Supertest: Kia Rio 1.25 EX City (1. deo)

Na duži test u redakciju Auto magazina stigao je Rio sa atmosferskim benzinskim motorom.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto magazin TestTeam

Novinari "Auto magazina" preuzeli su na duži test Rio, mali, gradski, praktični automobil koji predstavlja iskorak južnokorejske firme u kvalitetu i funkcionalnosti modela koji je već bio poznat i našim kupcima.

Stavićemo Rio pod lupu, sa fokusom na kvalitet izrade, nivo opreme, ponašanje na putu, kao i ekonomičnost i karakteristike motora, pa sve do cene održavanja, garantnih uslova i modela kupovine.

Ukratko, o ovom automobilu ćemo napisati više nego što ćete moći saznati bilo gde, uključujući i (polu)činjenice sa interneta.

Kia Rio 1.25: zapremina 1248 ccm; snaga 61,8 kW (84 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 122 Nm pri 4000 o/min
Kia Rio 1.25: zapremina 1248 ccm; snaga 61,8 kW (84 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 122 Nm pri 4000 o/min

Prilikom izbora automobila trebalo bi uzeti u obzir da li se određeni model tek pojavio ili je na zalasku karijere.

U našem slučaju, Rio je u ogromnoj prednosti, jer će još mnogo godina biti aktuelan i nov model.

Sa druge strane, automobili koji su se tek pojavili obično imaju više cene, pa se one vremenom snižavaju.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4065/1725/1450 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2580 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4065/1725/1450 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2580 mm

Uprkos tome što se na Rio plaća carina (jer dolazi iz južnokorejske fabrike), Kia je uspela da obezbedi pristupačne cene, pa tako ovaj model može da se nabavi već za 9.990 evra.

Ipak, mi smo za to da auto treba da pruži i optimalnu dozu komfora, pa smo se odlučili da testiramo verziju sa srednjim paketom opreme oznake „LX siti“.

Njegova cena je 11.590 evra, i za taj iznos nudi zaista mnogo toga. Automatska „klima“ se podrazumeva, baš kao i senzori za kišu i farove. Koža je na volanu i ručici menjača, a tu je i osvetljenje na štitnicima od sunca.

Manje iskusnim vozačima mnogo znače zadnji parking senzori, kao i sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, koji neko vreme zadržava auto zakočenim nakon puštanja kočnice. Sve su to detalji sa kojima se osećate bezbednije i komfornije za volanom.

Pri svemu tome, auto izgleda veoma atraktivno, što je takođe bitan momenat. Alu-felne su standard, a posebno nam se dopao dizajn LED dnevnih svetala u faru.

Treba pomenuti još jednu bezbednosnu funkciju, a to je osvetljavanje krivine. Prilikom okretanja volana ili nakon što aktivirate migavac, upale se i posebna svetla koja osvetle krivinu.

Dok smo pisali tekst, na tržištu se pojavila najnovija verzija ovog paketa opreme, koja dodatno obuhvata tempomat, prednji naslon za ruke, sedmoinčni multimedijalni displej osetljiv na dodir, kameru za vožnju unazad i dodatni USB priključak. I sve to po zanemarljivo višoj ceni.

Prtljažnik: 325/980 l
Prtljažnik: 325/980 l

Novi Rio je sada jedan od najvećih modela u klasi. Iznad proseka je i prostor na zadnjim sedištima, a posebno je praktičan prtljažnik.

Ima korisne pregrade za sitnice u bočnim stranicama, uz praktične kukice za kačenje kesa iz šopinga, kako se njihov sadržaj ne bi kotrljao po gepeku.

Prvi pozitivan utisak nastaje već prilikom otvaranja vrata. Sve je vrlo kvalitetno napravljeno, počevši od kvaka pa do zvuka zatvaranja vrata.

Za dizajn enterijera su se pobrinuli dizajneri pod rukovodstvom čuvenog Petera Šrajera.

Šta je to što ukupnu sliku čini tako pozitivnom otkrićemo u narednim redovima.

Pre svega, dopalo nam se što se u automobilu sedi dosta nisko. Naravno, tu je i mogućnost podešavanja sedišta po visini, tako da niko neće imati problem sa preglednošću.

Osim toga, sedi se prilično zavaljeno, sa gotovo potpuno opruženom levom nogom kada se kvačilo pritisne do kraja.

Volan se dosta izvlači po dubini, pa svako može da pronađe idealan položaj za upravljačem.

Ergonomija je projektovana tako da žmureći možete da sednete prvi put u Rio i da vam sve bude na dohvat ruke, bez ikakvog traženja ili privikavanja.

Ono što takođe iznenađuje jeste kvalitet završne obrade. Sve je na visokom nivou, počevši od tastera, prekidača, ručica migavaca, pa do veoma precizne ručice menjača kratkog hoda.

Svaka komanda je lagana i ostavlja utisak kvaliteta i solidnosti.

I prošli Rio bio je poznat po ovome a novi je još bolji. Nažalost, Korejci ne poklanjaju previše pažnje kvalitetu samih materijala u smislu da nema plastike mekane na dodir.

To je jedina veća zamerka, s obzirom da su Evropljani po tom pitanju dosta osetljivi. Čak nema ni malo tkanine u tapacirungu vrata. Razlog za to se verovatno krije u činjenici da je Rio globalni model, a da njegova evropska prodaja čini tek mali deo ukupne.

Ipak, automobil ima tako dobru organizaciju prostora na komandnoj tabli da odmah zaboravite da li je plastika meka ili tvrda. Konkretno, kaskadni dizajn centralne konzole je nešto što zaista ostavlja više nego dobar utisak.

Pre svega, ispred ručice menjača je verovatno najveća pregrada u klasi u koju bez problema staju i telefoni dijagonale šest inča. A onda shvatite da je za odlaganje telefona dizajnirana posebna pregrada, neposredno iznad pomenute. Sve to nije samo praktično, već i vrlo lepo izgleda.

Odmah ispod telefona su USB i AUX priključci, kao i utičnica od 12 volti, tako da povezivanje možete da uradite najkraćim USB kablom.

Kada smo već kod pregrada, one u vratima mogu da prime flaše zapremine 1,5 litar. U kasetu bez problema staju i fascikle A4 formata, dok odeljak ispod naslona za ruke takođe ima solidnu zapreminu.

Iza poluge ručne kočnice je još jedna velika pregrada, koja je dostupna i putnicima sa zadnjih sedišta.

Jedan od ključnih elemenata prilikom odabira automobila je motorizacija. Naše tržište je i dalje prilično konzervativno, pa daunsajzing i trocilindrični motori (neosnovano) ne ulivaju previše poverenja.

Iz tog razloga uvoznik je odlučio da akcenat stavi na atmosferski četvorocilindrični motor zapremine 1.25 litra sa 84 konjske snage.

Ovo je idealna i izuzetno retka prilika da u potpuno novom modelu imate motor koji traži najmanje moguće održavanja.

Nema delova koji su potencijalno osetljivi kao što su turbina ili plivajući zamajac, a nema ni osetljivosti na lošije gorivo.

Najlepše od svega je što se motor u vožnji ne ponaša kao neki iz stare garde. Ne traži visoke obrtaje da bi povukao, naprotiv. Izuzetno je elastičan za atmosferca. Naravno, nije elastičan kao turbo-benzinci, ali s obzirom na konstrukciju daje izuzetne rezultate.

Već pri malom gasu pruža više nego dovoljno snage za tečnu vožnju bez stresa. Međutim, ako želite naglo ubrzanje, tada ćete morati da se pozabavite ručicom menjača i naterate ga u više obrtaje - ipak je to atmosferski motor.

Takva vožnja za većinu ljubitelja predstavlja pravo uživanje, s obzirom da je menjač, kao što smo već rekli, izuzetno precizan i prijatan za vožnju. Kvačilo je odlično usklađeno, uz međugas uz koji se glatko slaže.

Auto nismo štedeli, ali smo vodili računa da smo uvek u optimalnom stepenu prenosa. Prosek vožnje po Beogradu je 6,2 l/100 km, što je izuzetan rezultat koji ga čini jednim od najboljih 1.2 atmosferskih benzinaca generalno.

To što ima pet brzina nije stvar štednje, već potrebe. Prenosni odnosi su prilično dugi, pa se Rio pri 130 km/h „vrti“ na oko 3.600 obrtaja i tada troši oko 6,5 l/100 km.

Manje od toga je vrlo teško postići, čak i sa modernim turbo-benzincima. To ga čini idealnim za povremena putovanja na duže staze, s obzirom da je mali potrošač. Na pravcu je izuzetno stabilan i, za razliku od prethodnika, nema potrebe za sitnim korekcijama upravljačem.

Novi Rio ima relativno tvrdo podešeno oslanjanje, mada nije neudoban.

Rupe na putu nisu bile u zamisli konstruktora prilikom projektovanja, već je ideja bila da se sve podesi tako da se auto vrlo malo naginje prilikom prolaska kroz brze krivine.

Hod ogibljenja je prilično kratak, pa iz tog razloga udarne rupe umeju da zatresu.

Prvih nekoliko stotina kilometara našeg super testa prešli smo bez problema.

Štaviše, svakim kilometrom Kia Rio samo pokazuje sve bolje strane svog karaktera.

U drugom delu testa ćete saznati detalje o mehanici i održavanju automobila, sa preciznim cenama pojedinih rezervnih delova i opreme, troškovima redovnih servisa i garantnim uslovima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kia Rio 1.25 EX City

zapremina motora 1248 ccm
snaga 61,8 kW (84 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 122 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4065/1725/1450 mm
međuos. rastojanje 2580 mm
prtljažnik 325/980 l
rezervoar 45 l
masa 1110 kg
pneumatici 185/65 R15
maks. brzina 173 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s
potrošnja (fabrička) 6,0/4,1/4,8 l/100 km

Vozili smo

strana 1 od 2 idi na stranu