Test električnog automobila u Srbiji: Volkswagen e-Up!

Iako su u našoj zemlji elektroautomobili više nego egzotična pojava, ipak nismo odoleli da testiramo najmanji u ponudi Volkswagena. U Zapadnim zemljama ovakav auto može da se isplati već posle dve godine.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 30.06.2018.

08:50

Test električnog automobila u Srbiji: Volkswagen e-Up!

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Automobili sa električnim pogonom još uvek nemaju šta da traže kod nas, bar ne u masovnijem smislu. Ipak, zahvaljujući entuzijastičnim kupcima kojih ima sve više, domaći uvoznici su počeli da nude i ovi vrstu vozila.

Porše SCG u ponudi ima Up! i Golf sa potpuno električnim pogonom, a mi smo, za početak, testirali manji. Ideja je da se električni automobili A segmenta koriste kao drugi ili treći auto u porodici, uglavnom za završavanje poslova u lokalu.

Na primer, prema nekim anketama korisnika ovakvih vozila, u proseku se auto puni na tri dana, što znači da se dnevno prelazi do četrdesetak kilometara. Dakle, nema putovanja na more, za to služe drugi automobili.

Posebno je zgodan za one koji se voze na kratkim relacijama, a o stani-kreni vožnji da i ne pričamo. Kompanije koje ovakav auto imaju u svojoj floti, sa oko 150 kilometara pređenih na dnevnom nivou, uštede vrednost kompletnog automobila već posle dve godine.
Zanimljivo je da Volkswagen vrlo uspešno rešio konverziju modela Up! u električni auto, kao da je namenski projektovan za ovu vrstu pogona.

Putnički i prtljažni prostor su ostali netaknuti, a baterije su smeštene u podu vozila. Zbog svega toga promenjeno je težište, koje je sada mnogo niže u odnosu na standardni auto, a samim tim su potpuno izmenjene i vozne karakteristike.

Benzinski Up! važi za vrlo udoban automobil, meko podešenog ogibljenja. Primetili smo da je električni tvrđi, mada se ne može reći da je neudoban.

Ogibljenje je sigurno promenjeno i zbog činjenice da je e-Up! dosta teži od standardnog.
Da je reč o posebnoj verziji, govore specijalne alufelne i posebna velika LED dnevna svetla u formi slova „C“. Tu su i plave lajsne na karoseriji, kao i specijalan dezen komandne table.

Sve drugo je manje-više isto kao na benzincima, izuzev opreme, koja je na maksimalnom nivou. To znači da ima sistem za automatsko kočenje pri malim brzinama, automatsku „klimu“, grejače sedišta, pa čak i poseban grejač vetrobranskog stakla.

Kvalitet završne obrade je tradicionalno na najvišem nivou, počevši od zvuka zatvaranja vrata, pa sve do vrlo preciznih komandi i prekidača.

Instrumentu su, naravno, izmenjeni u skladu sa pogonom. S obzirom da auto ima samo jednu brzinu, obrtomer nije potreban. Umesto njega nalazi se neka vrsta ampermetra, koja pokazuje koliko snage motora koristite.
Ukoliko kočite, rekuperacija čini svoje i deo kinetičke energije vraća u električnu. Tada kazaljka snage, umesto u plavo, zalazi u zeleno područje, pokazujući koliko se struje vraća u baterije.

Pokazivač preostale količine goriva je na svom mestu, samo, umesto benzina, pokazuje procenat napunjenosti baterije. Sistem se "pali" standardno, okretanjem ključa u kontakt bravi.

Naravno, zvuka nema. Nema čak ni zujanja prilikom polaska, osim ako vam je uključen generator zvuka koji služi da upozori pešake na prisustvo vozila, čije je kretanje inače nečujno pri manjim brzinama.

Ako ga isključite (podešava se u meniju preko displeja na instrument tabli), ostaće upaljena žuta lampica koja vas podseća da vozite oprezno.
Sa svojih 82 KS ali i masom od 1.229 kilograma, e-Up! nas je iznenadio performansama.

Ubrzanja su zaista neverovatna i lakoća sa kojom zakucava za sedište zaista impresionira svakoga koga smo provozali.

Posebno iznenađuju međuubrzanja pri većim brzinama, za koja bi ste kod klasičnog automobila prvo morali da prešaltate nekoliko stepeni prenosa naniže, ili u slučaju automatika, morali biste da ga sačekate da izmenja brzine pa tek onda da odreaguje.

Ovde je sve bukvalno trenutno i sav obrtni moment i snaga su dostupni u svakom trenutku, bez obzira na brzinu. Nismo mogli da odolimo a da odmah ne otkrijemo koji su limiti. Za početak, na brzinomeru je plavo polje koje označava ekonomičan opseg, a to je do 70 km/h.

Na displeju bord kompjutera može da odaberete trenutnu potrošnju struje, koja pomaže da se shvati koji režim rada je najekonomičniji. Naravno, radi se i o ubrzanjima, ne samo o trenutnoj brzini. Što sporije ubrzavate, manje struje trošite.
Električni Up! ima samo jednu brzinu a elektronika reguliše rad motora koji nema problem sa visokim obrtajima.

Zanimljivo je da je sve do 100 km/h u kabini velika tišina a preko toga počinje da se čuje zvuk strujanja vazduha.

Uske gume takođe ne stvaraju buku ali ni otpor. Elektronika onemogućava proklizavanje pogonskih točkova, pa smo se iznenadili kako "petnaestice" širine 165 mm uspevaju da održe kontakt sa podlogom uz tako snažna ubrzanja.

Šteta je što nije navedeno koliko mu treba iz stanja mirovanja do 60 km/h. Tu bi mogao da stane na crtu već veoma brzim automobilima. Maksimalna brzina od 130 km/h je elektronski ograničena, baš kao i kod drugih električnih modela A segmenta.
U svakodnevnoj vožnji se pokazalo da se električni Up! vozi lakše od klasičnih automobila, pa čak i klasičnih automatika. Servo volana je vrlo lagan, prečnik okretanja je mali, a preglednost vrlo dobra. Osim što je odziv na gas trenutan i vrlo snažan, prijalo nam je potpuno odsustvo buke i vibracija.

Na taj način nam je olakšan stres u gužvama. Za razliku od hibrida, e-Up! prilikom usporavanja, odnosno, kada pustite gas, vraća tek nešto malo struje u baterije. To se lepo vidi na ampermetru, odnosno levoj skali, koja ozbiljnije ide u minus samo kada se koči ili kada se „koči motorom“.

Sve je učinjeno kako bi se otpor kotrljanja maksimalno smanjio, tako da što više koristite inerciju. Dakle, kada vidite da je na semaforu crveno svetlo, pustite gas na vreme. Neki konkurenti su u svoje modele ugradili radarski senzor koji prepoznaje auto ispred uz automatsko aktiviranje sistema rekuperacije odgovarajućeg intenziteta kako bi održavao bezbedno odstojanje.
Sve u svemu, uz jedno dopunjavanje u trajanju od oko sat i po koje je dopunilo bateriju za jednu četvrtinu kapaciteta, uspeli smo da pređemo oko 200 kilometara, što vrlo dobar rezultat.

Ni u jednom trenutku se nismo osetili inferiornim u saobraćaju, naprotiv. Čak se pokazalo da je e-Up! bezbedniji jer trenutno i snažno ubrzava, pa omogućava blagovremeno prestrojavanje bez kritičnih i nezgodnih situacija.

Prednosti ovakvog automobila su zaista brojne i veliko je zadovoljstvo svakodnevno ga voziti. Uz brojne subvencije, olakšice, niske troškove održavanja i cenu po pređenom kilometru, električni Up! je idealan kao drugi ili treći auto u zemljama Zapadne Evrope.

Kod nas je još uvek na nivou egzotike, ali, ako ništa drugo, bar nema velikih birokratskih prepreka da ga kupite i registrujete za svoju dušu... Ko je u mogućnosti i ko nađe računicu, naravno.

Koliko košta?

Koristeći "eko plus" mod (redukuje "klimu" i donekle performanse), uspeli smo da dostignemo prosečnu potrošnju od 10,8 kilovat-časova na sto kilometara, što je ispod fabrički deklarisanih podataka.

To znači da sto kilometara košta oko sto dinara ukoliko auto punite tokom dana a u plavoj ste tarifi. Ukoliko auto punite noću, cena je četiri puta niža. Koliko ćete uštedeti, zavisi od toga koliko vozite auto, ali je sigurno da su uštede u gorivu velike.

Redovnog održavanja skoro da i nema. Servisni interval je čak dve godine i da, odnosi se i na naše tržište.

Cena servisa je 3500 dinara; obuhvata kompletnu proveru pedesetak stavki, a eventualno ažuriranje softvera se ne naplaćuje.

Nema velikih investicija u smislu velikog servisa kao što su kaiševi, lanci, kvačila, dizne, filteri i ostale skupe stvari, već se po potrebi menjaju samo pločice. A i one se menjaju retko, s obzirom da se pritiskom na kočnicu aktivira prvo kočenje motorom, odnosno rekuperacija, pa tek na kraju kad se uspori, aktiviraju se kočnice.
Na žalost, kod nas električni Up! košta 28.000 evra, s obzirom da se na njega obračunava carina od skoro 4000 evra zbog toga što je preko 60 odsto komponenti proizvedeno van EU. Paradoksalno, u toj istoj EU nema carine na ovaj auto, a dobijaju se i subvencije.

Na primer, u Sloveniji se dobija i do 7500 evra nazad. Da ne pominjemo ostale pogodnosti kao što je registracija koja košta svega 99 evro centi i obavlja se na dve godine.

Uglavnom svuda je omogućeno besplatno parkiranje i punjenje brzim punjačem (DC punjač) koji puni bateriju do 80 posto kapaciteta za sat vremena. Negde se ne naplaćuje ulazak u centar grada (gde se to inače naplaćuje), a omogućeno je i kretanje "žutom" trakom i slično.

Preko aplikacije koja za sada radi samo na "ajfonima", možete da prikačite auto na punjač koji će započeti punjenje u programirano vreme, na primer, kada počne jeftinija tarifa. Na isti način, možete da isprogramirate aktiviranje "klime" ili grejanja, tako da, kada ga isključite sa punjača, ambijent već bude pripremljen, bez opterećenja baterija

Četiri nivoa kočenja motorom

Ukoliko se spuštate niz duže nizbrdice, umesto da držite pritisnutu kočnicu, imate mogućnost "kočenja motorom". Tada je dovoljno da ručicu menjača gurnete na desno. Ona je ista kao i kod svih drugih Volkswagena sa automatskim menjačem, s tim što biste kod ostalih na ovaj način prešli u manuelni mod menjača a ovde ste aktivirali rekuperaciju prvog nivoa koja omogućava lagano usporavanja uz istovremeno vraćanje struje u baterije.

Ako ručicu menjača još jednom gurnete nadesno, odnosno na minus stranu, aktivirate rekuperaciju drugog stepena, koja omogućava još snažnije usporavanje i otpor motora sa još više struje koja se vraća u baterije.

Pomeranjem ručice na levo vraćate se na prethodni nivo, sve do nultog, odnosno standardnog režima rada. Ovakvih nivoa je ukupno četiri, s tim što se četvrti aktivira guranjem ručice unazad, što je kod standardnih modela sportski mod menjača. Ovde ima oznaku "B" kao brejk i koristi se samo na izuzetno strmim nizbrdicama s obzirom da je otpor motora izuzetno veliki.

Treba biti oprezan prilikom korišćenja ovih modova na ravnom jer se ne aktiviraju stop svetla, pa vozači iza vas ne shvate odmah da vi zapravo "kočite motorom" jer je intenzitet usporavanja dosta veći nego kod ostalih automobila.

Registracija uz snalaženje

Detaljno smo se raspitali o proceduri za registraciju ovakvog vozila. Zapravo, nema većih problema, osim što neke stvari funkcionišu po principu snalaženja i improvizacije.

Na primer, u kalkulatoru za izračunavanje troškova registracije, agencije koje se time bave uopšte nemaju opciju isključivo električnog pogona. U stavci za snagu piše se regularna snaga, u stavci za kubikažu kod nekih može da se ukuca nula, a kod nekih nulu sistem neće da prihvati, pa se upisuje, na primer, jedan kubik.

Drugim rečima, obračun se pravi kao da je u pitanju benzinac sa najmanjom mogućom kubikažom i realnom snagom.

Polisa osiguranja od autoodgovornosti za nov auto minimalne kubikaže sa 82 KS je oko 14 hiljada dinara, plus još oko 2000 dinara za takse i registracionu nalepnicu.

Dakle, sve ukupno, prva registracija (bez troškova za tablice) novog električnog Up-a je oko 16 hiljada dinara.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Volkswagen e-Up!

motor sinhroni elektro-motor sa permanentnim magnetom
snaga 60 kW (82 KS) pri 2800-12000 o/min
maks. o. moment 210 Nm pri 2800 o/min
menjač automatski, sa jednom brzinom
baterije litijum-jonske
masa baterija 230 kg, smeštene u podu
nominalni kapacitet 18,7 kWh (50 Ah), 204 ćelije u 17 modula
nominalni napon 374 V
vreme punjenja AC 2,3 kW (7h do 80% i 10h do 100%)
AC 3,6 kW (4h do 80% i 6h do 100%)
DC 40 kW (1h do 80%)
dimenzije 3600/1645/1492 mm
međuos. rastojanje 2417 mm
prtljažnik 250-923 l
masa 1229 kg (sa vozačem od 75 kg)
pneumatici 165/65 R 15
maks. brzina 130 km/h
ubrzanje 0-80 km/h 8,1 s
ubrzanje 0-100 km/h 12,4 s
potrošnja 11,7 kWh/100 km
autonomija 120-160 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: