Auto test: Renault Megane GT TCe 205 EDC

Na prvi pogled - običan auto, a na drugi… GT verzija Megana toliko je drugačija od standardnih da se može nazvati potpuno drugim modelom. Svojim performansama bez problema može da zameni i neke sportske automobile.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 05.10.2018.

08:35

Auto test: Renault Megane GT TCe 205 EDC
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4359/1814/1436 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2669 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ako ste mislili da za osmeh na licu i pravi osećaj zadovoljstva morate da date puno para za auto, prevarili ste se.

Renault je Meganom GT postigao ono što ne može da se kupi ni za mnogo više para – osećaj sreće u svakom trenutku provedenim za volanom.

Iskreno, nismo pomišljali da za 23 hiljade evra može da se dobije ovoliko mnogo od automobila.

Čak, plašimo se da se ovako nešto neće ponoviti, s obzirom na troškove proizvodnje i tiraž. Zato, treba uživati dok je GT verzija Megana četvrte generacije u ponudi.
Renault Megane GT TCe 205 EDC: zapremina 1618 ccm; snaga 151 kW (205 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 280 Nm pri 2400 o/min
Prošla, treća, bila je tek neznatno drugačija od standardnih modela. Imala je drugačije branike, felne većeg prečnika, kao i sportske detalje u unutrašnjosti.

Tvrđe ogibljenje je takođe bilo specifično ali sve to zajedno nije bilo dovoljno da se kaže da je Megane GT drastično drugačiji od standardnih. Izuzev najjačih verzija motora, razume se.

Ovaj put, GT oznaka znači nešto sasvim drugo. Tačnije, izmene su daleko ekstremnije.

Naravno, i ovde ima estetskih razlika u smislu sportskih branika i "osamnaestica".
U unutrašnjosti su to sada kadice, daleko sportskije nego u prethodnoj generaciji.

Imaju izraženiju bočnu podršku, gotovo kao u dosadašnjem RS-u u standardnoj varijanti.

Oznaka Renault Sport sada se nalazi svuda – na ključu-kartici, na zadnjem delu automobila, na pragovima, na komandnoj tabli ispred suvozača…

Daleko je naglašeniji sportski karakter nego ranije i to potpuno opravdano. Ovde nisu ugrađene samo tvrđe opruge na ogibljenju, praktično je drugačije sve.
Za početak, Megane GT ima 4CONTROL sistem upravljanja i pomoću zadnjih točkova.

Po gradu se zadnji točkovi zakreću u kontra smeru od prednjih u cilju lakšeg manevrisanja a pri većim brzinama u istom smeru, kako bi auto bolje ležao u krivinama.

Umesto 11,2, prečnik okretanja je 10,4 metara. Dalje, letva volana je potpuno drugačija, sa neuporedivo direktnijim volanom koji ima 2,3 umesto 2,9 krugova.

Uz nezaobilazno niže oslanjanje, Megane GT ima apsolutno izmenjen karakter u odnosu na sve druge verzije.

Ako tome još dodamo podatak da se sklapa u proizvodnim pogonima gde se pravi i RS, može se reći da je ovo vrlo poseban auto.
Prtljažnik: 434/1247 l
Kako sve to izgleda u praksi? Atraktivan izgled i brojni drugačiji detalji čine da predstavlja pravu atrakciju na ulicama.

Doduše, mnogi pomisle da je reč o RS-u, a verujemo da je to i bio cilj dizajnera.

Niskoprofilne "osamnaestice" i spuštena karoserija obećavaju. Već kada priđete automobilu, shvatite da je dosta niži od standardnog Megana.

Sedanje u "kadice" zahteva malo akrobacija ali ne previše. Alkantara kojom su presvučena je prijatna i na oko i na dodir, a dizajneri su se trudili da svuda provuku plavu boju kao lajtmotiv GT verzije – na volanu je plavi štep, ispred suvozača plava lajsna, čak je i ambijentalno osvetljenje plavo (sve dok ne promenite setap u sportski mod).

S obzirom da je ovo ipak porodični automobil, treba računati na to da su kadice nešto glomaznije od klasičnih sedišta, tako da iza vozača prosečne visine ne ostane puno mesta.
Pozicija za volanom je gotovo idealna. Posebno fasciniraju velike "šamaraljke" na volanu, odnosno polugice za manuelnu promenu brzina. Volan je takođe drugačiji u GT-u, ima deblji obruč, bolje leži u rukama i obložen je finijom, mekšom perforiranom kožom.

Ukupan utisak je da je auto dosta kvalitetniji u odnosu na standardni Megane, ne samo u pogledu kvalitetnijih materijala već i završne obrade.

Šta smo prvo pomislili u prvim metrima vožnje? Auto fantastično skreće!!!

Potpuno je neverovatan osećaj u krivinama, bilo da izlazite sa parkinga ili ste na magistralnom putu sa mnogo oštrih zavoja. Jednostavno, osećaj za volanom je kao da vozite daleko skuplji sportski auto.

Već tu je jasno da je cifra od dvadesetak hiljada evra potpuno opravdana za ovakav auto. A najbolje tek dolazi...
Za Megane GT Renault je rezervisao Nissanov 1.6 turbo-benzinski motor koji znamo iz nekoliko modela. Ugrađuje se u Qashqai i X-Trail u oslabljenoj verziji od 163 KS, dok u modelu Juke Nissmo i Clio RS ide verzija od 200 KS.

Za Megane GT motor je pojačan na 205 "konja" i uparen je sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa dve lamele. Da ne okolišamo – izuzetan rad proizvođača. Dugo nismo imali prilike da vozimo ovako dobro usklađen Renault.

Za početak, tu si tri moda vožnje – "normal", "komfort" i "sport". Svaki od njih drastično menja karakter automobila, ali i grafiku digitalnih instrumenata, kao i boju ambijentalnog osvetljenja.

Kod standardnog Megana modovi se menjaju pritiskom na "multisens" taster koji je smešten između ručice menjača i tastera elektronske ručne kočnice. Međutim, kod GT je uvedena još jedna novina.

Naime, tokom standardne vožnje u "normal" ili "komfort" modu ponekad imate potrebu da brzo odaberete "sport" mod. Za tu priliku Reno je postavio "RS" taster odmah ispod komandi "klime".

Dovoljno je da samo uperite kažiprst i da auto "pokaže zube". Inače, "RS" taster je postavljen, ironično, umesto "eko" tastera koji se nalazi na ostalim Megane modelima.
Moramo da priznamo da nismo baš oduševljeni grafikom instrumenata u "RS" modu, s obzirom da obrtomer nije kružnog oblika već je u obliku horizontalnog pikmetra na audio uređajima.

Nismo uspeli da se naviknemo na ovakvo rešenje ali, kad ste već u "RS" modu, poslednje što gledate su instrumenti. Koncentracija na put je obavezna jer auto postaje ozbiljno brz.

Ubrzanja su vrlo snažna, bez obzira na trenutnu brzinu. Za to je zaslužan menjač koji uvek pronalazi optimalan stepen prenosa i trenutno reaguje na misao vozača, da ne kažemo komandu gasa. Čak i u "RS" modu, koji je programiran da brzine menja u poslednjem trenutku, odnosno na najvišim obrtajima, prepoznaje stil vozača.

Na primer, ako prestanete sa ubrzanjima i počnete da održavate konstantnu brzinu, ipak će izmenjati brzine na više kako bi smanjio obrtaje i nepotrebno opterećenje motora. Čak i tada, biće dva stepena niže, odnosno bar hiljadu obrtaja više u odnosu na "normal" mod.
U svakom slučaju, programiran je da izvlači maksimalne performanse iz motora i jednostavno nije baš opušten za svakodnevnu vožnju – ili je za stazu, ili ako se povremeno uželite ekstremnih performansi.

Ponovnim klikom na "RS" dugme, vraćate se u "normal" mod. Ovde je već obrtomer kružnog oblika, instrumenti su generalno pregledniji a umesto crvene boje ambijentalnog osvetljenja vraćamo se na plavu boju.

Reklo bi se, mod za svaki dan. Međutim, ko želi još uglađeniju vožnju, tu je "komfort" mod.

Instrumenti tada uopšte ne pokazuju obrtomer. Menjač do 65 km/h izmenja svih sedam brzina. Čak ni tada auto nije spor, dovoljno je da nagazite komandu gasa i auto će žustro ubrzati, sa prijatnim izmenama svih brzina.

Ovakvom vožnjom prosek potrošnje po gradu kreće se oko 8,5 l/100 km, što je tek malo više od fabričkih deklarisanih podataka.

Interesantno je da vožnja na otvorenom dosta smanjuje potrošnju. Pri 130 km/h Megane GT troši zaista skromnih 6,5 l/100 km, a magistrala prosek obara za 2 l.
Naravno, glavna ideja ovakvog automobila je uživanje u ekstremnijoj vožnji i to jednostavno ne možete da izbegnete. Čak i kada poštujete ograničenja brzine, ne možete da odolite a da ne uđete velikom brzinom u krivinu.

Neverovatno je sa kojom lakoćom GT skreće i pegla krivine, bez ikakve tendencije za proklizavanjem.

Naravno, ovo nije auto sa kojim možete na trke, ali za svakodnevno uživanje je više nego prijatan a istovremeno uzbudljiv, s obzirom na uglađenost i različite karaktere koje dobijate u svakom od tri moda vožnje.

Interesantno je da nije pretvrd i uopšte nije neudoban. Jeste daleko tvrđi od klasičnog Megana, ne pliva preko neravnina i nema veliki hod ogibljenja, ali je vrlo udoban za svakodnevnu vožnju, s obzirom da efikasno neutrališe sitne neravnine.
Na neki način, ovo je ozbiljan konkurent Golfu GTI, od koga je 25 KS slabiji i za sedam desetinki sporiji do "stotke", ali i desetak hiljada evra jeftiniji.

Pri svemu tome, nije ništa manje zabavan, naprotiv. Možda je čak i interesantniji zbog 4CONTROL sistema, odnosno upravljanja na sva četiri točka.

Osećaj da pod haubom imate više nego dovoljno rezerve snage i da u svakom trenutku možete vrlo naglo da ubrzate, zaista je impozantan. Što bi u reklamnim kampanjama Francuzi rekli – "anđeo i demon".

Definitivno, Megane GT ima moć da ulepša svakodnevnicu.

Rezervisano za GT

Megane GT ima 4CONTROL sistem upravljanja i pomoću zadnjih točkova.

To je sistem koji je Renault prvi put ugradio u Laguni treće generacije.

Po gradu se zadnji točkovi zakreću u kontra smeru od prednjih u cilju lakšeg manevrisanja a pri većim brzinama u istom smeru, kako bi auto bolje ležao u krivinama.

Sedam brzina

Automatizovani menjač sa dve lamele ima sedam brzina. Inteligentniji je od prosečnog vozača i najbolje je koristiti ga u automatskom modu.

Ukoliko želite sami da menjate brzine preko tastera na volanu, iznenadiće vas brzina kojom reaguje na komande.

Ipak, ponaša se drugačije u odnosu na neke druge menjače. Na primer, ukoliko kočite motorom samostalno smanjujući stepen prenosa, čim date gas menjač se vraća u automatski režim.

Takođe, prilikom ubrzanja, poslušno vas prati u ručnom izboru brzina, ali već posle par sekundi vraća sve na automatiku.

"Kadice" su neminovnost

Već samo uskakanje u "kadice" navlači osmeh na lice. Odlično drže telo u krivinama, a konstruisane po meri prosečno građenih osoba.

Nešto su glomaznije od klasičnih sedišta; s obzirom da je reč o automatiku i da će vozač sebi dozvoliti nešto više komfora nego inače, ne očekujte previše mesta za kolena putnika iza vozača.

Osim sa 1.6 turbo-benzinskim motorom od 205 KS, Renault Megane GT je dostupan i sa 1.6 dizelašem koji uz pomoć dve turbine razvija 165 "konja".

Skuplji je dve hiljade evra u odnosu na benzinca. Ipak, benzinac je benzinac.

Ko želi da doplati za karavan, moraće da izdvoji još 800 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Megane GT TCe 205 EDC
zapremina motora 1618 ccm
snaga 151 kW (205 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 280 Nm pri 2400 o/min
menjač automatizovani sa dve lamele, 7 stepeni
dimenzije 4359/1814/1436 mm
međuos. rastojanje 2669 mm
prtljažnik 434/1247 l
rezervoar 50 l
masa 1392 kg
pneumatici 225/40 R 18
maks. brzina 230 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,1 s
potrošnja (fabrička) 6,0/4,9/7,8 l/100 km
emisija CO2 134 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: