Test: Renault Clio dCi 110 Intens (redizajn)

Nakon četiri godine proizvodnje, četvrta generacija modela Renault Clio je restilizovana. Prikazujemo vam najbolje opremljenu verziju "intens" sa najjačim dizel motorom u ponudi.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto magazin TestTeam

Renault je poznat po tome da relativno često i opsežno restilizuje svoje modele na sredini proizvodnog ciklusa kako bi ih osvežio i vratio u trku za kupce.

Restilizacija četvrte generacije modela Clio, za razliku od prethodnih, nije bila drastična i naglašena.

Ovaj model je na početku proizvodnje bio dovoljno moderan, radikalan i drugačiji od ostalih da ni posle dužeg vremena na tržištu ne zahteva prevelike promene kako bio ostao moderan i konkurentan.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4062/1732/1448 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2589 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4062/1732/1448 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2589 mm

Na prednjem delu najlakše se uočavaju izmenjeni farovi, kao i maska hladnjaka koja je ugrađena u prednji branik. Dnevna LED svetla koja su u prethodnom modelu izgledala kao da ih je neko naknadno osmislio i ugradio, sada su inkorporirana u farove.

U najskupljoj opremi, kakvu vam ovde predstavljamo, u standardnoj opremi su i LED farovi. I oborena i duga svetla koriste ovu modernu tehnologiju. Doduše, farovi nisu aktivni (matriks), ali konstatujemo da izuzetno dobro osvetljavaju put u svim vremenskim uslovima.

Kod automobila sa najskupljom opremom i zadnja svetla su LED sa karakterističnim dizajnom u obliku razvučenog slova "C".

Renault Clio dCi 110: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750 o/min
Renault Clio dCi 110: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750 o/min

Dizajn kabine nije upadljivo izmenjen. Centralna konzola je projektovana tako da, gledano sa strane, deluje kao da je na komandnu tablu nakačen tablet.

Ono što jeste lako primetno je da je kvalitet upotrebljenih materijala bitno poboljšan. Prilikom prvog testa modela Clio 4 negodovali smo zbog gomile tvrde plastike po kojoj se jedan Renault nije previše razlikovao od nekog automobila marke Dacia.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da je sada sve drugačije.

Ne samo što je komandna tabla napravljena od mekane plastike, što je manje više nebitno (ne dodirujete je svaki dan), već je prijatno mekan materijal upotrebljen i na oblogama vrata.

Posebno je kvalitetan materijal koji se nalazi u direktnom kontaktu sa laktom i nadlanicom ruke.

Na sedištima se nalazi vrlo mekani i prijatni pliš u retro stilu koji takođe doprinosi dobrom utisku prilikom boravka u automobilu.

Ova kvalitativna promena je izuzetno velika i bitna i samo zbog nje smatramo da je ovaj mali Renault napravio veliki korak ka samom vrhu klase.

Proizvođač od prvog dana ističe svoj multimedijalni sistem sa displejem dijagonale sedam inča koji je osetljiv na dodir. Osim ozvučenja, sadrži i GPS sistem, a tu su kao standard AUX i USB priključci, ali i Bluetooth konekcija za mobilni telefon sa komandama na volanu.

Nivoi opreme su dobili nova imena, a najbogatiji "intens" kao standard poseduje hends-fri otključavanje, senzore za kišu i farove i aluminijumske felne prečnika 16 inča, automatski klima uređaj, električno pokretanje sva četiri prozora...

Avangardni instrumenti su identični u svim verzijama – brzinomer je digitalan, a meni putnog kompjutera ne donosi ništa novo u odnosu na ostale Renault modele.

Sve u svemu, instrumenti su pregledni tako da lako dobijete potrebne informacije kratkim spuštanjem pogleda sa puta.

Ipak, nedostaje nam pokazivač temperature rashladne tečnosti, pogotovo jer je pod haubom dizelaš za koga znamo da je energetski toliko efikasan da smo na ranijim modelima uočavali problem nemogućnosti dostizanja radne temperature u zimskim uslovima.

Na ovom Cliu znamo samo kada je motor baš hladan i to po plavoj lampici koja se relativno brzo ugasi nakon par minuta po startovanju motora. Nadamo se da onu drugu, crvenu, niko neće videti kako sija.

Prtljažnik: 300/1146 litara
Prtljažnik: 300/1146 litara

Testirali smo model sa najjačim dizelašem snage 110 "konja". Primećujemo veliki napredak u pogledu ponašanja, voznih karakteristika, pa čak i ekonomičnosti.

Od motora kojeg smo hvalili samo zbog niske potrošnje goriva, došli smo do agregata koji je jedan od najzabavnijih za vožnju u klasi.

Lako i rado prima gas, turbo rupa mu je svedena na minimum, a zvučna izolacija je odlična. Zbog toga smo rado pritiskali pedalu gasa do kraja i puštali ga u visoke obrtaje.

Performanse su mu odlične, a ono što takođe utiče na lakoću vožnje je činjenica da je odlično uklopljen sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Brzine su vrlo blizu poređane, a šesti stepen prenosa je relativno kratak. Pri 100 km/h motor se vrti na čak 2000 o/min.

To znači da čak i u gradu možete koristiti šestu, bez ikakvih negodovanja dizelaša.

I pored relativno kratkih brzina, potrošnja nije povećana, naprotiv. Prosek test iznosi šest litara.

U gradu beležimo potrošnju od 6,5 do sedam litara u zavisnosti od gustine saobraćaja i stila vožnje.

Naveće iznenađenje je vožnja na otvorenom. Pri konstantnih 120 km/h potrošnja se kreće između 4,8 i pet litara, dok na magistralnom putu potrošnja može da bude i ispod četiri litra ako ste nežni sa gasom i vozite tečno.

Clio nas je još jednom iznenadio svojom zrelošću prilikom ponašanja na putu.

Ogibljenje je dovoljno mekano da podnese (opcione) točkove prečnika sedamnaest inča, ali sa dovoljno čvrstine u krivinama tako da se auto ne naginje previše.

Upravljač ima jaku servo asistenciju koja donekle kvari komunikaciju sa točkovima, ali smatramo da to nije mana, jer je ovaj Clio pre svega gradski automobil.

Za svaku pohvalu je zvučna izolacija kabine koja je među najboljim u klasi.

Cena restilizovanog modela počinje od 9.650 evra.

Interesantno je da dodavanje opreme i snažnog dizel motora ne povećava drastični cenu, kao kod sličnih malih automobila, tako da najbogatije opremljena verzija sa najjačim dizelašem, kakvu smo vam prikazali, košta 15.800 evra.

Sam parkira

Uz doplatu od samo 350 evra, možete da dobijete sistem za automatsko parkiranje. On sadrži prednje, zadnje i bočne senzore, kao i kameru za vožnju unazad.

Sistem za parkiranje može da „smesti“ automobil u garažu, u zakošenu garažu, kao i da paralelno parkira vozilo.

Takođe, sistem može i da isparkira automobil.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Clio dCi 110 Intens

zapremina motora 1461 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, šest brzina
dimenzije 4062/1732/1448 mm
međuos. rastojanje 2589 mm
rezervoar 45 l
prtljažnik 300/1146 l
masa 1071 kg
pneumatici 195/55 R 16
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s
potrošnja (fabrička) 3,3/3,5/3,8 l/100 km
emisija CO2 90 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu