Terenska avantura - Mercedesima po Jahorini

Mercedes je druženje sa novinarima na „ofroud“ događajima pretvorio u tradiciju. I ove godine imali smo prilike da na jednom mestu isprobamo sve SUV modele štutgartskog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

08:47

Terenska avantura - Mercedesima po Jahorini

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kada se na jednom mestu nađu svi Mercedesovi modeli sa 4MATIC pogonom na sva četiri točka, to je prava poslastica za sve ljubitelje premijum automobila i vožnje van puta.

Jahorina je postala tradicionalni poligon za isprobavanje mogućnosti modela sa trokrakom zvezdom a uvoznik, kompanija Star import, ovog puta nam je obezbedila sve Mercedese sa pogonom na sva četiri točka, počevši od najmanjeg GLA.

U test voznom parku bili su još GLC, GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS i legendarna G klasa (odlazeća generacija).
Novi sistem označavanja Mercedesovih modela sada dosta pomaže u lakšem identifikovanju veličine automobila.

GLC je drugi po veličini SUV u gami i pozicioniran je na mestu ekvivalentne limuzine C klase. GLC Coupe je, baš kako mu i samo ime kaže, kupe verzija, sa linijom krova koja se na zadnjem delu spušta u formi kupea sa 4 vrata.

Slična je priča i sa modelom GLE i GLE Coupe, dok najveći GLS po svojim dimenzijama i prestižu odgovara najluksuznijoj limuzini S klase.
Okruženje i rendžerske staze Jahorine već su nam poznate.

Dan pre nego smo došli padao je sneg koji se u većoj meri zadržao na putu. Idealno da isprobamo mogućnosti pogona na sva četiri točka na Mercedesima.

Već najmanji GLA ima selektor režima vožnje. Osim ekonomičnog, komfornog i sportskog, tu je i „ofroud“ mod, koji omogućava optimalno prijanjanje na zahtevnim deonicama van asfalta, gde je izvesno da će neki od točkova ostati bez prijanjanja.

Elektronika trenutno prepoznaje koji od točkova proklizava pa obrtni moment prenosi na točkove sa najboljim prijanjanjem, kočeći one sa najslabijim kontaktom sa podlogom.
Slična je situacija kod modela GLC i GLC Coupe kod koga se takođe bira režim vožnje.

Interesantno je da se Mercedes potrudio da čak i najmanji GLA raspolaže opcijom za kontrolu spuštanja niz strme i klizave terene, održavajući zadatu brzinu od 4 do 18 km/h bez potrebe vozača da drži nogu na kočnici.

Auto sve sam radi a vozač jedino treba da se bavi upravljanjem.
Kod Mercedesa GLE, GLE Coupe i GLS je već ozbiljnija „ofroud“ priča. Opremljeni su selektorom kojim se takođe bira režim vožnje ali u mnogo opširnijem i naprednijem smislu.

Osim Comfort, Sport i Low-Grip za vožnju po klizavoj podlozi, bolje opremljeni modeli imaju i „ofroud“, odnosno „ofroud+“ režim.

Uz pomoć vazdušnog ogibljenja auto se podiže i do 50 milimetara. Inače, mod sa pahuljicom, odnosno Low-Grip optimizuje ESP i ASR sisteme, reguliše isporuku obrtnog momenta ne dozvoljavajući naglo dodavanje gasa i omogućava polazak iz druge brzine usled klizave podloge.
Karavan vozila osmišljen je tako da kolonu predvodi najnoviji član familije Mercedesovih SUV modela – GLC Coupe.

Iako nije projektovan da se vozi po stazama namenjenim pravim terenskim modelima, cilj je bio da se pokaže da i ovaj auto bez problema može da se izbori sa nepristupačnim terenima i veoma klizavom i zahtevnom podlogom.
Sneg koji je padao tokom prethodnog dana počeo je da se topi, a put koji koriste lokalni rendžeri predstavljao je izazov za vozila i novinare.

Kombinacija blata i raskvašenog snega idealna je da se oseti razlika po klasama.

Ideja je bila da se vožnja započne u Mercedesu GLC (nekada GLK) i novom GLC Coupe, zatim da se pređe u GLE (bivši ML) i GLE Coupe, a zatim u vrhunski GLS (bivši GL) i nenadmašnu G klasu.
Iako najmanji na ovoj avanturi kroz Jahorinu, GLC i GLC Coupe ni u jednom trenutku nisu osetili poteškoće u vožnji kroz raskvašen sneg, blato i strme uspone.

Prelazak u GLE i GLE Coupe pokazao je očiglednu razliku ne samo u veličini već i u načinu vožnje, a najmanje tolika razlika se osetila prilikom prelaska u GLS 400, koji je specijalno za ovu priliku stigao iz Štutgarta, baš kao i G 500 sa 421 KS.

Pogađate, najviše su nas obradovala ova dva poslednja modela.
GLS nas je kupio fantastičnim vazdušnim ogibljenjem koje čini da skoro i ne osećate neravnine na šumskom putu, a prigušeni zvuk V6 motora sa 333 KS i brutalna reakcija na komandu gasa ostavlja bez daha.

Naravno, vrhunac svega bio je čuveni G 500, koji je predstavljao pravi susret sa prošlošću i budućnošću vrhunskog 4x4 inženjeringa.

U ovom modelu novina je V8 motor zapremine 4.0 litra sa 421 konjskom snagom, koji je počeo da se ugrađuje u poslednju seriju stare G klase.

Isti ovaj motor ugrađuje se i u potpuno novu G klasu, sa kojim je i debitovala na salonu automobila u Detroitu u januaru.
Sve vreme smo imali osećaj kao da nas Mercedes G klase izaziva pitanjem „na koji vrh treba da se popnem, sad, odmah?“.

Ogorelica, najviša tačka Jahorine koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine, bila je tek lagano zagrevanje za sve ono na šta je ovaj auto spreman.

Maksimalan luksuz, iskustvo, tradicija i tehnologija su nešto zbog čega je G klasa i dalje neprikosnoveni kralj među terencima.

Za razliku od ostalih 4x4 sistema koji funkcionišu uz pomoć ESP-a, G klasa ima mehaničku blokadu prednjeg, zadnjeg i centralnog diferencijala. Kralj ostaje kralj, posle skoro četiri decenije proizvodnje.

Dizajn i performanse kupea, prohodnost terenca

Mercedes GLC Coupe je najnoviji SUV u gami. Spreda je gotovo identičan modelu GLC a osim potpuno drugačijeg zadnjeg dela, razlika se uočava i na prednjoj masci, koja ima jednu umesto dve prečke sa leve i desne strane zvezde.

Otpozadi je ostvarena sličnost i sa modelom GLE Coupe, tako da je potrebno da se čovek dobro zagleda pre nego što se navikne na osnovne razlike.

Osim što smo vozili novi GLC Coupe, imali smo vremena i da sednemo na zadnje sedište kako bismo se uverili da je ostalo dovoljno mesta za glavu.

Konstruktori su u tome uspeli tako što su praktično „izdubili“ unutrašnju stranu krova, smanjujući debljinu „neba“ na minimum kako bi ostalo što više mesta za glavu putnika.
Komandna tabla Mercedesa GLC Coupe je gotovo identična standardnom Mercedesu GLC, pa i C klasi, na čijoj mehaničkoj platformi je ovaj model nastao.

Za razliku od većih klasa, ovde nema preklopnika za izbor vrste terena po kojoj se vozi. Bez obzira na to, nismo imali nikakav problem da se izborimo ni sa najklizavijim terenom zahvaljujući optimizovanom 4MATIC sistemu pogona na sva četiri točka.

Ulogu reduktora preuzeo je ESP, koji po potrebi koči točak koji je bez prijanjanja, tako da se obrtni moment prebacuje na točkove sa dobrim kontaktom sa podlogom, makar to bio i samo jedan točak.
Jedino što nam je prilikom prolaska kroz šumski put nedostajalo je nešto više odstojanje od tla, s obzirom na vrlo duboke kolotrage.

Ipak, ovakva vožnja nije ono za šta su GLC i GLC Coupe prevashodno konstruisani, ali su se svakako dobro izborili sa izazovom koji je pred njih stavljen.

Za to se pobrinuo i devetostepeni automatski menjač 9G-TRONIC, koji je motor uvek držao na optimalnim obrtajima. Manuelni mod je obezbeđivao vrlo brzu promenu stepena prenosa, tako da smo pravovremeno mogli da kočimo motorom.

Kao i u slučaju GLC klase, GLC Coupe je dostupan u verzijama GLC 220 d 4M, GLC 250 d 4M, GLC 350 d 4M, GLC 250 4M i GLC 300 4M i GLC 43 AMG 4M.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: