Auto test: Lada Vesta 1.6 16V Lux

Dobila je ime po rimskoj boginji vatre i ognjišta, koju su Rimljani smatrali zaštitnicom porodice kao i cele rimske države. Lada Vesta je pravo iznenađenje, počevši od dizajna, proporcija, bogate opreme pa do solidnih voznih karakteristika.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

09:00

Auto test: Lada Vesta 1.6 16V Lux
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4410/1764/1497 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2635 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Lade na testu Auto magazina konstantno izazivaju veliku pažnju i uvek se nadamo faktoru iznenađenja. Pozitivnom, naravno.

Od kako je Avtovaz postao sastavni deo Renault-Nissan grupacije, neke stvari su se bitno promenile.

Prvi model konstruisan pod novim okolnostima je ambiciozno zamišljena Lada Vesta, sedan koji je odmah po početku prodaje postao jedan od najtraženijih modela u Rusiji.
Lada Vesta 1.6 16V Lux: zapremina 1596 ccm; snaga 78 kW (106 KS) pri 5800 o/min; maks. o. mom. 148 Nm pri 4200 o/min
Tokom 2017. godine polako kreće i izvoz na tržišta Evropske unije a neki od primeraka stigli su i kod nas.

Trenutno, kupcima u Srbiji Vesta je dostupna sa atmosferskim benzinskim motorom zapremine 1.6 litara od 106 konjskih snaga.

Isporučuje se sa manuelnim ili automatizovanim petostepenim menjačem i to u dva nivoa opreme – Norma i Lux. Mi smo dobili priliku da testiramo verziju sa manuelnim menjačem i bogatijom opremom.
Moramo da priznamo da smo od automobila u startu imali velika očekivanja ali je bilo i razumljive suzdržanosti.

Znali smo da je auto pun opreme ali nas je zanimala završna obrada i finalni rezultat kada se u obzir uzmu vozne karakteristike.

Prvi znak saradnje sa Renault-Nissan alijansom je ključ. Kućište ključa sa preklapanjem je isto kao i na nekim modelima francuskog proizvođača.
Vrata se lako zatvaraju, bez treskanja i uz fini zvuk. Za početak – obećavajuće.

Očekivali smo tvrdu plastiku u kabini i pretpostavke su se obistinile.

Lada ne skriva da je reč o niskobudžetnom vozilu. Tvrda plastika je svuda, pa i na komandnoj tabli.

Jedino se u tapacirungu vrata nalazi gumirana površina.
Prtljažnik: 480 l
Dakle, materijali su slični kao kod konkurenata – modela FIAT Tipo, Dacia Logan, Škoda Rapid, Citroen C-Elysee i Peugeot 301.

Kad pominjemo navedene automobile kao konkurente, tu pre svega mislimo na oblik karoserije, cenu, i donekle na veličinu. Za razliku od svih njih, Vesta ima najviše opreme i natprosečnu ponudu prostora.

Sa druge strane, čak ni u Lux paketu nema kožu na volanu i ručici menjača.
Ergonomija je projektovana po svim aktuelnim standardima. Sedišta su prilično udobna iako imaju nešto kraći deo na kome se sedi. Volan ima veliki hod po visini i dubini a nožne komande su udaljene, tako da se sedi prilično zavaljeno ispruženih nogu.

Ručice ablendera su preuzete sa Renoovih modela a na desnoj se nalaze i komande putnog računara.

Standardna oprema obuhvata mnogo toga, počevši od automatske „klime“ sa jednom zonom, preko grejača sedišta i senzora za kišu i farove, pa do multimedijalnog displeja osetljivog na dodir.
U okviru multimedije su navigacija i rikverc kamera a kao pomoć pri parkiranju tu su i zadnji parking senzori.

Posebno su nam bili korisni električni grejači vetrobrana koji vrlo brzo odlede i odmagle staklo. Do sada smo ih viđali na drugim automobilima samo u okviru dodatnih paketa opreme koji se doplaćuju a ovde su standard.

Očekivali smo da će bar neki od ovih komada opreme imati neku vrstu smanjene funkcionalnosti zbog lošijeg kvaliteta ali se to nije desilo. Sve je besprekorno funkcionisalo, uključujući i automatiku „klime“.
Za razliku od Dacia model, Vesta ima električni servo i dosta lakši volan. Dobar deo upravljačkog mehanizma, uključujući letvu volana i servo, preuzet je sa modela Renault Megane.

Zvučna izolacija je vrlo dobra, baš kao i izolacija protiv vibracija. Ne čuje se ni diferencijal, što je bila boljka prethodnih modela.

Sve u svemu, Lada je vrlo tiha i ništa ne zapinje od komandi. Štaviše, sve je prilično uglađeno i precizno, pogotovo ručica menjača.

Da nam je neko stavio povez preko očiju, nikada ne bismo pogodili da vozimo Ladu, osim možda po plastici volana koja je nešto grublja ali zato ima vrlo dobru ergonomiju i podršku za palčeve.
Još jedno iznenađenje je ogibljenje. Vesta je stabilna u brzim prolascima kroz krivine, mada fabričke Matador gume na vlažnoj podlozi umeju da proklizaju ranije nego što bismo očekivali.

Auto je relativno tvrd preko sitnih neravnina, dok veće rupe uspešno neutrališe. Na pravcu pri velikim brzinama je potrebno tu i tamo korigovati volan iako je servo progresivan.

Dobro se ponaša i prilikom prelaska preko češljeva ili šina u krivinama, s obzirom da nema isklizavanja.
Motor je posebna priča. Konstrukciono pripada starijim generacijama u smislu da je to atmosferac sa 16 ventila i 106 konjskih snaga.

Maksimum dostiže pri relativno visokih 5800 obrtaja i pokazalo se da se rado vrti. Snaga mu definitivno ne nedostaje, pa bez problema izlazi na kraj sa 1270 kilograma teškom karoserijom sa punom opremom.

To dokazuju i sasvim solidna ubrzanja do „stotke“ od 11,2 sekunde.
Kao što smo i očekivali, Vesta nije štedljiva. Prosek po gradu tokom testa iznosio je 9,5 l/100 km, dok pri 130 km/h troši oko osam litara.

Tada se „vrti“ na dosta niskih 3400 obrtaja za petostepeni menjač i atmosferski motor.

Aerodinamika je takođe dobro projektovana, pa je šum vazduha pri velikim brzinama umeren.
Moramo da priznamo da nismo očekivali previše i da nas je Lada Vesta zaista iznenadila ukupnom solidnošću.

Ponuda prostora je takođe za pohvalu; ima veliki prtljažnik i dosta mesta za kolena na zadnjim sedištima, mada bismo voleli da ima više mesta za glavu.

Izuzev tvrde plastike na komandnoj tabli, mana je to što nema automatike čak ni na podizaču vozačevog prozora.

Sa druge strane ima dosta neočekivanih detalja, kao što je prilično čupav i kvalitetan itison kojim su obložena kabina i prtljažnik.
Unutrašnje osvetljenje je i na prednjim i na zadnjim sedištima i to u LED tehnologiji.

Prilikom ubacivanja u rikverc isključuje se muzika kako biste čuli parking senzore, kamera ima dobru rezoluciju a postavljene su i dve utičnice od 12 volti.

Tkanina na sedištima je vrlo pristojna; lepo se uklopila i braon boja presvlaka sa bež detaljima na lajsni komandne table i u tapacirunzima vrata.

Prtljažnik se, osim okretanjem ključa u bravi, otvara preko tastera ključa držanjem u trajanju od dve sekunde ili preko tastera na komandnoj tabli.
Interesantno je i da navigacija ima odlične mape srbije, sa dobrom POI bazom u kojoj se nalaze čak i sportski tereni po naseljima.

Dakle, mnogo je detalja kojima je posvećena velika pažnja i može se reći da je apsolutno dostojan konkurent jednom FIAT Tipu.

U odnosu na modele Dacia razlika je ipak velika u korist Lade. Vesta jeste skuplja ali nudi jači motor, mnogo više opreme i više prostora.

Svaka nova Lada je sve bolja. Po svoj prilici, sledeći novi model nećemo gledati sa iznenađenjem kao Vestu, za kojom su se na ulici okretali kao da vozimo superauto.

Može i na plin

Zastupnik Lade za našu zemlju, Rusauto iz Beograda, svojim kupcima nudi i mogućnost ugradnje uređaja za tečni naftni gas.

Cena uređaja je 600 evra sa PDV-om a u nju su uključeni i svi troškovi atesta.

Da nije carine...

Cena testiranog modela u Lux paketu opreme je 11.480 evra sa PDV-om. Da nije carine, najluksuznija Vesta bi koštala ispod deset hiljada.

Čak i jeftinija verzija, Norma, za 9.980 evra nudi dosta toga. Na primer, standard su sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, elektropodizači prednjih prozora, elektropodesivi retrovizori, alarm, klima-uređaj, zadnji parking senzori, maglenke, grejači sedišta, tempomat, multifunkcionalni volan, kontrola pritiska u pneumaticima, ozvučenje sa USB priključkom i Bluetooth konekcijom…

Ko je dizajner?

Ako vam se dopada dizajn Veste, to je zato što je za njega zaslužan dizajner Stiv Matin (Steve Mattin). Pre nego što je 2011. godine došao u Avtovaz, radio je u Volvou, gde je potpisao dizajn prethodne generacije modela Volvo S60, V60 i XC60.

U Volvo je došao iz Mercedesa, u kome je gradio karijeru još od 1987. godine. Od 2003. do 2005. dizajnirao je S klasu, ML druge generacije, GL, SL, SLK druge generacije, SLR McLaren, kao i Maybach modele.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Lada Vesta 1.6 16V Lux
zapremina motora 1596 ccm
snaga 78 kW (106 KS) pri 5800 o/min
maks. o. moment 148 Nm pri 4200 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4410/1764/1497 mm
međuos rastojanje 2635 mm
prtljažnik 480 l
rezervoar 55 l
masa 1270 kg
pneumatici 195/55 R 16
maks. brzina 175 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s
potrošnja (fabrička) 8,0/5,1/6,1 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: