Prva vožnja: Volkswagen Polo

VW Polo šeste generacije stiže sa mnogim novinama preuzetim sa znatno skupljih modela. Po svojim dimenzijama, prevazišao je ne samo svog prethodnika, već i Golfa „četvorku“, nudeći mnogo više mesta na zadnjim sedištima ali i u prtljažniku.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Polo je automobil koji ima tradiciju tek dve godine kraću u odnosu na Golfa ali vrlo uspešnu. Do sada je prodato preko 16,5 miliona primeraka, računajući razne verzije karoserije.

Mali Volkswagen je u međuvremenu toliko porastao u svim pravcima da je sada veći ne samo od svog prethodnika, već i od Golfa 4, uključujući širinu, visinu, međuosovinsko rastojanje i zapreminu prtljažnika.

Jedino dužina nije veća od „četvorke“, ali sve ostalo jeste, pa čak i unutrašnji prostor za putnike.

Ekipa Auto magazina dobila je priliku da se u sve ovo lično uveri na ekskluzivnoj međunarodnoj prezentaciji šeste generacije modela Polo, koja je održana na severu Nemačke u Hamburgu.

Automobil izgleda vrlo prepoznatljivo a odmah su vidljive i najveće izmene. Po prvi put, Polo je dobio LED tehnologiju glavnih i dugih svetala u farovima, uključujući i zadnja svetla.

Na raspolaganju nam je bilo nekoliko paketa opreme. Dosadašnjim se pridružio „bits“ (Beats), koji je, pogađate, karakterističan po sjajnom ozvučenju snage 300 vati.

Kratko smo se družili sa ovim Polom kako bismo isprobali muzički ugođaj i moramo da priznamo da nas je impresionirao bas, zahvaljujući sabvuferu smeštenom pored rezervnog točka.

Polo „bits“ je baziran na srednjem, „komfortlajn“ paketu, sa određenim dodacima. Zamišljen je kao idealan izbor za mlađu ciljnu grupu, dok je najviši, „hajlajn“, namenjen onima koji su zahtevniji u pogledu opreme.

Upravo jedan takav Polo bio je rezervisan za nas.

Luksuz počinje već prilikom otvaranja vrata – beskontaktno otključavanje je nešto što definitivno olakšava svakodnevnu vožnju, pogotovo ako često ulazite i izlazite iz vozila.

Motor se startuje pritiskom na taster, smešten pored ručice menjača, baš kao i kod daleko skupljih modela VW grupacije.

Međutim, ono što smo nas je najviše impresioniralo je „aktiv info displej“ (Active Info Display).

Reč je digitalnim instrumentima, odnosno velikom displeju koji je postavljen umesto klasičnih analognih instrumenata.

Kao i kod najskupljih modela grupacije, ima nekoliko mogućnosti prikaza - vozač može da bira dizajn virtuelnih instrumenata a može i da podesi da se preko celog displeja prikazuje mapa navigacije.

Ovo je nešto po čemu je Volkswagen zaista prvi u klasi i moramo da priznamo da izgleda vrlo efektno u Polu.

Osim luksuznih sedišta presvučenim „alkantarom“, zatekao nas je i bežični punjač za mobilne telefone. Postavljen je u pregradi ispred ručice menjača u koju staju i najveći telefoni.

Ne samo što bežično puni telefon, već Polo bežično povezuje vaš telefon sa eksternom antenom ugrađenom na auto, pojačavajući signal.

S obzirom na povećanje međuosovinskog rastojanja od čak 92 milimetra, ozbiljno je unapređen komfor na zadnjim sedištima. Čak i visoke osobe nemaju problem sa prostorom za kolena, a mesta za glavu ima više nego u nekim modelima klase iznad.

Prtljažnik: 351/1125 l
Prtljažnik: 351/1125 l

Uz sve to, prtljažnik je povećan za 71 litar, na ukupno 351 litar. Pravilnog je oblika i maksimalno upotrebljiv. Čak i u verziji sa sabvuferom ima mesta za rezervni točak pune veličine.

Kvalitet završne obrade je na najvišem nivou. Vrata se zatvaraju uz zvuk kao na skupljim automobilima, a komandna tabla je, bez obzira na personalizacije u pogledu boje, izlivena iz jednog komada meke plastike.

Jedino što nam se nikako ne slaže uz ukupni utisak kvaliteta i tehničke superiornosti je tapacirung vrata, koji je skoro u potpunosti od tvrde plastike, sa vrlo malom tapaciranom površinom za laktove, baš kao u Škodama. Doduše, identična situacija je i na Audiju Q2.

Komande automatske „klime“ sa dve zone su potpuno nove. U okviru njih su i tasteri grejača sedišta.

Tu su sada dva USB konektora. U jednom je bio zakačen modem za bežični internet a drugi smo koristili za muziku.

Multimedijalni uređaj standardno ima dijagonalu 6,5 inča i osetljiv je na dodir, dok bolje opremljene verzije imaju veći displej od osam inča, uz mogućnost povezivanja mobilnih telefona sa oba najzastupljenija operativna sistema.

Naš Polo je, osim najboljim paketom opreme, opremljen i trenutno najjačim motorom 1.0 TSI od 95 ks. Motor sam „vergla“ na kratak okret ključa. Tiho i mirno radi na leru, bez ikakvih vibracija. Uz ovu slabiju verziju 1.0 TSI motora se ugrađuje petostepeni menjač. Hod je vrlo kratak, a ručica je maksimalno precizna.

Sedi se prilično zavaljeno za B segment, što je još jedna velika promena. Konkretno, pedala kvačila je vrlo udaljena kada se pritisne do kraja, pa smo morali da sedište približimo volanu više nego inače. Zbog toga je bilo neophodno da uvučemo volan.

Drugim rečima, visoki vozači će sedeti vrlo udobno, kao da su u automobilima više klase.

Primećujemo da je zvučna izolacija dosta popravljena, pogotovo na višim brzinama. Ona je „krivac“ što se motor slabije čuje, pa je potrebno malo vremena kako biste se navikli na menjanje brzina po sluhu.

U početku ih menjate prekasno, pa je potrebno gledati u indikator promene brzina kako bi se ušlo u rutinu.

Motor je veoma elastičan i pri niskim obrtajima, što nije baš često na malolitražnim turbo-motorima. Sa druge strane, ne voli previše visoke obrtaje, s obzirom da maksimum postiže na svega pet hiljada obrtaja.

Vožnja lokalnim putevima spušta potrošnju na oko pet litara. Na autobanu, i to na deonicama bez ograničenja brzine, Polo sa slabijim turbo-benzincem bez problema izlazi na kraj sa daleko jačim automobilima. Sa snagom posustaje tek pri brzinama većim od 160 km/h.

Na žalost, nismo stigli da isprobamo verzije sa atmosferskim motorima, ali smo nakratko vozili dizelaš i 1.0 TSI sa DSG menjačem.

Dizelaš je takođe dosta utišan i vrlo uglađen u radu, sa potpunim odsustvom turbo-rupe. Lako se vozi ne samo na otvorenom, već i po gradu, sa spremnošću da toleriše pogrešan stepen prenosa i vrlo niske obrtaje.

Sedmostepeni DSG menjač se uz 1.0 TSI motor pokazao idealnim pre svega u gradskim sredinama. Očekivano, inteligentno menja brzine i to uz minimalno veću potrošnju goriva.

Osim smanjenja buke, dopalo nam se što Polo i dalje ima meko podešeno ogibljenje, ali bez doskorašnje tendencije da „zapliva“ prilikom zaustavljanja ili prilikom prelaska preko neravnina. Takođe, sedišta su nešto mekša nego do sada.

Uprkos povećanju dimenzija i novim tehnologijama, Polo nije dobio na težini.

Devet motora

Volkswagen je za Polo pripremio ukupno devet motora. Za početak, kupcima će biti dostupna samo tri, i to benzinca zapremine 999 kubika – dva atmosferca od 65 i 75 „konja“, kao i TSI u slabijoj verziji od 95 konjskih snaga.

Svi oni imaju start-stop sistem i uređaj za rekuperaciju, odnosno za pretvaranje kinetičke u električnu energiju. Do kraja godine stižu i preostali motori – 1.0 TSI sa 115 ks, baš kao i novi 1.5 TSI sa 150 „konja“ i tehnologijom deaktivacije cilindara kada nije potrebna veća količina snage.

Po prvi put, Polo će biti dostupan i sa fabrički ugrađenim uređajem za pogon na metan. Ugrađivaće se samo uz slabiji 1.0 turbo, koji ima oznaku 1.0 TGI, a umesto 95 imaće 90 ks.

Dizelaše predstavlja poznati 1.6 TDI sa 80 i 95 ks.

Vrhunac ponude je Polo GTI, u koji će se ugrađivati 2.0 TSI motor sa 200 konjskih snaga.

Unapređeno automatsko parkiranje

Ne samo da je teško pronaći auto niže klase koji ima sistem za automatsko parkiranje, već je u tom segmentu nemoguće pronaći ovako napredan sistem.

Polo olakšava parkiranje tako što auto sam manevriše ali i koči. U praksi, to znači da je potrebno da kontrolišete samo gas i kvačilo.

Bogata bezbednosna oprema

Volkswagen nas je iznenadio podatkom da će čak i bazni „trendlajn“ paket biti opremljen sistemom za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica.

I ne samo to, novi sistem radarskih senzora i kamera prepoznaje i pešake, što dodatno utiče na bezbednost.

Prvi u klasi

Po ugledu na veće i luksuznije modele, Polo je dobio virtuelne instrumente. Poručuju se kao dodatna oprema.

Reč je o displeju dijagonale 11,7 inča, rezolucije 1.280x480 piksela sa 133 tačke po inču. Vozač ima nekoliko mogućnosti u pogledu odabira dizajna i pregleda instrumenata.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW Polo (prvi dostupni motori)

Motor 1.0 1.0 1.0 TSI
Zapremina (ccm) 999 999 999
Snaga (kW/KS) 48/65 55/75 70/95
Maks. o. mom. (Nm) 95 95 175
Dimenzije (mm) 4053/1751/1461
Međuos. rast. (mm) 2548
Prtljažnik (l) 351/1125
Rezervoar (l) 40
Maks. brzina (km/h) 164 170 187
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 15,5 14,9 10,8
Potrošnja (l/100 km) 6,0/4,1/4,8 6,0/4,1/4,8 5,6/3,9/4,5
Emisija CO2 (g/km) 110 110 103

Vozili smo

Prva vožnja: Nissan X-Trail (redizajn)

Doteran izgled, bogatija oprema i novi sistemi bezbednosti, glavne su izmene na redizajniranom X-Trailu. Uz komfor koji prevazilazi klasične limuzine, idealan je izbor kao porodični automobil, što su prepoznali i Amerikanci, svrstavši ga na mesto broj 1 među svim novim automobilima.

Vozili smo subota 28.10. 09:42 Komentara: 36

Test: Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance

Novi Baleno je odgovor Suzukija svima onima koji su tražili gradski auto sa prostranijom kabinom i većim prtljažnikom u odnosu na Swift. Japanci su častili svoje kupce zaista bogatom opremom koju nemaju ni neki skuplji automobili.

Vozili smo subota 14.10. 07:00 Komentara: 76

Test: Volvo XC90 T8 Twin engine R-Design

Šveđani tvrde da je sa ovim modelom počeo novi život Volvoa. Iako je već na prvi pogled nedvosmisleno jasno da je reč o proizvodu sa severa Evrope, Volvo je potpuno promenio filozofiju u svojim automobilima, ne odričući se svog švedskog nasleđa

Vozili smo petak 22.09. 11:54 Komentara: 51

Test: Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD

Povratak dvolitarskog dizelaša u veliki Nissanov SUV X-Trail obradovao je mnoge ljubitelje ovog segmenta. I ne samo to, u ponudi je ograničena količina vozila i verzija, sa nekoliko paketa pogodnosti uz uštedu od nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od odabira vrste pogodnosti.

Vozili smo subota 9.09. 09:25 Komentara: 48

Test: BMW 730Ld xDrive

Auto koji vam predstavljamo mnogo je više od vrhunskog inženjeringa. Ovaj rad BMW-ovih konstruktora slobodno možemo nazvati jednom od najvećih industrijskih tekovina civilizacije.

Vozili smo subota 2.09. 08:45 Komentara: 107
strana 1 od 2 idi na stranu