika.
Na ekskluzivnoj međunarodnoj prezentaciji održanoj na Majorci na raspolaganju su nam bile skoro sve verzije nove B klase.

Nama se dopala mat siva boja sa točkovima prečnika 19 inča. Ovako skockan auto izgleda neočekivano sportski i atraktivno.

S obzirom na niže odstojanje od tla u odnosu na SUV modele, za očekivati je da će imati i bolje vozne karakteristike.
Tako je i bilo, B klasa je pokazala drugačiji karakter u odnosu na krosovere, sa mnogo oštrijim i direktnijim volanom uz manje naginjanja po brzim krivinama.

Uskoro se očekuje i uvođenje 4Matic varijante sa pogonom na sva četiri točka, tako će i oni koji imaju potrebu za ovom vrstom pogona moći da naprave konfiguraciju po svojoj želji.

Kada smo već kod toga, za sada je dostupno nekoliko motora, a u najavi su i novi.
Gama počinje potpuno novim turbo-benzincem zapremine 1.332 kubna centimetra koji je svoju premijeru imao u novoj A klasi. B klasu pokreću verzije ovog agregata sa 136 i 163 konjske snage.

To su za sada jedini benzinci u gami.

Dizelaše predstavlja čuveni 1.5 sa 116 KS ali i novi od 1.950 kubika, sa 150 i 190 KS, poznat iz redizajnirane C klase.
Pod haubom test primerka našao se upravo ovaj motor i to u slabijoj verziji od 150 „konja“. Ovo je inače prva poprečna postavka novog 2.0 dizelaša, tako da ga uskoro možemo očekivati i u A klasi.

Nekoliko kilometara gradske vožnje pokazalo je da je novi osmostepeni automatizovani menjač sa dve lamele programiran tako da vrlo rano menja brzine. Ima veliki obrtni moment, pa je elastičan i na nižim obrtajima.

Sjajno se snalazi u uobičajenoj vožnji, međutim, uspeli smo da ga zbunimo sa naglim dodavanjem punog gasa za potrebe fotografisanja.

Tada ume da zadrži visoke obrtaje nešto duže nego što bismo očekivali, pa verujemo da tu još ima prostora za softverska ažuriranja.
Na magistralnom putu 150 „konja“ su prava mera. Auto ima više nego dovoljno snage za opuštena preticanja. Zvučna izolacija je na očekivano visokom nivou za jedan Mercedes.

Stigli smo da isprobamo i mogućnosti poluautonomne vožnje gde auto sam upravlja i održava odstojanje od vozila ispred do potpunog zaustavljanja i ponovnog kretanja u koloni.

Nije mu smetala ni povremeno loša horizontalna signalizacija.
Napred se sedi zaista visoko, čak 90 milimetara više nego u A klasi. Doduše, pozicija vozača je prilično uspravna, ali sa relativno ispruženim nogama, što nije baš uobičajen položaj.

Bolje opremljene verzije su imale masažu u sedištima i hlađenje, dok je naš test primerak imao samo grejanje i električno podešavanje sa memorijom.

Usput smo stigli da isprobamo glasovne komande; „B klasa“ lepo razume i naš srpski akcenat engleskog jezika, pa smo tokom vožnje proveravali vremensku prognozu za sutra i obavljali razna podešavanja bez skidanja ruku sa volana i bez skidanja pogleda sa puta.
Testirali smo i nove LED farove kojima se automatski aktiviraju duga svetla kada nema ulične rasvete a snop „preskače“ vozila ispred i ona koja dolaze u susret, dok sve oko njih osvetljava.

Za bolju upravljivost pobrinulo se i novo ogibljenje, sa selektorom modova vožnje koji upravlja elektronskim ventilima amortizera, podešavajući njihovu tvrdoću.

Naginjanje u krivinama je definitivno manje nego kod SUV modela, pre svega zbog kraćeg hoda ogibljenja. S obzirom na veoma dobru stabilnost, možemo očekivati i neke od jačih 2.0 benzinaca za B klasu.
Na kraju, opšta atmosfera, solidnost izrade i kvalitet su nešto što Mercedesov MPV razlikuje od svih drugih ne-premijum modela.

Ovo je pravi luksuzan automobil konstruisan za potrebe porodice koji u potpunosti ispunjava sve standarde štutgartskog brenda.

Kupci mogu da očekuju opremu gotovo podjednako bogatu kao u C klasi, sa mnogim elementima iz E, pa čak i S klase.

Dakle, praktičnost je na najvišem nivou, upravljivost takođe, a uskoro stižu i verzije sa pogonom na sva četiri točka ali i još jači motori.

„Hej, Mercedes!“

Razgovor sa automobilom polako postaje realnost. Do skoro su se aktivacije glasom odnosile samo na mali broj funkcija a od sada možete da zatražite brojne informacije, da odradite razna podešavanja pa čak i da se zabavite, ne skidajući ruke sa volana i pogled sa puta.

Opcija se aktivira jednostavnim izgovaranjem reči „Hej Mercedes“ a rezultati željene pretrage se objavljuju na centralnom displeju.

Drugim rečima, auto je postao i neka vrsta ličnog asistenta, koji sluša vozača i izvršava veliki broj naredbi koristeći internet konekciju.

Autonomno kočenje

Mercedes je u B klasu implementirao praktično kompletnu aktuelnu tehnologiju u oblasti bezbednosti.

Na licu mesta nam je demonstriran sistem za automatsko kočenje sa simulacijom istrčavanja deteta pred auto ili izletanja bicikliste.

Otključavanje telefonom

Jedna od novih opcija je uvođenje otključavanja uz pomoć mobilnog telefona. Više ne morate da nosite ključ sa sobom, dovoljno je da telefon prislonite uz kvaku i preko NFC tehnologije auto će se otključati.

Startovanje motora je omogućeno tek pošto se telefon prepozna na postolju koje ima i funkciju bežične 4G antene i punjača.

Relaksacija tokom duge vožnje

Jedan od elemenata koji utiču na umor prilikom dužih vožnji je i nepomičan položaj tela.

Mercedes je razvio sistem koji neprimetno menja podešavanja sedišta uključujući i lumbalnu podršku tokom vožnje, gde i najmanje promene mogu da relaksiraju putnike.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes B klase
Motor B 180 7G-DCT B 200 7G-DCT B 180 d 7G-DCT B 200 d 8G-DCT B 220 d 8G-DCT
Zapremina (ccm) 1332 1332 1461 1950 1950
Snaga (kW/KS) 100/136 120/163 85/116 110/150 140/190
Maks. o. mom. (Nm) 200 250 260 320 400
Dimenzije (mm) 4419/1796/1562
Međuos. rast. (mm) 2729
Prtljažnik (l) 455-705/1540
Rezervoar (l) 43
Masa (kg) 1405 1410 1485 1535 1545
Maks. brzina (km/h) 212 223 200 219 234
Ubrz. 0-100 km/h (s) 9,0 8,2 10,7 8,3 7,2
Pros. potrošnja (l/100 km) 5,6 5,6 4,4 4,5 4,5
Emisija CO2 (g/km) 128 129 115 119 119

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: