Test: Peugeot 301 HDi 100 Allure

Peugeot već godinama u ponudi ima limuzinu 301 koja nudi obilje prostora, dobru opremu i motorizaciju po umerenim cenama. Nedavno je ovaj model restilizovan a dobio je i novi dizel motor. Evo naših utisaka.

Podeli
Peugeot 301 HDi 100: zapremina 1560 ccm; snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 254 Nm pri 1750 o/min
Peugeot 301 HDi 100: zapremina 1560 ccm; snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 254 Nm pri 1750 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto magazin TestTeam

Dizajneri kompanije Peugeot napravili dobar posao stilizujući karoseriju. Od napred najviše podseća na prestižnu limuzinu 508.

Zahvaljujući produženom međuosovinskom rastojanju od oko deset do petnaest centimetara u odnosu na klasične hečbeke B segmenta, 301 ima prilično proporcionalnu liniju karoserije i prtljažnik ne "štrči" kao kod nekih sličnih, malih limuzina.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4442/1748/1466 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2652 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4442/1748/1466 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2652 mm

Na testu se našla najbogatija od tri ponuđene verzije limuzine, sa oznakom Allure. Kabina ima umetke od pijano plastike i u nekim elementima deluje čak i luksuzno.

Doduše, morate da vodite računa da je testirani automobil "nakrcan" praktično svom mogućom dodatnom opremom, jer služi kao "ogledni primerak".

Izrada je precizna i kvalitetna, ali se primećuje da zvučna izolacija nije na nivou, recimo, jedne 208-ice. Vrata prilično šuplje lupaju prilikom zatvaranja, a pri većim brzinama čuje se fijukanje vazduha.

Sa druge strane, dizel motor je prilično dobro izolovan, pa do putnika dopire uglavnom samo zvižduk turbo punjača.

Plastika je poslovično tvrda, ali to se i očekuje od automobila ove klase. Peugeot se čak potrudio da ulepša boravak u automobilu, pa je naslon laktova u vratima obložio prijatno mekom tkaninom.

Napred se sedi prilično visoko. Sedišta su udobna, ni previše meka, ni previše tvrda i nude pristojnu potporu u krivinama.

Na žalost, volan može da se podešava samo po visini i to prilično malim hodom, pa vozač mora de se prilagodi automobilu.

Ruke su ispružene, noge pomalo skupljene. Takođe, ručica menjača, dugih i ne previše preciznih hodova, nalazi se nešto dalje od vozača. Vozačka pozicija je skoro ista kao u Peugeotu 206.

Kada već pominjemo ergonomiju, treba navesti da su tasteri za pokretanje prozora smešteni na centralnoj konzoli i da vozač ne može da ih dohvati (naročito one za prednje prozore) a da se ne nagne u napred.

Tasteri zadnjih prozora za putnike pozadi nalazi se na takođe na centralnoj konzoli, između naslona prednjih sedišta.

Prtljažnik: 506 litara
Prtljažnik: 506 litara

Prostor na zadnjoj klupi je vrlo prostran, naročito za kolena. Autor teksta koji meri nešto više od 1,9 m bez problema je uspeo da sedne pozadi iza sedišta koje je idealno podešeno za njega.

Jedini problem je mali nedostatak prostora za glavu za visoke ljude, mada je 301 po tom pitanju među boljim automobila u klasi.

Kao što se očekuje od ovakve limuzine, prtljažnik je impresivan. Sa svojih 506 litara, može da se meri sa limuzinama za broj, pa čak i dva većim.

U svakom slučaju, dovoljan je za smeštaj stvari četvoročlane porodice prilikom odlaska na duža putovanja. Ujedno, ovo je i odgovor kome je u Srbiji ovaj automobil namenjen.

Alternativno, ovo može da bude i odličan automobil za nižerangirane zaposlene u kompanijama koji imaju potrebu za čestim putovanjima.

Kada smo kod dugih putovanja, u koncept se najbolje uklapa motor koji je bio pod haubom automobila koji vam predstavljamo - turbo dizel zapremine 1.6 litara koji razvija snagu od 100 "konja" i maksimalni obrtni moment od 254 Nm.

U pitanju je poslednja inkarnacija dobro poznatog motora. Ovom prilikom je još pažljivije "upeglan", pa je sada turbo rupa minimalna.

Motor je elastičan, uglađen i prilično tih. Zahvaljujući velikom obrtnom momentu, može da bude vrlo energičan, što dobro dođe prilikom preticanja, kada je auto više opterećen.

Menjač je manuelni, petostepeni sa vrlo dugim prenosnim odnosima. Na svu sreću, kriva obrtnog momenta je takva, da se motor bez muke nosi i sa natovarenim automobilom.

Odsustvo šeste brzine može čak i da olakša vožnju, jer prvu koristite za polazak, drugu i treću po gradu, a četvrtu i petu na magistralnom, ili auto putu.

Da mu ovakav menjač prija, pokazuje i potrošnja koja je ubedljivo niska. Gotovo da smo uspeli da dostignemo katalošku vrednost, što nam se retko događa.

U gradu potrošnja varira između pet i pet i po litara. Na magistralnom putu potrošnju je lako spustiti ispod četiri litra, a pri konstantnih 120 km/h, potrošnja se kreće između četiri i 4,2 litra.

Ogibljenje i utisak u vožnju su pomalo "old skul", s time što moramo da konstatujemo da je 301 bitno prijatniji za vožnju upravljiviji i poslušniji od, recimo, Dačije Logan.

Upravljač sa električnim servom ima tri kruga od jedne do druge krajnje tačke, prilično je lak i pruža dovoljno dobar odziv vozaču, tako da mala limuzina može da se vozi energično bez bojazni da ćete preskočiti limit prijanjanja.

Karoserija se umereno naginje i prilično dobro upija duge neravnine. Mali problem predstavljaju kratke uzastopne neravnine, ali auto ni tada ne gubi kontakt sa podlogom.

Pored navedenog dizel motora u ponudi su benzinci zapremine 1.2 i 1.6 litara. Uz veći benzinac može da se dobije i automatski menjač.

Cena modela Peugeot 301 počinje od 10.990 evra, dok je testirani automobil najskuplji u ponudi i za njega treba izdvojiti 13.890 evra (bez dodatne opreme).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 301 HDi 100 Allure

zapremina motora 1560 ccm
snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min
maks. obrtni moment 254 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4442/1748/1466 mm
međuos. rastojanje 2652 mm
rezervoar 50 l
prtljažnik 506 l
pneumatici 185/65 R 15
masa 1090 kg
maks. brzina 183 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,9/4,5 l/100 km
emisija CO2 101 g/km

Vozili smo

Test: Opel Mokka X 1.6 CDTI Innovation

U poslednje vreme stručnjaci kompanije Opel trude se da njihovi automobili budu ne samo tehnički u samom vrhu auto-industrije, već i da budu među najlepšima. Dokaz za to je i redizajnirana Mokka, koja je, osim oznake "X", dobila još lepši i atraktivniji dizajn.

Vozili smo ponedeljak 14.05. 10:13 Komentara: 40

Test: Dacia Sandero TCe 90 Easy-R Laureate (automatik)

Dacia je posle detaljnog osvežavanja game automobila u ponudu Sandera uvrstila poluautomatski menjač koji nazivaju Easy-R. Sa cenom od deset hiljada evra, ovaj Sandero je ubedljivo najjeftiniji "automatik" na tržištu, a sigurni smo da postoji široki krug kupaca kojima je ovakav auto interesantan.

Vozili smo subota 21.04. 09:55 Komentara: 67

Prva vožnja: Volvo XC40

Volvo je obradovao sve svoje ljubitelje kojima su modeli XC90 i XC60 preveliki. Novi SUV XC40 deli estetiku, inženjering i kvalitet svoje veće braće, uz posebno zanimljiva rešenja kada je u pitanju praktičnost.

Vozili smo utorak 10.04. 09:08 Komentara: 4
strana 1 od 2 idi na stranu