Auto test: FIAT Tipo HB 1.3 MultiJet II Lounge

FIAT Tipo hečbek zamišljen je kao automobil koji nudi više prostora u odnosu na konkurenciju. Uz proverenu i dokazanu mehaniku, stiže i atraktivan dizajn ali i posebno odabrana oprema koja je omogućila i povoljnu cenu.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Moramo da priznamo da nas je FIAT Tipo zbunio u samom početku. Prvobitno zamišljen kao niskobudžetni sedan namenjen zemljama u razvoju, ubrzo je dobio i dve, daleko evropskije verzije – hečbek i karavan.

Osim po spoljašnjem izgledu, karakter im se razlikuje i u unutrašnjosti. Za sve njih, zajednička karakteristika je više prostora za manje novca u odnosu na konkurenciju.

Tipo se može nabaviti po promo cenama. Konkretno, sedan može da se kupi za 10.240 evra, dok su karavan i hečbek dostupni po ceni od 12.690 evra i to u najboljem paketu opreme "laundž", baš kao i na automobilu koji smo testirali.

Doduše, test auto pod haubom ima provereni 1.3 dizel motor koji je osetno skuplji, ali na duže staze omogućava velike uštede zahvaljujući niskoj potrošnji.

FIAT Tipo HB 1.3 MultiJet II: zapremina 1248 ccm; 70 kW (95 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 200 Nm pri 1500 o/min
FIAT Tipo HB 1.3 MultiJet II: zapremina 1248 ccm; 70 kW (95 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 200 Nm pri 1500 o/min

Tipo je zamišljen kao auto C segmenta, odnosno niže srednje klase. Strategija FIAT-a je da ponudi više od svojih konkurenata u pogledu dimenzija i ponude prostora ali i da se uštedi na nekim detaljima koji kupcima nisu previše važni.

Tako je Tipo duži od Golfa i Focusa, a kraći od Astre za dva milimetra. U odnosu na sve njih ima ubedljivo najveći prtljažnik i koji je prostraniji za najmanje 60 litara.

Za pomenutih 12.690 evra dobija se atmosferski benzinac zapremine 1.4 l sa 95 KS koji je namenjen manje zahtevnim vozačima u pogledu snage i performansi.

Sa druge strane, standard je automatska "klima", doduše sa jednom zonom.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4368/1795/1495 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4368/1795/1495 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm

Zatim, tu su aluminijumske "sedamnaestice", bluetooth konekcija, vrlo kvalitetno ozvučenje, multimedijalni displej osetljiv na dodir, zadnji parking senzori, koža na volanu i ručici menjača, LED dnevna svetla, prednji naslon za ruke...

Sve u svemu, auto izgleda vrlo ozbiljno sa ovom opremom, tako da se i probirljivi vozači ne bi postideli.

Kvalitet završne obrade je na visokom nivou. Auto dolazi iz fabrike u Turskoj, baš kao i sve druge verzije Tipa, a Turci su generalno poznati po tome da na njih uglavnom nema pritužbi u pogledu kvaliteta.

Prisutni su i brojni luksuzni detalji, počevši od hromiranih kvaka na vratima, atraktivne hromirane prednje maske, lepo dizajniranih projektorskih farova (doduše halogenih) i LED dnevnih svetala... Vrata su dosta masivna sa zvukom zatvaranja koji takođe ostavlja utisak kvaliteta.

Unutrašnjost već počinje da otkriva uštede.

U tapacirungu vrata je tkanina koja imitira alkantaru. Zahteva nešto više pažnje prilikom održavanja, s obzirom da se od ruku prilikom zatvaranja vrata vrlo brzo pojave tragovi.

Plastika neposredno ispod prozora je tvrda, za razliku od meke koja je primenjena kod konkurenata.

Sa druge strane, na komandnoj tabli je plastika meka na dodir, ali ne preterano atraktivne teksture. Podseća na neke Chrysler modele koji su sigurno ostavili trag na novim FIAT automobilima.

Još jedan od sličnih primera je volan, gotovo identičan kao u modelima marke Jeep. Prepoznatljiv je po tome što su komande za pojačavanje i menjanje stanica sa zadnje strane volana, a svoju primenu je našao i u redizajniranom FIAT-u 500L.

Dobro leži u rukama i obložen je finom kožom. "Prazni" dugmići su kod Jeep modela namenjeni funkcijama adaptivnog tempomata.

Generalno, za volanom se vrlo dobro sedi, a položaj vozača je nizak i zavaljen. Nožne komande su postavljene dalje, tako da je leva noga potpuno opružena kada se pritisne kvačilo.

Udobno će moći da se smeste i vozači krupnije građe. Oni će morati čak da vrate volan ka instrumentima, dok će oni manje korpulentni imati priliku da dosta izvuku upravljač kako bi našli idealnu poziciju. Inače, "laundž" paket opreme standardno ima i električnu lumbalnu podršku u vozačevom sedištu.

Prtljažnik: 440 l
Prtljažnik: 440 l

Prostor na zadnjim sedištima je donekle specifičan. Dopalo nam se što i ovde putnici imaju svoje osvetljenje.

Mesta za kolena ima sasvim dovoljno, ali za glavu može da bude tesno svakome ko ima više od 180 cm visine.

Sa druge strane, prtljažnik je ubedljivo najveći među hečbek modelima niže srednje klase, ne računajući Škodu Octavia koja je priča za sebe.

Ima kukice za kačenje kesa, osvetljenje i utičnicu od 12 volti. Ostavljen je i prostor za rezervni točak pune veličine ali se u njemu nalazi samo kit za reparaciju pneumatika.

Za razliku od sedana sa 1.6 dizelašem koji smo vozili 2017. godine, ovde nema automatike prilikom startovanja motora. Nije dovoljno da samo kratko okrenete ključ kako bi motor sam zaverglao (po ugledu na modele koji imaju taster za "paljenje"), već morate konvencionalno da ga držite.

Stari dobri 1.3 dizelaš nije previše tih ali je zvučna izolacija kabine dobro odrađena, tako da se ne narušava komfor. Vibracije su takođe vrlo dobro izolovane pa se može reći da u tom pogledu "tipo" ne zaostaje za konkurentima.

Za ovaj motor je planiran petostepeni menjač. Kod njega nema prstena, odnosno osigurača koji omogućava ubacivanje u "rikverc".

Ručica je kratkih hodova i vrlo je precizna. Prenosni odnosu su duži od očekivanih i ako niste skoro vozili slabijeg dizelaša sa petostepenim menjačem, trebaće vam neko vreme da se priviknete da po gradu praktično i nema korišćenja pete brzine.

Četvrtom se vozi sve do 70 km/h, na šta vas upozorava i indikator za promenu brzina.

Ovo je najjača verzija čuvenog dizelaša sa 95 "konja". Po svojim performansama konkuriše većim motorima zapremine 1.4 i 1.5 litara.

U pogledu snage predstavlja minimum za ovakav auto. Ako se vozi sam vozač i isključena je "klima", omogućava čak žustra ubrzanja i međuubrzanja.

Doduše, treba biti spreman na solidnu turbo-rupu, pa je potrebno i malo planiranja s obzirom da motor okleva sekund-dva pre nego što snažno povuče.

Za takvu situaciju su, kao što rekosmo, donekle krivi i dugi prenosni odnosi. U tom smislu za svaku preporuku je 1.6 "multidžet" dizelaš sa 120 "konja", koji predstavlja optimalnu meru za ovaj auto.

Ponašanje u vožnji FIAT-a Tipo je zaista za primer. Ovde nema nikakvih ušteda i može se reći da je vrlo ozbiljno konstruisan auto, bez obzira što mehaničku platformu deli sa FIAT-om 500L i nekim drugim manjim i većim modelima.

Na pravcu je vrlo stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljača, čak i prvi vrlo visokim putnim brzinama.

Nema povećanja buke u kabini pri 130 km/h, niti od strujanja vazduha niti od točkova ili motora.

Prijalo nam je kad "zapliva" preko većih udubljenja na autoputu, ali i to što je granica proklizavanja veoma visoka u brzim prolascima kroz oštre krivine.

Potrošnja pri 130 km/h se kretala između 5,5 i 6,0 l/100 km, a po gradu smo test završili sa 5,3 l/100 km sa aktivnim start-stop sistemom i delimično uključivanom "klimom".

FIAT Tipo je auto konstruisan tako da zadovolji povećane potrebe u pogledu ponude prostora ali da zadrži evropejski duh u smislu estetike i voznih karakteristika. Upravljiviji je i udobniji od modernih krosovera, sa ogibljenjem koje vožnju čini udobnom i po lošijem putu.

"Laundž" paket opreme podrazumeva najvažnije elemente koje boravak u automobilu čine komfornim i bezbednim. Po želji, kupci mogu da doplate i za neke važne sisteme asistencije, kao što je automatsko kočenje.

Cena ovog uređaja je svega 350 evra, dok u kombinaciji sa adaptivnim tempomatom košta 600 evra. U poređenju sa konkurentima je jeftiniji, prostraniji ali i slabije opremljen, sa svedenom gamom motora na dva benzinca i dva dizelaša.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

FIAT Tipo HB 1.3 MultiJet II Lounge

zapremina motora 1248 ccm
snaga 70 kW (95 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 200 Nm pri 1500 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4368/1795/1495 mm
međuos. rastojanje 2638 mm
prtljažnik 440 l
rezervoar 50 l
masa 1365 kg
pneumatici 225/45 R 17
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s
potrošnja (fabrička) 4,5/3,3/3,7 l/100 km
emisija CO2 99 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu