Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 06.01.2018.

08:52

Test: Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar: zapremina 1969 ccm; snaga 270 kW (367 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 470 Nm pri 3100-5100 o/min

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Aktuelna, druga generacija modela Volvoa S60 na tržištu je od 2010. godine. Moglo bi se reći da je u prilično zrelim godinama. Ipak, ima itekako puno da ponudi.

Posle kraćeg posustajanja, Volvo je uhvatio korak sa automobilskom elitom i ponovo se vraća među premijum proizvođače sa modernizovanom filozofijom i percepcijom konstrukcije automobila.

Da, bezbednost je i dalje na prvom mestu kada se pomene ime Volvo, ali sada je tu i dizajn koji je „lagan“ i kako kažu prozračan, uz puno svetlosti u kabini. Dosta je i moderne tehnologije za zabavu putnika, a tu su i audio sistemi sa potpisima egzotičnih firmi iz sveta audiofila.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4635/1866/2097 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2776 mm
Nova politika daje dobre rezultate i bez sumnje to je pravac u kojem će se Volvo dalje razvijati. Ali šta je sa nostalgičarima? Šta je sa onima koji se Volvoa sećaju kao velike „kockice“? Kojima je dugovečnost ispred dizajna i multimedije?

Moglo bi se reći da je S60 poslednji član one „stare garde“, kada je sinonim za Volvo bio da bude stamen, kao od glečera odvaljen komad najkvalitetnijeg švedskog čelika.

Jak i masivan kao Hogar Strašni (koji je doduše bio Norvežanin, ali da ne sitničarimo), siguran i pouzdan za prave porodične ljude.
Maglovitog i kišnog jutra, ispred salona u Ljubljani, nije nas čekao običan S60 već prava poslastica – sportska Polestar varijanta u karakterističnoj svetlo plavoj boji koja tera oblake.

Ne baš previše raspoloženi, zbog lošeg vremena i razmišljanja kako bismo mogli najuspešnije da odradimo fotografisanje po ovakvom danu, sedamo u automobil.

Istog trenutka kad smo startovali motor, primetili smo da su nam se obrve automatski popele na gore i krajevi usana razvukli do ušiju.

Ohoho! Ovo lepo zvuči. Nije ni tiho, ni uglađeno ali upravo to želimo! Ispod ove duge plave haube nešto fino se krčka.
Prvo blagi, pa onda malo snažniji pritisak na metalnu, sportsku papučicu gasa potvrđuje prvi utisak. Ovo obećava!

Zaboravili smo i loše vreme i uslove za fotografisanje i prilikom uključivanja na autoput jedina dilema bila je more ili brda. Idemo u planine!

Izašli smo iz gradskog špica i malo „razvukli“ gas. Lepo, i više od toga.

Za ovu godinu, S60 Polestar dobio je novo srce. Umesto šestocilindričnog motora zapremine tri litra sa 345 konja, dobio je manji, ali snažniji četvorocilindrični dvolitraš sa 367 konjskih snaga. Primera radi ovaj motor u S90 ima 316 konjskih snaga.
Za razliku od serijskih verzija, Polestar značka uz sebe nosi veću turbinu, agresivnije podešeno vreme otvaranja ventila, pumpu za gorivo visokog kapaciteta i kompletno prerađen sistem ubrizgavanja kako bi se dobio zdravi sportski duh.

Automatski osmostepeni menjač je preživeo izmene kako bi imao još brži odziv, i kako bi „pokrio“ novu krivu snage.

Nema potrebe isticati kako lepo „drži“ put i kakav je osećaj u krivinama. Jedan pogled na ovu neman i sve je jasno. Uz pogon na sve točkove, S60 Polestar ne ostavlja mnogo mesta za bilo kakve dileme.
Kada je prošao prvi talas uzbuđenja osvrnuli smo se malo oko sebe da prostudiramo i kabinu. Nema „king sajz“ tableta u sredini, ali nismo ni primetili da nam fali. I ovaj od sedam inča je skroz OK.

Kokpit je urađen u stilu prethodnog stilskog pravca Volvoa sa dominantnom centralnom konzolom sa puno tastera i velikom pregradom iza, koja osim što lepo izgleda i nema neku specijalnu upotrebnu vrednost.
Sve je masivno i vrlo kvalitetno uklopljeno. Nema previše kitnjastih detalja. Svedeno i precizno.

Sedišta su odlična. Sportska i odlično drže telo. Materijali glatka i alkanatara koža uz štep identične plave nijanse kao karoserija. Čisto da se zna da ovo nije običan S60.

A na to će vas podsetiti i crvena podloga na instrumentima koja kao da reži i viče „pritisni gas, pritisni gas!“

Muzički sistem je potpisao Harman Kardon i fantastično odrađuje svoj posao. Nemamo primedbi.
Snaga se prenosi na točkove od 20 inča sa fantastičnim Polestar dizajnom. Pedantno i efektno, čisto da se i u stanju mirovanja skrene pažnja (kao da ona plava boja to već nije učinila).

Uz fotografisanje u vožnji i lepe pejzaže nismo skoro ni primetili da smo stigli na odredište. Bled. Lepo jezero, još lepša priroda okolo i naravno, najlepše krempite.

Pravo mesto da se sedne i sumiraju utisci.
Prtljažnik: 380 l
Unutrašnjost restorana u klasičnom stilu iz '80-ih godina budi jugonostalgiju, taman koliko i ovaj S60 skandinostalgiju.

Kako pozicionirati ovaj automobil. Da se razumemo, S60 Polestar ne pruža isto što i AMG i M varijante nemačkih proizvođača. Ne, to mu nije bila ni poenta.

Kupci Volvoa su uvek bili poseban soj i to je fabrika uvek poštovala.
Ovo je i dalje pravi porodični automobil, koji možete voziti svaki dan ali u kome sebi možete da date oduška kada nema nikoga u sedištu za bebe.

I da znate – osećaj je veoma dobar! Moglo bi se reći da S60 Polestar savršeno popunjava vakuum između premijum poslovnih limuzina i čistokrvnih sportskih limuzina.

Novo vreme i novi vetrovi nose neke drugačije trendove, zato ukoliko ste ljubitelj stare skandinavske škole (i imate raspoloživo nekih 65.000 evra) ovo je pravi trenutak za kupovinu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Volvo S60 Polestar
motor 4 cilindra
zapremina 1969 ccm
snaga 270 kW (367 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 470 Nm pri 3100-5100 o/min
menjač automatski, 8-stepeni
pogon na sve točkove
dimenzije 4635/1866/2097 mm
međuosovinsko rastojanje 2776 mm
prtljažnik 380 l
rezervoar 67,5 l
pneumatici 245/35 ZR20
maks. brzina 250 km/h (elektronski ograničena)
ubrzanje 0-100 km/h 4,7 s
prosečna potrošnja (fabrička) 7,8 l/100 km
emisija CO2 179 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: