Auto test: Peugeot 308 1.2 PureTech Active (redizajn)

Peugeot je početak ovog veka obeležio lutanjem, praveći po svaku cenu nove, drugačije i ponekad nepotrebne automobile. Kada se pre nekoliko godina sabrao, napravio je hit koji je ovenčan titulama.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4253/1804/1457 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2620 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4253/1804/1457 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2620 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Sinonim za avangardu i napredan dizajn nije previše menjan od kako je pre nekoliko godina 308-ica proglašena za najbolji auto u Evropi.

Sa malim doterivanjima, novine su manje-više kozmetičke prirode, s obzirom da je Peugeot vrlo zadovoljan reakcijom kupaca na svoj kompaktni model.

Peugeot 308 1.2 PureTech: zapremina 1199 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 230 Nm pri 1750 o/min
Peugeot 308 1.2 PureTech: zapremina 1199 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 230 Nm pri 1750 o/min

Unutrašnjost je, bez svake sumnje, ispred svog vremena.

Smelost dizajnera se ogleda u nekoliko hrabrih ideja – najpre elipsastom volanu nesvakidašnje malog prečnika, i sa pozicijom instrument-table koja se gleda preko volana, a ne kroz njega.

Sama instrument tabla je takođe neobična, tačnije obrtomer. Ideja je bila da se stvori simetrija kazaljki, tako da se ona na obrtomeru kreće suprotno kazaljki na satu.

Ponekad jeste malo frustrirajuće da do podešavanja temperature u kolima dođete tek u dva koraka, koliko dodira je potrebno da se to sada uradi.

Plus da izaberete željeni broj; plus da se vratite, recimo, na navigaciju… Jedino što je ostalo na sredini jesu najosnovnije komande – sva četiri migavca, pojačavanje muzike, grejač zadnjeg stakla, odmagljivanje vetrobrana i recirkulacija vazduha.

Peugeot se potrudio da istakne svoj pristup kvalitetu i opravda renome koji donosi titula automobila godine, pa je komandna tabla gotovo u potpunosti izlivena iz jednog dela fine plastike meke na dodir.

U vratima je takođe kombinacija gumirane plastike i tkanine, baš kako i dolikuje ovom automobilu.

Testirani Peugeot 308 opremljen je srednjim, „aktiv“ paketom, koji pruža optimalnu količinu gedžeta i detalja koji utiču na bezbednost i komfor.

Sedišta su veoma udobna, prilično meka i profilisana tako da imate osećaj kao da vas naslon grli.

Dopala nam se i retro „pepito“ šara na presvlakama.

Aluminijumska kugla ručice menjača je vrlo prijatna za korišćenje leti, mada u hladnijim danima ume da bude previše hladna.

Ipak, njen nepravilni oblik nije za one koji stalno vole da odmaraju dlan na menjaču.

Pregrada za odlaganje sitnica ima dovoljno; ispred ručice menjača lepo staju i veliki telefoni, a u prostranu kasetu lako staje čak i A4 format.

Napred se sedi prilično zavaljeno, francuski udobno, kao u dobra stara vremena; ergonomija je takva da vam je volan praktično u krilu.

Iako berlina ima kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na karavan, pozadi ima sasvim dovoljno mesta i za glavu i za kolena.

Specifičnost zadnjih sedišta je i to što se sedi dosta zavaljeno, tako da nema zamaranja i na dužim vožnjama.

Nedostaje nekoliko centimetara koji bi upotpunili komfor: otišli su, međutim, u prtljažnik.

Sa svojih 420 litara zapremine prtljažnik je natprosečno veliki, daleko iznad brojne konkurencije, i veoma je prostran za klasični hečbek.

Prtljažnik: 420 l
Prtljažnik: 420 l

Trocilindarski trubo-benzinac zapremine 1.2 litra nije više nepoznanica.

Ugrađuje se već neko vreme u modele PSA grupacije i pokazalo se da je na nivou zadatka čak i u većim automobilima kao što je 3008.

Jednostavno, nema problema sa snagom. Štaviše, omogućava snažna ubrzanja i neće vas izneveriti čak ni na velikim putnim brzinama.

Klima-uređaj se podešava na ekranu osetljivom na dodir
Klima-uređaj se podešava na ekranu osetljivom na dodir

Po gradu je posebno prijatan, pre svega zbog minimalne turbo-rupe, pa možete da ga „mučite“ i vozite na vrlo niskim obrtajima, bez mnogo baratanja menjačem. Neće se buniti čak i kada naglo date gas na 1200 obrtaja.

U radu je vrlo miran i tih, a da ima tri cilindra vrlo je teško osetiti sve do gotovo 4000 obrtaja, kada se već čuje onaj specifičan rezonatni zvuk.

Međutim, bez brige, vibracije su praktično u potpunosti eliminisane, tako da jednostavno zaboravite na koncept i broj cilindara, već se ponašajte opušteno, znajući da će motor ispuniti gotovo svaki zadatak.

Jedan od njih je i relativno niska potrošnja - test smo završili sa prosečnih 7,5 litara uglavnom gradske vožnje.

Peugeot 308 je zanimljiv automobil za vožnju. U svakodnevnim uslovima mnogo je konkretniji odziv na gas, dok je u krivinama stabilan, upravljiv i precizan.

Poseban šarm, pomalo sportskog šmeka, daje mu mali upravljač, koji traži kraće, ali odsečne pokrete koji nalikuju korigovanju putanje.

Konkurencija u ovoj klasi automobila je ogromna, i radi se verovatno o najvećoj tržišnoj utakmici.

Peugeot se u toj ligi pokazuje kao vrhunski takmac, sa jakim adutom. Jer, 308 je zaista dobar automobil, kvalitetne izrade, hrabrih ideja, dobrih performansi i proverene udobnosti.

Trenutno je na akciji slabija verzija od 110 „konja“, koja sa istim paketom opreme kao na testiranom automobilu može da se nabavi za 14.990 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 308 1.2 PureTech Active

motor 3 cilindra
zapremina 1199 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 5500 o/min
maks. o. moment 230 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4253/1804/1457 mm
međuos. rastojanje 2620 mm
prtljažnik 420/1228 l
rezervoar 53 l
masa 1090 kg
pneumatici 205/55 R16
maks. brzina 207 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,6 s
potrošnja (fabrička) 5,7/3,8/4,5 l/100 km
emisija CO2 104 g/km

strana 1 od 3 idi na stranu