Auto test: FIAT 500L 1.4 MPI Urban Pop Star

Posle šest godina prodaje, FIAT 500L je i dalje jedan od popularnijih modela na našem tržištu. Promo cene startuju od 12.190 evra a mi vam prikazujemo najjeftiniju verziju sa nekoliko dodataka.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

09:00

Auto test: FIAT 500L 1.4 MPI Urban Pop Star
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4242/1784/1658 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2612 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

FIAT 500L je pravi "nacionale" auto. Sa početnom cenom od 12.190 evra, spada u automobile koji za svoj novac nude najviše prostora.

Za razliku od modela marke Dacia, "srpski" FIAT nije niskobudžetno vozilo. Štaviše, 500L je lajfstajl auto, vrlo fensi dizajniran i veoma dobre završne obrade.

Posebno dobar utisak ostavlja drugi (od ukupno dva) paket opreme - "laundž". Sa mnogo meko tapaciranih površina uključujući i komandnu tablu, panoramskim krovom i dosta opreme spada u jednu od boljih ponuda na našem tržištu.
FIAT 500L 1.4 MPI: zapremina 1368 ccm; snaga 70 kW (95 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 127 pri 4500 o/min
Konkretno, takav auto sa osnovnim 1.4 benzincem od 95 KS košta 13.190 evra. Navedeni motor je pravi izbor za manje zahtevne vozače koji ne prelaze mnogo kilometara.

FIAT 500L restilizovan je 2017. godine, a čak 40 odsto komponenti je novo na redizajniranom modelu. Iako se na prvi pogled ne vide velike razlike u odnosu na model pre fejslifta, na drugi je očigledno da je dosta toga izmenjeno.

Osim nove prednje maske i zadnjeg branika, ubačeno je više hromiranih detalja tako da sada više liči američku verziju.
FIAT-a 500, unutar lampe zadržana je klasična sijalica snage 21 vat. Zapravo, LED svetla imaju samo funkciju pozicija a ne dnevnog svetla.

Opšti utisak kvaliteta formira se već od hromiranih kvaka i zatvaranja vrata. Sve je vrlo precizno i solidno. S obzirom na klasu kojoj pripada, 500L je zaista u samom vrhu u pogledu nivoa završne obrade.

Komandna tabla je takođe nova, sa novim instrumentima koji deluju dosta ozbiljnije. Još jednom, vraćamo se na "laundž" opremu koja nas je razmazila.

Nedostaje nam sunđerasti materijal zanimljive teksture koji je prisutan svuda gde je kod našeg "pop stara" lak boje karoserije. Moramo da priznamo da ni ovo nije tako loše, šta više, iznad proseka je. Retko gde imate "tablu" u boji automobila.
Volan je takođe nov. Konstrukcija je preuzeta od modela marke Jeep što znači da je sa prednje strane gomila dugmića, uključujući i tastere tempomata koji je standard.

Sa zadnje strane se lako napipaju komande za pojačavanje muzike i promene stanica. Generalno, ovaj volan ima izraženu podršku za palčeve i dosta bolje leži u ruci.

Promenjen je dizajn kugle ručice menjača i nema više "avionske" ručne, već je sada klasičnog oblika.

"Klima" jeste manuelna ali su njene komande vrlo elegantne, u kombinaciji crnog "pijano" laka i aluminijuma.
Posebno su nam se dopale pregrade za sitnice ispred suvozača. Iznad kasete je otvorena polica a iznad nje zatvorena. Njena unutrašnjost je profilisana tako da mogu da se smeste manje flaše ili konzerve i ima mogućnost hlađenja. Ovo nije nikakva novina u FIAT-u 500L ali je za svako poštovanje.

Doduše, pregrada ispred ručice menjača je relativno skromna, pa u nju knap staju veliki telefoni.

Na testiranom primerku je bilo nekoliko doplata a među njima su alu-felne, maglenke, zadnji parking senzori i naslon za ruke. Dobro je pozicioniran i ima solidnu zapreminu kada se otvori.
S obzirom na visoku poziciju sedenja, 500L bez problema može da bude i krosover, pogotovo u "kros" verziji, koja ima povišeno odstojanje od tla.

Čak i ovaj standardni model, koji inače ima oznaku "urban", omogućava da postavite dečje sedište bez saginjanja.

Sedanje i ustajanje sa prednjih sedišta takođe ne zahteva spuštanje i podizanje, pa je zbog toga vrlo zgodan za osobe kojima ulazak i izlazak iz automobila predstavlja napor.

Prostor na zadnjim sedištima je natprosečan. Iznenađujuće je koliko ima mesta za glavu i noge. Čak i kad se klizna zadnja sedišta pomere skroz unapred, može normalno da se sedne.

Iz tog razloga je zapremina prtljažnika promenljiva. U najgorem slučaju ima 412 litara, što je dosta iznad proseka.
Prtljažnik: 412-455/1480 l
Radno mesto vozača je takođe slično kao u krosoverima. Sedi se dosta uspravno zbog visoke pozicije sedišta, a nožne komande su relativno blizu.

Volan je postavljen visoko i nismo imali potrebu da ga izvlačimo do kraja, čak ni da ga previše spuštamo u krilo, kako to inače imamo običaj. Zapravo, položaj sedenja je veoma prirodan i ne zamara ni pri dužim vožnjama.

Preglednost je vrlo dobra, pre svega zahvaljujući podeljenom A stubu zbog koga auto deluje prostranije nego što jeste. Dobar raspored prostora je omogućio da se putnici osećaju kao da su u mnogo većem automobilu.

Međutim, širina kabine stalno podseća da ste ipak u automobilu B segmenta.
Vreme je za vožnju. Motor je stavka koja izaziva najviše kontroverzi.

Atmosferac zapremine 1.4 litre je starije konstrukcije i kao takav zahteva potpuno drugačiji pristup vozača u odnosu na turbo-dizele, turbo-benzince, pa čak i moderne atmosferce sa direktnim ubrizgavanjem benzina i sistemima za promenljivo otvaranje ventila najnovije generacije.

Ovaj motor, zapravo, nije toliko slab, koliko traži poseban režim vožnje. Umesto da ga vozite u opsegu između dve i četiri hiljade obrtaja, što je običaj kod ostalih, on traži da ga zavrtite i do 6000 o/min prilikom naglih ubrzanja.

Da, "dere se" i većina vozača bi pomislila da mu to ne prija iz više razloga. Pre svega, da to šteti motoru i drugo, da povećava potrošnju.
Međutim, nije baš tako - ovaj motor zaista treba znati voziti jer postoji potreba da se vozi na visokim obrtajima.

Naravno, od ključne je važnosti da vodite računa da uvek ima optimalno podmazivanje i hlađenje, kao i da ima dostignutu radnu temperaturu.

Strategija je takva da prilikom ubrzanja slobodno to činite sa punim gasom. Naravno, nećete ga sve vreme držati na punom gasu.

Pre svega, menjač ima vrlo kratke prenosne odnose. Eto odgovora kako izgleda kada se stavi šest brzina na tradicionalnog atmosferca.

Dakle, ručicom menjača mora često da se radi jer motor uvek mora da bude na optimalnom broju obrtaja kako bi snažno povukao kada to poželite. Naravno, kada dostignete željenu brzinu, svakako ćete ubaciti u šestu u cilju održavanja konstantne brzine, makar to bilo i 60 km/h.
Za snažno ubrzanje, vratićete ne u treću, nego možda čak i u drugu. Pa opet izmenjate sve do šeste za konstantnu brzinu.

Ispostavilo se da ovakav režim vožnje uopšte ne podiže potrošnju, naprotiv. Test smo završili sa 8,2 l/100 km vožnje po Beogradu, uključujući i mnogo gradske gužve sa stani-kreni situacijama.

Dakle, 1.4 zahteva odlučnost, čvrstu ruku, tačnije nogu ali i optimalan rad ručicom menjača. Uzgred, menjač je sjajan, vrlo je precizan i prijatan za korišćenje.

Šesta je čak duža nego na 1.4 turbo motoru od 120 KS ali opet kratka u odnosu na aktuelne turbo-benzince. Na primer, pri 130 km/h motor se "vrti" na 3.400 obrtaja, što je relativno visoko uprkos tome što ima šestu. Da su prenosni odnosi razvučeni, bio bi zaista trom i neupotrebljiv.

Spora ubrzanja na nižim obrtajima dovode do povećane potrošnje i naravno, zamarajuće i ne baš bezbedne vožnje.
Na autoputu takođe treba računati na vraćanje tri brzine niže prilikom ubrzanja.

Potrošnja je nešto veća zbog velike čeone površine; pri 130 km/h 500L 1.4 troši oko 7,5 l/100 km.

Ako vam sve ovo deluje previše naporno, pravi izbor za 500L je 1.6 dizelaš od 120 "konja", koji pruža dobar odnos performansi i potrošnje, ali u ovom trenutku nije na akciji.

Manje zahtevnim vozačima i onima koji ne prelaze puno kilometara biće dobar i 1.4, kao i onima koji nemaju problem sa visokim obrtajima i čestim radom ručicom menjača.
Na kraju, treba reći da je 500L vrlo udoban auto, sa relativno meko podešenim ogibljenjem koje kao da je pravljeno za naše puteve.

Na pravcu je izuzetno stabilan a držanje u krivinama je teško komentarisati jer su na test vozilu ugrađene "vintere", koje umeju da proklizaju pri malo bržem ulasku u krivinu.

Sve u svemu, 500L je pravi "nacionale" auto, koji za uložen novac nudi zaista mnogo toga, pogotovo sa jačim motorima i višim paketom opreme.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. FIAT 500L 1.4 MPI Urban Pop Star
zapremina motora 1368 ccm
snaga 70 kW (95 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 127 pri 4500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4242/1784/1658 mm
međuos. rastojanje 2612 mm
prtljažnik 412-455/1480 l
rezervoar 50 l
masa 1320 kg
pneumatici 205/55 R16
maks. brzina 178 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,8 s
potrošnja (fabrička) 8,1/5,0/6,1 l/100 km
emisija CO2 143 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: