Test terenca: VW Amarok V6 3.0 TDI 4MOTION Highline

Moćni V6 motor i tradicionalno kvalitetna završna obrada kabine su ono što najviše izdvaja redizajnirani VW Amarok u odnosu na konkurenciju.

Podeli
VW Amarok V6 3.0 Bi-TDI 4MOTION: zapremina 2967 ccm; maks. o. mom. 150 kW (204 KS) pri 3000-4500 o/min; maks. o. mom. 500 Nm pri 1250-2750 o/min
VW Amarok V6 3.0 Bi-TDI 4MOTION: zapremina 2967 ccm; maks. o. mom. 150 kW (204 KS) pri 3000-4500 o/min; maks. o. mom. 500 Nm pri 1250-2750 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Tržište terenskih pikapova u našoj zemlji je vrlo solidno, s obzirom da su u ponudi manje-više modeli svih vodećih proizvođača ove vrste vozila.

Sve veća pažnja poklanja se upravo ovom segmentu, pre svega zbog činjenice da se registruju kao teretna vozila. Zbog toga su troškovi registracije dosta niži u odnosu na klasične terence sličnih voznih karakteristika.

S obzirom da - u ovom slučaju - prilikom registracije radna zapremina motora ne igra veliku ulogu, redizajnirani VW Amarok je po tome (a i po mnogim drugim parametrima) vrlo zanimljivo vozilo.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 5191/1954/1878 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3090 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5191/1954/1878 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3090 mm

Sve do redizajna, Volkswagen je u svoj pikap ugrađivao 2.0 TDI dizelaše. Sada je u ponudi samo 3.0 turbo-dizelaš sa šest cilindara u "V" rasporedu.

Na našem tržištu kupcima su na raspolaganju tri nivoa snage, sa 164, 204 i 258 konjskih snaga. Mi smo testirali srednji model, u kombinaciji sa najvišim paketom opreme "hajlajn".

Na prvi pogled, razlike u odnosu na model pre redizajna nisu velike. Novi su prednja maska sa vrlo istaknutim "V6" znakom, kao i branik.

VW je ubacio na spisak opreme i dosta mogućnosti za personalizaciju, tako da je vrlo izvesno da ćete retko sresti dva identična Amaroka.

Primerak sa testa opremljen je jednim od nekoliko hrom paketa, koji obuhvataju atraktivne hromirane "barove" na prtljažnom prostoru i oko pragova. Osim što izgledaju lepo, mogu da budu vrlo korisni, pogotovo oni bočni koji olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila.

Iako na prvi pogled ne deluje tako, velike su promene i u unutrašnjosti. Komandna tabla je potpuno promenjena, mada je i dalje sve na svom mestu.

Nema više okruglih otvora ventilacionog sistema a ugrađene su i komande "klime" iz aktuelnih modela VW grupacije.

Pregrada za odlaganje sitnica i dokumenata na vrhu komandne table je dosta povećana i ima sopstvenu utičnicu od 12 V.

Opšti utisak je da je Amarok i dalje u samom vrhu kada su u pitanju kvalitet materijala u kabini i završna obrada. Pregrade za flaše u vratima su tapacirane, i to je i dalje jedini takav slučaj u klasi.

Povećane su dimenzije displeja multimedijalnog uređaja, koji zaista može da se pohvali natprosečnim kvalitetom zvuka, ne samo među pikapovima već i šire.

Volkswagen se definitivno potrudio da se u teretnjaku osećate kao u limuzini. Sedi se poprilično zavaljeno i udobno, zahvaljujući volanu koji ima veliki hod po dubini, što nije slučaj kod nekih konkurenata.

Sedalni deo je prilično dug, pa više nema problem sa komforom u predelu butina. Pozadi nema previše mesta za noge, ali će osobe prosečne visine sedeti vrlo udobno, s obzirom da naslon sedišta nije uspravan kao kod drugih pikapova.

Primetili smo da je zvučna izolacija poboljšana a smanjene su i vibracije koje potiču od motora. Time je Amarok postao jedan od najtiših u klasi.

Doduše, zvuk šestaka nam nikad ne pada teško i to je nešto što ovaj automobil izdvaja od svih drugih, bar kada se radi o evropskom tržištu.

Više cilindara i snage definitvno se oseti već u samom startu. Inteligentni osmostepeni DSG menjač sa dve lamele spreman je na svaku reakciju vozača. Vrlo brzo reaguje čak i kada ga stavite na muke naglim dodavanjem punog gasa.

U slučaju novog V6 motora za tako nešto zaista treba biti pripremljen. Svakako smo očekivali bolje performanse novog motora u odnosu na stari, ali baš u ovoj meri – nismo.

Iznenadila nas je ne samo eksplozivnost i količina snage, već i način na koji se ona isporučuje i u kom opsegu obrtaja.

Turbo-rupa praktično da i ne postoji, a maksimalnih 204 KS isporučuje već pri vrlo niskih 3.000 obrtaja, dok je sav maksimalni obrtni moment od čak 500 Nm dostupan već pri 1.250 obrtaja.

To znači da prikolicu neće ni osetiti, a bez nje je prava raketa.

Mora se priznati da je devet sekundi do "stotke" za ovako veliki i težak auto vrlo dobar rezultat.

U praksi je subjektivan osećaj još bolji jer je teško povezati ovoliko lima sa tako dobrim performansama. Svemu tome pomaže i stalan pogon na sva četiri točka, tako da sa Amarokom bez problema možete da izađete na nemački Autoban i da postidite mnoge automobile snažnim međuubrzanjima.

Na primer, vozite 130 km/h (da, kod nas je ograničenje 80 km/h za teretnjake), dodate gas i auto vas zaprepasti brzinom reakcije menjača, motora i snagom međuubrzanja.

Zamislite kako je tek sa jačom verzijom, koja je za celu sekundu brža i do 100 km/h stiže za osam sekundi.

Nije red da ovoliko pričamo o performansama jednog "kamiončeta", ali ovako nešto se ne doživljava baš često.

Doduše, treba biti oprezan u raspolaganju snagom i brzinom - kočnice nisu ni približno sportske a tu su i visoko težište i relativno indirektan volan.

Primetili smo da se Amarok nešto više stresa prilikom prelaska preko neravnina na asfaltu u odnosu na neke pikapove.

Prednje ogibljenje je dosta mekše i sofisticiranije u odnosu na zadnje lisnate opruge, ali kada siđe sa asfalta, Amarok postaje udobniji i mekši od većine konkurenata.

Volkswagen je u poslednje vreme vrlo realan sa fabrički deklarisanom potrošnjom, ali je kod Amaroka ona ipak viša u praksi. Po gradu treba računati na oko 11 l/100 km, što je približno jednako kao sa starim motorom.

Magistrala sada dosta spušta ovu cifru, na nešto preko pet litara, po čemu je među najboljima.

Kao što smo pomenuli, mogućnosti za personalizaciju u skladu sa potrebama korisnika su ogromne.

Možete da stavite točkove prečnika 20 inča, sportski "bar" tovarnog prostora u boji karoserije, bi-ksenone sa LED dnevnim svetlima, fensi kožna AGR sedišta sa elektrikom u 12 pravaca, automatsko parkiranje i još mnogo toga.

Po zvaničnom cenovniku, cena sa slabijim TDI V6 motorom, osmostepenim DSG menjačem i pogonom na sva četiri točka počinje od 31.282 evra bez PDV-a, ali je izvesno da se tokom akcija može ostvariti ušteda i od nekoliko hiljada evra.

Mogućnosti za personalizaciju

Teško ćete videti dva ista Amaroka, a za to je najveći krivac veliki broj dodataka kojima je teško odoleti prilikom konfigurisanja vozila.

Među omiljenima su i "bul-barovi" u raznim kombinacijama. Na test primerku su to barovi u tovarnom prostoru i bočni, sa gazištima, koji dosta pomažu prilikom ulaska i izlaska iz Amaroka.

Blokada diferencijala uz doplatu

Amarok se isporučuje u raznim varijantama, počevši od pogona samo na zadnjim točkovima, pa sve do verzije kojoj može da se isključuje 4x4 pogon (samo uz manuelni menjač).

Kome su bitne ozbiljnije "ofroud" karakteristike može da doplati za mehaničku blokadu zadnjeg diferencijala.

Pomoć pri spuštanju na strmim nizbrdicama je standard.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW Amarok V6 3.0 TDI 4MOTION Highline

motor V6
zapremina 2967 ccm
snaga 150 kW (204 KS) pri 3000-4500 o/min
maks. o. moment 500 Nm pri 1250-2750 o/min
menjač automatizovan, 8 brzina
dimenzije 5191/1954/1878 mm
međuos. rastojanje 3090 mm
dimenzije tovarnog prostora 1555/1620/508 mm
zapremina tovarnog prostora 2520 l
klirens 192 mm
masa 2010 kg
nosivost 1053 kg
pneumatici 255/60 R 18
rezervoar 80 l
AdBlue 13 l
maks. brzina 186 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s
potrošnja (fabrička) 8,6/7,3/7,8 l/100 km
emisija CO2 204 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu