Test: Suzuki Ignis 1,2 Dualjet 4WD Elegance

Suzuki u Evropi nikada nije imao ovako bogatu, kompletnu i kvalitetnu gamu. Uz potpuno novi Swift, pravu atrakciju predstavlja Ignis. Iako je predstavnik najmanje klase automobila, ovaj model nudi prostranost segmenta iznad, ali i mogućnosti pravog terenca.

Podeli
Suzuki Ignis 1.2 Dualjet 4WD: zapremina 1242 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 120 Nm pri 4400 o/min
Suzuki Ignis 1.2 Dualjet 4WD: zapremina 1242 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 120 Nm pri 4400 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Prema rečima dizajnera Suzukija, Ignis je kombinacija kompaktnih dimenzija i prostranosti Swifta, ofroud karakteristika Vitare i retro estetike nekadašnjeg Suzukijevog modela Cervo, koji se nikada nije prodavao u Evropi.

Dakle, Japanci su napravili auto za sopstvenu dušu, čija se estetika, očigledno, dopala Evropljanima - bar tako pokazuju sjajni prodajni rezultati na Starom kontinentu.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 3700/1690/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2435 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3700/1690/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2435 mm

Svakako smo očekivali da će novi model imati veze sa prethodnim Ignisom, koji se, praktično u dve generacije proizvodio od 2000. do 2008. godine. Zapravo, bila je to jedna mehanička platforma, sa redizajnom karoserije i unutrašnjosti.

U vreme kada se pojavio, Ignis nismo doživljavali kao mali auto, bio je u proseku takozvanog B segmenta, odnosno niže klase.

Sada, skoro sedamnaest godina kasnije, novi Ignis nam se učinio manjim. A stvarnost je drugačija, auto je duži, širi, viši i ima duže međuosovinsko rastojanje.

Optička varka i iskustvo dizajnera uspeli su da nas prevare, tako da Ignis deluje manje nego što u stvari jeste. Ima veoma prostranu kabinu i sasvim solidan prtljažnik.

Uz kompaktne spoljašnje dimenzije, vrlo je praktičan u svakodnevnoj gradskoj vožnji. Ako se tome dodaju čuveni Suzukijev pogon na sva četiri točka, veoma štedljiv i snažan atmosferac zapremine 1.2 litra, Ignis je svakako jedan od najatraktivnijih automobila u svojoj klasi na tržištu.

Koja je to tačno klasa, danas je teško reći. Automobili rastu, tako da po nekim parametrima pripada A a po nekima B segmentu. U svakom slučaju, konkurenata sa ovakvim dimenzijama i karakteristikama gotovo da i nema.

Suzuki je iskoristio prazninu na tržištu i predstavio auto koji je u svakom pogledu zanimljiv kupcima. Za početak, sa cenom od 9.590 evra sa PDV-om, Ignis je kod nas među najpovoljnijim automobilima na tržištu.

Osnovni paket opreme „komfort“ standardno sadrži „klimu“, bord kompjuter, automatsko aktiviranje srednjih svetala, elektropodesive retrovizore, multifunkcionalni volan, ozvučenje sa bluetooth konekcijom za telefoniranje, šest vazdušnih jastuka, kontrolu pritiska u pneumaticima…

Pri svemu tome, auto dolazi iz Japana, pa je utisak o odnosu uloženog-dobijenog još povoljniji.

Ovlašćeni uvoznik Suzukija za našu zemlju, beogradski Eurosumar, na test nam je ustupio najbogatije opremljenu verziju „elegans“, sa pogonom na sva četiri točka.

Njena cena je 13.750 evra, a u verziji sa krovom u drugoj boji košta 400 evra više. Inače, najjeftiniji Ignis sa "all grip" znakom, odnosno 4x4 pogonom, može da se nabavi za 12.250 evra i to sa srednjim, "premijum" paketom opreme.

Time je postao ubedljivo najjeftiniji auto sa pogonom na sva četiri točka na našem tržištu, ne računajući „Ladu 4x4“ (Nivu).

U verziji sa kliznom zadnjom klupom, koja je standard već od drugog paketa opreme, Ignis je registrovan za 4 osobe, dok u baznom modelu može da se preveze 5 osoba.

Napred se sedi očekivano uspravno. Volan nema podešavanje po dubini, već samo po visini, a nožne komande su relativno blizu, kao i kod većine automobila ove klase.

Ono što iznenađuje je prostor na zadnjim sedištima. Nasloni jesu uspravni kako bi ostalo prostora i za prtljažnik, ali ima dovoljno mesta za glavu i noge tako da mogu da sednu i visoke osobe.

Problema sa prostorom za glavu neće imati ni dvometraši, ali će morati pažljivo da saviju vrat prilikom ulaska, kako ne bi udarili glavom u debelu i nisku ivicu krova.

Očigledno je da je kompletna struktura karoserije projektovana tako da bude izuzetno čvrsta, što dokazuje i pet zvezdica na rigoroznom EuroNCAP testu, gde je Ignis osvojio čak 87 posto poena za ukupnu bezbednost.

Suzuki Ignis izaziva veliku pažnju na ulici svojim neobičnim i atraktivnim dizajnom. Ovo je definitivno pravi Japanac sa karakterom.

Još veće iznenađenje nastaje kada neko ko prvi put vidi auto uđe u kabinu. Originalan stil je prenet i na komandu tablu.

Dizajneri su se, pre svega, potrudili da centralna konzola bude drugačija. Komande "klime" su vrlo specifične sa dobrom ergonomijom i preglednim tasterima.

Odmah ispod su i najvažniji dugmići koji se odnose samo na 4x4 verziju. Tu su tasteri za pomoć prilikom spuštanja niz strme nizbrdice, kao i taster za aktivaciju režima za neravnu i klizavu podlogu, koji omogućava bolje prijanjanje.

Kvalitet izrade u kabini je na vrlo visokom nivou. Plastika jeste tvrda, ali je tekstura zanimljiva. Izabrane su i odgovarajuće boje; na primer, donji deo komandne table je svetao, baš kao i tapacirunzi u vratima.

Pregrade za odlaganje sitnica su zaista brojne. Ispred ručice menjača staju i veliki mobilni telefoni, a zadnja vrata takođe imaju otvor za flaše od pola litra.

Najbolja oprema podrazumeva i beskontaktno otključavanje i startovanje motora. Jednim klikom tastera na kvaki otključavaju se samo vozačeva vrata a duplim sva.

Motor je očekivano nečujan na "leru". Prvo iznenađenje u vožnji nastaje već prilikom samog kretanja. Auto se zanimljivo propne na polasku iz stanja mirovanja, tako da vam nije potreban nikakav dijagram na kome se vidi raspodela snage na prednje i zadnje točkove.

Jednostavno, osetite da kreće sa pogonom na sva četiri točka, baš kao i veliki terenci.

Novi Ignis je izuzetno lagan za vožnju, u svim režimima. Po gradu je okretan kao čigra, sa vrlo malim prečnikom okretanja. Kada se volan skroz namota u stranu, oseti se blago opterećenje diferencijala, tek da vas podseti na prisustvo 4x4 sistema.

Ova vrsta pogona doprinosi i performansama; ubrzanje je za tri desetinke bolje nego modela sa samo prednjim pogonom.

Čuveni atmosferac zapremine 1.2 litra je verovatno najbolji atmosferski motor u klasi. Nije ih mnogo ostalo, a Suzuki je svoj modernizovao tako što je, između ostalog, dobio dve brizgaljke po cilindru.

Sa njim smo imali prilike da se upoznamo još u novom Balenu u kome nas je iznenadio performansama i vrlo niskom potrošnjom. Sve to smo mogli da potvrdimo i u novom Ignisu.

Iako je vrlo elastičan, za najbolje performanse traži više obrtaje. Zanimljivo je to što ovakva vožnja ne povećava drastično potrošnju, tako da, kako god ga vozili, teško da će preći šest litara po gradu.

Prosek na testu bio je 5,4 l/100 km, uglavnom gradske vožnje. Pri svemu tome, polovina pređenih kilometara je bila sa uključenom "klimom". Ukoliko ste po gradu vredni sa ručicom menjača i do 60 km/h izmenjate sve brzine, Ignis će vas, verovali ili ne, nagraditi potrošnjom i ispod pet litara.

Za razliku od dobrog dela automobila koji po gradu troše u proseku koliko i pri 130 km/h, Ignis na autoputu ipak podiže potrošnju, na oko 6,5 l/100 km (tada se "vrti" na relativno niskih 3500 o/min).

Očekivali smo povećanu buku pri toj brzini, međutim, Ignis nas je ponovo iznenadio. U kabini je vrlo tiho, bez povećanog nivoa šuma strujanja vazduha, iako auto deluje prilično kockasto.

Još jedna stvar koju nismo očekivali je izvanredno držanje pravca pri vrlo velikim brzinama. Jednostavno, ponaša se kao da je dosta veći auto, čak i prilikom prelaska preko "češljeva" i ulegnuća na putu.

Sve dok ne počne jače da duva; tada se nešto više osećaju udari bočnog vetra, ali daleko od toga da se vozač oseća nebezbedno ili da je potrebna bilo kakva korekcija upravljačem, makar bila i minimalna.

Sa druge strane, u gradskoj vožnji, odnosno, pri malim brzinama, auto voli da skakuće prilikom prelaska neravnina i to je nešto što je nemoguće izbeći kod ovako kratkog automobila.

Suzuki je Ignisu namenio uske "šesnaestice" koje, ne samo što smanjuju potrošnju, već i pomažu prilikom vožnje po snegu.

Bez obzira na širinu guma, nismo primetili nikakav problem čak i u vrlo brzim prolascima kroz krivine. Sa druge strane, dimenzija je vrlo retka i može da predstavlja problem prilikom nabavke novih guma.

Suzuki Ignis je, baš kao i njegov prethodnik, vrlo svestran auto. Po njegovim dimenzijama reklo bi se da bi mogao da bude drugi, ili treći auto u porodici, ali se ispostavilo da bez problema može da bude i jedini – onima koji nisu previše zahtevni u pogledu prostora, a cene modernu tehnologiju i avanturistički duh na koji Ignis definitvno poziva.

Stereo kamera prepoznaje pešake

Suzukiji nove generacije su poznati po tome što i jeftinije verzije imaju sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica.

Međutim, Ignis je dobio stereo kameru koja omogućava prepoznavanje izletanje pešaka a ne samo druge automobile ispred vozila.

Na taj način je dodatno povećana bezbednost u saobraćaju, a Ignis je praktično prvi mali auto koji je dobio ovakvu tehnologiju.

Multimediju projektovao Bosch

Multimedijalni displej je preuzet iz drugih novih Suzukija. Čak i bazna verzija ima bluetooth konekciju, već drugi paket po redu ima kameru za vožnju unazad a treći ima i navigaciju sa 3D objektima.

Za projektovanje multimedijalnog uređaja zaslužna je firma Bosch.

Klizna zadnja sedišta

S obzirom da se bazna verzija prodaje isključivo sa pogonom na prednjim točkovima i da nema klizno pomeranje zadnjih sedišta, ona ima i najveći prtljažnik, čija zapremina iznosi 267 litara.

Već drugi po redu paket opreme ima klizno podešavanje zadnjih sedišta, s tim što u toj varijanti pozadi zvanično može da sedi dvoje putnika.

U krajnjem zadnjem položaju sedišta, zapremina prtljažnika iznosi 227 litara.

Stalan 4x4 pogon

Suzuki je poznat po tome što ugrađuje vrlo ozbiljan 4x4 sistem u svoje modele, pa tako i u Ignis. Pogon na sva četiri točka je stalan a po potrebi se dodatni obrtni moment prosleđuje na zadnje točkove preko viskoznog kvačila.

Za razliku od nekih daleko većih SUV modela, Ignis ima taster za aktiviranje pomoći za spuštanje niz strme i klizave nizbrdice, kao i taster za poseban režim 4x4 pogona na klizavoj ili rastresitoj podlozi do brzine od 30 km/h.

Suzukijev "all grip" 4x4 sistem težak je svega 50 kg.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Suzuki Ignis 1.2 Dualjet 4WD Elegance

zapremina motora 1242 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 120 Nm pri 4400
menjač manuelni, 5 stepeni
pogon na sva četiri točka
dimenzije 3700/1690/1595 mm
međuos. rastojanje 2435 mm
klirens 180 mm
prtljažnik 227 l
rezervoar 30 l
pneumatici 175/60 R 16
masa 870 kg
maks. brzina 165 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,9, s
potrošnja (fabrička) 5,9/4,5/5/0 l/100 km
emisija CO2 114 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu