Test: Infiniti Q30 1.5d Premium

Iako najmanji u gami Infinitija, Q30 je jedan od najboljih automobila ovog premijum brenda. Ako vam je dosta konfekcijskih i svakodnevnih modela, ovaj auto je prava tema za razmišljanje.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

11:33

Test: Infiniti Q30 1.5d Premium
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4425/1805/1495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Moramo da priznamo da nema mnogo modela koji nas na prvi pogled fasciniraju opštim utiskom kvaliteta a jedan od njih je svakako Infiniti Q30.

Nissanov premijum brend već je poznat u našoj zemlji, iako je relativno nov na ovim prostorima. Gama je donedavno bila poznata samo po velikim luksuznim SUV modelima a na domaće tržište polako stižu prestižne limuzine ove marke.

Infiniti je definitivno jedan od vladara premijum klase u Americi a nadamo da će uskoro izaći iz senke na tržištu Srbije.
Infiniti Q30 1.5d: zapremina 1461 ccm; snaga 80 kW (109 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750-2500 o/min
U jesen 2015. u Frankfurtu je premijerno predstavljen najmani model u gami, Q30.

Prodaja u Srbiji je već uveliko počela a mi smo imali prilike da se detaljnije upoznamo sa verzijom koja je opremljena drugim po redu paketom opreme i poznatim dizelašem zapremine 1.5 litara.
Nissan, odnosno Infiniti ne krije plodove zajedničke saradnje sa Mercedesom - Q30 je praktično "dvojajčani blizanac" Mercedesove A klase.

U tom smislu ovaj model je najbolja moguća kombinacija japanske i nemačke tehnologije i, što je možda podjednako važno, preciznosti i kvaliteta. Zato ne treba da vas iznenadi ako na karoseriji tu i tamo pronađete “tragove” nemačkog proizvođača, ili ako u kabini prepoznate elemente poput tastera, prekidača...

Daleko od toga da je auto samo prepakovan, Infiniti je ostavio veliki lični pečat, tako da ne čudi što je mnogima ovaj auto karakterniji od nemačkog rivala.
Q30 stiže iz Egleske, iz fabrike u Sanderlendu, a dizajn potpisuje Alfonso Albaisa.

Iako po svom izgledu, velikim točkovima prečnika 18 inča i plastičnim rubovima oko točkova ostavlja utisak krosovera, Q30 je zapravo tipičan predstavnik premijum "C" segmenta.

Krosover verzija pod nazivom QX30, koja je premijeru u Srbiji imala na auto-salonu u beogradu, ima još izraženije “ofroud “detalje.
Unutrašnjost automobila je vrlo luksuzna, sa mnogo površina presvučenih kožom, uključujući veliki deo komandne table sa vidljivim štepovima.

Tamo gde nema kože je ili “pijano-lak” ili kvalitetna meka plastika.

Sedišta su natprosečno udobna, uz nešto višu poziciju sedenja nego što smo očekivali. Sve komande su vrhunski precizne, uključujući kvalitetne tastere i prekidače što samo pojačava utisak kvaliteta.
Prtljažnik: 430 l
U Q30 je ugrađena Infinitijeva, odnosno Nissanova multimedija. Kroz menije se intuitivno kreće uz pomoć tastera, odnosno džojstika smeštenog iza ručice menjača. Sve u svemu, na svakom koraku nailazite samo na kvalitet.

Da ne bude zabune, Q30 nije samo izgledom atraktivan, već je i vrlo upotrebljiv auto. U odnosu na ostale konkurente C segmenta, ima natprosečno mesta za putnike na zadnjim sedištima.

Naravno, tu je ventilacija i dodatna strujna utičnica. Iznenadio nas je i prtljažni prostor, koji sa svojih 430 litara zapremine spada u najveće među hečbek modelima.
Ako ste razmišljali o nabavci nekog SUV modela zbog praktičnosti, za gotovo jednak iznos možete da uživate u ovom luksuznom Infinitiju koji će vam se svakim svojim detaljem zahvaliti za uloženi novac.

Ovako dobijate premijum auto vrhunske tehnologije sa zaista sjajnom ponudom prostora.
Kada smo već kod tehnologije, u Q30 se ugrađuju skoro svi motori koje ima i Mercedesova A klasa. To znači da imate izbor nekoliko fenomenalnih motora, od kojih je najracionalniji izbor upravo dizelaš u test primerku.

U pitanju je više nego provereni Renault dizel motor zapremine 1.5 litara u najjačoj verziji od 109 ks.

O njegovom kvalitetu konstrukcije i proizvodnje vodili su računa ne samo Francuzi, već i Nemci i Japanci. Rezultat ovakve kontrole je neprikosnovena dizel mašina u svojoj kategoriji.
U vožnji se ponaša toliko uglađeno da je zaista teško naći manu. Maksimalno je utišan uz linearnu isporuku snage.

Trenutno reaguje na gas na vrlo niskim obrtajima, pa je prijatan za vožnju, bez nezgodnih momenata u radnom opsegu do četiri hiljade obrtaja.

Iako 109 "konja" na papiru ne deluje preterano ubedljivo, u stvarnosti je priča drugačija.
Iako najslabiji u gami Inifinitija Q30, 1.5 dizelaš se uspešno bori sa skoro tonu i po teškom karoserijom.

Koliko je, u stvari, rasterećen, govore i podaci o potrošnji. Verovali ili ne, uspeli smo da dostignemo fabričke podatke o gradskoj potrošnji.

Čak ni ekstremne gradske gužve po strogom centru grada nisu podizale prosek na više od 5,5 l/100 km.
Vožnja magistralnim putevima će dodatno spustiti ovu cifru, ali je autoput podiže.

Pri konstantnih 130 km/h Q30 troši nešto manje od šest litara. To je i dalje sjajan rezultat ali je očigledno da je ovaj motor idealan za sve one koji automobil uglavnom voze po gradu.
Za razliku od nemačkih premijum brendova kod kojih se praktično sve doplaćuje, pa makar to bila i automatska "klima", kod Infinitija je mnogo toga standard.

Na spisku opcija je svega par detalja, kao što su navigacija, sistem za automatsko parkiranje, kamere za sve četiri strane vozila i adaptivni tempomat. Doplate za ove uređaje su vrlo povoljne i uključuju još nekoliko stavki unutar konkretnog opcionog paketa.

Kada se sve uzme u obzir, cena od 30.900 evra je prilično povoljna, pogotovo u poređenju sa nemačkim konkurentima.
Ljubiteljima turbo benzinaca preporučujemo verzije sa 1.6 i 2.0 Mercedesovim motorima od 122, 156 i 211 "konja", a na raspolaganju je i 2.2 dizelaš od 170 KS kao i varijante sa pogonom na sva četiri točka.

Cena benzinaca počinje od 27.500 evra, koliko košta 1.6 turbo sa 122 ks.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Infiniti Q30 1.5d Premium
zapremina motora 1461 ccm
snaga 80 kW (109 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 260 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4425/1805/1495 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 430 l
rezervoar 50 l
pneumatici 235/50 R 18
masa 1464 kg
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s
potrošnja (fabrička) 3,8/4,1/4,7 l/100 km
emisija CO2 108 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: