Auto test: Nissan Qashqai 1.6 dCi 4WD Tekna Premium

Dok Renault polako izbacuje iz ponude 1.6 dCi motor, ova pogonska jedinica još može da se kupi u redizajniranom Nissanu Qashqai. Za razliku od drugih modela Renault-Nissan-Mitsubishi grupacije, Qashqai je dobio izmenjenu mapu ubrizgavanja ovog motora, tako da se njegovo ponašanje značajno razlikuje u odnosu na većinu drugih automobila.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4377/1806/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2646 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4377/1806/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2646 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Više nema poente čuditi se poplavi krosovera i SUV modela. Oni su definitivno postali dominantna kategorija, a jedan od prvih proizvođača koji je ovaj segment učinio toliko privlačnim je Nissan sa modelom Qashqai.

Pokazali su da se od tipične niže srednje, odnosno, kompaktne klase mnogo toga može napraviti. Ne samo u pogledu bolje organizacije unutrašnjeg prostora, atraktivnijeg dizajna, već i kada je reč o ofroud karakteristikama.

Nissan Qashqai 1.6 dCi 4WD: zapremina 1598 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom.  320 Nm pri 1750 o/min
Nissan Qashqai 1.6 dCi 4WD: zapremina 1598 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 320 Nm pri 1750 o/min

Da, ovde već nastaje problem u klasi, jer mnogi proizvođači konstruišu automobile da izgledaju "opasno", a stvarne terenske osobine zapravo i ne postoje, osim što je povećano odstojanje od tla.

U kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka za sada je samo 1.6 dCi sa 130 "konja". Kako bi nam pokazali šta sve Qashqai može, Nissan nam je na dužu test vožnju ustupio najbolje opremljenu verziju "tekna premijum".

Ispostavilo se da Qashqai ima još jednu dimenziju kojom se može opisati – "sportski". Ali, o tome nešto kasnije.

Redizajn je doneo dosta izmena. Vizuelno, u oči odmah upada nova prednja maska sa novim znakom Nissana iza koga se krije poboljšani radarski senzor.

U kombinaciji sa novim kamerama, funkcija automatskog kočenja sada prepoznaje i pešake a ne samo druge automobile.

Zadnja svetla su takođe dobila novu grafiku i 3D dizajn, a ubačeni su i specijalni deflektori ispod motora koji smanjuju šum strujanja vazduha pri većim brzinama.

U istom cilju su i kompletno promenjeni kederi na vratima, tako da je Qashqai daleko tiši u vožnji.

U unutrašnjosti je takođe mnogo izmena. Donji deo sedišta je nešto duži, a najbolje opremljena verzija, baš kao na našem testu, dobila je novi dizajn kože, koji nas estetski pomalo podseća na modele DS-a.

Potpuno nov je i volan, koji je sada praktično zajednički za sve novije Nissane.

Osim što je deblji i što bolje leži u rukama, zasečen je na dnu zbog lakšeg ulaska i izlaska iz vozila.

Ima nešto više dugmića, što je bilo neophodno zbog uvođenja autonomne vožnje, koja će postati deo opreme na proleće. Iz tog razloga je sada par praznih tastera na volanu.

Bez obzira na kožna sedišta i najviši paket opreme, Qashqai i dalje ostavlja utisak jednog od najkompletnijih automobila u klasi.

Jednostavno, sve je na svom mestu, kvalitet završne obrade i materijala je među najboljima, baš kao i ergonomija.

Već bazni model od 18.100 evra ima mnogo toga na spisku standardne opreme, uključujući i mekanu centralnu konzolu, odnosno prostor oko ručice menjača.

Isti utisak ostavlja i tapacirung u vratima, pa možemo da kažemo da zapravo vrlo malo zaostaje za modelima premijum prozivođača.

Prtljažnik: 401/1569 l
Prtljažnik: 401/1569 l

Naravno, najbolji paket opreme obiluje veoma luksuznim detaljima. Vozačevo sedište ima memorije koje važe i za poziciju retrovizora. Prilikom vožnje unazad, retrovizori se automatski se obaraju.

Panoramski krov je jedan od najvećih u klasi i ima električnu roletnu. Prethodna generacija je zbog toga imala problem jer visoke osobe nisu imale dovoljno mesta za glavu.

Ovde je to rešeno, mada se i dalje sedi dosta visoko, što je tipično za krosovere.

Položaj vozača je poluzavaljen, a noge su savijene u kolenima. S obzirom na odličnu lumbalnu podršku i generalno sjajnu ergonomiju, duže vožnje ne zamaraju.

Sve komande su logično raspoređene, tako da nije potrebno navikavanje na auto osim na njegov iznenađujuće sportski karakter. Da, Qashqai je postao vrlo sportski, pogotovo kada se u obzir uzme nekoliko parametara.

Za početak, mapa 1.6 dCi motora je potpuno izmenjena. Odziv na gas je neverovatno brz u odnosu na ostale slične motore, a turbo rupa se gotovo i ne oseća.

Toliko je elastičan da bez problema povuče već od hiljadu obrtaja. Primetili smo i da je dosta utišan, a smanjene su i vibracije. Ipak, najvažnije je to da je postao veoma "oštar" na gasu.

Još jedan bitan parametar je veoma precizna ručica menjača relativno kratkih hodova za ovu klasu automobila. Međugas se lako slaže, a plivajući zamajac je tako podešen da nema nikakvog "plivanja" napred-nazad prilikom prebacivanja u stepen niže.

Kada tome dodamo i "devetnaestice", slobodno možemo da kažemo da je ovo najsportskiji krosover u klasi.

Bez obzira na niskoprofilne gume, auto nije tvrd. Ivičnjaci mogu da budu jedini problem i tu zaista treba biti oprezan jer lako može da dođe do oštećenja felni.

Opšti utisak je da su se konstruktori trudili da Qashqai učine pre svega vrlo zabavnim za vožnju.

Iako deluje dosta visoko, brzi prolasci kroz krivine ne predstavljaju nikakav problem, a granicu proklizavanja je teško dostići bez vrlo rizične vožnje i ozbiljnog preterivanja.

Na kraju, prijatno nas je iznenadila potrošnja goriva. Nova mapa motora smanjila je prosek za litar, tako da smo po gradu zabeležili 6,6 l/100 km. To je negde i prosek pri 130 km/h.

Treba reći da je pri velikim brzinama auto vrlo stabilan, tako da bez problema može da bude jedini auto u porodici, spreman za gradsku vožnju ali i duža putovanja.

Moramo da priznamo da je pravo uživanje voziti auto koji ima sve moguće bezbednosne gedžete. Na primer, tu su nova LED glavna svetla koja prate krivinu, a imaju i mogućnost automatske aktivacije dugih svetala.

Kamera se brine i o čitanju saobraćajnih znakova i odlično se snalazi i na našim putevima. U stanju je da istovremeno na instrument tabli prikaže tri znaka.

Ipak, najlepše od svega je način na koji se auto vozi, koliko su sve komande dobro uklopljene i to što se vozač minimalno zamara u vožnji.

Sportski karakter je nekako postao dominantan, uz nisku potrošnju i odlično prijanjanje zahvaljujući 4x4 pogonu. Ovako spakovan Qashqai ima zvaničnu cenu 29.750 evra sa PDV-om.

Samo jedna doplata

Osim metalik boje, jedina doplata na ovom Qashqaiju je Bose ozvučenje. Zahteva kvalitetne mp3 fajlove kako bi do izražaja došao pun kvalitet zvuka, za koji su zaslužna čak dva sabvufera.

U odnosu na standardnu "muziku", ima daleko jaču izlaznu snagu, što omogućava glasno slušanje bez izobličenja u gotovo kompletnom frekventnom opsegu.

Nova LED svetla

Qashqai je dobio kompletno izmenjene svetlosne grupe. Potpuno su novi i farovi u punoj LED tehnologiji, sa zakretanjem snopa u cilju boljeg osvetljenja krivine.

Automatsko aktiviranje dugih svetala je standard već od paketa "tekna", baš kao i čitanje saobraćajnih znakova. Uz polukožna sedišta, "devetnaestice" i četiri kamere, Qashqai košta 22.900 evra.

Racionalizacija prostora

Izmene su obuhvatile još neke sitnice. Na primer, selektor vrste pogona nije više veliki okrugli prekidač, već je to sada klasičan prekidač smešten sa leve strane volana.

Time je ostvarena ušteda u prostoru, pa sada ima više mesta za odlaganje čaša i sitnica.

Auto prepoznaje i parking mesto

Novi inteligentni sistem za automatsko parkiranje ima novu opciju, a to je da vozač može precizno da odredi prostor gde će se auto sam parkirati.

Na primer, ako parking mesto nije klasično u smislu da Qashqai skenira prostor između dva automobila, već je reč u praznom parkingu a vozač želi da se precizno parkira na sredini. Tada kamera skenira obeleženo parking mesto a vozač ima priliku da fino podesi tačnu poziciju pre nego što će auto sam sve odraditi.

Tako kaže Nissan, a u praksi se pokazalo da nije baš sve jednostavno. Dok uđete u meni, sve podesite, već ste se sami uparkirali.

Auto-hold funkcija smanjuje stres

Pomoć pri kretanju na uzbrdici odavno nije neka novina. Međutim, auto-hold funkcija radi sličnu stvar ali u drugačijim situacijama, na uzbrdici ili na ravnom.

Ova novina na Qashqaiju zadržava pritisnute kočnice do tri minuta, uz aktivirana stop-svetla. Tako vozač više ne mora da drži nogu na kočnici svaki put kada je auto privremeno zaustavljen.

Posle tri minuta, ako auto ne krene, aktivira se ručna kočnica.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Qashqai 1.6 dCi 4WD Tekna Premium

zapremina motora 1598 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 320 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni, 4x4 pogon
dimenzije 4377/1806/1595 mm
međuos. rastojanje 2646 mm
prtljažnik 401/1569 l
rezervoar 65 l
masa 1602 kg
pneumatici 225/45 R19
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s
potrošnja (fabrička) 5,6/4,5/4,9 l/100 km
emisija CO2 129 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu