Test: Renault Megane Grand Coupé 1.5 dCi 110 EDC Intens

Renault je postigao veliki uspeh sa četvrtom generacijom Megana. Nakon hečbeka i karavana, na odabrana tržišta stigla je klasična limuzina pod nazivom Grand Coupe. Prikazujemo vam auto sa najbogatijim paketom opreme i dizel motorom uparenim sa EDC menjačem.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 07.07.2018.

09:13

Test: Renault Megane Grand Coupé 1.5 dCi 110 EDC Intens

Tekst - Auto magazin TestTeam

Limuzinske varijante automobila C segmenta polako odlaze u zaborav. Evropljani se odlučuju između klasičnih hečbeka i karavana, dok se na tržištima Bliskog Istoka, Turske, Rusije, Indije, Južne Amerike i nekim delovima Evrope još uvek cene dobri stari automobili sa 4 vrata i velikim kutijastim prtljažnikom.

Renault već dugo u svojoj ponudi ima ovakvu verziju svog modela niže srednje klase, jer vrlo uspešno prodaje svoje automobile na ovakvim tržištima.

Paralelno sa Meganom treće generacije prodavala se limuzina Fluence koja nije imala previše dizajnerskih ni mehaničkih sličnosti sa hečbekom.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4632/1814/1443 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2711 mm
Zamena za Fluence sasvim je druga priča. Potpuno je uklopljena u dizajnerski stil Megana četvrte generacije, sa kojim deli mehaniku i elektroniku.

Prednji deo sa naglašenim dnevnim svetlima (samo u najskupljem "intens" nivou opreme) je upečatljiv i agresivan.

Povećanjem međuosovinskog razmaka za oko pet centimetara dizajneri su uspeli da naprave vrlo ubedljiv automobil koji je uživo vrlo lako zameniti sa prestižnijom limuzinom Talisman.
Renault Megane Grand Coupé Intens 1.5 dCi 110 EDC: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1600 o/min
Kvalitet izrade i materijala u kabini isti je kao kod hečbek verzije, a to znači da je među boljim u klasi. Sve funkcioniše glatko, prijatno i ubedljivo.

Čak su i ugrađeni elektronski sistemi vrlo kvalitetni. Na primer, audio uređaj ima kvalitetan zvuk sa velikim dinamičkim opsegom, presvlake na sedištima od pliša su meke, prijatne i vraćaju nas u neka prošla vremena.

Dizajn komandne table je konvencionalan sa jednim neobičnim detaljem. Centralna konzola je naglašeno ravna kako bi se smestio veliki ekran multimedijalnog sistema.

Standard u najskupljem paketu opreme "intens" je ekran dijagonale od 7 inča, a u testiranom automobilu je verzija od 8,7 inča koja se dobija uz doplaćeni "r-link 2" multimedijalni sistem. Preko njega se reguliše ne samo rad audio sistema i navigacije, već i klima uređaja.
Napominjemo da je najbogatiji od tri ponuđena paketa opreme, "intens", jedini u kojem se bez doplate dobija kolor ektran osetljiv na dodir prečnika 7 inča.

Uz doplatu od 300 evra (trenutno je u toku akcija u kojoj se navigacija dobija za jedan evro) dobija se i navigacioni uređaj sa kompletnom kartografijom Evrope.

Uz doplatu od 600 evra stiže i najbolji "r-link 2" kakav je u testiranom automobilu.
Kabina je prostrana i komforna. Sedište vozača je anatomski dobro oblikovano. U normalnoj vožnji dobro podupire telo i ne zamara ni posle nekoliko sati provedenih u njemu.

Zahvaljujući obilnoj mogućnosti podešavanja po visini, ali i podešavanju lumbalne potpore, pronaći ćete odličan položaj za upravljačem bez obzira na visinu i konstituciju.

Tome doprinosi i mogućnost podešavanja volana po visini i dubini, kao i pažljivo projektovan položaj papučica i ručice menjača.
U Meganu Grand Coupe sedi se prilično visoko, pa čak i na vozačevom sedištu koje može da se podešava po visini.

Neobičan je položaj suvozačkog sedišta koje je toliko visoko da putnici od oko 190 centimetara dodiruju plafon automobila.

Pozadi je situacija bolja. Prostor za kolena imaju i visoki putnici, dok visina nije problematična kako ime automobila i linija krova nagoveštavaju.

Limuzina ima očekivano veliki prtljažnik - 505 litara. Dovoljno je veliki da na more ponesete sve potrepštine petočlane porodice.

Naravno, kako je ovo klasična limuzina, otvor prtljažnika je ograničen dizajnom i dosta manji od modela sa 5. vratima, poput Škode Oktavije.
Stakla automobila su među manjima u klasi, a nosači krova su široki, tako da je preglednost unazad vrlo ograničena.

Ovo može da bude problem prilikom parkiranja, kada parking senzori itekako pomažu. Nažalost, standard su samo u najskupljoj opremi i toplo preporučujemo da ih doplatite.

Moramo da pohvalimo dosta pregrada za odlaganje stvari, kao i veliku policu ispred ručice menjača koja je prostrana i za veće telefone.
Električni servo volana daje pomalo veštački osećaj kontakta točkova i podloge. Takođe, posredni volan učinio je da auto bude vrlo miran i da poslušno prati komande vozača što se dobro uklapa u karakter jedne opuštene limuzine.

Naravno, ako Grand Coupe "poterate" nešto brže, nećete se naći u problemu jer je nivo prijanja odličan, pa se možete pouzdati u auto da vas izvuče iz većine problema.
Prtljažnik: 505 l
Renault je uz limuzinu ponudio samo jedan atmosferski benzinac, i dva turbo dizela.

Manji, zapremine 1.5 litara dostupan je sa 90 i 110 "konja". Ovaj jači može da se dobije i sa automatizovanim menjačem sa dva kvačila (EDC), kao u testiranom automobilu.

Već znamo da je dizelaš uglađeniji i elastičniji nego ikada. Oštro počinje da vuče već od 1500 o/min, a sa maksimalnim obrtnim momentom od 260 Nm iznenađujuće dobro povuče automobil na nižim brzinama, što je poželjno u gradskoj vožnji.

Čak i kada je natovaren, motor nema problema da vuče relativno laku karoseriju. Za umerenog vozača i svakodnevnu vožnju, ovaj motor je više nego dovoljan.
Automatizovani menjač se dobro snalazi sa motorom. Brzina rada i razmišljanja prilikom promene brzina možda nisu najbolji u ponudi, ali je uređaj vrlo uglađen i odmeren.

Ubrzanje punim gasom je tek malo slabije od verzije sa ručnim menjačem, dok je potrošnja praktično ista u realnim uslovima.

Motor i menjač su odlično zvučno izolovani, pa do putnika dopire samo šum vetra i huk točkova koji su prilično naglašeni. Pri vožnji na autoputu potrebno je povisiti glas prilikom razgovora sa saputnicima.

Ogibljenje je meko i dobro upija velike neravnine, ali se na iole grubljoj podlozi auto neprestano stresa.
Prosek potrošnje na testu je 6,7 litara dizela na 100 pređenih kilometara.

Na otvorenoj magistrali, tečnom vožnjom moguće je postići prosek od oko četiri litra, dok je trenutna potrošnja pri 120 km/h oko pet litara.

U gradu, potrošnja se kreće između 6,5 i osam litara u zavisnosti od uslova saobraćaja i stila vožnje.
Renault u ponudi ima vrlo ozbiljnu i modernu limuzinu koja je gotovo idealna da zadovolji potrebe prosečne porodice u Srbiji.

Grand Coupe može da se nabavi za 13.590 evra, dok verzija koju vam prokazujemo košta 20.390 evra.

Preostaje vam samo da dobro razmislite o tome koji paket opreme i motor najbolje zadovoljava vaše potrebe i želje.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Megane Grand Coupé Intens 1.5 dCi 110 EDC
zapremina motora 1461 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 260 Nm pri 1600 o/min
menjač robotizovani sa 2 kvačila, 6 brzina
dimenzije 4632/1814/1443 mm
međuos. rastojanje 2711 mm
prtljažnik 505 l
rezervoar 49 l
masa 1205 kg
pneumatici 205/50 R17
maks. brzina 190 km/h,
ubrzanje 0-100 km/h 12,5 s
potrošnja (fabrička) 3,6/4,0/4,7 l/100 km
emisija CO2 103 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: