Test: Mercedes CLA 200d - između limuzine i kupea

Nije hečbek, nije limuzina, ali nije ni kupe. Šta je model CLA koji vam prikazujemo? U pitanju je automobil za koji u Mercedesu kažu da je mešavina limuzine i kupea. Manji brat već proslavljenog CLS-a itekako privlači pažnju, a to mu je, ipak, osnovni zadatak.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 11.11.2017.

09:58

Test: Mercedes CLA 200d - između limuzine i kupea
Mercedes CLA 200d: zapremina 2143 ccm; snaga 100 kW (136 KS) pri 3200 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1400 o/min

Tekst - Auto magazin TestTeam

Mercedes je aktuelnom generacijom A-klase načinio veliki zaokret. Napravio je klasični hečbek na osnovu kojeg je u mogućnosti da napravi više podvrsta vozila. Limuzina-kupe koju vam prikazujemo jedna je od varijanti. Tu su još i CLA Shooting Brake, kao i SUV GLA.

Upravo ovolika razgranatost automobila u jednoj osnovnoj kategoriji (takozvanom C segmentu) potvrđuje moć fabrike. Naime, u današnje vreme kada kriza još uvek nije prošla (govorimo o svetskom tržištu, naravno) samo se najbogatije kompanije usuđuju da konstruišu modele koji pripadaju malim tržišnim nišama.

Upravo se po tome i odvajaju premijum proizvođači i premijum automobili u odnosu na "standardne".
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4630/1780/1437 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2699 mm
Dakle, automobil sa testa potiče od hečbeka A-klase, međutim tu se svaka sličnost završava. Vrlo vešto i elegantno vozilu je dodat "rep".

Testni Mercedes obogaćen je AMG paketom opreme koji donosi agresivniju masku hladnjaka, velike točkove i kozmetičke detalje na karoseriji koji ga izdvajaju od osnovnog modela.
Ako malo pažljivije pogledate fotografije videćete da su farovi klasični, halogeni, kao i zadnja svetla. Upravo to je detalj na koji vam uvek skrećemo pažnju prilikom predstavljanja automobila premijum segmenta.

Fabrika će vam ponuditi "prazan list", odličan automobil na koji vi treba da složite opremu, stil i boje koje samo vi želite.

Kada poželite novi Mercedes, li neki drugi automobil iz premijum segmenta, on bi trebalo da bude samo vaš, onakav kakvim ste ga oduvek zamišljali, onakav kakav će odgovarati vašim željama, očekivanjima i vašem karakteru.
Kabina je sportski agresivna. Iako izgled u osnovi deluje pomalo konzervativno, a koji nemački automobil nije, stvar je u detaljima.

Auto nije pretrpan nepotrebnim elementima koji su tu samo da bi nakitili kabinu, kao kod nekih jeftinijih marki koje se trude da skrenu pažnju na sebe.

Šta prvo upada u oči? Recimo, sportska sedišta sa naslonom za glavu integrisanim u naslon u retro fazonu, i napred i pozadi. Ili možda hromirani okrugli otvori za ventilaciju, takođe u starinskom stilu.
Tek kada udahnete mirise kože koji se širi kada otvorite vrata, kada shvatite koliko je kvaka kvalitetna, koliko su materijali mekani i prijatni, koliko je svaki panel dobro uklopljen, osetićete da je ovo pravi Mercedes ma koliko mladalački i opušteno izgledao.

A kada budete seli za njegov upravljač shvatićete da možete (sedište se inače podešava po visini u velikom razmaku) da sedite vrlo nisko, zavaljeno i sportski, upravo onako opušteno i prijatno.

Iz ovakve vrste automobila se nešto teže izlazi, ali se zato u njima mnogo bolje vozi i uživa.
Kabinom ovog test automobila dominira crna boja, ali kod dobrih firmi sve možete personalizovati, pa kabina može biti i cela u, recimo, krem boji.

Alkantara na sedištima i crveni konac na štepu odlično upotpunjuje atmosferu.

Na fotografijama možete da primetite kako su stakla izraženo mala. Taj osećaj se prenosi i u kabinu, gde imate osećaj da ste odvojeni od spoljnog sveta.

Ušuškanost donosi posebnu dimenziju komforu i prestižu, a vozaču nešto više muke prilikom provlačenja, ili parkiranja, pošto se ivice karoserije mogu samo naslutiti.
Napred se sedi udobno, sa dosta mesta za glave vozača i suvozača. Suvozači višeg stasa negodovali su jer su kolenom leve noge udarali u ivicu široke centralne konzole.

Pozadi je nešto drugačija priča, pošto je prostor za glavu i noge dovoljan samo osobama visine do oko 180 cm.

Komforu ne pomažu i zadnje strane prednjih sedišta koje su presvučene tvrdom plastikom. Visoki putnici oslanjaju kolena na ovaj materijal, što nije previše prijatno.
AMG Sport paket opreme koji smo pomenuli ranije donosi ukrućeno ogibljenje i osamnaestoinčne alu felne sa niskoprofilnim "ranflet" gumama. Upravljač je veoma oštar sa dobrim osećajem na limitu. Ulazak u krivinu je jedan od agilnijih u klasi.

Auto vam pruža mnogo pouzdanja i sposoban je da istrpi veliku bočnu silu u krivinama. Ako baš preterate, prilično naglo, ali i blago će otklizati prednjim delom. Tu će vas spasiti odmereno dodavanje volana i odlična elektronika, ali će auto ostati nem na trkačke trikove i neće hteti da "izbaci" zadnji deo i namesti se u krivinu.

Produženi zadnji deo nije pokvario balans, pa se "CLA" ponaša skoro kao klasični hečbek.
Na žalost, ovako dobre sportske karakteristike imaju svoju cenu, a to je u ovom slučaju osetljivost na kratke udarne rupe. U ovom “AMG-ovskom" modelu, izraženo se osećaju i mogu da dosta naruše komfor u vožnji.

Za utehu, točkovi nikada ne ostaju bez kontakta sa podlogom, a duge neravnine i pregibe auto upija bez ikakvih problema.
Za pogon CLA 200d koristi provereni turbo dizel zapremine 2.1 litar. Mercedes odavno ne obeležava motore samo na osnovu zapremine, već i snage u okviru game.

Umanjeni motori velike snage su prilično dobri, međutim svidela nam se opuštenost i suverenost kojom ovaj veliki trubo dizelaš vlada situacijom.

Nema zamene za zapreminu rekli bi neki. Četvorocilindraš ravija 136 "konja" pri samo 3200 o/min i maksimalni obrtni moment od 300 Nm na 1400 o/min. Izuzetno je elastičan, uglađen i opušten.
Maksimalna brzina je deklarisana na 220 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do "stotke" potrebno mu je 9,3 sekunde.

Ako nečim auto pleni, to je potrošnja goriva. Pri 130 km/h troši oko pet litara, dok je prosek u gradu oko sedam i po litara. Prosek testa iznosio je 6.4 litara dizela na 100 km pređenog puta.

Osnovna verzija Mercedesa CLA 200d, košta 30.720 evra.

Veliki prtljažnik

Prtljažnik: 470 litara
Prtljažnik ima zapreminu 470 litara, što je više nego dovoljno za četiri osobe. Zbog oblika karoserije otvor prtljažnika je relativno mali.

Takođe, prtljažnik je vrlo dubok pa je potrebno uraditi pravu malu akrobaciju ne biste li dohvatili predmet koji se nalazi uz naslon zadnjeg sedišta. Doduše, ovo je svojstveno za sve limuzine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes CLA 200d
zapremina motora 2143 ccm
snaga 100 kW (136 KS) pri 3200 o/min
maks. obrtni mom. 300 Nm pri 1400 o/min,
menjač automatizovani sa 7 stepeni (7G-DCT)
dimenzije 4630/1780/1437 mm
međuos. rastojanje 2699 mm
prtljažnik 470l
rezervoar 50 l
masa 1475 kg
pneumatici 235/40 R 18
maks. brzina 220 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,2 s
potrošnja (fabrička) 4,1-3,8/4,4-4,1/5,0-4,8 l/100 km
emisija CO2 116-109 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: