Prva vožnja: Honda Civic

Japanci imaju svoje prioritete prilikom konstruisanja automobila. Kod Honde Civic to je mnoštvo inovacija na mehanici i elektronici, ali i čuvena "disko" estetika sa početka digitalnog doba.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

11:03

Prva vožnja: Honda Civic

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Deseta generacija Honde Civic imala je premijeru prošle jeseni na salonu automobila u Parizu. Za razliku od većine proizvođača, Japancima nije trebalo mnogo vremena da od predstavljanja prototipa na prolećnom auto-salonu u Ženevi 2016. prikažu serijsku verziju.

Usledila je i prva novinarska vožnja u Barseloni kojoj je prisustvovala i ekipa Auto magazina.
Japanci su ljudi sa visoko izraženom tehničkom kulturom a takav im je i pristup u konstruisanju automobila. Najnovija tehnička rešenja i smele ideje kojih se mnogi plaše da ih primene, praktično su zaštitni znak brenda Honda.

Nema tu podilaženja publici kroz jeftine marketinške trikove. Rad, red, disciplina i inovacije prisutni su u svakom detalju nove generacija ovog Hondinog automobila.

Suvišno je objašnjavati o kakvom modelu se radi. Civic je decenijama odomaćen na našem tržištu, kroz manje ili više popularne generacije.

Najnoviji model imao je srpsku premijeru na nedavno održanom sajmu automobila u Beogradu, a ovog puta prenećemo vam najvažnije utiske sa prve vožnje novog Civica.
Honda Civic sedan
Za početak, automobil će biti dostupan samo sa benzinskim motorima, dok se dizelaši očekuju nešto kasnije.

Reč je o potpuno novim motorima koji su konstruisani tako da zadovolje strože kriterijume o emisiji izduvnih gasova ali i da zadovolje ukuse probirljivih kupaca u pogledu performansi i voznih karakteristika.

Osnovnu ponudu predstavlja trocilindarski turbo benzinac zapremine hiljadu kubika sa 129 ks. Ovaj motor stiže kao zamena za dosadašnji atmosferski 1.4, od koga je ne samo snažniji, već i daleko prijatniji u vožnji.

Drugi agregat, snažniji 1.5 turbo benzinac ima četiri cilindra i 182 konjske snage. Oba motora odlikuju brojna tehnička unapređenja, među kojima su turbina niske inercije, uljna pumpa promenljivog kapaciteta i specijalne brizgaljke za hlađenje klipova uljem.

Imali smo prilike da isprobamo obe verzije, koje se standardno isporučuju sa šestostepenim manuelnim menjačem ali i sa CVT menjačima.
Već na prvi pogled jasno je da su dimenzije i proporcije Civica drugačije u odnosu na prethodnu generaciju. Auto je duži za 136 milimetara, od čega je 30 otišlo na međuosovinsko rastojanje.

Širina je povećana za 30 mm, ali je zato visina smanjena za 20.

Dobijena je i bolja raspodela mase. Na to je, između ostalog, uticalo premeštanje rezervoara za gorivo sa sredine karoserije na prostor ispod zadnjih sedišta, a dobijeno je i niže težište i to za 34 mm.

Prethodne dve generacije Civica su bile prepoznatljive po centralno pozicioniranom rezervoaru.

Takav raspored je omogućavao veću zapreminu prtljažnika u odnosu na konkurenciju ali i čuvena "magična" zadnja sedišta koja su mogla da se podignu u uspravan položaj, oslobađajući koristan prostor za transport vertikalno postavljenh kabastih predmeta s obzirom da je pod bio vrlo nizak.
Taj koncept je sada napušten jer se boljom raspodelom prostora postiglo mnogo toga. Pozicija putnika je generalno niža i to za 35 mm napred i 30 mm nazad.

Čak je i prtljažnik povećan, doduše za svega pet litara, ali dovoljno da sa svojih 478 litara i dalje bude ubedljivo najveći među svim hečbek modelima niže srednje klase, odnosno C segmenta. Pri svemu tome, vrlo je upotrebljiv zbog svog pravilnog oblika.

Tokom prezentacije, predstavnici Honde su istakli veću upotrebu kvalitetnijih materijala i mekše plastike u kabini. Ipak, materijali i plastične površine su takve da se ne može reći da je Honda pretendovala na premijum segment za razliku od nekih konkurenata.

Primetili smo mnoge detalje specifične za Hondu, kao što su dizajn prekidača i tastera, estetika instrumenata, centralnog displeja, teksturu plastike... Sve je nekako prepoznatljivo a istovremeno drugačije.
Dizajneri su se trudili da budu inovativni, koristeći prepoznatljivu estetiku kako bi ostali verni tradiciji ali i kupcima, koji očekuju svežinu. U tome su i uspeli, uz primenu nekih detalja koji nas vraćaju u prošlost.

Na primer, na instrumentima su specifični pokazivači preostale količine goriva i temperature rashladne tečnosti. Dizajnirani su tako da podsećaju na nekadašnje LED elemente koji su se primenjivali na poludigitalnim automobilskim radio apartima s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih.

Položaj za volanom je prirodan i prijatan. Upravljač se dosta izvlači po dubini, može nisko da se podesi i generalno omogućava zavaljenu poziciju vozača.

Ručica menjača je među najboljima u klasi - kratka je, ima kratke hodove i izuzetno je precizna.
Za početak smo odabrali automobil sa 1.5 motorom i manuelnim menjačem, a slučajno se potrefilo da je opremljen "sport plus" paketom opreme koji ima dodatne spojlere. Oni dosta menjaju karakter i estetiku automobila, uključujući i dvostruki završetak izduvnog sistema, koji dodatno privlači pažnju ali i menja zvuk motora.

Od motora sa 182 KS dobili smo baš ono što smo očekivali – snažna ubrzanja i dobru elastičnost i pri niskim obrtajima. Dopalo nam se što je buka svedena na minimum, ne samo od motora, već i od točkova i strujanja vazduha.

Za to je, između ostalog, zaslužno i novo vetrobransko staklo sa dodatim izolacionim slojevima.

Snažni turbo benzinac je vrlo pitom u gradskoj vožnji, nema izraženu turbo rupu i vrlo lako se vozi. Maksimalnu snagu postiže pri opuštenih 5.500 obrtaja a šesta brzina je vrlo duga, tako da se pri 130 km/h "vrti" na svega 2.400 obrtaja.

Zanimljivo je da maksimalni obrtni moment postiže u vrlo širokom opsegu od 1.900 pa sve do 5.000 o/min, što znači da možete da ga vozite kao stare dobre atmosferske motore – na vrlo visokim obrtajima.
Prtljažnik (heèbek): 420-478 l
Za razliku od dizelaša, ovakav benzinac deluje kao da ima nepresušne rezerve snage, istovremeno stvarajući ne samo osećaj sigurnosti kod vozača prilikom preticanja već i potpuno novu dimenziju zabave kada se kazaljka obrtomera zavrti do crvenog područja.

Snaga motora je posebno očigledna pri velikim putnim brzinama kada momentalno odreaguje na komandu gasa. Sve to smo i očekivali od ovakve mašine, međutim, pravo iznenađenje je predstavljao 1.0 motor, koji se pokazao još elastičnijim i živahnijim u gradskoj vožnji.

Priznajemo, bili smo zabrinuti za prodaju novog Civica s obzirom na izbor motora, ali posle ove vožnje definitivno nemamo predrasuda. Iako brojke o dostupnosti maksimalnog obrtnog momenta idu u prilog većem motoru, u praksi se pokazalo da je 1.0 dosta opušteniji za gradsku vožnju pri nižim obrtajima.

Nema problem da snažno povuče i generalno ima još manju turbo rupu. Zvuk tri cilindra je vrlo utišan a vibracija gotovo da i nema. Kada jednom osetite njegove performanse i mogućnosti, definitivno vam ništa više ne smeta.
Na kraju, iskoristili smo priliku da isprobamo oba motora sa CVT menjačima. Jači motor je sa njim nešto tromiji i traži odlučniju nogu na pedali gasa, dok je sa manjim situacija obrnuta.

Iznenađujuće je agilan, trenutno reaguje na komandu gasa od još nižih obrtaja i ne pokazuje zamor sve do oko 150 km/h. Pri svemu tome, nema onog neprijatnog rada na visokim obrtajima karakterističnog za starije CVT menjače, s obzirom da je Honda isprogramirala sedam virtuelnih brzina.

Iza volana su tasteri za manuelnu promenu brzina, tako da možete da kočite motorom ili uživate u sportskoj vožnji uz izuzetno brzu reakciju menjača na komande.

Opšti utisak je da su japanci napravili novog Civica poštujući tržišta na kojima prodaju svoj proizvod ali su istovremeno ostali dosledni svojoj velikoj ljubavi i estetici sa početka digitalnog doba, koja nam budi lepa sećanja, stvarajući atmosferu u kojoj se osećamo kao kod kuće.

Nova Honda Civic stizaće iz fabrike u Svindonu, u Velikoj Britaniji.

Pun iznenađenja

Civic je automobil pun iznenađenja. Inženjerski rad je dokazao da je to i dalje auto koji je namenjen uživanju za volanom i sportskim voznim karakteristikama.

Japanci su osmislili nelinearnu, odnosno progresivnu letvu volana koja omogućava još sportskiju atmosferu. Što više okrećete volan, točkovi se neproporcionalno više zaokreću.

To znači da u oštrim krivinama imate osećaj kao da vozite sportski auto sa vrlo direktnim volanom, tako da prilikom zaokretanja ne morate da pomerate ruke na upravljaču.

U početku deluje pomalo neobično ali se vrlo brzo naviknete tako da je teško odoleti a ne dovesti auto na limit prijanjanja.

Ovde na scenu stupaju novi stabilizatori koji su za polušasiju pričvršćeni hidraulično-gumenom vezom. Inženjeri Honde su nam objasnili da je ovaj element dosta skup i da ga zbog toga drugi proizvođači izbegavaju ali da su njima odlične vozne karakteristike ipak bile na prvom mestu.

Osnovna oprema kao maksimalna kod nekih proizvođača

Civic može da se nabavi po ceni od 20.490 evra u Comfort paketu opreme, koji je izuzetno bogat i sadrži mnogo korisne i bezbednosne opreme.

Za početak, standard su svi bezbednosni sistemi, koji uključuju sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica, adaptivni radarski tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred, kamera za automatsku aktivaciju i deaktivaciju dugih svetala…

Tu je još sistem za upozorenje i vraćanje automobila u saobraćajnu traku (sa aktivnom asistencijom na volanu, odnosno auto sam koriguje volan), prepoznavanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine, inteligentni tempomat odnosno limiter brzine koji brzinu automatski prilagođava trenutnom ograničenju brzine…
Dnevna LED svetla su takođe standard, kao i prskalice farova. Na spisku opreme nalaze se još alarm, elektronska parkirna kočnica, alu felne prečnika 16 inča, senzori za pritisak u gumama, automatska “klima”, daljinsko otvaranje prednjih i zadnjih prozora, grejači prednjih sedišta…

Što se tiče multimedije, osnovni Civic Comfort opremljen je multimedijom sa displejem osetljivim na dodir prečnika pet inča, osam zvučnika, Bluetooth konekcijom, USB priključkom i komandama na volanu.

Poreklo sa modela Type-R

Oba nova motora vode poreklo sa čuvenog 2.0 turbo benzinca koji pokreće Civic Type-R.

Za efikasniji rad stara se i hlađenje klipova sa donje strane uz pomoć dve brizgaljke. U cilju uštede na masi i prostoru postavljene su i manje M12 svećice umesto dosadašnjih M14.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Honda Civic
Motor 1.5 VTEC TURBO 1.0 VTEC TURBO
Menjač 6MT CVT 6MT CVT
Snaga (kW/KS) pri o/min 134/182 pri 5500 134/182 pri 6000 95/129 pri 5500
Maks. o. mom. (Nm) pri o/min 240 pri 1900-5000 220 pri 1700-5500 200 pri 2250 180 pri 1700-4500
Dimenzije (mm) 4518/1799/1434
Međuos. rastojanje (mm) 2697
Zapremina prtljažnika (l) 420-478
Zapremina rezervoara (l) 46
Masa (kg) 1307-1397 1229-1356
Pneumatici 215/55 R16/235/45 R17
Maks. brzina (km/h) 220 200 203 200
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,2-8,4 8,2-8,5 10,4-11,2 10,2-11,0
Potrošnja (l/100 km) 7,4/4,9/5,8 7,9/5,0/6,1 6,1-6,4/4,1-4,4/4,8-5,1 5,5-5,7/4,2-4,6/4,7-5,0
Emisija CO2 (g/km) 133 139 110-117 106-114

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: