Test "teretnjaka": VW Crafter 2.0 TDI Furgon 35 MR

Novom generacijom modela Crafter, Volkswagen želi da se vrati u borbu za sam vrh u segmentu lakih dostavnih vozila veće zapremine.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Milan Derbogosijan ; Izvor - Auto Magazin

Nakon razilaska sa Mercedesom, Volkswagen je odlučio da sagradi potpuno novu fabriku u Poljskoj i da tamo započne proizvodnju nove generacije modela Crafter.

Tako je, posle investicije vredne više od milijardu dolara, Poljska dobila još jednu VW fabriku komercijalnih vozila, s obzirom da se u gradu Poznanj već proizvode modeli Caddy i Transporter.

Crafter je stigao i u redakciju Auto magazina, pa smo na višednevnom testu imali mogućnosti da se uverimo u njegove prednosti, mane i razlike u odnosu na prethodnu generaciju.

Najpre, primećuje se radikalna promena u dizajnu u odnosu na raniji model - istina, možda ne baš radikalna ako ga uporedimo sa ostalim putničkim modelima iz game proizvođača iz Volfsburga.

Očigledno je, dakle, bilo da je VW kao i uvek do sada igrao na sigurnu kartu. Prednji deo je moderan, jednostavnih horizontalnih linija sa farovima i maskom koji jasno prikazuju pripadnost brendu VW.

Bočne strane i zadnji deo nisu imali previše izmena, ali, budimo realni, dizajnerima ovde i nije ostavljeno previše manevarskog prostora kada govorimo o kombi vozilima.

Enterijer, a pre svega prednja konzola, potpun je nov i u skladu sa aktuelnim VW trendovima odlikuju ga ravne linije bez previše detalja, sa modernim audio sistemom na sredini i dosta pregrada za sitnice i dokumenta.

"Piano" lak maske oko audio uređaja deluje moderno, ali nismo sigurni koliko je to dobro rešenje s aspekta dugotrajnosti imajući u vidu da je reč o teretnom vozilu o kome, na žalost, vozači retko kada vode računa kao što bi vodili o svom automobilu.

Upravljač je izuzetno mali i lagan što značajno olakšava vožnju.

Sedišta su izrađena od dugotrajnih materijala, ali nam se nije dopalo što su previše mekana.

Za jedno komercijalno vozilo u kome vozač provede bar osam sati dnevno, nije poželjno da su sedišta previše mekana, jer je samim tim i bočna podrška previše slaba.

Srednje suvozačko sedište može da se preklopi čime se dobija praktičan naslon za ruke vozača i suvozača, sa držačima za čaše i dokumenta. Ispod desnog sedišta nalazi se velika praktična pregrada za odlaganje alata, sigurnosne opreme i sličnih većih stvari.

Verzija koju smo mi testirali opremljena je bogatim paketom opreme: klima uređaj, Bluetooth i audio sistem su tu, tako da bismo mogli reći da je osnovna oprema ipak na broju za jedno radno vozilo.

Naravno, spisak opcija je veoma dugačak, pa ko želi može svoj Crafter nakrcati opremom poput luksuznih putničkih automobila. Ipak, za to će morati da računa i na značajno veću cenu.

Volkswagen je za novi Crafter pripremio i potpuno osveženu gamu motora.

Reč je, zapravo, o potpuno novom dvolitarskom TDI motoru, sa četiri izlazna nivoa snage: 75, 90, 103 i 130 kW (102 - 177 KS).

Na našem testu je bio najslabiji motor, s obzirom da smo testirali i najmanju verziju Craftera. Ipak, opcije od 90 i 103 kW nam se čine kao daleko prikladnije za vozila ovog tipa, pa verujemo da će biti i najtraženije na našem tržištu.

Motor odlikuje izuzetno miran i tih rad, koji nije bio karakterističan za dosadašnje TDI motore.

Potrošnja se držala u granicama proseka za ovu kategoriju te je u zagušenim gradskim uslovima Crafter trošio oko sedam litara goriva, doduše neopterećen.

Sa punim opterećenjem moglo bi se očekivati do dva litra više.

Nešto slabiji motor nije pokazao dovoljno agilnosti i elastičnosti u svakodnevnoj vožnji, te je to još jedan od razloga zbog koga bismo preporučili neki od snažnijih agregata iz ponude.

Standardan je šestostepeni manuelni menjač, a najjača verzija od 130 kW se opciono može dobiti i sa osmostepenim automatskim menjačem.

Menjač je glatko menjao brzine sa nešto dužim prenosnim odnosom što za cilj ima smanjenje potrošnje kada je vozilo opterećeno.

Verzija koja se našla na našem testu je najkraća od tri dostupne. Međuosovinsko rastojanje je 3.640 mm, a ukupna dužina vozila je 5.986 mm.

To obezbeđuje tovarni prostor dužine 3.450 mm što je dovoljno za smeštaj do četiri standardne euro palete.

Krov je povišen čime je dobijena ukupna zapremina tovarnog prostora od 11,3 kubnih metara.

Korisna nosivost ove najkraće verzije iznosi 1452 kg.

Za kraj možemo reći da je Volkswagen napravio veliki iskorak unapred i da se trudi da ostane u samom vrhu segmenta gde je konkurencija više nego surova, a vozila se ne mogu prodavati samo na ime stare slave.

Nama se čini da su uspeli u tome, ali se odgovori glavnih rivala na tržištu tek očekuju.

Sistemi podrške vozaču

Crafter je sigurno dostavno vozilo sa najviše ugrađenih standardnih i opcionih sistema bezbednosti koji se mogu naći na tržištu.

Nabrojaćemo samo neke: bočni parking senzori, sistem za nadzor bočnog saobraćaja iza vozila priliko isparkiravanja unazad, sistem za automatsko paralelno uparkiravanje, "trejler asist" sistem za lakše manevrisanje prikolicom, sistem za detekciju napuštanja vozne trake, adaptivni tempomat, sistem za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, sistem za neutralisanje efekta bočnog vetra, dodatni sistem kočenja nakon sudara kako bi se vozilo što pre zaustavilo i sprečili dalji sudari…

Pogon

Crafter serijski isporučuje snagu samo na prednje točkove.

U zavisnosti od motora i specifikacije moguće ga je poručiti i sa zadnjim pogonom ili sa pogonom na sve točkove (samo u verziji sa najjačim motorom).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Motor 2.0 TDI 75kW
Zapremina motora 1.968 cm3
Snaga 75 kW / 102 KS
Maks.obrtni moment 300 Nm pri 1400-2250 o/min
Menjač manuelni, 6-stepeni
Dimenzija vozila D/Š/V 5986/2040*/2590 mm (*bez retrovizora)
Međuosovinsko rastojanje 3640 mm
Dimenzije tovarnog prostora D/Š/V 3450/1380-1832/1861-1961
Zapremina tovarnog prostora 11,3 m3
Masa praznog vozila (sa vozačem) 2048 kg
Korisna nosivost 1452 kg

strana 1 od 2 idi na stranu