Test: Mazda 3 Sport CD105 Attraction (redizajn)

Redizajnirana Mazda 3 donosi mnogo noviteta koji nisu vidljivi na prvi pogled. Osim veoma kvalitetne završne obrade i finih materijala u kabini, može da se pohvali novim, vrlo tihim i štedljivim dizelašem zapremine 1.5 litara.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 28.07.2018.

09:00

Test: Mazda 3 Sport CD105 Attraction (redizajn)
Mazda 3 Sport CD105: zapremina 1499 ccm; snaga 77 kW (105 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 270 Nm pri 1600-2500 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mazda danas važi za jednog od najpoželjnijih japanskih proizvođača automobila, čiji su se modeli po kvalitetu konstrukcije, komfora i voznih karakteristika približili najboljim evropskim kompanijama.

I ne samo po tome, detalji su ono po čemu se neki modeli razliku od drugih, a svi oni zajedno utiču na osećaj doživljenog kvaliteta. Aktuelna Mazda 3 je u tom pogledu u samom vrhu svoje klase.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4470/1795/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Izmene su brojne, iako nisu na prvi pogled vidljive. Prednji deo vozila je potpuno drugačiji, sa izmenjenom maskom, farovima i branikom.

Ideja je ostala ista, pa je vrlo teško razlikovati novi od starog modela. Tek kada stanu jedan uz drugi, očigledno je da je sve drugačije.

Sada već srednji, "atrakšn" paket opreme ima kompletna LED svetla, prednja i zadnja, uključujući i maglenke.
Unutrašnjost je takođe pretrpela dosta izmena, potpuno je nov volan koji je dobio grejače, sedišta su blago produžena, a ubačena je električna ručna kočnica za sve osim bazne verzije.

Kvalitet materijala i završne obrade je i do sada bio na najvišem nivou kada je u pitanju niža srednja klasa a sada je još bolji. Svi tasteri i prekidači su vrlo precizni i kvalitetni, a mekih materijala za oblaganje kabine je na pretek.

Čak je i centralni greben, sve do naslona za ruke, presvučen eko-kožom.
Svaki put kada sednemo za volan "trojke", iznenadimo se ergonomijom, koja je odrađena po najvišim standardima - počevši od prekidača podizača prozora, pa sve do zavaljenog položaja tela.

U memoriju se urezuje izuzetno glatka koža volana, kao i natprosečno precizna ručica menjača, inače vrlo kratkih hodova.

Ovakvog enterijera se ne bi postideli ni premijum proizvođači. Štaviše, neki od njih bi mogli i da uče od Mazde.
Prtljažnik: 419 litara
Lepa vest je da Mazda i dalje prodaje sedan verziju po istoj ceni kao i hečbek (u cenovniku se sedan vodi kao "Sport"). Dakle, kome je potreban veći prtljažnik, za isti novac dobija više prostora, ali i za nijansu bolju aerodinamiku.

Za razliku od hečbeka koji raspolaže prtljažnikom zapremine 364 litra, sedan ima solidnih 419 litara.

Inače, prostor na zadnjim sedištima je takođe u proseku klase, tako da ne treba očekivati čuda ali ni probleme, bar kada su osobe prosečne visine u pitanju.
Osim redizajna, glavni povod testa je novi motor. Reč je o dizelašu zapremine 1.5 litara, koji su ljubitelji dizela dugo čekali. Naime, Mazda 3 je donedavno, osim sa benzincima, bila dostupna sa dizelašem zapremine 2.2 litra od 150 "konja".

Novi motor je daleko interesantniji domaćim kupcima zbog troškova registracije, ali i zbog veoma niske potrošnje.

Mazda je u poslednje vreme više nego poznata po svojim čuvenim atmosferskim benzincima. Najveće interesovanje je za dvolitarske benzince, koji se u "trojci" ugrađuju u verzijama sa 120 i 165 "konja".

Specifična konstrukcija sa velikom kompresijom učinila je ove motore vrlo popularnim, koje odlikuje sjajna elastičnost pri niskim obrtajima i niska potrošnja. Ipak, u Mazdi su bili svesni da polovinu evropske prodaje čine dizelaši, pa su odlučili da portfolio prošire i na mali dizel.
Prvo što pada u oči, tačnije uši, je izuzetno tih rad motora, čak toliko tih da je na leru jedva primetno da je reč o dizelašu.

Vibracije su odlično apsorbovane i može se reći da je ovo jedan od najtiših dizelaša koje smo testirali.

Mazda u ponudi ima samo jednu verziju ovog motora. Iako je deklarisano da raspolaže sa 105 "konja", u praksi se stiče utisak da je dosta snažniji.
U skladu sa očekivanjima, konstruktori su motor doterali tako da je turbo-rupa minimalna. Cilj je, pre svega, sofisticiranost u gradskoj vožnji i to je definitivno postignuto.

Odlučno povlači već od hiljadu obrtaja, a maksimalan obrtni moment je dostupan već pri 1600 o/min. To je osetno bolji rezultat od proseka klase - do sada se vrlo dobrim rezultatima smatralo 1750 obrtaja.

Ova razlika se apsolutno oseća i rezultuje vrlo tečnom i opuštenom vožnjom, bez stresa i razmišljanja da li ste na optimalnim obrtajima kako bi motor povukao kad je najpotrebnije. Upravo iz tog razloga opušteno možete da ga vozite petom pri 60 km/h.

Čak iako vas mrzi da previše baratate ručicom menjača kako biste udovoljili motoru, potrošnja sa sve klima uređajem neće preći šest litara po gradu. Ukoliko ste pažljivi, bez problema možete da je spustite ispod pet litara.
Motori slične snage su projektovani pre svega za vožnju po gradu i magistrali. Na autoputu se sve svodi uglavnom na održavanje konstantne brzine, a od međuubrzanja ne treba očekivati čuda.

Međutim, kada na Mazdi 3 pri 130 km/h stisnete pun gas, ume vrlo prijatno da iznenadi, doduše, ako je automobilu samo vozač.

Brzina od 130 km/h diže gradski prosek za bar litar dizela, tako da treba računati na oko šest litara ako ne i više, ukoliko vozite po kiši i vetru.
Na kraju, dovodi se u pitanje isplativost dizelaša, s obzirom da su Mazdini benzinci veoma štedljivi i elastični.

Naravno, njihova potrošnja nije baš kao kod dizelaša a i elastičnost, naravno, nije kao kod turbo motora, ali su dovoljno sofisticirani da predstavljaju prednost za sve one koji godišnje ne prelaze veliku kilometražu.

Za koji god motor da se odlučite, Mazda 3 vas neće razočarati.
Ozbiljnost se ne ogleda samo u dizajnu i materijalima, već i u ponašanju na putu. Auto je veoma stabilan na pravcu, uz nešto povećan šum strujanja vazduha na brzinama od 130 km/h.

Ogibljenje je relativno meko podešeno - sjajno upija sitne neravnine, mada i udarne rupe "ne bole" previše.

Cena Mazde 3 startuje od 15.990 evra za 1.5 benzinca sa 100 "konja". Dizelaš se ugrađuje tek od drugog po redu paketa opreme "čelendž" i tačno je dve hiljade evra skuplji od ekvivalentno opremljenog 2.0 benzinca sa 120 KS, pa njegova cena počinje od 20.090 evra.

Grejanje volana od srednjeg paketa

Redizajn Mazde 3 doneo je i novine u opremi.

"Trojka" je dobila i grejač volana, koji je standard već od srednjeg, "atrakšn" paketa opreme.

Ugrađuje se zajedno sa grejačima prednjih sedišta.

Od sada sa električnom ručnom

Električna ručna kočnica je donela ne samo komfor u pogledu obezbeđivanja automobila na neravnoj podlozi, već je omogućila uštedu u prostoru.

Tako je sada oslobođen prostor za smeštaj dve čaše.

Potpuno LED osvetljenje

Srednji paket opreme se još jednom pokazao kao vrlo bogat.

Na spisku standardne opreme su nova LED svetla, uključujući zadnja, dnevna, srednja, duga pa čak i maglenke.

Novi senzori i kamere

Nove kamere i senzori za automatsko kočenje, odnosno, prevenciju sudara ili ublažavanje njegovih posledica sada rade do brzine od 80 km/h.

Sistem prepoznaje i pešake, ali do brzine od 30 km/h.

Unazad, funkcioniše između dva i osam kilometra na sat, tako da nema bojazni od oštećivanja automobila prilikom vožnje u rikverc.

Preciznije upravljanje

Velika novina u redizajniranoj Mazdi 3 je uvođenje "G-Vectoring Control" sistema, koji obezbeđuje bolje ponašanje u krivinama i na pravcu.

Ovaj sistem meri G silu, odnosno uzdužna i poprečna ubrzanja; u skladu sa stepenom zaokrenutosti volana i pritiskom na pedalu gasa, optimizuje opterećenje svakog od pogonskih točkova ponaosob, redukujući količinu obrtnog momenta.

Time je postignuta veća preciznost upravljača i zaista je smanjena potreba za sitnim korekcijama volana na pravcu, a dosta pomaže i u krivinama.

U tom smislu ESP više nije jedini koji pomaže u održavanju putanje i pravca.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda 3 Sport CD105 Attraction
zapremina motora 1499 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 270 Nm pri 1600-2500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4470/1795/1450 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 364 l
rezervoar 51 l
masa 1260 kg
pneumatici 205/60 R 16
maks. brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 4,3/3,5/3,8 l/100 km
emisija CO2 99 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: