Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Početak i kraj godine Škoda je obeležila radno, pomalo i svečano. Samo što smo zakoračili u 2017, Česi su nam otpakovali kutiju na kojoj je pisalo Kodiaq.

Sada, na ispraćaju godine, otvaraju manji paket, iz kojeg će, a uoči nove Nove godine, širom sveta biti isporučen Karoq.

Dva se imena, međutim, neminovno pojavljuju čim se spomene Karoq - prvo je porodično ime Yeti, koji odlazi u penziju, a na neki način je loza čiji život nastavlja novi SUV.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1603 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1603 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm

Drugo ime je Kodiaq, koji je (uglavnom svojim izgledom) uzor manjem i mlađem bratu.

Da, spomenuli smo i Yeti kao utemeljivača SUV vozila češke marke. Godinama je gradio karijeru i sticao poverenje, pa se neki sa setom sada rastaju od tog lepog imena i dobrog automobila.

Istini za volju, trendovi su ga malo pretekli, i bilo je vreme za naredni izazov. Stigao je u obliku modela Karoq, sa svim „vrućim“ stvarima koje moderno vreme traži.

Dakle, Škoda Karoq samo kataloški menja Yeti, jer, po formaciji, novi model spada u bar pola klase viši segment, pre svega zahvaljujući karoseriji dužoj dvadesetak centimetara.

I još, Yeti je bio mešavina „ven“ i višenamenskog vozila, a novopridošli Karoq je klasični, kompaktni SUV (Sport Utility Vehicle).

Manji je u odnosu na Kodiaq, ali sa i dalje vrlo prostranom kabinom. Za to je zaslužno relativno dugo međuosovinsko rastojanje od 2.638 milimetara, koje je identično kao kod modela Seat Ateca.

U dva skoka, avionom od Beograda do Rima, odmah dalje do Palerma na Siciliji, stigli smo na prvo zvanično pojavljivanje Škode Karoq. Tačnije, na prve test vožnje na kojoj je Auto magazin bio jedini automobilski medij iz Srbije.

Na parkingu aerodroma, okupanom podnevnim suncem Mediterana, sijaju se limeni krojevi Škodinog novajlije.

Dizeli (kasnije o motorima) su nam dobro poznati, pa kaparišemo dva benzinca za probne vožnje tokom dva dana na putevima poznatog ostrva. Za početak, želimo da vidimo kako "ide" i "koliko može da razvije" verzija sa turbo motorom od 999 kubika, snage 115 "konja".

Za nastavak puta biće interesantno videti šta je i kako je sa novim motorom zapremine 1.498 kubika i 150 ks. Benzinci su sve popularniji i u Evropi, pa nije zgoreg proveriti kako trendovi utiču na kvalitet vožnje.

Ruta broj 1 vodi od Palerma, na jug ostrva, i duga je oko 150 kilometara. U našem Karoqu je, rekosmo, mašina oznake 1.0 TSI.

Naizgled, motor slabašnje građe, ali velikog potencijala. Uostalom, slične trocilindrične motore već neko vreme ima i konkurencija, a početne sumnje su se pokazale neopravdanim.

Tehnologija je savladala zadatak, ti mali motori su sazreli, daju dobre performanse, pa je takva situacija i u Škodinim automobilima. Tih start, pa nešto viši nivo buke do postizanja ujednačenog režima vožnje i, potom, ravnomeran rad bili su prve opaske koje smo zabeležili.

Prva deonica vodila nas je dobrim putevima, pa je Karoq radio bez štucanja, sa dovoljno rezerve da stigne i prestigne, bude brz, i brži ako treba.

Prtljažnik: 521-1650 l
Prtljažnik: 521-1650 l

Slična priča se ponovila i sa jačim motorom, oznake 1.5 TSI. To je novi motor, koji osim veće zapremine, ima i korisnu mogućnost isključivanja rada pojedinih cilindara kada sva raspoloživa snaga nije neophodna.

Škoda tu davno smišljenu funkciju (iako ne još uvek čestu u motorima male zapremine) naziva ACT (Active Cylinder Technology), i omogućava kratko isključivanje drugog ili trećeg cilindra kada puna snaga nije potrebna. Što se tiče ponašanja u vožnji, jači motor je nešto osetljiviji na "gasu", pokazuje više elana i tiši je u celom opsegu rada motora.

Biće zanimljivo videti kako će reagovati kupci, ali naš je savet da se ne libite slabije verzije, sve dok većinu kilometraže pravite po gradu. Ako ste više i često na otvorenom putu, savetujemo malo više potencijala.

Uz još dva dizel motora, Karoq će imati dovoljan broj agregata u ponudi, imajući u vidu da vozač može da bira između četiri moda vožnje: tri su već podešena u računaru automobila, i imaju oznake "eko", "sport" i "normal", dok četvrti ("individual") možete sami da podesite onako kako želite.

Dizelaše predstavljaju 1.6 i 2.0 TDI motori. Osim manuelnih šestostepenih menjača, kupcima su na raspolaganju i sedmostepeni DSG. Bazične verzije dolaze sa pogonom na prednje točkove, dok su skuplje dostupne sa 4×4 pogonom.

U kabini je lako prepoznatljiv stil češke marke. Čiste, jednostavne linije dugmića i komandi, postavljene su apotekarski precizno, a sliče onima sa komandne table Kodiaqa, čak i Oktavije.

Novost je digitalizovana instrument tabla, praktično još jedan panel (uz ekran multimedijalnog sistema na sredini), sa najvažnijim podacima o vožnji. Umesto klasičnih kazaljki, lampica i brojeva, sada je moguće dobiti verziju sa "digitalnim" prikazom. Karoq je prvi model u gami Škode koji će moći da se poruči sa potpuno digitalnim instrumentima, baš kao u Audijima i Volkswagenima.

Sva svetla su u punoj LED tehnologiji, prtljažnik ima električno otvaranje, a kabina je dobila ambijentalno osvetljenje u deset boja.

Novi multimedijalni sistem ima čak i 4G modul za direktan pristup brzom internetu, kao i Wi-Fi konekciju i bežično punjenje telefona. I sve to možete da gledate smešteni u udobna sedišta prozračne kabine.

Sa modelom Kodiaq, Škoda je pokazala da i dug auto (ne zaboravite, Kodiaq ima i verziju sa sedam sedišta) može da bude pregledan.

Karoq je takođe pregledan i lako upravljiv. Da li bi trebalo da kažemo nešto i o prostoru u kabini? Ili prtljažniku?

Nema pitanja koje bi Škodini pi-arovi više voleli, jer im je to najbolja prilika da iznova poentiraju i podsete kako su njihovi automobili primer velikog i upotrebljivog prostora za putnike i njihove stvari.

Dobro, da kažemo da gepek raspolaže zapreminom od 521 do preko 1.650 litara, sa oborenim sedištima.

Nismo detaljnije spomenuli multimedijalni sistem? Ni pogon 4x4, istina rezervisan samo za najjači motor? Nismo obratili pažnju ni na spisak dodatne opreme, izbor boja, veličinu i dizajn točkova, tehničkih i bezbednosnih sistema?

Nismo, zaista. Jer, Škoda Karoq ulazi u osinje gnezdo ljute bitke na području SUV vozila, gde se ne zna, uglavnom, ni ko pije ni ko plaća. Naime, toliko je tu isprepletanih kriterijuma, segmenata, benzina, nafte i struje, luckastih dizajnera i zbunjenih kupaca, pa se i ne zna na koga će Karoq udariti.

Od sličnih modela grupacije, Seatove Atece i VW Tiguana, preko Peugeota 3008, pa do modela Kia Sportage (ili dolazećeg Stonica?), ili neke Mazde… Da, baš neke, jer Škodina filozofija ponekad igra na kartu između – dimenzije su često između dve prihvaćene klase, kvalitet je nešto iznad direktne konkurencije, a ne ide u vrh klase.

Cena je uvek prilagođena kupcu, sa odličnim odnosom plaćenog i onoga šta kupac dobija zauzvrat.

Šta htedosmo reći? Jednostavno, htela, ne htela, Škoda je morala da u tešku bitku uđe sa teškim oružjem odnosno da u auto unese sva najsavremenija rešenja koja primenjuju drugi proizvođači.

Sve te prednosti će u Srbiji pokušati da iskoristi Autočačak, a cene su već poznate.

Jasno je da će i kod nas Karoq izazvati interesovanje, ne samo zato što se radi o zanimljivom i praktičnom automobilu, već i zato što naši vozači prate trendove u Evropi. Tamo, a i ovde, ovakvi višenamenski, praktični, udobni i cenovno relativno pristupačni modeli trenutno su hit.

Kumovi sa dalekog severa

Idejni tvorci ovog krosovera, inspiraciju za ime ponovo su našli na dalekim, hladnim podnebljima naše planete. U stvaranju imena korištene su reči autohtonog indijanskog plemena Arktika, naroda Alutiti.

Spoj reči auto „kaa’raq“ i reči strela „ruq“ dobijena je izvedenica „karoq“. Upravo je strela središnji simbol na znaku Škode, pa je izbor upravo ove reči time daleko jasniji.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehničke karakteristike:

Motor 1.0 TSI 1.5 TSI 1.6 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI
Zapremina (ccm) 999 1498 1598 1968 1968
Snaga (kW/KS) pri o/min 85/115 pri 5000-5500 110/150 pri 5000-6000 85/115 pri 3250–4000 110/150 pri 3500–4000 140/190 pri 3500–4000
Maks. o. mom. (Nm) 200 pri 2000–3500 250 pri 1500–3500 250 pri 1500 340 pri 1750–3000 400 pri 1750–3000
Dimenzije (mm) 4382x1841x1603
Međuos. rast. (mm) 2638
Prtljažnik (l) 521/1605
Rezervoar (l) 50
Maks. brzina (km/h) 187 204 188 207 211
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,6 8,4 10,7 8,7 7.8
Potrošnja (l/100km) 5,2 5,4 4,5 4,4 5,2
Emisija CO2 (g/km) 117 122 118 115 122

Vozili smo

Prva vožnja: Kia Stonic

Krosoveri ili vozila iz takozvanog B-SUV segmenta su apsolutni svetski hit i svojevrsni fenomen. Skoro kao Pokemoni. Jednostavno ne postoji iole ozbiljan proizvođač koji u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan model ovog tipa. Ni Kia nije propustila priliku da se umeša u igru, a ima vrlo ozbiljne karte u rukama.

Vozili smo subota 25.11. 10:09 Komentara: 81
strana 1 od 2 idi na stranu