Automobili / Vozili smo 61

Test: Volkswagen Golf GTE

Nakon Golfa GTI i sportske dizel varijante GTD, na red je stigla i sportska elektrifikovana verzija GTE. Da li sa punim pravom nosi sportsku oznaku, koliko u stvarnom životu troši i kome je ovaj automobil namenjen utvrdili smo tokom dugog testa.

Izvor:
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4270/1799/1457 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2637 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ovakav Golf sigurno niste imali prilike da vidite na ulicama i putevima Srbije, a verovatno i šire. Njegova pojava odmah naglašava da se radi o nečemu nestandardnom, drugačijem, posebnom.

Ima alu felne od 18 inča agresivnog dizajna i detalje koje podsećaju na model GTI uz jednu veliku razliku. Naime, tamo gde su lajsne i drugi sitni ukrasni detalji kod benzinca crvene boje, ovde kod hibrida su plavi.

Takođe, LED dnevna svetla su polukružna i, po našem mišljenju, vrlo prijatno i sa velikom dozom ukusa uklopljena u ovrore na prednjem braniku. Šteta što je ovaj lepi dizajn sačuvan samo za ovu rektu verziju.

Sličan dizajnerski stil upotrebljen je i u unutrašnjosti. Dakle, umesto crvene, detalji su plave boje.

Testirani automobil bio je vrhunski opremljen, pa su presvlake sedišta bile od kože umesto prepoznatljive “karirane” tkanine.

O samom Golfu ne treba trošiti previše reči. Iako automobil koji smo vozili nije restilizovan, zahvaljujući kvalitetu materijala, završnoj obradi, ali i ergonomiji i ukupnom utisku i atmosferi u kabini, ovo je još uvek jedan od najboljih, ako ne i najbolji automobil u nižoj srednjoj klasi.

Sedi se udobno, zavaljeno i nisko. Sportska sedišta prijatno grle telo vozača i suvozača.

Zadnja klupa nudi natprosečno mesta u segmentu, a realnost je da će se dva odrasla putnika prosečnih gabarita udobno osećati i nakon dugih vožnji.

Prostor u prtljažniku je manji zbog toga što je donji nivo (ispod police) zauzeo rezervoar benzina i deo elektronike. Ipak to ne znači da ovaj automobil ne možete koristiti kao svakodnevni porodični prevoz, pa čak i za odlazak na putovanja.

Kao što smo rekli, Golf GTE je “plug-in” hibrid. To znači da poseduje relativno veliku bateriju koja se puni preko električne mreže, ali da može da se vozi i u kombinaciji sa benzinskim motorom kao klasični hibrid.

Benzinski motor je dobro poznati turbo benzinac od 1.4 litra, snage 150 "konja", elektromotor raspolaže sa 102 KS, dok litijum-jonska baterija ima kapaitet 8,8 kWh.

Ukupna, kombinovana snaga sistema je 204 KS, dok maksimalni obrtni moment iznosi 350 Nm.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog DSG menjača. Fabrika navodi da je maksimalna brzina 222 km/h, dok je za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno 7,6 sekundi.

Takođe treba navesti da je deklarisana autonomija vožnje na struju 50 kilometara, dok maksimalna brzina na struju iznosi 130 km/h. Fabrika takođe deklariše da prosečna potrošnja iznosi nešto preko dva litra benzina.

Ovo su podaci na papiru, a sada da vidimo kako to izgleda u praksi. Kada je baterija napunjena, automobil je vozi vrlo jednostavno, praktično isto kao bilo koji Golf sa DSG menjačem.

Ubacite ručicu menjača u "D" i vozite. Ako želite da utičete na odabir stepena prenosa imate tastere sa zadnje strane volana i to je to.

Ako vozite umerenim intezitetom, nećete primetiti trenutak promene brzine, kao ni to da li sistem za pogon koristi elektro, benzinski ili oba motora.

Situacija se menja kada vozite agresivnije. Itekako ćete čuti sportski zvuk benzinskog motora i osetiti promene stepena brzina u pozitivnom, sportskom stilu.

Međutim, zbog 300 kilograma viška u odnosu na GTI, kao i zbog načina rada hibridnog sistema, GTE ipak ne može da pruži sportski ugođaj kao legendarni benzinac.

Naime sistem je podešen tako da uvek, pa i pri punom gasu, prvo reaguje elektromotor. Potom je potrebno par trenutaka da se zavrti benzinac i poklopi svoje obrtaje sa električnim motorom, kako bi oba počela da vuku zajedno.

To čekanje, odnosno odsustvo britkosti i trenutnih reakcija na vozačeve prohteve, tipično za vrhunski GTI, nešto je što pomalo kvari sliku sportiste.

Takođe, nije nam se dopalo kako je podešena servo asistencija upravljača. Naime ona je jaka preko svake mere, čak izraženija nego "siti servo" na malim FIAT-ovim modelima. Skoro u potunosti eliminiše bilo kakvu vrstu komunikacije vozača sa automobilom, a upravao je takva komunikacija jedna od vrlina GTI-a.

Ogibljenje je sportski tvrdo, ali dovoljno sofisticirano da ne bude neprijatno prilikom svakodnevne vožnje. Tek prilikom prelaska preko uzastopnih kratkih i oštrih neravnina auto se malo zatrese.

Zbog veće mase, upravljivost nije na novou GTI-a. Reakcije na volan su nešto manje hitre, mada se zbog nisko postavljenog težišta naginjanje gotovo i ne oseća.

Automobil je izuzetno stabilan i u stanju je da istrpi velike brzine u krivinama, bez potrebe za korekcijom pravca. Ta neutralnost daje osećaj sigurnosti i bezbednosti i manje iskusnim vozačima.

Prtljažnik: 272/1162 l

Golf GTE ima pet modova vožnje. Najsportskiji mod nosi oznaku "GTE" i u njemu sistem ne štedi ni jedno pogonsko gorivo (benzin i struju) zarad maksimalnih performansi.

U ovom režimu, baterija se prilično brzo isprazni, pa ako nastavite da vozite maksimalno agresivno po nekom krivudavom putu, ili, recimo, na autoputu u Nemačkoj, može da se dogodi da ostanete bez pomoći elektromotora, čime će se performanse automobila pasti otprilike na nivo Golfa 1.4 TSI.

U hibridnom modu, elektronika maksimalno pametno kombinuje obe vrste pogona kako bi sačuvala bateriju, a opet maksimalno smanjila potrošnju benzina.

Što se potrošnje tiče, cifra od tri i manje litara benzina odnosi se na situaciju kada automobilu punite bateriju na svakom zastanku i maksimalno vozite u električnom modu.

U realnom životu u Srbiji, kada (poput autora teksta) i nemate baš često priliku da priključite auto na mrežu, prosečna potrošnja u hibridnom modu će se kretati oko sedam litara (testirano u decembru sa prosečnim temperaturama oko nule), što i dalje smatramo da je odličan rezultat.

Ako od automobila zahtevate maksimalne performanse, prosečna potrošnja će dostići i deset litara.

Golf GTE može da se kupi u Srbiji, s time što ga nema u zvaničkom cenovniku. Recimo, u Nemačkoj, uz vrlo velike stimulacije, cena počinje od oko 35 hiljada evra.

Ovaj auotmobil je vrlo velika stavka u portfoliju Volkswagena. Proširili su legendarnu liniju "GTx" modela i pokazali su kupcima i konkurenciji da električni automobili ne moraju da budu dosadni.

Konačno, kome je ovaj automobil namenjen? Reklo bi se - hipsterima. Međutim, u ovom slučaju to je rečeno u najboljoj nameri.

Naime, ako pogledate u rečnik engleskog jezika, videćete da reč "hipster" označava ljude koji prate najnoviju modu i trendove, pogotovo ako su oni van kulturnog mejstrima. U ovaj opis idealno se uklapa GTE. Bravo za Volkswagen!

Kako radi?

Hibridni sistem koji je osmislio Volkswagen "na papiru" je vrlo jednostavan. Benzinski motor je spojen na šestostepeni DSG menjač, s time što je između njih ugrađen elektromotor.

Benzinski i elektromotor su odvojeni posebnim kvačilom, kako bi automobil mogao da se vozi samo na struju. Kada je kvačilo spojeno, automobil paralelno pogone oba motora. Čak i kada se automobil vozi samo na struju, menjač menja stepene prenosa.

Litijum-jonska baterija je postavljena delom ispod zadnje klupe, delom ispod prtljažnika, zbog čega je benznski rezervoar smešten delimično u prtljažni prostor.

Priključak za punjenje strujom nalazi se sakriven iz VW znaka u prednjoj maski. Uz auotmobil se dobijaju dva seta kablova. Jedan na sebi ima ispravljač i služi da se povežete na standardni električni priključak od 220V.

Za kompletno punjenje baterije u tom slučaju je potrebno nešto manje od četiri sata.

Drugi set kablova služi da automobil povežete na specijalni brzi punjač, kada se vreme punjenja skraćuje na oko dva sata.

Režimi rada

Elektronik dozvoljava vozaču da bira između pet modova rada. Pored sportskog "GTE", hibridnog i električnog režima, vozač može da odabere mod za čuvanje napunjenosti baterije.

On isključuje električni pogon, a služi da automobil sa punom baterijom dovezete do neke oblasti, ili dela grada gde je dozvoljen ulazak samo električnim automobilima.

Konačno, tu je i režim koji forsira punjenje baterije. U tom slučaju, benzinac pored pokretanja automobila služi i za dopunu baterije. U ovom režimu, potrošnja benzina je bitno povećana.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW Golf GTE

benzinac: zapremina 1395 ccm
snaga 110kW (150KS)
maks. obrtni moment 250 Nm
električni: sinhroni AC motor -
snaga 75 kW (102 KS)
maks. obrtni moment 330 Nm
kombinovana snaga sistema 150 kW (204 KS)
maksimalni obrtni moment 350 Nm
menjač DSG, 6 stepeni
dimenzije 4270/1799/1457 mm
međuos. rastojanje 2637 mm
prtljažnik 272/1162l
rezervoar 50 l
maks. brzina 222 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,6 s

Komentari 61
Čitajte
Pošalji komentar