Ekonomični, a brzi: BMW eDrive Experience

BMW u ovom trenutku ima čak devet elektrifikovanih modela svih klasa. U Minhenu smo dobili priliku da se na jednom mestu upoznamo sa različitim konceptima hibridnog i čisto električnog pogona koji BMW ugrađuje u svoje automobile.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

08:28

Ekonomični, a brzi: BMW eDrive Experience
BMW i8

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Dopalo se to nama ili ne, elektrifikacija pogona u automobilima postaje neminovnost.

Ostaje nam da verujemo vladama vodećih industrijskih zemalja i proizvođačima vozila da će uspeti da obezbede dovoljnu količinu električne energije za sve planove koji, očigledno je, nisu samo marketinški trik, već realnost.
BMW i8
BMW je ozbiljno pristupio problemu i do sada je elektrifikovano čak devet modela, praktično svih klasa. Mi ćemo vam ovde predstaviti osam, dok je deveti, X3, namenjen kineskom tržištu.

Tradicionalno, BMW dovodi novinare u mesto Majzah (Maisach) pored Minhena, na kome se nalazi test poligon namenjen prezentaciji svih najnovijih dostignuća, bilo da je reč o standardnim, "M" ili "iPerformance" modelima.
BMW i8
Posle sažete prezentacije na kojoj smo upoznati sa svim novim tehnologijama i razlikama u funkcionisanju elektro i hibridnih sistema, dobili smo priliku da ih iz prve ruke isprobamo na specijalno pripremljenom poligonu.

BMW inače ne štedi svoje test automobile koji su u sastavu Driving Experience akademije, pa tako ni hibride i električni i3. Odmah smo upućeni na kružnu stazu gde nas je instruktor predvodio po oštrim krivinama u punoj brzini.
BMW i3
Da, cilj je bio da se pokaže da su i elektrifikovani modeli izuzetno sportski projektovani, baš kao i ostali u više nego bogatoj gami. Iznenađenja su se ređala.

Znali smo da BMW i3 ima idealnu raspodelu mase od 50:50 na obe osovine, kao i da ima veoma nisko težište zbog baterija koje su smeštene u podu.

Ali da uske gume širine 165 mm podnose onakvu G silu bez proklizavanja, apsolutno nismo očekivali. Naravno, prezentovan nam je i izuzetno mali prečnik okretanja, što ga čini idealnim gradskim automobilom.

Ubrzanja su mu izuzetno snažna, a do šezdesetak na sat je brži i od nekih BMW M modela.
BMW i3
Odmah posle par krugova oštre vožnje sa punim gasom i prolascima kroz oštre krivine, bez ikakve štednje sedamo za volan i ostalih hibridnih modela kao što su MINI Countryman Cooper S E, BMW 225xe, 330e, 530e i 740e.

Iznenadili smo se koliko elektromotori doprinose vožnji, ne samo u smislu uštede u gradskoj vožnji, već ozbiljno pojačavaju snagu benzinaca. Reakcija na gas je trenutna, a ubrzanja nagla i pri niskim obrtajima.
Naravno, najjači utisak na nas je ostavio BMW i8, za čiji volan sedamo na kraju. Ovaj auto je toliko specifičan u pogledu konstrukcije, da apsolutno nema konkurenciju.

Konstrukcija je dobrim delom od ugljenih vlakana, tako da ima masu od svega 1485 kilograma. U kombinaciji sa 362 konjske snage, koliko isporučuju zajedno elektro i benzinski motor, ovaj auto je prava zver.

Sve to je propraćeno i izrazito sportskim zvukom, kao i izuzetnim ponašanjem u veoma brzim prolascima kroz krivine.

Na kraju, njegov izgled je nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo vrata koja se otvaraju nagore.
BMW 330e
Kada smo izmenjali sve automobile na stazi, red je došao da isprobamo automobile na otvorenom. Cilj nam je bio pedesetak kilometara od Minhena udaljen gradić Tegernsee na istoimenom jezeru u podnožju Alpa.

Domaćini su nam odredili rutu koja vodi lokalnim putevima, kako bismo u potpunosti mogli da iskoristimo prednosti hibridnog pogona. Odlučujemo se za BMW 530e, koji je jedan od najnovijih modela u gami.

Pod haubom su 2.0 turbo-benzinac sa 184 KS i elektromotor snage 95 KS. Ukupna kombinovana snaga sistema je 252 KS i 420 Nm. Ovo su zaista podaci za poštovanje i željno iščekujemo testiranje performansi u realnim uslovima saobraćaja.
BMW 530e
Na žalost, zbog oštre vožnje po stazi, baterija je u potpunosti prazna. Inače ima domet do 50 kilometara samo na struju. Kada se baterija isprazni, ponaša se kao klasičan hibrid.

Mi smo želeli da dopunimo bateriju u vožnji, kako bismo kasnije neko vreme vozili samo na struju. To je omogućeno jednim od nekoliko modova vožnje i tom prilikom benzinac radi češće kako bi omogućio pokretanje generatora.

Naravno, na nizbrdicama i prilikom kočenja, benzinac se gasi, kako bi se kinetička pretvorila u električnu energiju. Zbog savlađivanja otpora generatora primetili smo da je potrošnja povećana, pa smo se ipak prebacili na automatski mod.
BMW 530e
Verovali ili ne, čak i u seoskim sredinama Nemačke ume da bude gužve, pogotovo kada se naiđe na par usamljenih semafora koji kratko drži zeleno svetlo.

Popodnevni špic kada se zaposleni vraćaju svojim domovima nam je omogućio da osetimo sve blagodeti hibridnog pogona. Stani-kreni vožnja se obavlja isključivo na struju a benzinac je tom prilikom potpuno neaktivan.

Čak iako instrument pokazuje da je struja u bateriji potrošena za vožnju uz pomoć elektromotora, “petica” hibrid i dalje ima rezerve, pa se benzinac i dalje ne “pali”.
BMW 530e
Ograničenja od 100 km/h nam ne dozvoljavaju previše egzibicija, ali nas niko ne sprečava da naglo ubrzavamo.

Kombinacija turbo-benzinca i elektromotora je nešto što u ovom trenutku pruža ubedljivo najbrži odziv na gas i najbolja ubrzanja bez obzira na trenutnu brzinu i obrtaje.

Za to je zaslužan i sjajni osmostepeni steptronik automatik, koji je u funkciji i kada je auto pogonjen isključivo na struju. Inače, u isključivo elektro-modu, maksimalna brzina je 140 km/h.

Suvišno je pominjati da se snaga prenosi samo na zadnje točkove, koji god da je motor aktivan.
BMW 530e
Uz neočekivano mnogo zastoja i stani-kreni vožnju, izmerili smo prosek od 7,3 l/100 km. Mora se priznati da uopšte nije loš rezultat za auto koji do “stotke” ubrzava za 6,2 sekunde. Pri tome, prosek je u velikoj meri povećao i “Save” režim u kome smo tokom vožnje punili bateriju.

Sutradan, u povratku za Minhen, sedamo za volan “sedmice” hibrid. BMW 740e je limuzina od koje zastaje dah u svakom pogledu, a najviše zbog nestvarne sofisticiranosti u vožnji.

Ne zna se šta više fascinira, da li skoro potpuno odsustvo spoljašnjih zvukova ili način na koji “zapliva” preko neravnina.
BMW 530e
Konceptualno, pogon je isti kao kod 530e, izuzev snažnijih motora. Benzinac je takođe 2.0 ali sa 258 KS, dok je elektromotor snage 113 KS. Zajedno, razvijaju ukupno 326 “konja”, što omogućava ubrzanje do “stotke” za fantastičnih 5,4 sekunde.

Aktiviramo masažu u sedištu i funkciju poluautonomne vožnje. “Sedmica” sama koriguje upravljač, držeći se sredine saobraćajne trake, dok adaptivni tempomat održava odstojanje od vozila ispred.
BMW 740e
Pred Minhenom, nailazimo na deonicu autoputa. Nema gužve pa nema ni ograničenja brzine. Pun gas i 740e nas “zakucava” za sedište, pokazujući svo znanje vrhunskih inženjera i stručnjaka BMW-a.

Maksimalnih 250 km/h lako se dostiže. Fascinira neverovatna stabilnost i lakoća sa kojom se drži pravac. Tišina u kabini je nestvarna.

Bez obzira na izlete sa punim gasom, stižemo u Minhen, sa prosekom svega pola litra većim nego na 530e – bord kompjuter je pokazivao 7,8 l/100 km.
BMW 740e
BMW nam je omogućio da se iz prve ruke uverimo kako izgleda rad na potpunoj elektrifikaciji game, što je krajnji cilj.

Očigledno je da su plag-in hibridi korak ka tome, a i3 nam, kao prvi potpuno električni BMW, pokazuje koliko život može da bude sladak i šta nas tek očekuje.

Pet koncepata elektrifikacije

Moramo da priznamo da čak i najiskusnijim novinarima nije bilo lako da "pohvataju" razlike u tehničkom konceptu među svim elektrifikovanim modelima. Krenimo redom.

Za sada jedini potpuno električni automobil u gami je i3. Na jesenjem Salonu automobila u Frankfurtu je predstavljena redizajnirana verzija.

Osim kozmetičkih promena, dobio je novu bateriju većeg kapaciteta, kao i sportsku verziju koja ima nešto jači elektromotor, bolja ubrzanja i veću maksimalnu brzinu.

Drugi model sa "i" oznakom je i8. On je zamišljen kao ultra-sportski plag-in hibrid, čija baterija omogućava kretanje samo na struju sa autonomijom od 37 kilometara. Sasvim dovoljno da odete do posla i nazad. A kad dođe vikend, vaš i8 se pretvara u pravi trkački auto koji bez problema možete da izvezete na stazu.

To je i bio jedan od ciljeva ovog događaja, da nam BMW pokaže da i8 može da stane rame uz rame sa M2. Iako su konceptualno potpuno različiti automobili, oba pružaju veliko zadovoljstvo na stazi.

Dakle, i8 je hibrid, konstruisan tako da benzinski motor pokreće zadnje a elektromotor smešten napred - prednje točkove. Istovremeno imate štedljivi, ali i pravi sportski auto, uz sjajno prijanjanje i na klizavoj podlozi.

Za razliku od i8, modeli sa mehaničkom platformom kod koje motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće prednje točkove, a to su MINI Countryman Cooper S E i Serija 2 Active Tourer (225xe), imaju elektromotor smešten pozadi koji pokreće zadnje točkove.

Dakle, ovde je situacija obrnuta od i8, a vlasnici takođe uživaju u pogodnostima 4x4 pogona.

Četvrta grupa hibrida su limuzine - 330e, 530e i 740e. Oni su takozvani redni hibridi, za razliku od pomenutih "paralelnih". Redni su koncipirani tako da je elektromotor postavljen napred i direktno povezan sa benzinskim motorom.

Snaga se preko osmostepenog menjača i kardana prenosi na zadnje točkove.

Poslednja, peta grupa, odnosi se na X5 40e, kao i na 740e xDrive. Oni su takođe redni hibridi, dakle, elektro i benzinski motor su napred, vezani jedan uz drugi, ali je preko specijalnog diferencijala ceo sklop povezan i sa prednjim točkovima, pored toga što je kardanom u vezi sa zadnjim.

Za razliku od ovog sistema, prethodno pominjani modeli nemaju čvrstu vezu između prednje i zadnje osovine.

BMW M2 protiv i8

BMW M2
Drugi dan na test poligonu BMW-a doneo nam je nesvakidašnji događaj – priliku da uporedimo vozne karakteristike M2 i i8.

Po snazi su slični. M2 ima 370 a i8 362 konjske snage. Konceptualno su potpuno drugačiji. M2 je konstruisan da se pokaže na stazi, oseća se sirova snaga, traži obuzdavanje pri punom gasu iz stanja mirovanja, a kočnice izdržavaju nebrojena nagla uzastopna kočenja.

Sa druge strane, i8 je jednako dobar u ubrzanjima ali sa kontrolom proklizavanja pogonskih točkova koja je više prilagođena vožnji na javnim putevima. Krivine odlično savlađuje, baš kao i M2, mada kočnice nisu projektovane za maltretiranje po stazi.

Iako je hibrid, i8 ima sjajan sportski zvuk, za koji je, između ostalog, zaslužan i generator zvuka. Ko ne zna da njegov benzinac ima tri cilindra, u vožnji to nikada ne bi ni primetio.

Na kraju, BMW i8 do “stotke” stiže za 4,4 sekunde, praktično u rangu sa superautomobilima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. iPerformance:
Model 225xe & Mini Cooper S E 330e 530e 740e X5 40e
Uk. snaga (elektro) 224 KS (88 KS) 252 KS (88 KS) 252 KS (113 KS) 326 KS (113 KS) 313 KS (113 KS)
Maks. o. moment 385 Nm 420 Nm 420 Nm 500 Nm 450 Nm
Benz. motor/pogon 3 cil. / 4WD 4 cil./zadnji 4 cil./zadnji 4 cil./zadnji 4 cil / 4WD
Ubrzanje 0-100 km/h 6,7/6,8 s 6,1 s 6,2 s 5,4 s 6,8 s
El. radijus do 41 km do 40 km do 50 km do 45 km do 31 km
Kapacitet Li-Ion bat. 5,7 kWh 5,7 kWh 8,0 kWh 7,4 kWh 6,8 kWh

BMW i8:
Maks. autonomija 600 km (do 37 elektro)
Snaga 231 KS + 131 KS el. = 362 KS
Maks. o. moment 320 + 250 el. = 570 Nm
Masa 1485 kg
Pogon 4WD
Maks. brzina 250 (120 el.) km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 4,4 s
Potrošnja (fabrička) 2,1 l/100 km
Emisija CO2 49 g/km
Kapacitet bat. 5,2 kWh
Vreme punjenja bat. manje od 2,5 h


BMW i3
i3 LCI i3 S
Snaga / maks. o. mom. 170 KS / 250 Nm 184 KS / 270 Nm
Maks. brzina 150 km/h (el. ogranič.) 160 km/h (el. ogranič.)
Ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s 6,9 s
Potrošnja 13,1 kWh/100 km 14,3 kWh/100 km
Autonomija vožnje 290-300 km 280 km
Kapacitet bat. 27,2 kWh 27,2 kWh

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: