Auto test: Mercedes GLA 200 d

Jesenje boje i pogon na sva četiri točka pravi su odgovor Mercedesa na aktuelno godišnje doba. Iako najmanji od svih SUV modela u gami, GLA je dostojan trokrake zvezde koju nosi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2018.

09:00

Auto test: Mercedes GLA 200 d
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4424/1804/1494 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2699 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mnogo je parametara kojima se današnji kupci vode prilikom nabavke novog automobila. U zavisnosti od platežne moći, ličnog afiniteta, imidža i potreba bira se i auto.

Čak su i najkonzervativnije i najprestižnije marke morale da se prilagode trendovima i sve raznovrsnijim željama klijenata.

Mercedes je uspeo da zadrži konzervativnost i otmenost a da istovremeno privuče kupce kojima je bitan lajfstajl momenat. Pravi primer za to je najmanji SUV u gami – Mercedes GLA.
Mercedes GLA 200 d 4MATIC: zapremina 2143 ccm; snaga 100 kW (136 KS) pri 3400-4000 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1400-3000 o/min
Uvoznik za našu zemlju, kompanija Star Import, potrudila se da za potrebe novinarskih testiranja konfiguriše auto kakav je premijerno predstavljen pre nešto manje od dve godine.

Redizajnirani GLA ima ne samo osvežene detalje i tehniku, već i neobično raznorvsnu ponudu boja, felni, materijala u kabini...

Doduše, uskoro možemo očekivati naslednika a do tada treba uživati u aktuelnoj generaciji koja se prodaje sa boljom opremom po povoljnijim cenama.
Mogućnosti personalizacije sada su zaista ogromne a kreativnost koju su dizajneri iskazali je za svako poštovanje. S obzirom da trokraka zvezda sama po sebi garantuje kvalitet, kupcima je ostalo da se posvete estetici.

Boja test automobila je preuzeta iz prirode i gotovo je identična boji opalog lišća. Tu su i nesvakidašnje felne mat crne boje sa brušenim okvirima otvora.

Uz ofroud detalje specifične za GLA klasu, za ovako neobičnim Mercedesom se mnogi okreću. Ljudi su jednostavno navikli na crne ili srebrne limuzine a GLA u ovoj boji unosi preko potrebnu vedrinu i veseo karakter.
Najmanji SUV u gami Mercedesa uopšte nije mali. To je zapravo krosover verzija A klase, sa povišenim odstojanjem od tla i više prostora u kabini i prtljažniku. Može da se poruči sa pogonom na prednje ali i na sva četiri točka, što je slučaj kod test primerka koji košta 33.456 evra sa PDV-om.

U ponudi je i 1.6 turbo-benzinac koji može da se nabavi za 26.400 evra.

U skladu sa znakom koji nosi, GLA je veoma kvalitetno napravljen auto. Teška vrata se zatvaraju kao kasa; materijali za oblaganje kabine su i tradicionalni i moderni.

Osim površina presvučenim materijalima mekim na dodir, primenjena je interesantna tkanina, kao i izražen štep na sedištima.

Ambijentalno osvetljenje je postavljeno tako da tkanina deluje još zanimljivije i neobičnije, zapravo - unikatno.
Prtljažnik: 421 litar
Pripadnost vrhu premijum segmenta dokazuje mnogo toga, počevši od osvetljenja prostora oko nogu čak i na zadnjim sedištima, preko mnoštva detalja i prekidača presvučenih aluminijumom pa sve do odsustva buke, vibracija i sofisticiranog ponašanja u vožnji.

Osim po gradu, GLA smo imali prilike i da isprobamo na šumskim putevima Jahorine. Istina, oni nisu previše zahtevni u smislu nekog žešćeg ofrouda ali su bili sasvim adekvatni da se pokaže da je odstojanje od tla dovoljno da se stigne do udaljene vikendice i da se neće zaglaviti u blatu ili snegu.

Štaviše, bez obzira na deonice sa vrlo strmim nagibima i izrazito klizavom podlogom, što od snega što od blata, Mercedes GLA ni u jednom trenutku nije proklizao.

Bez obzira na niskoprofilne pneumatike prečnika 19 inča, auto nije bio neudoban po neravnom terenu.
Konstruktori Mercedesa su se potrudili da pronađu zlatnu sredinu u ponašanju automobila na asfaltu i van njega. Istovremeno je udoban po makadamu i stabilan u krivinama.

Bez preteranog naginjanja, sa GLA možete prilično brzo da prođete kružno isključenje sa autoputa, na primer. Doduše, time što voli da „zapliva“ preko dugih pregiba je bliži ponašanju limuzine na putu nego sportskom automobilu.

U tom maniru je i motor. Iako velike zapremine, provereni dizelaš zapremine 2.143 kubika ima 136 „konja“.

Mnogi u šali kažu da ova mašina bez otvaranja prelazi milion kilometara. Nije naročito brz, ali je više nego dovoljan za potrebe vozača kojima jurnjava nije na listi prioriteta.

Pri svemu tome je prilično štedljiv – pri 130 km/h troši oko 7,0 l/100 km, dok po gradu prosek prelazi nešto preko osam litara.
Moramo da pohvalimo i sjajni sedmostepeni automatizovani menjač sa dve lamele. U automatskom režimu je vrlo inteligentan i sofisticiran.

Glatko i pravovremeno menja brzine bez kašnjenja. Doduše, ako želite žustru vožnju i maksimalan odziv na komandu gasa poželjno je da se selektor modova vožnje prebaci u sportski.

Osim njega, tu su još ekonomični, komfort i individualni mod, kod koga vozač može da odabere i iskombinuje podešavanja upravljača, odziva na gas i štednje u skladu sa svojim afinitetima.

I ne samo to, može da odabere i boju ambijentalnog osvetljenja koje zaista stvara posebnu atmosferu.
Mercedes GLA se lako vozi. Zbog kompaktnih dimenzija je pogodan za gradsku vožnju a istovremeno je dovoljno prostran da obezbedi komfor za četiri odrasle osobe.

Preglednost je još jedna od brojnih prednosti a tu su i silni sistemi iz oblasti aktivne bezbednosti.

Osim automatskog kočenja koje radi ne samo unapred već i unazad prilikom parkiranja, tu su i četiri kamere za kompletnu pokrivenost situacije oko vozila.

Za razliku od drugih automobila koji imaju sličan sistem, Mercedes koristi spoljašnje osvetljenje u retrovizorima da noću omogući bolju i svetliju sliku na kameri.

Između ostalog, vozač može da odabere i mnoštvo različitih uglova da budu prikazani preko celog ekrana.
Opšti utisak je da je GLA vrlo privlačan premijum lajfstajl auto koji kombinuje najbolje vrednosti Mercedesa.

Osećaj kvaliteta je dominantan, a za luksuznu atmosferu se pobrinula i specifična oprema koja omogućava zaista nebrojene kombinacije u cilju personalizacije.

I dalje najbolje automatsko parkiranje

Mercedes je jedan od prvih proizvođača koji je po povoljnoj ceni omogućio automatsko parkiranje. Posle toliko godina njihov sistem je i dalje najjednostavniji.

Za razliku od drugih kod kojih mora da se pritisne neko dugme u cilju pripreme automobila za skeniranje parking prostora, Mercedesi konstantno skeniraju odgovarajuće mesto.

Njegovo pronalaženje je sugerisano belom strelicom uz znak P na displeju instrument table. Sve što vozač treba da uradi je da ubaci u rikverc i da klikne taster ok na volanu, kojim potvrđuje da želi da auto sam obavi manevar.

Iako je naglašeno da treba da se bavi samo gasom i kočnicom, zapravo je dovoljno da kontroliše samo gas. Novina je to da Mercedesi, osim volana, kontrolišu i kočnicu.

Rezultat je idealno parkiranje između dva automobila, bez obzira da li je reč o paralelnom ili parkiranju „u garažu“.

Pomoć pri spuštanju niz strme i klizave nizbrdice

Većina ozbiljnih SUV automobila ima opciju za pomoć pri spuštanju niz strme i klizave nizbrdice (Downhill Speed Regulation - DSR).

Ona je od velike pomoći jer lako može da se desi da zadnji točkovi proklizaju prilikom kočenja i da se auto zanese, bez obzira što je brzina minimalna.

Da bi se to sprečilo, GLA sam koči auto, održavajući zadatu brzinu u rasponu od 4 do 18 km/h. Vozač ne treba da drži nogu na kočnici a sve što treba da uradi je da kontroliše volan. Auto će sam kočiti i uz pomoć ABS i ESP sistema održavati vozilo na pravcu.

Ova opcija se aktivira pritiskom na taster na centralnoj konzoli a ručicom tempomata se reguliše željena brzina. Glavna podešena brzina je 6 km/h.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes GLA 200 d 4MATIC
zapremina motora 2143 ccm
snaga 100 kW (136 KS) pri 3400-4000 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 1400-3000 o/min
menjač automatizovan sa dve lamele, 7 stepeni
dimenzije (D/Š/V) 4424/1804/1494 mm
međuos. rastojanje 2699 mm
prtljažnik 421 l
masa 1595 kg
rezervoar 56 l
pneumatici 235/45 R 19
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s
potrošnja (fabrička) 5,9/4,4/5,0 l/100 km
emisija CO2 130 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: