Prva vožnja: Opel Combo

U petoj generaciji lakog dostavnjaka Combo, Opel stavlja akcenat ne samo na teretnu, već i na putničku verziju. Novina su dve dužine međuosovinskog rastojanja, prvi osmostepeni automatski menjač u klasi i napredni bezbednosni sistemi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2018.

08:53

Prva vožnja: Opel Combo

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Od kako je Opel preuzet od strane PSA grupacije, bilo je za očekivati da će nova generacija lakog dostavnog vozila Combo biti konstruisano na platformi francuskih modela. To niko ne krije i zapravo predstavlja bogatstvo u raznovrsnosti istorijskog nasleđa.

Prva generacija pojavila se davne 1986. i zapravo je predstavljala teretnu verziju Kadetta, kod nas poznatijeg kao „suza“.

Sledeće dve su bile bazirane na Opel Corsi, a četvrta na FIAT Doblu.
Bez obzira na platformu koju deli sa francuskim modelima, Opel Combo je specifičan po mnogim detaljima.

Nemci su definitivno dali svoj pečat u pogledu kvaliteta završne obrade i inženjeringa, koji je na takvom nivou da ga se ne bi postideli ni premijum proizvođači.

Možda najvažnije od svega, Opel je prava alternativa za sve one koji ne vole da imaju pogled na instrumente preko volana.
Zanimljivo je to da Opel ozbiljno potencira putničku verziju. Cilj je da se ona približi svima onima koji su navikli na obilje prostora u dosadašnjim MPV modelima, Merivi i Zafiri, koji polako nestaju ustupajući svoje mesto krosoverima.

U međuvremenu se pokazalo da krosoveri nisu idealna alternativa jer imaju manje prostora u kabini.

Tako je putnički Combo (sa oznakom Life) postao sjajna opcija, idealna za manje i veće porodice.
U pogledu prostranosti ne mogu da mu konkurišu čak ni mnogi veliki krosoveri. Na primer, ovde bez problema – u drugom redu – mogu da stanu tri dečja sedišta jedno do drugog.

Tu su ogromne pregrade za odlaganje svega i svačega, uključujući i one krovne. Pristup krovnim policama sa kliznim vratima moguć je ne samo sa zadnjih sedišta, već i iz prtljažnika.
Pozadi staju tri deèja sedišta
Između vozača i suvozača su takođe dve ogromne pregrade sa rolo poklopcima, a kaseta je podeljena u dva dela, sa odvojenim vratancima.

Osim ogromnog prtljažnika, tu je i fantastični panoramski krov, sa više nego atraktivnim ambijentalnim osvetljenjem koje noću stvara vrlo posebnu atmosferu.

Da, tačno je, sve je ovo postojalo i ranije, samo je sada konfiguracija maksimalno optimizovana, sa mnogo više bezbednosne opreme.
I dalje ima praktiène krovne pregrade kojima se pristupa i sa zadnje strane, kroz vrata gepeka
Konkretno, svaki Combo, pa i onaj najjeftiniji, imaće kao standard sistem za automatsko kočenje koje radi između pet i 85 kilometara na sat.

Takođe, svaki će imati asistenciju za sprečavanje nenamernog napuštanja saobraćajne trake.
Panoramski krov
Uvedeni su i mnogi drugi komadi opreme koje nismo očekivali u ovakvom automobilu.

Na primer, tu su sada hed-ap displej, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat, kontrola mrtvog ugla, panoramska zadnja kamera, grejači volana i prednjih sedišta, bežično punjenje mobilnih, kao i sistem za stabilizaciju prikolice.

Dakle, Combo odavno nije kombi, već pravo višenamensko vozilo dizajnirano za porodicu i posao.
Ako vam bočne stranice deluju poznato sa prethodne generacije modela PSA grupacije, to je jedina sličnost.

Mehanička platforma je potpuno nova; PF2 platformu zamenila je EMP2, koja zahvaljujući svojoj modularnosti našla primenu na skoro svim najnovijim modelima, uključujući i Opel Grandland X.
Novina kod modela Combo je i produžena verzija XL, sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Dobila je mogućnost uvođenja trećeg reda sedišta, ali i prevoza dužih predmeta koji lako mogu da se prostiru celom dužinom kabine, pa čak i prebace preko oborenog naslona suvozačevog sedišta.
Još jedna potvrda da Combo nema ništa zajedničko sa nekadašnjim kombijima je način na koji se vozi.

Pozicija vozača nije uspravna kako smo očekivali, već je vrlo opuštena i poluzavaljena.

Volan se podešava i po dubini a sve komande su mekane i na dohvat ruke, baš tamo gde biste ih i očekivali.
Može da se otvori i samo stakleni deo vrata prtljažnika
Za pogon je predviđena slabija verzija trocilindarskog turbo-benzinca zapremine 1.2 litra od 110 KS, kao i novi 1.5 dizelaš u tri nivoa snage - sa 76, 102 i 130 KS.

U ponudi je i potpuno novi osmostepeni automatski menjač, koji se ugrađuje samo uz najjači dizel motor.

Dobili smo ekskluzivnu priliku da isprobamo sve verzije osim najslabije na putevima Riselshajma, u kome se nalazi sedište kompanije Opel.
Selektor automatskog menjaèa
Najbolji utisak u vožnji na nas je ostavio, verovali ili ne, benzinac!

Iako na papiru ima 110 KS, u vožnji se ponaša kao najjači dizelaš od 130 KS. Jednako je elastičan na niskim obrtajima i veoma štedljiv.

Ipak, dizelaši su zbog većeg obrtnog momenta za preporuku svima onima koji nameravaju da prelaze veću kilometražu i prevoze teže terete.
Inače, razlika u performansama i međuubrzanju između srednjeg i jačeg dizelaša je dosta velika, pa pre kupovine savetujemo da obavezno napravite test vožnju i odaberete model koji vam najviše odgovara.

Automatik je prvi sa osam brzina u klasi i za svaku je preporuku jer je veoma inteligentan, uvek je u pravom stepenu prenosa a brzine menja glatko, gotovo neprimetno.

Haj-tek teretnjak

Teretna verzija je premijerno predstavljena na ovogodišnjem Salonu komercijalnih vozila u Hanoveru.

Kao i putnički Combo Life, teretni Combo ima dve dužine, standardnu i XL. Čak i u kraći staju dve Euro palete.

Zapremina tovarnog prostora je do 4,4 kubna metra, sa maksimalnom dužinom od skoro tri i po metra. Nosivost je do jedne tone.
I u teretnoj verziji može da se poruči ekskluzivna oprema: hed-ap displej, grejač volana i sedišta, kao i bežično punjenje telefona.

Na zadnjem delu je kamera koja omogućava praćenje nekoliko uglova, uključujući i prostor neposredno iza vozila.

Na spisku opreme su još indikator preopterećenosti, kontrola stabilnosti prikolice, snimanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat, prepoznavanje umora vozača, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, automatsko kočenje i kontrola napuštanja saobraćajne trake.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Combo
Zapremina tovarnog prostora (m3) 3,0-3,8 (3,9-4,4 za XL)
Dužina tovarnog prostora (mm) 3090 (3440 za XL)
Nosivost (kg) do 1000


IntelliGrip sistem je dostupan i u putničkoj i u teretnoj verziji. Elektronika omogućava blokadu diferencijala i prilagođavanje sistema stabilnosti različitim režimima vožnje i podloge, tako da obezbeđuje bolje prijanjanje po klizavim putevima. Opel Combo Life
Motor 1.2 B 1.5 D 1.5 D 1.5 D
Zapremina (ccm) 1199 1499 1499 1499
Snaga (kW/KS) 81/110 56/76 75/102 96/130
Maks. o. mom. (Nm) 205 230 250 300
Dimenzije (mm) 4403/1848/2785 (4753/1848/1880 za XL)
Međuos. rast. (mm) 2785 (2977 za XL)
Prtljažnik (l) 597 (850 za XL)
Dim. prtljažnika (mm) 1000x1880 (1350x2230za XL)
Rezervoar (l) 60 50 50 50
Masa (kg) 1356 1398 1412 1430
Nosivost (kg) 609 617 593 615
Max masa prikolice (kg) 600 (1000-1150 sa kočnicom)
Max brzina (km/h) 175 153 175 185
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,8 16,5 12,7 10,6
Potrošnja (l/100 km) 6,9/5,2/5,8 4,6/3,9/4,2 4,9/4,3/4,5 4,9/4,3/4,5
Emisija CO2 (g/km) 133 110 118 118

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: