Supertest: Kia Rio 1.25 EX City (2. deo)

Osim estetike, komfora i načina na koji se vozi, vrlo bitna stavka prilikom kupovine automobila je i stepen racionalnosti u smislu troškova eksploatacije. Dakle, koliko Kia Rio košta u vožnji?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2018.

08:50

Supertest: Kia Rio 1.25 EX City (2. deo)

Tekst - Auto magazin TestTeam

Na svu sreću, za gradske automobile su i dalje rezervisani atmosferski motori, mada i u ovom segmentu postaju sve ređi uz dominaciju turbo agregata.

Kia je posebno ponosna na svoj 1.25 benzinac. I treba da bude, jer je u samom vrhu po pitanju elastičnosti, snage, performansi i generalno uglađenosti u radu.

Naravno, nemamo ništa protiv turbo benzinaca, naprotiv, ali je izvesno da su atmosferci i dalje prijemčiviji džepu prosečnog kupca novih automobila u Srbiji.
Za početak, u startu imaju nižu cenu, ali i dosta manje komponenti koje mogu da budu potencijalni problem, pogotovo u kombinaciji sa (i dalje) lošim gorivom koje se prodaje u Srbiji.

U tom smislu motor u modelu Rio je pravi štedljivac. Ne samo što ima vrlo nisku potrošnju, čiji prosek u trenutku pisanja teksta iznosi 6,7 l/100, već je i vrlo jeftin za održavanje.

Servisni interval za našu zemlju je uobičajeno propisan da bude na svakih 15.000 kilometara, odnosno na godinu dana, u zavisnosti od toga šta pre nastupi. Podsećamo vas da je neophodno da se servisi obavljaju na vreme i isključivo u ovlašćenim servisima kako se ne bi izgubila garancija.
Ekipa "Auto magazina" posetila je Kia servis u Zemunu, kako bi se upoznala sa cenama održavanja.

S obzirom da većina vozača u našoj zemlji godišnje prelazi do 15.000 kilometara, to se poklapa i sa redovnim servisnim intervalima koje je propisao proizvođač za uslove vožnje u Srbiji.

Zato smo želeli da utvrdimo koji su stvarni troškovi za održavanje tokom trajanja garantnog roka od sedam godina, uzimajući u obzir prosečnu godišnju kilometražu.
Po dolasku u servis, tim iskusnih mehaničara, koji redovno pohađaju usavršavanja u Kijinim školskim centrima, vrše brojne provere na automobilu.

Kontrolišu se elementi oslanjanja, kočnice, upravljački mehanizam i svi drugi parametri koji su neophodni za bezbednu vožnju i funkcionisanje mehanike i elektronike automobila na najbolji mogući način, baš onako kako je propisao proizvođač.

Kao što rekosmo, servisni intervali su predviđeni da na 15.000 kilometara u našoj zemlji. Ulje i filter ulja menjaju se na svakom servisu, dok se filteri vazduha i polena menjaju po potrebi.

Ako se auto vozi uglavnom po gradu, moguće je da se desi da serviseri preporuče zamenu i ova dva filtera već na prvom servisu.

U svakom slučaju, cena prvog servisa je 12.500 dinara sa PDV-om.
Drugi servis, koji se obavlja na 30.000 kilometara, osim ulja i filtera ulja, po garantnoj knjižici podrazumeva još zamenu filtera vazduha, kao i kočne tečnosti. Pored toga, vreme je da se zameni i filter goriva. Cena ovog servisa je 24.000 dinara.

Treći servis na 45.000 podrazumeva sve operacije kao i na prvom, s tim što sada na red dolazi i zamena svećica. Ukupna cena servisa na 45.000 kilometara je 19.000 dinara.

Četvrti servis je na 60.000 kilometara i podrazumeva zamenu istog materijala i rad kao i na servisu koji nastupa na 30.000 kilometara. Ista mu je i cena – 24.000 dinara sa PDV-om.
Peti servis na 75.000 kilometara obuhvata iste operacije kao i na prvom, dakle košta 12.500 dinara, dok je šesti na 90.000 kilometara najobimniji.

Ovde na red dolazi i zamena kočne tečnosti, ali i zamena svećica, tako da sa uljem i filterima za njega ukupno treba izdvojiti 30.000 dinara.

Servis na 105.000 kilometara je ponovo isti kao i prvi na 15.000 kilometara, dakle košta 12.500 dinara.

Ovo su servisni intervali i radovi na vozilu koje je fabrika propisala rasporedom redovnog održavanja i koji utiču na ostvarivanje prava na garanciju.
Ono što svakako u velikoj meri pojeftinjuje redovno održavanje i eksploataciju jeste činjenica da nema takozvanog „velikog“ servisa.

„PK“ ili kanalni kaiš samo se redovno kontroliše i menja po potrebi, dok je motor pogonjen lancem, a ne zupčastim kaišem, tako da ni tu nema skupih zamena tokom garantnog roka. Takođe, filter polena se menja po potrebi, baš kao i antifriz.

Posle završenog servisa poništava se servisni interval u računaru automobila. Inače, redovan servis je idealna prilika da se prijave eventualne nepravilnosti u funkcionisanju automobila.
Tokom dosadašnjeg testa nismo naišli ni na jedan problem. Jedina, uslovno rečeno neprijatnost, desila se kada je temperatura vazduha počela naglo da pada, pa se smanjio i pritisak u pneumaticima.

To je dovelo do aktiviranja signalne lampice na instrument tabli koja nam je signalizirala da postoji problem sa pritiskom.

Za razliku od skupljih modela koji imaju senzore pritiska na svakom od točkova pokazujući precizne vrednosti za svaki pojedinačno, ovde sistem za kontrolu pritiska radi po principu ESP-a.

Ukoliko jedan od točkova zbog nižeg pritiska (samim tim i manjeg prečnika) počne da se okreće brže u odnosu na ostale, auto će prijaviti problem svetlom žute lampice sa prikazanom ispumpanom gumom.
Tada je neophodno da se pritisak na svakom od točkova dovede na vrednost propisanu od strane proizvođača. One se nalaze na nalepnici zalepljenoj na stubu kod vozačevih vrata, tako da je u svakom trenutku informacija lako dostupna.

Kada se gume napumpaju na preporučene vrednosti, neophodno je da se izvrši uspostavljanje nove referentne vrednosti sistema.

To se vrši dugim pritiskom na taster smeštenim sa leve strane volana, sve dok lampica ne počne da treperi, a zatim se i ugasi.
Osim pada pritiska u gumama zbog niskih temperatura, Rio nam nije priredio neprijatna iznenađenja, naprotiv. Do sada smo prešli oko 2.000 kilometara, i zaista je bilo teško naći neku manu.

Osim gradskih vožnji, automobil nam je u više navrata poslužio i za duža putovanja. Upravo zbog toga činilo nam se da je rezervoar od 45 litara nedovoljan, ali se pokazalo da je veoma niska potrošnja omogućila autonomiju veću od 700 kilometara sa punim rezervoarom.

Kada smo već kod goriva i potrošnje, testirali smo i mnogo reklamirano gorivo sa 100 oktana. Ukoliko želite naše mišljenje, ovaj eksperiment nije se pokazao uspešnim: nismo zabeležili značajno nižu potrošnju, kao ni bolje performanse automobila.

Ako smo bili precizni, smanjenje potrošnje se meri u decimalnim iznosima, uz tek ponešto mirniji rad motora i energičniji odziva na gasu. Verujemo da tri četvrtine (prosečnih) vozača ne bi ni primetilo razliku.
U međuvremenu, zatrpao nas je i prvi sneg, kao dobra prilika da proverimo efikasnost ventilacije i odleđivanja stakala.

Za one koji ne bi da se smrzavaju i kvase ruke, pomoć su dva prekidača – jedan za vetrobran, drugi za zadnje staklo, koji brzo otapaju sneg i led, ujedno sprečavajući zamagljivanje.

Ukratko, za jako zaleđen vetrobran potrebno je oko pet minuta maksimalnog rada grejača i klima uređaja, i možete da krenete.
Ako smo u prvom delu supertesta najviše pažnje obratili na performanse i utiske sa puta, u ovom smo vam detaljno preneli one podatke koje niko od vozača baš ne voli – troškove servsinog održavanja.

Ono što je utešno jeste činjenica da je Kia Rio jeftin i lak za održavanje, i štedljiv na putu.

Uz široku mrežu servisa, dobru snabdevenost rezervnim delovima, kao i vrlo obučene mehaničare koji su bili zaduženi za naš Rio, ne sumnjamo da bi i svaki drugi kupac imao miran san.

Popust na onlajn zakazivanje servisa

Jedna od pogodnosti koje je kompanija Kia Auto Beograd obezbedila za sve svoje klijente jeste da se uz svako zakazivanje servisa na internet stranici obezbeđuje popust od tri odsto na izvršene usluge (i delove i rad).

Veliki izbor dodatne opreme

Kia je za Rio predvidela veliki izbor dodatne opreme koja korišćenje automobila čini zanimljivijim i praktičnijim.

Kupcima je na raspolaganju veliki broj dodataka, počevši od raznih ukrasnih lajsni i nalepnica radi personalizacije, zatim holograma koji na asfaltu iscrtava Kia logo dok su otvorena vrata, pa sve do držača (ofingera) za odelo, nosača za bicikle i raznih mrežica i prostirki za prtljažnik.

Mi smo se, kao što ste verovatno primetili, odlučili da Rio ulepšamo ukrasnim nalepnicama u vidu štrafti, koje ga čine nešto bržim od ostalih. Jeste šala, ali je istina da ostavljaju vrlo pozitivan utisak gde god da se pojavimo.

Povoljne cene guma

Još jedna veoma bitna stavka u budžetu za održavanje automobila jesu pneumatici. Kia je na Rio ugradila „petnaestice“ dimenzije 185/65 R 15, koja je vrlo česta, pa su samim tim i gume jeftinije.

Na primer, letnji niskobudžetni pneumatici domaće proizvodnje koštaju nešto preko četiri hiljade dinara, srednja klasa je oko 5.500, a premijum gume koštaju oko osam hiljada dinara po komadu.

Zimske su u proseku 500 do hiljadu dinara skuplje.

Najduža garancija, prve tri godine bez ograničenja

Već je postalo opšte poznato da svi modeli Kije imaju garanciju od sedam godina ili do 150.000 kilometara, što važi i za novi Rio.

Kilometraža je neograničena u prve tri godine, što je sjajna vest za sve one koji prelaze mnogo kilometara.

Jedino je neophodno da se vlasnik, bilo da je pravno ili fizičko lice, pridržava servisnih intervala koji su u našoj zemlji određeni na 15.000 kilometara.

Motor zahteva kvalitetno ulje

Iako je po konstrukciji atmosferski, motor zahteva kvalitetno ulje.

Maksimalnu snagu od 84 konjske snage postiže na visokih 6.000 obrtaja u minutu. Ipak, i pored toga što u svakodnevnoj vožnji ne traži visoke obrtaje, neophodno je da bude obezbeđeno optimalno podmazivanje.

Preporuka fabrike je da se za naše klimatske uslove i temperaturni opseg koristi sintetičko ulje viskoziteta 5W-30.

Inače, u motor staje 3,5 litra ulja.

LED svetla pod garancijom

Atraktivna LED dnevna svetla se automatski aktiviraju ukoliko je položaj prekidača svetala postavljen u režim „auto“.

Preko dana, ili kada je prekidač u položaju „nula“ LED dnevna svetla rade punim intenzitetom. Čim se aktiviraju srednja, odnosno farovi, intenzitet im se smanjuje na nivo „pozicija“.

Ako je auto u stanju mirovanja sa uključenim motorom, a „ručna“ je povučena, LED svetla se isključuju i ponovo uključuju nakon spuštanja „ručne“ kočnice.

Korisna informacija je i da su LED svetla pod garancijom, tako da nema straha od potencijalnih skupih popravki.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: