Test: Toyota C-HR Hybrid C-ULT

Na testu je bila hibridna verzija Toyotinog kupe-krosovera.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

08:48

Test: Toyota C-HR Hybrid C-ULT
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4360/1795/1565 mm mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2640 mm

Tekst - Auto magazin TestTeam

Toyota već duže vreme nije predstavila ovako dizajnerski moderan i ekstravagantan automobil.

Znamo da se usuđuju da urade nekonvencionalne stvari, poput hibridnog pogona, ali odavno nismo vozili jedan njihov automobil koji je izazivao ovoliki „WOW“ efekat u saobraćaju kao C-HR.
Toyota C-HR Hybrid: zapremina benzinca 1798 ccm; uk. snaga sistema 90 kW (122 KS)
Iako je vozilo nešto niže u odnosu na druge SUV modele, sedišta su još uvek dovoljno visoka da prilikom ulaska u automobil ne morate da se spuštate u sedište, a prilikom izlaska ustajete, već je dovoljno da samo prebacite nogu preko praga. Ovu osobinu mnogi vozači vrlo cene.

Takođe, za ljubitelje nižeg položaja sedenja, dobra vest je da vozačevo sedište može da se spusti do samog patosa, čime je obezbeđen udoban, zavaljen položaj tela koji olakšava duži boravak u automobilu.
Na žalost, suvozačevo sedište ne može da se podešava po visini, pa će viši putnici gotovo udarati glavom u krov, a linija pogleda će im biti u visini vizira za sunce.

Oni koji sede pozadi imaju dosta prostora za kolena, ali će visoki putnici imati problema sa prostorom za glavu zbog zakošenog krova.

Prtljažnik od 377 litara je u proseku klase.
Boravak u kabini je prilično neobičan zbog malih prozora i visoke linije boka. Napred je preglednost zadovoljavajuća, ali je pogled unazad praktično blokiran širokim stubovima krova i malim zadnjim prozorima.

Na svu sreću, retrovizori su veliki, a ugrađena je i kamera za vožnju u rikverc, pa vožnja u gradu nije problematična.
Prtljažnik: 377 l
Moramo da konstatujemo da su materijali u kabini vrlo kvalitetni, na nivou Priusa. Srednji nivo opreme, „c-ult“ ima umetke i ambijentalno osvetljenje plave boje koje je vrlo prijatno.

Centralna konzola je obložena „pijano plastikom“ sa metalik efektom koja se dobro uklapa u atmosferu automobila, ali je pravi magnet za prašinu i prilično je osetljiva na grebanje.
U ovoj Toyoti vozač odlično sedi zahvaljujući dobro postavljenim komandama.

Kokpit je odlično ergonomski urađen, a položaj velikog ekrana multimedijalnog sistema jedan je od najboljih koji smo videli.
Ručica menjača nije ista kao kod Priusa ili Aurisa hibrid, već podseća na onu iz Yarisa. Velika ručica menjača se pomera uzdužno kroz položaje „P R N D B“ i potrebno je pritisnuti jezičak koji odbravljuje pojednine položaje.

Ovo rešenje je inferiorno i teže za korišćenje u odnosu na Prius.
Hibridni sistem je praktično isti kao kod poslednje generacije Priusa. Ono što uvek navodimo kao glavnu prednost ovog pogona je opuštena vožnja i odsustvo buke. Vožnja hibridnim C-HR-om je uglađena i komforna. Auto deluje vrlo hitro zahvaljujući velikom obrtnom momentu.

Predlažemo vam da iskoristite činjenicu da auto ima adaptivni tempomat i automatski menjač, i da ovu vrstu automatizacije što češće, čak i u vožnji gradom, jer ćete tako dodatno sebi olakšati posao.
Čvrsta karoserija i moderan sistem ogibljenja pružaju odličan osećaj u vožnji. Auto je vrlo agilan i odlično menja pravac za jedan SUV.

Nivo prijanjanja je visok zahvaljujući točkovima od 18 inča. Kvalitet ogibljenja upravo ovde dolazi do izražaja, s obzirom da auto odlično upija sve vrste neravnina uprkos velikim točkovima sa gumama nižeg profila.
Hibridni sistem od vozača zahteva tečnu i opuštenu vožnju kako bi pokazao sve što može.

Ako niste nervozni u vožnji i vodite računa o potrošnji, C-HR će u gradski uslovima postići rezultat od oko 5,5 litara na 100 kilometara.
Čak i ako vam ekonomičnost nije na pameti, C-HR će trošiti u gradu maksimalno sedam litara.

Na otvorenom magistralnom putu potrošnja može da padne i ispod četiri litra, dok na autoputu pri konstantnih 120 km/h troši oko 5,5 litara.
Toyota C-HR Hybrid C-ULT košta 30.700 evra, a u osnovnoj modelskoj verziji, sa 1.2 turbo-benzincem od 116 konjskih snaga, može da se nabavi po ceni od 19.990 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota C-HR Hybrid C-ULT
zapremina benzinca 1798 ccm
snaga sistema 90 kW (122 KS)
menjač CVT
dimenzije 4360/1795/1565 mm
međuos. rastojanje 2640 mm
rezervoar 43 l
prtljažnik 377 l
masa 1455 kg
pneumatici 225/50 R 18
maks. brzina 170 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,1 l/100 km
emisija CO2 86 g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: